| Author |
Message |
Topic: Ulubiona postac. |
Elentari
Replies: 173
Views: 11125
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Sun Mar 02, 2003 9:31 pm Subject: Ulubiona postac. |
| Przekoloryzowałeś Boromira aegnor, z całym szacunkiem. popatrz on był nielicznym z osób ,które dały się zawładnąć pierścieniem. Był jedyny z Drużyny, a przecież każdy z tej grupy przeżywał to wszystko ciężko ,na swój sposób. hobbici- bo nigdy nie przekroczyli progu swojego gospodarstwa ,poznają nowe krainy i patrzą jak wielkie jest zło o ,którym dotychczas nie mieli pojęcia, dojrzewają także wewnętrznie itp. Legolas- pogrąża się w smutku ,ponieważ czas elfów dobiega końca, zło czai się wszędzie, aragorn- bo wie ,że musi coś zdziałać tylko jeszcze nie dokładnie wie co td. Naprawde wiele przykładów. |
Topic: książka a film... |
Elentari
Replies: 15
Views: 1531
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Sun Mar 02, 2003 9:24 pm Subject: książka a film... |
Aegnor- ale nie porównuj tego z lekturą. Oczywiście- film zrobiony dokładnie na podstawie Qvo vadis? byłby straszliwą nudą (nie wylkucza to faktu ,że nie jest) i nie zarobiłby keszu. Jednak uważam ,że przy takiej książce jak LotR nie ma momentów nudnych (przy najmniej dla mnie :cry: ) i niepodszebnych. Przecież to wszystko składa się w niepowtarzalną i genialną całość. Uważam ,że taki film powinien zawierać chociaż krótki momencik z jakiegoś rozdziału (wystarczyło wspomnieć o Bombadilu). Chociaż może macie racje? Nie wiem ,ale jestem pewna ,że ja bym taki film w 100% oglądneła. |
Topic: Ulubiona Scena i Ujecie w FotR |
Elentari
Replies: 63
Views: 3662
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Sun Mar 02, 2003 9:13 pm Subject: Ulubiona Scena i Ujecie w FotR |
A więc tak:
1. na początku jak hobbiciątka czekają za Gandalfa ,,pojazdem" na fajerwerki.
2. Prom Buckenberry (?)- wiem ,że nazwe źle napisalam ,ale nie chce mi sie sprawdzic w kasiązce
5. finałowa część Narady u Elronda (you have my sword...)
3.Walka z trollem w Morii (a najbardziej troll kontra Legolas(!). |
Topic: WODZE WYOBRAŹNI - Koncepcja opowiadania |
Elentari
Replies: 18
Views: 1682
|
Forum: Tworczosc wlasna / Opowiadania Posted: Sun Mar 02, 2003 11:24 am Subject: WODZE WYOBRAŹNI - Koncepcja opowiadania |
| Może to będzie tak: w hobbitonie dzieje się to co z naggiem zaczęliśmy pisać o Samie, a gdzieś indziej (w okolicach tego Szagrata) to co zapoczątkował aegnor. I te rzeczy będą się działy w tym samym czasie, a kiedyś w przyszłości obydwa opowiadanka się połączą. Cóż- skomplikowanie to napisalam ,ale mam nadzieje ,ze ktos zrozumiał :wink: . |
Topic: Obsada LOTR! |
Elentari
Replies: 33
Views: 3344
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Sun Mar 02, 2003 11:13 am Subject: Obsada LOTR! |
Nie, aegnor. ja bym ne twojej liście nieco pozmieniała: to po pierwsze
Legolas- Michał Zebrowski
Frodo-?(któś inny)
i jeszcze Galadriel- Renata Gabryleska
Dalej to mi się wszystko podoba ,ale za tego Zebrowskiego to zabiję!
A jeśli chodzi o zdjęcia to są świetne. hi, hi Tak jak arwen najbardziej podoba mi się Gollumoyoda. |
Topic: (Przeniesiony) Elfy... To niezwykle istoty... |
Elentari
Replies: 59
Views: 3393
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Sun Mar 02, 2003 10:59 am Subject: (Przeniesiony) Elfy... To niezwykle istoty... |
Wiesz Teluumen , czytając twojego posta stwierdzilam ,ze ty nie masz w ogóle pojęcia o milosci. To wcale nie jest takie strasznie glupie- zrzec się nieśmiertelności na rzecz pozostania z bliską Ci osobą, ciekawe jak ty byś się w takiej sytuacji zachowal? Nie mow mi ,ze nie zrobilbys tak jak Arwen- chociaż wielu rzeczy mozna się po elfach spodziewac . Ja raczej się zgadzam z wypowiedzią Nimrodel.[/quote] |
Topic: WODZE WYOBRAŹNI... |
Elentari
Replies: 11
Views: 1412
|
Forum: Tworczosc wlasna / Opowiadania Posted: Fri Feb 28, 2003 8:21 pm Subject: WODZE WYOBRAŹNI... |
...spiew był słodki. Koił zmysły słuchaczy,ale był trudny do zapamiętania. Był to śpiew elfiej pani ze statku. Kobieta stała z uniesioną głową w stronę morza i śpiewała. Bił od niej blask, piękność i szlachetność. Sam rozpoznał w tej istocie Panią Galadriel. U jej boku stał mężczyzna którego strój był śnieżnobiały- Gandalf Biały. Jednak zauważył jeszcze jedną osobę. Po prawej stronie Pani Złotego Lasu stało dziecko o rysach młodzieńca, nie to nie było dziecko. To jest hobbit. Smutne oczy, czarne włosy i...4 palce u jednej dłoni.
