Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat
Search found 184 matches
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Author Message
  Topic: Sny
Jasna Pani

Replies: 62
Views: 2533

PostForum: Poufne ;)   Posted: Tue Oct 24, 2006 5:59 pm   Subject: Sny
Hmm... Chyba raczej kazdemu cos sie snie tylko pozniej zapomina sny...
Mi sie snia bardzo rozne sny - czasem calkiem realistyczne, kiedy indziej zupelnie fantastyczne. Ale chyba nigdy nie przysnil mi sie sen o jakiejs ksiazce, choc czytam duzo i ksiazki lubie :| . Szkoda - chcialabym miec takie sny. A ostatni sen jaki pamietam, to byla chyba lekcja matematyki :green: . Jestem z matmy najlepsza w klasie, ale wtedy zle mi poszla i potem snilo mi sie, ze dostalam troje. A w zyciu prawdziwym okazalo sie, ze wszyscy zle napisali i zrobiono zbiorowa poprawe, ktora dobrze mi poszla, a tamtych ocen nauczycielka nie wstawila. Coz - zakonczenie dobre, a ja mam nauczke :green:
Kiedys snily mi sie sloneczniki. Ale takie niezupelnie zwykle sloneczniki ;-> Otoz to byly rosliny szczegolnie okazalej wielkosci (moznaby oddac je do muzeum, ale chyba nie zmiescilyby sie 8) )Zdaje sie, ze mialy wysokosc dorodnych topoli (tak ze 20 - 30 metrow). ;-o ;-o ;-o A ja sobie ide i sie na nie gapie... Dosyc dziwaczny sen ;-/
A jak bylam mala dziewczynka snilo mi sie raz, ze jade gdies samochodem. Hmm, teraz rzeczywiscie lubie samochody i jazde nimi (przynajmniej w charakterze pasazera, inaczej nie jezdzilam ;) ) Na modelach i innych takich rzeczach teakze sie troche znam. Dziewczynom tez przeciez wolno ;]
Jeszcze mialm pare takich snow, ale nie bede juz pisac, bo chyba wszystkich zanudze na smierc tymi moimi postami ;) Co moze byc w koncu ciekawego w gigantycznych slonecznikach? :P
  Topic: Skojarzenia
Jasna Pani

Replies: 3007
Views: 35650

PostForum: Zagadki Golluma / Gospoda   Posted: Tue Oct 24, 2006 5:15 pm   Subject: Skojarzenia
Zakupy!!!
  Topic: Odnalezc Boga we Władcy Pierścieni
Jasna Pani

Replies: 48
Views: 2781

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Tue Oct 24, 2006 5:13 pm   Subject: Odnalezc Boga we Władcy Pierścieni
Wprawdzie daloby sie znalezc jakies podobienstwa do Biblii we "Wladcy Pierscieni", ale ja jakos kiedy czytalam powiesc nigdy o nich nie myslalam. I uwazam, ze takie porownania sa dokonywane troche "na sile" i nie sa dokladne.

Keira_Metz wrote:
Frodo=Chrystus, Aragorn=Chrystus, Gandalf=Chrystus

No wlasnie - to jest dziwne. Jakby Tolkien rzeczywiscie chcial w swojej powiesci zawrzec porownanie do Pisma Swietego to Chrystusem bylaby jedna osoba.

Ale coz - niektorzy moga znajdowac podobienstwa, ale ja nie zwrocilam na nie specjalnej uwagi. Zreszta sa one troche naciagane i mysle, ze dalyby sie dopasowac nie tylko do tej ksiazki. A jesli chodzi o symbolike - to przeciez niejedna powiesc moze miec np. takiego "Chrystusa" poswiecajacega sie dla innych.

A, i jeszcze cos... Skad ktokolwiek moze wiedziec, ze Aragorn byl podobny do Chrystusa? Przeciez chyba nikt z forumowiczow go nie widzial :green:
A poza tym Syn Bozy moze chyba przybierac rozna postacie...
  Topic: Skojarzenia
Jasna Pani

Replies: 3007
Views: 35650

PostForum: Zagadki Golluma / Gospoda   Posted: Tue Oct 24, 2006 4:13 pm   Subject: Skojarzenia
elegancja
  Topic: Avatary
Jasna Pani

Replies: 309
Views: 16969

PostForum: Poufne ;)   Posted: Sat Oct 14, 2006 12:43 pm   Subject: Avatary
A ja znienilam sobie avatar na cos, co bardzo lubie - koootaaaa! :green: Od dluzszego czasu mam kota na punkcie kotow ;) I to nie tylko tych malych 8) , tyle ze wiekszych nie da sie trzymac w domu ani na podworku :tak(: :green:
  Topic: Wasze Zwierzaki :)
Jasna Pani

Replies: 249
Views: 7464

PostForum: Poufne ;)   Posted: Tue Oct 03, 2006 3:53 pm   Subject: Wasze Zwierzaki :)
Nimloth wrote:
A ja marzę o wężu...i jaszczurkach różnych...taki odchył

Weze przynajmniej nie sa takie kosmate... Ech, ja bym sie bala zasnac, gdyby mi pajak zginal gdzies :?
Quote:
koty są okej, ale mam do nich uraz przez tą alergie

Rozumiem... To smutne :( To chyba nie mozna miec zadnych futerek, nie tylko kocich...
Ja sama mam alergie na cos do jedzenia, chyba barwnik jakis... Kiedys dostalam po jakiejs aromatyzowanej herbatce (nie uspokajajacej, zwyklej, malinowej czy cos) - teraz juz nie pije takich rzeczy... Ta alergia sie objawia tym, ze na calym ciele pojawia sie taka wysypka, jakby sie czlowiek wytarzal w pokrzywach... I to bardzo piecze... Ale narzekac to ja nie bede :green: , tym bardziej, ze od poltora roku sie nie pojawila... ;)
Ale jak ktos lubi zwierzeta ozdobne to moze akwarium albo ptaszki sprawic, a nie koniecznie ptasznika...
Jasna Pani

PostForum: Poufne ;)   Posted: Sun Oct 01, 2006 11:16 am   Subject: Wasze Zwierzaki :)
Ja sie osobiscie do ptasznikow nie przekonam ;) Zwierze ozdobne :? ... To ja juz chyba bym weza wolala, chociaz w ogole raczej nie kocham gadow ;) ... A co do tego kota, ktory mial niby zabic swa pania, to
1.Takie rzeczy moga zdarzyc sie z kazdym zwierzeciem, a z kotem wlasnie raczej rzadko. Jesli chodzi o te ich oczy, to ja twierdze, ze wlasnie po ruchach i zacowaniu kota mozna wiele odczytac, np. strach, spokoj, rozkosz, przygnebnie, zaciekawienie itp.
Ja za to boje sie psow. Mieszkam na obrzezach miasta i tam psy czesto sie walesaja, i to niekoniecznie bezpanskie, tylko spuszczane na wieczor z lancucha :? . Kilka razy sie z nimi spotkalam, a wtedy zwykle kucalam gdzies na uboczu i staralam sie nie ruszac. A gdy pies znikl z pola widzenia, to tak sie ostrozenie podnosilam i wolniutko, patrzac pilnie, czy psa gdzies nie ma szlam do domu. A jak sie upewnilam, ze go nie ma to nogi za pas i do domu.
2. Wrocmy juz do tych kotow. Moze ta osoba zle sie kotkiem opiekowala albo czyms go sprowokowala?
3.Gdzie to znalazles? Bo ja o niczym takim nie slyszam... A nawet jesli to sie zdarzylo, to zupelnie odosobniony przypadek, nie tak jak np. pogryzienia przez psy.
A koty sa, jak juz mowilam, jednymi z najlepszych zwierzat. Jak dla mnie to zwierzecy wzor cnot. Sa jednoczesnie zwinne, delikatne, szybkie, i bardzo silne. Kochaja czlowieka, lecz maja do niego pewien dystans. Zrobia dla niego wiele, sa mu oddane, ale nie dadza soba pomiatac. Sa madre i bystre, a takze takie slodkie, rozkoszne :P No i poza tym sa piekne i zwinne, a czasem gdy patrze na kota wydaje mi sie, ze to miniatura pantery, tak jak ona dostojna :)
Keira Metz - dluzsze posty sa dobre, ale mam nadzieje, ze komus sie chce je czytac :P
Jasna Pani

PostForum: Poufne ;)   Posted: Sat Sep 30, 2006 6:59 pm   Subject: Wasze Zwierzaki :)
A tak wlasciwie to ten pajak nie jest czasem jadowity? :green: Bo mi sie wydawalo, ze jad ptasznika ma szkodliwe wlasciwosci.... ;)
A co do kotkow to tak bywa z nimi - szczegolnie z malymi. Czasem, podrapia, chocby myslac, ze to zabawa, a czasem z galebszych powodow ;) A niektore koty nie lubie, gdy sie je np. dotyka w brzuch. Mysle, ze jak dorosnie i spowaznieje, to wyrosnie z tego... A poza tym koty to i tak jedne z najpiekniejszych i najmilszych zwierzat swiata. I nie rania tak, jak czasem to robia ludzie. Jak jest zle czlowiekowi, to moze sie do kota przytulic, a kot wyczuje jego smutek i go nie odtraci... Nie tak jak jakis ptasznik :? ...
Hmm... Krotkiego posta to ja chyba nie potrafie napisac... ;)
  Topic: Armia
Jasna Pani

Replies: 18
Views: 1810

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Sat Sep 30, 2006 6:20 pm   Subject: Armia
Niezly pomysl z tymi zonami entow ;)
A ja niedawno troche z nudow, a moze troche z jakichs innych powodow, mniejsza o to, wzielam sobie atlas i patrzylam sie na nazwy miast, rzek itp. Czasem tak robie, jak np. nie mam nic do czytania (musze codziennie troche poczytac, nie wiem, czy bym bez tego wytrzymala :green: ). Poza tym to ciekawe np. zobaczyc, ze w Ameryce jest Warsaw (Warszawa) czy tez sledzic na mapie podroze bohaterow ksiazek (jak kiedys, juz dosc dawno, czytalam "W pustyni i w puszczy, to szukalam Jeziora Rudolfa, Mombassy itd.)
No wiec pewnego razu biore atlas, po pewnym czasie otwieram na mapie Francji i patrze, a tu Lorien! To byla mala miejscowosc - pewnie dlatego, ze elfy juz odplynely na zachod, za morze, do kraju, gdzie mieszkaja Potegi Swiata :green:
Przepraszam, to bylo nie na temat :oops:
A jesli chodzi o armie, to wybralabym wojsko Rohirrimow, albo armie elfow w czasie Wojny Gniewu. Jesli chodzi o Rohan - te piekne konie, jasne miecze, zwinni, wysocy jezdzcy... Wydawali mi sie ciekawsi od rycerzy Gondoru, nie tak ponurzy, a poza tym lubie konie i w ogole wszystkie zwierzeta. Rohan kojarzy mi sie tez z wolnoscia, wielkimi przestrzeniami, a takze wioskami, choc nie tak spokojnymi i sielskimi Shire. Ale Gondor tez jest w porzadku - kraj wspanialych Numenorejczykow...
A w przypadku elfow - lubie te istoty, a poza tym ciekawie byloby byc wojownikiem w czasach, gdy Srodziemie, choc przycmione cieniem Morgotha, bylo jescze piekniejsze i bardziej magiczne...
  Topic: Którą z negatywnych postaci lubicie najbardziej :) ?
Jasna Pani

Replies: 102
Views: 5878

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Sat Sep 30, 2006 4:13 pm   Subject: Którą z negatywnych postaci lubicie najbardziej :) ?
Mati_00 wrote:
albo jest sie złym i sie do tego przyznajemy...albo jesteśmy dobrzy... anie, raz tu a raz tu

Morgoth i Sauron tez przeciez udawali dobrych. Sauron, gdy dostal sie do niewoli Farazona, na poczatku korzyl sie przed nim i zdwal sie zalowac swojego postepowania. Pozniej nadal byl "dobry" i udzielal krolowi duzo rad i mamil swoimi chytrymi slowami. W koncu Numenor byl posrednio nie we wladzy Saurona, ktory wszystko probowal obrocic na swoja korzysc. Nie inaczej bylo z Morgothem, panem i mistrzem Saurona, gdy zostal zwyciezony przez Valarow.
Beren wrote:
Moim zdaniem był ,ale całkiem na początku, kiedy przybywał do Śródziemia.

Rzeczywiscie Saruman byl na poczatku dobry, przeciez w innym przypadku Valarowie nie wysylaliby go na pomoc mieszkancom Srodziemia. Pozniej, najwyrazniej, doszedl do wniosku, ze dobro jest juz niemodne, nieprzyjemne i trudno z nim osiagnac sukces :green: . Braklo mu wytrwalosci w dobrze, cierpliwosci i pewnej psychhicznej sily, ktora Gandalfowi pozwalala oprzec sie zlu.
  Topic: Którą z negatywnych postaci lubicie najbardziej :) ?
Jasna Pani

Replies: 102
Views: 5878

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Wed Sep 27, 2006 6:06 pm   Subject: Którą z negatywnych postaci lubicie najbardziej :) ?
Mati_00 wrote:
a za jakiś czas "dobro" odzyskałoby "władze" to Saruman znowu stał sie "biały"

Ale wlasnie Saruman nie stal sie dobry. Dano mu jeszcze jedna szanse, a on ja odrzucil (to spotkanie po wyjezdzie z Gondoru). I wlasciwie z czystej nienawisci (bo nie moglo to juz u pomoc) niszczyl Shire i sprobowal, prawdopodobnie wiedzac, ze zaplaci za to zyciem, probowal zabic Froda.
Moim zdaniem Saruman to jedna z ciekawszych postaci w WP. Ta jego chytrosc, dwulicowosc, maska skrywajaca zla dusze... I tym, co jeszcze podobalo mi sie w Sarumanie, byl jego tajemniczy, czarodziejski glos; dobrotiwy i, jak sie zdawalo, madry, czasem jednak, w chwilach slabosci, odslaniajacy podly i nienawistny charakter. Kurunir byl na poczatku pierwszym z Istarich, a jednak, opanowany przez chciwosc, stoczyl sie tak nisko...
Choc trodno mi powiedziec, kto jest moja ulubiona negatywna postacia, mysle, ze bylby to Saruman, a takze Nazgule, wnaszacy do powiesci troche grozy i niepokoju, co urozmaica ksiazke. A co do Sarumana, to w pewnym sensie go nie lubilam, ale to tylko skutek emocji wywolanych przez uwiezienie Gandalfa (jak zwykle - chytrze i podstepnie ;) , ktory nalezy do bohaterow przeze mnie lubianych. Ale coz, negatywne postacie powinny dawac wlasnie taki efekt ;)
Jasna Pani

PostForum: Poufne ;)   Posted: Wed Sep 27, 2006 4:39 pm   Subject: Wasze Zwierzaki :)
Eee... robaczki :? Ja tam wole patrzec, jak np. kot namietnie wcina kawalek mieska :green: A poza tym do kota czy psa mozna sie przytulic, poglaskac... Chociaz moze do pajaka takze, ale ja bym nie probowala ;) Ale coz - w koncu to kwestia gustu 8) Np. jesli chodzi o mnie, to pajaki raczej nie sa moimi ulubionymi zwierzetami ;)
A pajaka w domu miec mozna, wlasnie mi jeden siedzi w rogu pokoju i chyba trzeba sie jakos go pozbyc :)
  Topic: Frodo czy Sam ??
Jasna Pani

Replies: 33
Views: 1752

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Sun Sep 24, 2006 7:25 pm   Subject: Frodo czy Sam ??
No coz - poszli w koncu oboje i, jak widac, wyszlo to na dobre :) . Zgadzam sie z tym, ze nikt sam nie spelnil by tej misji. Jesli byloby to takie proste, to po co wysylanoby zlozona z dziewieciu osob druzyne? Sam i Frodo uzupelniali sie wzajemnie. Frodo byl jakby rozsadniejszy, nie tak pochopny, Sam natomiast natomiast posiadal sporo dobrej energii i nielatwo mozna bylo go pozbawic nadzieji i sily. Zreszta, gdyby nie Sam, czwarta i poczatek szostej ksiegi zmienilyby sie w horror. A to nie byloby chyba zbyt przyjemne i ciekawe :P
  Topic: Kto wierzy w magie?
Jasna Pani

Replies: 114
Views: 7102

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Sat Sep 16, 2006 3:44 pm   Subject: Kto wierzy w magie?
Arina wrote:
Horoskopy są fajne faktycznie dla zabawy i rozrywki, natomiast do wróżek nie chodzę, bo i wydawać pieniądze wolę na inne rzeczy, a po drugie, jakby mi coś powiedziała nie tak, to podejrzewam, że niepotrzebnie bym się nakręciła

No tak, ja tez do wrozek nie chodze i nie mam nigdy zamiaru - ot, niepotrzebne wyrzucanie pieniedzy ;) To, pisalam o zabawie, bylo o horoskopach :) Zreszta w nie tez nie wierze chocby z tego wzgledu, ze sie raczej nie sprawdzaja, a jak juz, to dlatego, iz sa tak napisane, aby pasowac do kazdego ;) ...
  Topic: "Hobbit" w przygotowaniu?
Jasna Pani

Replies: 10
Views: 685

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Wed Sep 13, 2006 6:12 pm   Subject: "Hobbit" w przygotowaniu?
Albo zwierzat u Beorna czy tych wielkich brzydkich wlochatych zielonookich (czy tam czerwono-, mniejsza o to ;) ) pajakow :green: Ale co do Smauga, to rzecywiscie powinien dobrze prezentowac sie w swej diamentowej kamizalce, lezac za gorze skarbow i prowadzac z Bilbem dosc emocjonujaca (choc dowcipna) rozmowe :green:
  Topic: Kto wierzy w magie?
Jasna Pani

Replies: 114
Views: 7102

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Wed Sep 13, 2006 6:00 pm   Subject: Kto wierzy w magie?
Hmm, a wiec moznaby powiedziec, ze "magia" to taka przenosnia. Bo w takie machanie rozdzka i pac! zamieniasz sie w kota, to ja nie wierze. Ale moge sie zgodzic z tym ze magia jest np. muzyka, poezja, wyobraznia, piekno, milosc... Powiedzialabym o tym "magia zycia codziennego" i "magia piekna". Cos takiego, owszem, ale wrozki, horoskopy to moim zdaniem takie bzdury, choc rzeczywiscie mozna sie przy tym dobrze pobawic ;) To dobry poprawiacz humoru i zdarza mi sie je czytac, aczkolwiek w nie nie wierze. I uwazam, ze takie powinno byc zadanie tych nieszkodliwych, jesli dobrze sie do nich podchodzi, proroctw 8)
  Topic: Pytania i wątpliwości
Jasna Pani

Replies: 20
Views: 957

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Wed Sep 13, 2006 5:22 pm   Subject: Pytania i wątpliwości
A mi sie wydaje, ze Nazgule zginely, gdy Pierscien zostal zniszczony... Przeciez one nie byly juz ani troche ludzmi, nie mialy ciala, byly wlasciwie tylko duchami stworzonymi i opanowanymi przez Pierscien... A wszystko, co bylo dzielem Pierscienia, zginelo w czasie jego zaglady. Ja zbytnio nie lubie Nazguli. Tacy czarni skrytobojcy z ruchliwymi nosami :green: . Wole postacie pozytywne. Ale z poddanych Saurona one sa najciekawsze i najbardziej mi sie podobaja. Maja mimo wszystko klase, nie tak, jak ci prostaccy, cuchnacy orkowie. 8)
A Frodo byl moim zdaniem taki... nieciekawy ;) A pod koniec ponury. Gdyby nie Sam (ktory wnosi do powiesci duzo humoru - chocby te wzmianki o Dziaduniu ;) ) nie doszedlby chyba do polowy. Ale przeciez to nielatwe zadanie niesc takie brzemie i Sam tez prawdopodobnie nie spelnilby samemu zadanie. Ale coz, w WP sa ciekawsze postacie od Froda. Zreszta, moim zdaniem, czesto w powiesciach glowny bohater nie jest najciekawszym. Wiele uroku daja ksiazce postacie drugo- i trecioplanowe.

EDIT:
O Nazgulach bylo cos takiego:]
"I w to serce nawalnicy z krzykiem, ktory wzbijal sie ponad caly ten zgielk, rozdzierajac skrzydlami chmury wtargnely jak ogniste pociski Nazgule, az porwane w wir walacych sie gor i rozszalalego nieba one takze rozprysly sie, spopielily, zginely."
To stalo sie wlasnie, gdy Frodo (a moze raczej Gollum :green: ) znisczyl Pierscien. Mi sie wydaje, ze to Sauron stal sie slabym, bezbronnym duchem.
  Topic: Czytane 100 razy
Jasna Pani

Replies: 43
Views: 3203

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Tue Aug 22, 2006 2:04 pm   Subject: Czytane 100 razy
Mati_00 wrote:
a ja nie moge sie zebrac zeby siasc i czytac...ale jak juz siade to siedze godzinami

Ja moge czytac w kazdej chwili 8) , chociaz oderwac sie nie zawsze tak latwo ;)
Jak czytalam pierwszy raz, to siedzialam z nosem w ksiazce dwie godziny, zanim sumienie kazalo mi oderwac sie od niej na rzecz lektur raczej niezbyt ciekawych, ale koniecznych (tj. podreczniki ;) ).

Arina wrote:
Ja jestem chora, jak jednej książki dziennie nie otworzę.

U mnie tak samo, z tym, ze nie probowalam podobnych wyczynow (nie wziasc do reki zadnej ksiazki - to jest chyba niemozliwe do zrealizowania 8) )

A przy okazji, uwazam, ze ksiazka to dokonaly sposob na zly humor. Dzieki przyjemnej lekturze mozna sie troche oderwac od ponurej rzeczywistosci i zapomniec o problemach
Przepraszam za odejscie od wlasciwego tematu :oops: , tak mi sie nie chcacy napisalo :green:

Page 9 of 11
Jump to: