Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat
Search found 798 matches
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Author Message
  Topic: Gdzie się podział postęp ??
Ara:)

Replies: 10
Views: 1027

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Sun Feb 22, 2004 11:39 am   Subject: Gdzie się podział postęp ??
Ogólnie chodzi o to, że Tolkien stworzył cos wbrew naturze człowieka - w miarę upływu czasu ten cofa się w rozwoju.
Jest też poruszony drugi problem - z biegiem czasu nie zmienia się język (Westron) , jak to ma miejsce w naszym świecie.
  Topic: Gdzie się podział postęp ??

Replies: 10
Views: 1027

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Sun Feb 22, 2004 11:19 am   Subject: Gdzie się podział postęp ??
Na forum Onetu znalazłam bardzo ciekawą wypowiedź:

"Gdzie się podział postęp?

Siedzę sobie i czytam po raz kolejny Władcę, i po raz kolejny zastanawiam się co się stało z postępem cywilizacyjnym. Przyjrzyjmy się datom:

-Pierwsza Era: załóżmy (samolubnie) że zaczyna się od przebudzenia ludzi, a kończy mniej więcej narodzinami Elronda i Elrosa. Daje to około 540 lat. Niektórzy podają to jako 543. Niech będzie.

-Druga Era: zaczyna się od powstania Szarych Przystani, kończy pokonaniem Saurona przez Elendila i Gil-Galada oraz zagarnięciem Pierścienia przez Isildura. Ogółem 3441 lat (wedle rachuby samego Mistrza)

-Trzecia Era: w drugim roku Trzeciej Ery ginie Isildur a 29 września 3021 Powiernik odpływa za Morze. Koniec Trzeciej Ery.

Z prostej matematyki wynika, że ogółem trzy Ery trwały 7005 lat. W tej chwili mamy rok 2004, co oznacza że musimy cofnąć się do roku 5000 p.n.e. Jako że historia nigdy nie była moją mocną stroną, a jestem zbyt leniwy by szukać informacji, nie powiem Wam co się wtedy działo. Z pewnością znajdą się inni, którzy będą to w stanie zrobić lepiej ode mnie. Nie o to chodzi. Chciałbym tylko wykazać, iż nasza cywilizacja jednak dość drastycznie się zmieniła. I nie mówię tu jedynie o poziomie zaawansowania technologicznego, bo to oczywiste. Ale nawet nasz wygląd zewnętrzny się zmienił. Średni wzrost. Długość życia (przecież żyjemy dłużej). A u Mistrza odwrotnie. Ludzie nie tylko nie rozwijają się, ale wręcz cofają w rozwoju! żyją coraz krócej, jak stwierdza Elrond, "men are weak". Nawet broń wykonana przez przodków wydaje się być lepsza od współczesnej. Czy naprawdę przez trzy tysiące lat (od upadku Saurona w II Erze do zniszczenia Pierścienia) nikt nie był w stanie wykuć nic lepszego niż np. Narsil alias Anduril?

Ok, tu wstawka dla tych, którzy znają się na temacie i wiedzą co nieco o Tolkienie. Tak, zdaję sobie sprawę z faktu, że Mistrz serdecznie nie znosił przemysłu, który kojarzył mu się ze Złem. że wolał naturę, zieleń lasu od burości miasta (ładnie brzmi...:) ). Dlatego też Saruman i Sauron posiadają nieźle rozwinięty przemysł (szczególnie zbrojeniowy). Jak do tej pory zgadzamy się, mam nadzieję. Ale przyjrzyjmy się innym faktom:

-Aule (przepraszam za nieprawidłową pisownię) stworzył Krasnoludy, aby móc przekazać swą wiedzę, gdy nie mógł się doczekać powstania Dzieci Iluvatara. A przecież Aule sam zajmuje się czymś, co przy odrobinie dobrej woli można nazwać przemysłem ciężkim: metalurgia, kowalstwo, kamieniarstwo. A jednak jest bez wątpienia istotą dobrą (choć niecierpliwą). Podobne cechy i "zainteresowania" posiadają Krasnoludy. Tak jak Aule, nigdy nie przejdą na stronę Zła.

-Elfy również posiadały dość dobrze wykształcony "przemysł" zbrojeniowy. Zgoda, jego początków można się dopatrywać w Feanorze i naukach Morgotha. Ale przecież później również tworzyły swoją broń (o Pierścieniach nie wspomnę, bo to inna bajka), Narsil został przekuty w Rivendell, a wydawałoby się że to oaza ciszy i spokoju, ostatnią osobą, jakiej bym się tam spodziewał, jest kowal.

I tak dalej. Jeszcze jedna rzecz: Tolkien z wykształceia i zamiłowania był językoznawcą. Jak w takim razie mógł przegapić coś tak istotnego, jak ewolucja języka? Przecież (o ile nam wiadomo, choć głowy nie dam, nie zajmowałem się nigdy aspektem lingwistycznym we Władcy) ani Sindarin ani Quenya nie uległy wpływom innych języków. A tych przecież było naprawdę wiele. Krasnoludy posługiwały się najpierw Sindarinem, potem Westronem. A jednak na żadnym z tych języków nie odcisnęły swego piętna. A przecież wystarczy przyjrzeć się jak wiele odmian np angielskiego dziś istnieje. Język zmienia się z pokolenia na pokolenie, pojawia się slang, zwroty potoczne, zapożyczenia. A tu nic. Zero zmian, wpływów.

Chyba się rozpisałem, i jak znam swoje szczęście, to natychmiast bo wysłaniu zaczną znajdować literówki, błędy i niedopowiedzenia. Z pewnością o kilku szczegółach zapomniałem, jak tylko coś jeszcze mi się przypomni, dopiszę. A teraz czekam na Wasze opinie. Co Wy o tym sądzicie?

~Ring, 2004-02-11 20:11 "

żródło - http://film.onet.pl/1,4,8...18,0,forum.html

Co o tym myślicie ???
  Topic: [W] Thilio Tinuial

Replies: 11
Views: 1029

PostForum: Tworczosc wlasna / Opowiadania   Posted: Sat Feb 21, 2004 9:49 pm   Subject: [W] Thilio Tinuial
Mnie wiersz Twój także bardzo się podobał :) Koniecznie opublikuj (także na forum) inne swoje poematy !!!!!
  Topic: Wirtualne królestwo

Replies: 29
Views: 1729

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Sat Feb 21, 2004 5:44 pm   Subject: Wirtualne królestwo
Przyjęto mnie :)
Wysłałam dziś Dimlondien swoją komnatę ;)
Czekam na dodanie mnie do lisy obywateli
Noszę imię M??rims?Žn.
  Topic: Średnia zagadka!

Replies: 127
Views: 5669

PostForum: Zagadki Golluma / Gospoda   Posted: Sat Feb 21, 2004 3:05 pm   Subject: Średnia zagadka!
Halifrien
  Topic: [O] Coś jak Silmarillion ??

Replies: 20
Views: 1579

PostForum: Tworczosc wlasna / Opowiadania   Posted: Sat Feb 21, 2004 12:34 pm   Subject: [O] Coś jak Silmarillion ??
W tym dziale powstało juz wile powieści podobnych do LOTR i Hobbita. Ale nikt nie pokusił sę o napisanie opowiadania w stylu Silmarillion. Postanowiłam spróbować, choć nie mogę się miezyć z mistrzem Tolkienem. Prosze o wyrozumiałość. To piewsza część, będę się starała regularnie dodawać kolejne:

Na początku nie istniało nic za wyjątkiem ciemności i Mvena. Mven był duchem unoszącym się pośród cienia. Nie posiadał on nic poza myślą. Przez miliony lat spoglądał tylko w czerń otaczającą go z każdej strony i rozmyślał. Wyobrażał sobie świat, jaki może istnieć poza granicą wiecznego cienia. Oczom jego wyobraźni ukazywały się istoty wszelkiego rozmiaru i gatunku. Ale nawet jego bystre oczy nie mogły przebić zasłony ciemności. Miał on jednak pewną władzę nad cieniem – wiedzę. Wiedzę, że może zniszczyć cień, stworzyć każdą z wyimaginowanych istot, stworzyć własny świat. Był jednak jeden warunek, który go od tego powstrzymywał – musiał przypłacić to życiem. W zamian za spełnienie jednego z jego życzeń miał opaść na dno ciemności, gdzie skończą się jego myśli i pragnienia, gdzie skończy się jego marny żywot. Mven bał się tego. Bał się ponad wszystko.
W pewnej jednak godzinie w jego wyobraźni zrodził się pomysł bliski ideału. Zawładnęło nim pragnienie, którego nie mógł powstrzymać. Pragnienie silniejsze od strachu. Wtedy podjął desperackie postanowienie. Był gotów oddać za nie swe myśli i swoje życie.

Mven zaczął opadać coraz niżej i niżej aż wreszcie osiągnął dno cienia. W ostatniej chwili swego życia ukazała mu się wizja. Zobaczył, że ciemność się rozjaśnia. Z cienia zaczął wyłaniać się szary ląd, jak wyspa pośród oceanu. Nad lądem unosiło się 12 Duchów Myśli. Miały one absolutną władzę nad wszystkim. Każda z ich myśli stawała się rzeczywistością. Wtedy Mven przeniknął myśli duchów. Ku swojemu przerażeniu spostrzegł straszliwy błąd. Każdy z duchów chciał mieć władzę nad innymi, więc kiedy jeden myślał „Niech ta skała pęknie”, to drugi myślał „Niech żadna siła nie może zniszczyć tego głazu”. Wszystkie, więc duchy były bezsilne wobec siebie. Knuły intrygi i nic nie mogły zdziałać, bo wzajemnie sobie przeszkadzały. Nagle wizja urwała się. W sercu Mvena zrodził się żal, że zaprzepaścił daną mu szansę. W ostatniej swojej myśli nadał nazwę lądowi, nad którym unosiły się Duchy Myśli – Evened, co oznacza „stracone nadzieje”.
  Topic: Wielki pojedynek: HH vs Metal vs...

Replies: 83
Views: 3811

PostForum: Muzyka, liryka, tkliwa dynamika...   Posted: Sat Feb 21, 2004 11:09 am   Subject: Wielki pojedynek: HH vs Metal vs...
Ja tak jak Gil-Galad lubię rock i metal. Podoba mi się muzyka filmowa. Baardzo nie lubię ;) HH, pop. Techno jest dobre tylko na dyskoteki.
  Topic: Walentynki

Replies: 21
Views: 1453

PostForum: Poufne ;)   Posted: Sat Feb 14, 2004 10:53 am   Subject: Walentynki
Ja także składam życzenia walentynkowe !!!!!

Dokładnie czternastego lutego
W trakcie południa zimowego
Na chmurce siedziała pewna święta
Nie Św. Walenty laecz Św. Walenta
Ona przesyła wam wszystkim życzenia
W dzień Św. Walentej marzeń spełnienia :)
  Topic: Zabawa w zgadywanie.

Replies: 343
Views: 10647

PostForum: Zagadki Golluma / Gospoda   Posted: Fri Feb 13, 2004 10:27 pm   Subject: Zabawa w zgadywanie.
więc może tak:
Sam jest ojcem Pippina i Merrego i jest z nimi oczywiście bilsko spokrewniony, a Bilbo nie :)
  Topic: Twoje imię i rasa w Śródziemiu!

Replies: 75
Views: 6064

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Fri Feb 13, 2004 9:44 pm   Subject: Twoje imię i rasa w Śródziemiu!
According to the Red Book of Westmarch,
In Middle-earth, Sabina was a
Revered Baggins

Elven Name Possibilities for Sabina
The root name suitable for feminine and masculine is:
Sindacoire
Another masculine version is:
Sindacoireion
More feminine versions are:
Sindacoireiel
Sindacoireien
Sindacoirewen

Hobbit lad name for Sabina
Merimas Millbanks from Standelf
Hobbit lass name for Sabina
Linda Millbanks from Standelf

Dwarven Name for Sabina
Frerin Copperwrath
This name is for both genders.