-Frodo!!!- Sam obudził się. Jego twarz była zalana potem. Rozglądnał się do okoła: jego pokój, obok w łóżku śpi Elanor i ciemność za oknem.
,,Czy to prawda"- pomuyślał- ,,Czy panicz frodo wyjechał?"- nie tylko elfy mają prorocze sny. Hobbici tez posiadaja taka umiejetność- ,,Czy to prawda?" |
Topic: (Przeniesiony) Elfy... To niezwykle istoty... |
Elentari
Replies: 59
Views: 3393
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Fri Feb 28, 2003 3:09 pm Subject: (Przeniesiony) Elfy... To niezwykle istoty... |
| Od pewnego czasu czytam wasze posty i musze stwierdzic ,ze o tym co mowicie do tej pory nie mialam zielonego pojecia. Moze troche sie dzieki wam poedukuje. To jest straszliwie interesujące. |
Elentari
|
Forum: Tworczosc wlasna / Opowiadania Posted: Fri Feb 28, 2003 2:55 pm Subject: WODZE WYOBRAŹNI... |
Ale fajnie. To czekam. Tylko mam pytanko: każdy będzie miał własną postać, tak?
Wiesz nagg sorry ,ze na Ciebie zwaliłam najcięższą część tego. Ale już nie mogę się doczekać. |
Topic: Myslicie ze ... |
Elentari
Replies: 45
Views: 2784
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Fri Feb 28, 2003 1:06 pm Subject: Myslicie ze ... |
| No to się pomyliłam. Prawda boli i to strasznie. Spytaliby o prawa fanów Tolkiena. Ale czego można się spodziewać po polskim narodzie ,który słucha ,,Ich Troje". :cry: |
Elentari
|
Forum: Tworczosc wlasna / Opowiadania Posted: Fri Feb 28, 2003 1:01 pm Subject: WODZE WYOBRAŹNI... |
| Może je popuścimy?Nie wiem czy to dobry pomysł, dlatego zwróciłam się z tym do wszystkich. Jeśli tak lubimy WP to czemu nie stworzyć razem jakiejś wspólnej opowieści? Mógłby zacząć nagg ,albo któś inny (Webmaster, Moderator) i każdy z nas dodawałby swój własny ciąg dalszy (złozony z 30 zdań lub mniej). Tylko nie wiem o czym? Może o dalszych dziejach Śródziemia lub coś innego. Mam nadzieje ,że rozumiecie o co mi chodzi ,a jestem pewna ,że macie jakieś zastrzeżenia. Prosiłabym wszystkich ,aby wyrazili swoje zdanie. Jeśli macie jakieś pomysły to też napiszcie. jak wszyscy się zgodzicie to zamieszcze taki temat. |
Topic: Kto wierzy w magie? |
Elentari
Replies: 114
Views: 7102
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Fri Feb 28, 2003 12:42 pm Subject: Kto wierzy w magie? |
| Ja raczej wypowiem się na pierwsze pytanie. tak wierze w magię. Ale nie taką (jak w Harrym Potterze :wink: ), ze zamienie żabę w książke, ale uważam ,że w każdym z nas jest troszkę magii. Może i tego nie czujemy ,ale taka magia jest tylko trzeba ją w jakiś sposób rozwijać. może ma ona coś wspólnego z wyobraźnią i u dorosłych zanikła (wszyscy wiemy ,że narząd nie używany zanika). Możemy znaleźć taką magiczną stronę w szarej i smutnej rzeczywistości, ja niestety muszę się przyznać: Jestem dosyć przesądna, ale to chyba nie źle ,co?! |
Topic: [28 Lut 2003] Hobbit nad biebrza !!! |
Elentari
Replies: 27
Views: 3561
|
Forum: Archiwum Posted: Fri Feb 28, 2003 12:33 pm Subject: [28 Lut 2003] Hobbit nad biebrza !!! |
łał . na razie to wydaje mi się ,że nic z tego nie będzie (zawsze tak jest polacy się na coś nastawiają a tu zonk). Jeśli jednak tak się stało byłabym strasznie szczęśliwa. Może jeśli u nas będą kręcić Hobbita to może załapiemy się na chociażby statystów :wink: . Kto wie?! Jejku, zawsze chciałam choćby zobaczyć jak robi się taki film, znaczy się wogóle jak robi się film. nigdy nie byłam na planie filmowym ,ale kto by nie chciał na nim być. jeju. Ale Stop. Elentari nie pisz nic więcej bo się i tak rozczarujesz. Moje marzenia się rozpłyną w mgle. :cry: Chwila, czy ja mam rozdwojenie jaźni? W każdym bądź razie będe trzymać kciuki. |
Topic: Ulubiona postac. |
Elentari
Replies: 173
Views: 11125
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Fri Feb 28, 2003 12:17 pm Subject: Ulubiona postac. |
| Coż za pytanie- oczywiście ,że Legolas. Nie tylko z powodu Jego wyglądu. No wiecie blond włosy, niebieskie oczy, smukłość, piękna i szlachetna twarz, nutka smutku w oczach, a jaka postawa przy napinaniu łuku (jeju czemu on jest taki piękny?!?!), naj...,naj... ,mogłabym się rozpisywać i rozpisywać, ale nie będe nudzić :spie: . Podoba mi się w nim tez to ,że przełamał bariere między rasą elfów a krasnoludami. przecież to było trudne ,a jednak on i gimli pokonali to nie za pomocą broni tylko duszy. I podoba mi się ,że jest przyjacielski, chociaż czasami te jego ironiczne uwagi są odpychające. A zapomniałam o jego szklachetności (no bo w końcu jest elfem) i bezinteresowności. No to może na tyle... |
Topic: Najmniej lubiana postac |
Elentari
Replies: 77
Views: 3823
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Fri Feb 28, 2003 12:08 pm Subject: Najmniej lubiana postac |
| Trudne pytanie, ale pomyślmu trochę...Chyba Gollum- taki nieszczery, dwulicowy. Ale może to jest litość, którą do niego czuje. Przecież wszyscy nim pomiatali, nikt go ne szanował, Pierścień nim owładną...naprawdę jest mi jego żal. Aha, jeszcze jakoś nie podobał mi się Pippin. On był taki...nijaki. Nic sam nie umiał postanowić, robił to co jego przyjaciel Merry i gdyby nie ten na pewno nie wybrałby się w podróż. oprócz tego był taki niedojrzały, troszkę naiwny, głupkowaty. Nie nie lubiłam Go. Było mu wszystko jedno co się stanie z przyjaciółmi i Pierścieniem (może przekoloryzowuje ,ale tak to odczuwam). Przeważnie to Merry namawiał Drzewca do pomocy ,kiedy peregrin tracił nadzieje. tak, to już chyba wszystko ,ale jak jeszcze coś mi się przypomni to napiszę. |
Topic: Krajobrazy Środziemia... |
Elentari
Replies: 23
Views: 1760
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Fri Feb 28, 2003 11:48 am Subject: Krajobrazy Środziemia... |
Teluumen, z całym szacunkiem- czy ty piszesz? :shock: Albo może inaczej :am ten tekst napisałeś ,czy z ksiązki zciągnąłęś. jeśli nie to podziwiam- bardzo ładnie . A ja sobie troszkę inaczej wyobrażałam Bitwe w Helmowym Jarze. Twierdza była większa ,a uliczki
(tzn. te takie wąskie między murami) były troszkę większe. Ta wielka warownia wyglądała jakby była (bardziej niż w filmie) wykuta ze skały. Tam było jeszcze więcej rzeczy ,ale jakoś teraz jak przyszło do pisania niemogę ich wyłowić. Aha, jeszcze ten obszar przed twierdzą był inny- bya tam po prostu trawa ,a nie piach. Po prostu wszystko było większe, ponieważ w filmie ydawało mi się dość skromne. Nie wiem czy ktoś coś zrozumiał z mojej nie trzymającej się w całość wypowiedzi ,ale będe dobrej myśli. :wink: |
Topic: [15 Lut 2003] Zdjęcia z Powrotu Króla |
Elentari
Replies: 27
Views: 5227
|
Forum: Archiwum Posted: Fri Feb 28, 2003 11:18 am Subject: [15 Lut 2003] Zdjęcia z Powrotu Króla |
Ja też bym chciała mieć taki kalendarz. Może któś już wie czy można Go kupić w Empiku, czy gdzieś. Tylko szkoda ,że Legolas nie jest w październiku :wink: ,ale co tam- Galadriel też dobra. Jeśli chodzi o zdjęcia z RotK to jestem zachwycona tymi z jaskini Szeloby. Był czas kiedy wątpiłam ,że przedstawią to w jakiś odpowiedni, godny Tolkienowskim wyobrażeniom sposób (za bardzo bajkowe itp.) ,ale teraz jestem dobrej myśli i tak jak Teluumen nie moge się już doczekać filmu. |
Topic: [14 Lut 2003] Władca Pierścieni w TV? |
Elentari
Replies: 26
Views: 2646
|
Forum: Archiwum Posted: Fri Feb 28, 2003 11:09 am Subject: [14 Lut 2003] Władca Pierścieni w TV? |
A...to zmienia postać rzeczy. a już się przestraszyłam . |
| |