Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Fri Mar 18, 2005 10:17 pm
oj Elcio...dajesz malo sprecyzowane tematy..pod jakim wzgledem gorszy...z wygladu? ze sposobu czesania rzes? ...no ale powiedzmy ze wiem o co chodzi...dla mnie SAuron jest gorszy gdyz to jego sie wiekszosc bala...a ten Saruman nie byl zly...tylko chec posiadania Pierscienia go sciagnela na brzydka strone mocy...tak jak Golluma...
_________________ It's not the east or the west side.
No it's not!
It's not the north or the south side.
No it's not!
It's the Dark side
Moj drogi Matii.nie daje niesrecyzowanych tematow.tylko chece aby wszyscy odpowiadali jak uważaja i co chca pisac. Ale ciesze sie ze wiesz o co mi chodzi.Ale na twoje życzenie,oczywiści kto wszym zdaniem jest gorszy z charakteru,Pozro.Elcia
Posted: Sat Mar 19, 2005 11:00 am
Hmm...no wiesz Elcia to zalezy od tego kto co woli bo jak np. ktos woli brutai to Saruron jak znalazł, a jak ktos woli takiego (przepraszam z góry wza wyrazenie) zpdalonego shizola to Saruman jak znalazł
_________________ "życie to kabaret, nie warto z niego zchodzić z niego za szybko" Dudi (Mój wcześniejszy nick "Palmar" Jest to mój nick do testowania forum.
Posted: Sun Mar 20, 2005 11:27 am
Osobiście ja uważam, że Sauron był jednak gorszy. To on stworzył Jedynego i siał postrach w całym Śródziemiu od samego początku. Nie przypominam sobie, żeby gdzieś wspominano o nim coś pozytywnego, a Sarumana poniosły ambicje w końcu wcześniej był w porządku i Gandalf darzył go zaufaniem.
_________________ Nie gardź jednak legendami, dziedzictwem odległych wieków, często bowiem się zdarza, iż stare niańki przechowują w pamięci wiadomości, które niegdyś największym nawet Mędrcom oddały usługi."
Sauron też był zdrajcą, i to wielokrotnie. Ale nawet on z natury nie był zły, choć nie da się ukryć, że znacznie więcej od Sarumana złego wyrządził. Poza tym dusza Saurona była hmm nieuleczalna, przesączona złem. Czarodziej natomiast krótko pod wpływem złego przebywał i mimo wszystko wcześniej był wielkim mędrcem, który dla Śródziemia bardzo się przysłużył.
Saruman nie był zły z samego założenia ( w przeciwieństwie do Saurona ) , upadł bo stracił nadzieję i nie widział innego rozwiązania poza ugięciem się przed wolą Władcy Mordoru .
A pozatym jak prawie wszyscy władcy Śródziemia pożądał Pierscienia - co także przyczyniło się do jego zdrady .
_________________ Ainar?Šion
Last edited by brn on Mon Mar 21, 2005 2:28 am; edited 1 time in total
Saruman nie był zły z samego założenia ( w przeciwieństwie do Saurona )
Oczywiście, ze Sauron nie był zły z samego założenia. W świecie Tolkiena nikt złym się nie narodził. Przychodząc na świat każdy jest w oczach Iluvatara dobry i to w rękach każdego z nas jest wybór drogi życia. Sauron także mógł oddać usługi dobrej sprawie. A że zbłądził...
Oczywiście, ze Sauron nie był zły z samego założenia. W świecie Tolkiena nikt złym się nie narodził. Przychodząc na świat każdy jest w oczach Iluvatara dobry i to w rękach każdego z nas jest wybór drogi życia. Sauron także mógł oddać usługi dobrej sprawie. A że zbłądził...
Brałem tu pod uwagę czas trwania samego "Władcy" - Sarumana też nie oceniałem od kołyski tylko jego poczynania w tym samym czasie .
Dobrze, zgodze się że stwierdzenie jest nietrafne jednak przekazuje myśl autora
Według mnie Sauron był poprostu gorszy, bo był pierwszy. Przed Sarumanem był już zły, a Saruman stał się zły pod wpłyuwem sytuacji jaka zaistniała w Śródziemiu. Jednakże Saruman stworzył niezmordowane Uruk - Hai, które były mądrzejsze i silniejsze od orków z Mordoru.
Posted: Tue Mar 29, 2005 11:39 am
Co za pytanie?
Oczywiście, że Sauron. To on wykuł Pierścień, tymczasem Saruman na początku był nawet po stronie dobra. Później zaczął knuć swe intrygi itd.
Joined: 27 Sep 2004 Posts: 36 Location: z nie teraz i nie stąd
Posted: Mon May 16, 2005 10:25 am
a według mnie to nie tak. sauron był zły, no jasne, bo przystał do melkora i potem kontynuował jego dzieło. ale uwaga! uwaga! sauron stał się władcą ciemności, czymś, co ową ciemność personifikuje, istotą skupiającą w sobie zło (spróbuję wytłumaczyć: skoro manwe odpowiada z aniebo i chmurki, to ktoś musi za ciemność, nawet jeśli ludeńki i elfiki za oną nie przepadają) , istotą potrzebną do utrzymania równowagi Dobra i Zła w śródziemiu (w końcu gdyby nie był wpisany w plan Iluvatara, po prostu by go nie było ). a Saruman? podły, płaski zdrajca. mędrzec i wielkim prawdopodobieństwem Majar, który połaszczył się na Pierścionek!! po prostu istota zeszmacona.
a według mnie to największy syf
_________________ nie ma czasu dla czasu i miejsca dla przestrzeni
No tak - to mi przypomina dyskusje "kto byl gorszy: Hitler, czy Stalin"? Pierwsza mysl - Hitler, jednak po chwili myslimy. Stalin mogl powstrzymac Hitlera. Moze gdyby nie sprzeniewierzenie sie Sarumana, Sauron nie mialby szansy na powstanie? Kto jest gorszy. Ten zly od zwsze, czy ten ktory moze powstrzymac odezlego, a tego nie czyni?
Posted: Wed May 18, 2005 12:25 pm
nagg wrote:
Moze gdyby nie sprzeniewierzenie sie Sarumana, Sauron nie mialby szansy na powstanie? Kto jest gorszy. Ten zly od zwsze, czy ten ktory moze powstrzymac odezlego, a tego nie czyni?
Akurat wcale nie jest pewne czy Sarumana nie zastapił by ktoś inny jesli idzie o ścisłość. W końcu kiedyś był Melkor - Morgoth, a jak jego usunięto z Śródziemia zastąpił go właśnie Sauron i wtedy awansował na tego najgorszego, więc równie dobrze mógł kiedyś to miano zyskać ktoś nowy np. Saruman na co zapewne w skrytości ducha liczył i dlatego nie zamierzał tamtego powstrzymywać, więc chyba trzeba by ci przyznać rację, że trudno wyłonić tego najgorszego z tej dwójki. Jednak za Sauronem przemawia to, że w tamtym czasie to on jednak budził większy respekt, a Saruman był poczatkującym złym. Jak wspomniałam we wcześniejszym poście jego zdrada przecież była zaskoczeniem dla otoczenia.
_________________ Nie gardź jednak legendami, dziedzictwem odległych wieków, często bowiem się zdarza, iż stare niańki przechowują w pamięci wiadomości, które niegdyś największym nawet Mędrcom oddały usługi."
Zastanawiam sie czy moża wogóle rozstrzygać, które zło jest bardziej..... złe. Ale gorszy jes według mnie Saruman, jest dwulicowy, swoją złą nature, swoje plany ukrywa przez długi czas, oszukuje innych, ukrywa się pod maską dobrego i mądrego czarodzieja.... Sauron jest przynajmniej bardziej... bezpośredni w swoim złu (szczery?)...
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum