| Author |
Message |
Topic: W strone Śródziemia... |
Beren
Replies: 34
Views: 2679
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Mon Jun 09, 2003 8:57 am Subject: W strone Śródziemia... |
| Ja oczywiście był bym dobry, ale gdybym miał jakąś władzę i moc to napewno nie mieszał się w wojny i troche by to na neutralne przechodziło ale zawsze bym służył dobrą redą dla wszystkich dobrych. |
Topic: Pierścień Mroku |
Beren
Replies: 21
Views: 1862
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Mon Jun 09, 2003 8:53 am Subject: Pierścień Mroku |
| Racja. Wprawdzie ja jej nie czytałem ale dużo o niej słyszałem. Podobno klimat nie jest taki jak w władcy i nie ma tylku pieśni co w dziele Tolkiena. |
Topic: Co sprawiło, ze WP stał się Waszą miłością? |
Beren
Replies: 44
Views: 3165
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Mon Jun 09, 2003 8:49 am Subject: Co sprawiło, ze WP stał się Waszą miłością? |
A ja wendrowałem kiedyś po forach przeróżnych wydawnictw fantazy i troche głupio wyglądało bo ja jeszcze nic takiego nie czytalem. Zebrałem więc pare informacji o książkach na dobry poczatek i wyruszyłem do księgarni. Pytałem się o trzy tytuły i nic. To się wkurzyłem i poprosiłem o Władce. Mieli! I tak sobie zaczęłem czytać aż mnie wciągło i poluje na wszystkie dzieła mistrza Tolkiena |
Topic: Ulubiona Scena i Ujecie w FotR |
Beren
Replies: 63
Views: 3662
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Mon Jun 09, 2003 8:28 am Subject: Ulubiona Scena i Ujecie w FotR |
w Fotr:
-Wstęp
-Widok Rivandell
-Spotkanie Galadrieli
-Przy bramie Gondoru (te dwa posągi na rzece)
W TTT:
-Pojawienie się Gandalfa
-Zalanie Isengardu
-Pochód Entów |
Topic: muzyka |
Beren
Replies: 58
Views: 3562
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Mon Jun 09, 2003 8:23 am Subject: muzyka |
| Mi także bardzo podoba się muzyka z obu władcy i trzeci napewno będzie tak somo udany pod tym względem. |
Topic: Nasze nicki i imiona |
Beren
Replies: 122
Views: 6709
|
Forum: Poufne ;) Posted: Sun Jun 08, 2003 9:57 pm Subject: Nasze nicki i imiona |
| A mój nick - Beren - wzioł się z tąd, że właśnie kończyłem Silmariliona gdy zapisywałem się na forum i szukalem jakiegoś fajnego bohatera a że Beren zdobył jednego z Silmarilów z korony Morgatha to wybrałem go. |
Topic: Moja klasa:(((( |
Beren
Replies: 123
Views: 7760
|
Forum: Humor, szkola, sport Posted: Sun Jun 08, 2003 9:53 pm Subject: Moja klasa:(((( |
| Ja chodze do pierwszej klasy gim i jest u mnie paru matołów ale ogólnie jest dobrze. Paru moich kolegów dzięki mnie jeszcze jakoś się trzyma na poziomie dopuszczającego. Szczeże gdyby nie ja i trzech kolegów to nasza klasa była by zdziesiątkowana. |
Topic: Pierścienie po raz drugi |
Beren
Replies: 10
Views: 1288
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Sun Jun 08, 2003 9:35 pm Subject: Pierścienie po raz drugi |
| Dodam jeszcze że chyba cztery z siedmiu zostalo przez smoki zniszczone a reszte znów zagarnął Sauron (jeden na 100% - jest o tym wzmianka w "Hobbicie") a dziewięć ludzkich zostało podarowane ludziom i ... mały wypadek przy pracy - stali sie upiorami. |
Topic: Valinor czy Śródziemie |
Beren
Replies: 35
Views: 2805
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Sun Jun 08, 2003 9:18 pm Subject: Valinor czy Śródziemie |
Ja bym oczywiście wybrał Valinor bo z nim przepowiada jeszcze jeden atau i tym atautem muszę poprawić autora wątku, mianowicie w Valinorze nie ma śmierci (chyba że taka wymuszona mieczem lub z żalu) i tam nie można iść aż do śmierci |
Topic: Symbolika w Twroczosci J.R.R Tolkiena... |
Beren
Replies: 21
Views: 2669
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Sun Jun 08, 2003 9:13 pm Subject: Symbolika w Twroczosci J.R.R Tolkiena... |
Ja odszukałem kilka np:
Doszukując się ich w Silmarilionie to:
-Eru - Bóg
-Błogosławione Królestwo (Valinor) - raj
We Władcy:
-Wojna o pierścień - dążenie ludzi za wszelką cene do władzy
-Niechęć Froda do zniszczenia pierścienia - przywiązanie ludzi do pieniędzy , chciwość |
Topic: Czy chcielibyście mieć Lorda jako lekture ? |
Beren
Replies: 91
Views: 4776
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Sun Jun 08, 2003 9:03 pm Subject: Czy chcielibyście mieć Lorda jako lekture ? |
My jeszcze nie przerabialiśmy żadnej książki Tolkiena . Ale robie wszystko co w mojej mocy i jestem na dobrej drodze do "Hobbita". Władca jest trochę z długi jak na moich kolegó geniuszy.
Nimrodel: co do nudności lektór to masz rację i może dlatego Władca nie jest lektórą. On jest zbyt pasjonujący! |
Topic: ULUBIONA RASA. |
Beren
Replies: 135
Views: 7188
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Sun Jun 08, 2003 8:57 pm Subject: ULUBIONA RASA. |
| Ja naprzykład chciałbym być hobbitem. To rasa spokojna, łagodna czasem zabawna i towarzyska a gdy trzeba to umieją się zebrać i zaatakować przeciwnika. |
Topic: Udział elfów i krasnoludów w wojnie o pierścien. |
Beren
Replies: 68
Views: 4638
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Sun Jun 08, 2003 8:53 pm Subject: Udział elfów i krasnoludów w wojnie o pierścien. |
| Moim zdaniem pomogły ale tylko elfy a krasnoludy tylko w nie wielkim stopniu. We "Władcy" jest mało powiedziane o krasnoludach. One raczej pomagały w wojnie z poprzednikiem Saurona, Morgathem. |
| |