Orkish Name for Sabina
Skarw?ťsh the Squeaker
This name is for both genders.

** NEW ** Ad?ťnaic name for Sabina ** NEW **
Karabp??
  Topic: Humor WP

Replies: 23
Views: 1876

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Fri Feb 13, 2004 4:14 pm   Subject: Humor WP
ja polecam rapującego Golluma http://humor.about.com/gi...lash/gollum.php
  Topic: Inni użytkownicy-co o nich myślimy?

Replies: 109
Views: 4233

PostForum: Poufne ;)   Posted: Fri Feb 13, 2004 3:58 pm   Subject: Inni użytkownicy-co o nich myślimy?
F?Ťanor wrote:

tak się mówi o dzieciach w tym wieku KOMUNALNY WIEK...jest to celowe przekręcenie wyrazu komunia....

Hmmmm Bardzo możliwe :oops: :oops: Ale nigdy o takim stwierzeniu nie słyszałam i w necie nic podobnego nie znalazłam ... Pozostaje mi wieżyć Ci na słowo ...

F?Ťanor wrote:

Każdy zna taką osobę ,która mnie położy?

Nie mówiłam, że każdy tylko, że ja :twisted:

To już ostani mój post związany z Feanorem. Nie zamierzam wracać do tego tematu.

A co do Gil-Galada, bo widzę, ze nikt nie kwapi się z zaczęciem ... hmmm Jest to bardzo pozytywna osoba na forum i oczywiście nasz moderator :D Ze swoch obowiązków wywiązuje się wzorowo :D Może rzeczywiście nieco zbyt pochopnie (jak by to powiedział Drzewiec) zamknął poprzedni temat, ale wziął pod uwagę sugestie innych i pozwolił na kontynuowanie tego topica, co sobie bardzo cenię :) :)
  Topic: Inni użytkownicy-co o nich myślimy?

Replies: 109
Views: 4233

PostForum: Poufne ;)   Posted: Thu Feb 12, 2004 9:31 pm   Subject: Inni użytkownicy-co o nich myślimy?
Kochany Feanorze !!!!

Narzekasz straszliwie, iż nie ma na tym świecie przeciwnika równego Tobie (a znam pewa osobę, która płozyła by Cię w dwa słowa, ale nie będę poruszać tego tematu ...). Więc dlaczego nie zachowasz się inteligentnie i nie wychowasz sobie "złośliwca" ?? Czy brakuje Ci młodych talentów na tym (czy każdym innym) forum ?? Wtedy poczujesz tą adrenalinę i to straszliwe (choć dla mnie wątpliwe) napięcie.

Dziękujemy bardzo za pozdrowienia. Pozdrów swoich znajomych wzajemnie. Cieszy mie bardzo, że choć tyle moglśmy dla Ciebie zrobić i rozśmieszyliśmy do łez Twoich parafian. Zawsze to coś :evil: :evil: :evil:

Co do młodych ludzi na tym forum to prosimy o więcej wyrozumiałości drogi mistrzu Feanorze. Ty też kiedyś byłeś w naszym wieku i na naszym straszliwie niskim poziomie intelektalnym. Może kiedyś Cię dogonimy i zyskamy tą samą bystrość umysłu. Narazie jednak musimy zadowolić się opinią młokosów na poziomie SP.

A tak apropos to chyba nawet za trzecim srawdzaniem swojego posta nie ustrzegłeś się literówki. Bo wyraz "komunalny" nie wiele na wspólnego z komunią...

Kończę ten list, może Mistrz zechce choćna na niego zernąć. Wierzę w to święcie.
Pozdrawiam Aragornka

Page 42 of 45
Jump to: