| Author |
Message |
Topic: Quiz - Filmy |
Esk
Replies: 121
Views: 6636
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Sat May 01, 2004 7:48 pm Subject: Quiz - Filmy |
Tak więc - ruszył nowy quiz, zarządzany przeze mnie i Nienor.
żeby zacząć porządnie to będzie związane z tematyką strony, czyli naturalnie Władcą Pierścieni.
1. Kto był reżyserem pierwszej animowanej ekranizacji Władcy Pierścieni?
- 6 pkt
[aktualna punktacja zawsze przy ostatnim zadanym pytaniu] |
Topic: Chcesz zamieścić własną zagadkę? |
Esk
Replies: 20
Views: 2683
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Sat May 01, 2004 7:10 pm Subject: Chcesz zamieścić własną zagadkę? |
Jak dla mnie - może. Z punktacją zostaje 1-10 minus punkt za podpowiedź?
Czy na założenie nowego quizu potrzebna jest jakaś zgoda, czy można go ot, tak sobie założyć? Jakby nie patrzeć nie jestem tu jeszcze zbyt obeznana i nie chcę niczego popsuć |
Topic: Quiz - Muzyka |
Esk
Replies: 58
Views: 3826
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Sat May 01, 2004 7:06 pm Subject: Quiz - Muzyka |
Przezwisko "rotten" nadał Lydonowi gitarzysta Sex Pistols dlatego, że kiedy ten dołączył do zespołu miał zęby w dość nienajlepszym stanie |
Esk
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Sat May 01, 2004 6:55 pm Subject: Chcesz zamieścić własną zagadkę? |
| Czyli prawie wszystko juz ustalone... Tylko jeszcze - kto będzie zadawał zagadki? I jeśli osób będzie więcej, to może powinny zadawać na zmianę, żeby nie było tak, że ktoś będzie miał monopol na zadawanie a komuś nie będzie się chciało. |
Esk
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Sat May 01, 2004 6:51 pm Subject: Chcesz zamieścić własną zagadkę? |
Skala 1-10 też w zasadzie może być, tylko wtedy trzeba by podwyższyć próg ze 100 punktów do 150, żeby to trochę trwało |
Esk
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Sat May 01, 2004 6:45 pm Subject: Chcesz zamieścić własną zagadkę? |
Wizualny kawałek quizu -> jak najbardziej
Myslalam raczej o tym, zeby np. zagadki zadawaly trzy osoby: ja, Nienor i osoba, ktora zwyciezyla ostatnią całą edycję (znaczy się doszła do 100 punktów).
Z tymi punktami, co za ile, zawsze można się dogadać Reżyser chyba powinien być za dwa punkty, bo to trudniejsze... A co do opisu filmów - dużo łatwiej jest zgadnąć taki film jak np. "Piraci z Karaibów" a trudniej np. "Niebo" Tykwera... To też trzeba by zróżnicować. |
Esk
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Sat May 01, 2004 6:17 pm Subject: Chcesz zamieścić własną zagadkę? |
Dobre Pytania trudne, średnie, łatwe... Moznaby grac do 100 p., a aktualny zwyciezca moglby dostac prawo do zadawania zagadek
Nienor: moznaby, na przyklad pytanie wyglądałoby tak:
Kategoria: ____
Pytanie: ____
Wartość punktowa: ___ |
Esk
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Sat May 01, 2004 5:46 pm Subject: Chcesz zamieścić własną zagadkę? |
Nienor -> w zasadzie mogłybyśmy się pokusić o założenie quizu filmowego Z tego co się zorientowałam, to obie się tym interesujemy |
Topic: Aktorki i aktorzy |
Esk
Replies: 43
Views: 3313
|
Forum: Film Posted: Sat May 01, 2004 5:39 pm Subject: Aktorki i aktorzy |
| Nienor wrote: | | I Johnny, Johnny, Johnny - ja nie wiem co się dzieje ale ostatnio jakaś moda na Johnego zapanowała ale jest on moim ulubionym aktorem już od dłuższego czasu. |
To jest chyba tak: sporo ludzi poszło na WP "bo wypadało być trendy" -> sporo "Britneyek" z całego filmu wyniosło tylko tyle, że Orlando jest słodki -> poszły na "Piratów" żeby popatrzeć na Orlando -> zauważyły Johnny'ego i zapanowała moda Ale ja też Johnny'ego lubiłam już od dawna... No bo super jest
Ja za to uważam, że jedną z najładniejszych aktorek jest Cate Blanchett, ma bardzo niebanalną urodę. Za to Zeta-Jones jest stanowczo zbyt idealna |
Topic: Quiz - Muzyka |
Esk
Replies: 58
Views: 3826
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Sat May 01, 2004 5:20 pm Subject: Quiz - Muzyka |
" Shadows Collide With People" ? |
Topic: Aktorki i aktorzy |
Esk
Replies: 43
Views: 3313
|
Forum: Film Posted: Sat May 01, 2004 4:44 pm Subject: Aktorki i aktorzy |
Aktor - Johnny Depp. Za to, że gra rewelacyjnie, za jego kreację z "Piratów" i "Don Juana". No i jest przystojny
Aktorka - Cate Blanchett. Gra wspaniale, umie dobierać role i z każdej wywiązuje się rewelacyjnie.
|
Topic: Wasze ulubione zespoły |
Esk
Replies: 149
Views: 9789
|
Forum: Muzyka, liryka, tkliwa dynamika... Posted: Fri Apr 30, 2004 9:27 pm Subject: Wasze ulubione zespoły |
No właśnie: Erykah Badu
| Nienor wrote: | Esk nie wiedziałam, ze Akuraci śa tacy popularni Fajnie, ciesze się. |
Ja też nie wiedziałam i też się bardzo cieszę
Nien, my sobie ciągle o czymś nawzajem przypominamy |
Topic: Wasze ulubione zespoły |
Esk
Replies: 149
Views: 9789
|
Forum: Muzyka, liryka, tkliwa dynamika... Posted: Fri Apr 30, 2004 9:15 pm Subject: Wasze ulubione zespoły |
- Rock - Coldplay (zawsze i przede wszystkim), Radiohead, Blur, Myslovitz, Negatyw, Wilki, Placebo, Starsailor, Stereophonics, Travis, Badly Drawn Boy, Jet, The White Stripes, The Verve, Matchbox 20.
- Jazz - Norah Jones, Tori Amos, Diana Krall, Eva Cassidy, Henryk Miśkiewicz, Touch and go, Michael Buble, Nina Simone, Joni Mitchell.
- Coś innego - Raz Dwa Trzy, Voo Voo, Gotan Project, Manu Chao, Noir Desir, Cesaria Evora, Ścianka, Akurat
I masa innych, o których na pewno zapomniałam |
Topic: gra na gitarze - i wszytstko związane z tym instrumentem :) |
Esk
Replies: 33
Views: 2856
|
Forum: Muzyka, liryka, tkliwa dynamika... Posted: Fri Apr 30, 2004 9:12 pm Subject: gra na gitarze - i wszytstko związane z tym instrumentem :) |
Oj, ja się pochwalę, ze Wehikuł też umiem I Whisky
Jeszce umiem dużo Wilków [Son of the blue sky też całe umiem, ale to jest banał ], trochę Kultu, poezji śpiewanej, Kaczmarskiego, szant, piosenek "ogniskowych"... |
Topic: Czy cieszysz sie z wejscia Polski to UE? |
Esk
Replies: 24
Views: 1327
|
Forum: Publicystyka Posted: Fri Apr 30, 2004 9:00 pm Subject: Czy cieszysz sie z wejscia Polski to UE? |
| Nienor wrote: | Ja tu argumentować nie będę ani politykować bo za ładny wieczór na to.
I ciesze się niezmiernie z naszego przystąpioenia do Unii. Jestem naprawdę bardzo szczęśliwa. |
No. I właśnie. So as me. |
Topic: Nauczyć się kodu binarnego |
Esk
Replies: 10
Views: 1220
|
Forum: Gry i Komputer / Internet Posted: Fri Apr 30, 2004 8:39 pm Subject: Nauczyć się kodu binarnego |
No tak, ale chodzi mi o robienie kombinacji dwójkowy->dziesiętny lub ósemkowy->dziesiętny, w drugą stronę |
Topic: gra na gitarze - i wszytstko związane z tym instrumentem :) |
Esk
Replies: 33
Views: 2856
|
Forum: Muzyka, liryka, tkliwa dynamika... Posted: Fri Apr 30, 2004 8:38 pm Subject: gra na gitarze - i wszytstko związane z tym instrumentem :) |
Solówek, które zapierają publice dech w piersiach - nie umiem. "Stairway to heaven" umiem, ale to umie każdy; "Scar tissue" RHCP, trochę "Tears in heaven" Claptona... Ale żadnych rozbrajających solówek.
Idę raczej po repertuarach: wszystko Myslo, Coldplay, Radiohead, itp., gram głównie z akordów, bo nie chce mi się ćwiczyć palców |
Topic: Filmy które lubimy |
Esk
Replies: 325
Views: 11582
|
Forum: Film Posted: Fri Apr 30, 2004 8:33 pm Subject: Filmy które lubimy |
Więc, żeby nie robić spoilerów:
Film ma bardzo... hm... specjalne poczucie humoru. Pełen absurdów, humoru abstrakcyjnego i sytuacji co najmniej dziwnych.
Jest popisem technicznym co do samej animacji, ale ktoś kto lubi filmy typu komedie z Eddiem Murhpym lub Austin Powers raczej nie zrozumie z tego filmu wiele.
Jakbym miała do czegoś porównać... to może do Halamy albo Strusia Pędziwiatra Tamto poczucie humoru jest nawet podobne.
Myślę, że reakcja na film i komentarze zależą głównie od poczucia humoru komentującego, niektórzy humoru abstrakcyjnego po prostu nie rozumieją i tu jest pies pogrzebany.
A jeszcze inne filmy, jakie polecam: Lars von Trier. Dogville i Tańcząc w ciemnościach... |
| |