| Author |
Message |
Topic: Skojarzenia |
Jasna Pani
Replies: 3007
Views: 35644
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Wed Aug 16, 2006 2:44 pm Subject: Skojarzenia |
| Pierscien |
Jasna Pani
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Sat Aug 12, 2006 11:22 am Subject: Skojarzenia |
| rezerwat |
Jasna Pani
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Fri Aug 11, 2006 11:55 am Subject: Skojarzenia |
| futro |
Jasna Pani
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Wed Aug 09, 2006 10:09 am Subject: Skojarzenia |
cos brzydkiego |
Topic: Czytane 100 razy |
Jasna Pani
Replies: 43
Views: 3203
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Wed Jul 19, 2006 12:38 pm Subject: Czytane 100 razy |
Ja tam nie licze, ale raczej nie zdazylam jeszcze wiele razy przeczytac WP (przeciez pierwszy raz przeczytalam troche ponad pol roku temu). Za to czesto czytam fragmentarycznie ( np. siadam, biore do reki "Wladce...", otwieram na slepo ksiazke i czytam od tej strony, ktora mi sie trafila ) Rzeczywiscie, kiedy sie dojdzie do konca powiesci (mimo ze to trzy grube tomiska), wydaje sie, ze jest za krotka. Ale moim zdaniem to zaleta, bo chyba lepiej czuc niedosyt, niz w meczarniach brnac ku koncowi nudnej lektury . A poza tym sa tez inne dziela Tolkiena i jesli polubilo sie swiat wykreowany przez pisarza, zawsze mozna po nie siegnac. |
Topic: Obsada LOTR! |
Jasna Pani
Replies: 33
Views: 3344
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Mon Jul 10, 2006 3:58 pm Subject: Obsada LOTR! |
Tak, Galadriel byla dobrze dopasowana. Na filmie naprawde wygladala jak dostojna i madra dobra krolowa. Bil od niej pewien majestat, jak przystoi wielkiej wladczyni. Co do Arweny, to idealem nie jest i wypada gorzej od Galadriel, ale przeszkadza mi nie tyle jej wyglad, co zbyt duza czestotliwosc pojawiania sie na ekranie . Z tym to naprawde przesadzili... Potraktowana ja jak glowna bohaterke. |
Jasna Pani
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Mon Jul 10, 2006 3:36 pm Subject: Skojarzenia |
| dziedzina naukowa |
Jasna Pani
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Sun Jul 02, 2006 12:06 pm Subject: Skojarzenia |
| haslo |
Topic: Powiedz co myślisz o "Silmarillionie" ? |
Jasna Pani
Replies: 56
Views: 3393
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Sat Jul 01, 2006 9:39 pm Subject: Powiedz co myślisz o "Silmarillionie" ? |
Ja najpierw przeczytalam "Wladce Pierscieni" i ksiazka ta bardzo mi sie spodobala, wiec zdecydowalam sie na "Silmarillion", a potem i na "Hobbita". Jak dla mnie, to "Silmarillion" nie jest taki trudny i dosc duzo z niego zapamietalam (np. caly rodowod Noldorow od Finwego do jego wnukow ). To, podobnie jak "Wladca Pierscieni", wspaniala ksiazka. Kiedy ja przeczytalam, wiele jak dotad niewiadomych mi zagadnien rozjasnilo sie. Dowiedzialam sie na przyklad, gdzie wlasciwie odjechal Frodo po Wojnie o Pierscien lub skad wzieli sie w Srodziemiu i kim byli czarodzieje. Nie zaluje przeczytania tej ksiazki i nie nudzilam sie przy niej. Uzupelnila moja wiedze o Ardzie i byla po prostu ciekawa |
Topic: Misja Drużyny Pierścienia |
Jasna Pani
Replies: 20
Views: 1195
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Sat Jul 01, 2006 9:05 pm Subject: Misja Drużyny Pierścienia |
Ja tam lubie i Gandalfa Szarego i Bialego . Wydaje mi sie, ze wedlug ksiazki byl tak samo wesoly i dowcipny, a to, ze stal sie potezniejszy, nie powinno przeszkadzac. Zreszta chyba nawet dla bohaterow tak bardzo sie nie zmienil, skoro nadal nazywali go Mithrandirem .
To wedlug filmu stal sie wyniosly i zbyt powazny. A ja oceniam go nie jako Gandalfa Petera Jacksona, tylko jako Gandalfa Tolkiena Pisarz, przedstawiajac czarodzieja w bieli i z wieksza moca, nie kreowal go na zarozumialego ponuraka |
Jasna Pani
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Wed Jun 28, 2006 10:18 am Subject: Skojarzenia |
Europa |
Topic: Co sprawiło, ze WP stał się Waszą miłością? |
Jasna Pani
Replies: 44
Views: 3165
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Tue Jun 27, 2006 1:09 pm Subject: Co sprawiło, ze WP stał się Waszą miłością? |
Hmm... Niech pomysle
Akcja "Wladcy Pierscieni" rozgrywa sie wprawdzie w swiecie nierealnym, ale nic nie dzieje sie "tak sobie". Dziela Tolkiena to zlozona hitoria i wszystko ma swoj poczatek. Sa tu elementy magiczne, jak np. Pierscienie, ale wystepuja raczej w roli narzedzi. Magia istnieje, lecz trzeba sie umiec nia poslugiwac. Inaczej niz w "Harry'm Potterze", gdzie czasem wystarczy machnac rozdzka. Sa tu np. czarodzieje, ale oni posluguja sie przede wszystkim sila, madroscia, inteligencja, a moc im w tym pomaga. Niektore postacie umieraja, co dodaje realizmu.
Bardzo wazne jest to, ze ksiazka wciaga, chociaz jest tak dluga. Po przeczytaniu czulam pewien niedosyt, ale to dobry znak, gdyz nie ma nic gorszego niz nudna lektura, ktora czytamy, aby po prostu skonczyc. Do takich absolutnie nie nalezy WP.
Inna wazna kwestia jest rozbudowana fabula, wiele mniejszych i wiekszych watkow. Powiesc nie opiera sie wylacznie na jednym jedynym miejscu i zdarzeniu.
Calosc uwiencza rozbudowany jezyk. Wole ksiazki napisane dlugimi, pobudzajacymi wyobraznie zdaniami, niz pisane za pomoca prostych slow.
I to by bylo na tyle. Moglabym jeszcze cos dodac, ale wystarczy tego pisania |
Jasna Pani
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Tue Jun 27, 2006 12:42 pm Subject: Skojarzenia |
Terazniejszosc |
Topic: Nazgule |
Jasna Pani
Replies: 12
Views: 1330
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Tue Jun 27, 2006 12:17 pm Subject: Nazgule |
| Quote: | | a tak apropos...chcielibyscie miec takiego nazgula na rozkazy?? |
Niezle... Tylko czy zawsze chcialby sie sluchac... I jak by otoczenie zareagowalo.
Ale za to bylby z niego dobry ochroniarz - przy takim nawet wlos by z glowy nie spadl |
Jasna Pani
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Tue Jun 27, 2006 11:41 am Subject: Skojarzenia |
| woda |
Jasna Pani
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Sun Jun 25, 2006 11:32 am Subject: Skojarzenia |
| brak - bieda |
Topic: Idol |
Jasna Pani
Replies: 13
Views: 1243
|
Forum: Muzyka, liryka, tkliwa dynamika... Posted: Sat Jun 24, 2006 1:22 pm Subject: Idol |
| Quote: | | Miałam okazję oglądać, nawet przez krótką chwilę chciałam się zgłosić.Ale doszłam do wniosku, że mój głos to nie tam...a jakby powiedzieli że nie umiem śpiewać i tego nie umotywowali, to bym ich w strzępy rozerwała;D |
A ja bym nie zniosla mysli, ze przed telewizorem siedza miliony ludzi i smieja sie z mojego spiewu, tym bardziej ze siedza jeszcze ci jurorzy i wymieniaja uszczypliwe uwagi...
I jeszcze moze rodzina i znajomi przed telewizorem (bo dla kogos innego bylabym takim sobie smiesznym czlowiekiem z wysoka samoocyna i zdaniem o glosie)... Spalilabym sie ze wstydu i zlosci :balrog |
Jasna Pani
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Fri Jun 23, 2006 1:05 pm Subject: Skojarzenia |
| wiadomosc |
| |