Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Fri May 20, 2005 12:07 pm
Tinwenara wrote:
Ale gorszy jes według mnie Saruman, jest dwulicowy, swoją złą nature, swoje plany ukrywa przez długi czas, oszukuje innych, ukrywa się pod maską dobrego i mądrego czarodzieja.... Sauron jest przynajmniej bardziej... bezpośredni w swoim złu (szczery?)...
Hmm. Nie powiedziałabym czy zawsze. W czasie potęgi Numenoru Sauron również próbował oszustwa, aby władcy postrzegali go jako niegroźnego. Po podobnie jak wtedy kiedy wytwarzał pierścienie. Na szczerość mogli sobie pozwalać kiedy już mieli dobre zaplecze.
_________________ Nie gardź jednak legendami, dziedzictwem odległych wieków, często bowiem się zdarza, iż stare niańki przechowują w pamięci wiadomości, które niegdyś największym nawet Mędrcom oddały usługi."
Posted: Thu Jun 02, 2005 7:44 pm
Sorka, ale mowienie o szczerosci intnecji tych obydwu panow mija sie z celem Zaden z nich nigdy szczery nie byl. Saruman juz w Valinorze przy wyborze Majarow do bractwa istarich krecil nosem i patrzal wilkiem na swoich towarzyszy ...
A ktory z nich byl najgorszy ? wiecie... w sumie to byli rowni sobie.Nie widze zadnej rzeczy ktorz przechylala by szale na korzysc jednej ze stron.
Wiecie.widze,że niewszyscy zrozumieli moje intencje...:(Jaki sens ma porównywanie Hitlera i stalina do Lorda??!!Ale widocznie tenktoś kto pisal ta wypowiedź miał coś na myśli ale nie dokońca to wyjaśnił....wiec jak kiedyś będziesz rozwiń temat,prosze.pozdro dla wszystkich fanów!!:*Elcia
Elcia, ja Ci rozwinę jeśli pozwolisz, choć po prawdzie to dla mnie jest tu wszystko jasne, porównywanie Saurona i Sarumana ma taki sam sens jak porównywanie Hitlera i Stalina. I to raczej Ty nie zrozumiałaś intencji tamtej wypowiedzi. Dwa różne światy, sensowność rozpatrywania aspektu podobna. I w jednym i w drugim przypadku mamy do czynienia z taką samą skalą zła. Inaczej gdyby wykreślić nazwiska pytanie brzmiałoby: kto jest bardziej gorszy, Zły czy Zły? I o to zapewne chodziło temu kto tak Cię zbulwersował. Masło maślane. Roztrząsanie, które zło byłoby gorsze, czy też które byśmy woleli, jest troszeczkę infantylne. Nie masz sie co złościć tylko na przyszłość, lepiej sobie przemyśleć o czym właściwie chcesz dyskutować. Z której strony by się bowiem nie zabierać do tego tematu fakt pozostaje faktem: ktoby nie miał rządzić Śródziemiem Sauron czy Saruman byłoby jednako nie halo. Jeśli dalej nie rozumiesz bezensowności dyskusji to zastanów się własnie nad tym pod czyim butem wolałabyś żyć: Hitlera czy Stalina? Na jedno wychodzi...
Ja uważam, że zdecydowanie gorszy jest Sauron. Zawsze stał po stronie zła, a Saruman był jakiś czas po stronie dobra. Wydaje mi się, że Sauron wyrządził więcej zła i więcej zła chciał uczynić. Moim zdaniem Saruman był w jakiś sposób podległy Sauronowi. Ten sojusz między nimi był chwilowy (tak przynajmniej to odzwierciedlam). Gdyby Sauron zagarnął Pierścień (nienawidzę gdybania, ale co tam ) zniszczyłby Sarumana. Myślę, że bardzo trudno stwierdzić, który tak naprawdę jest gorszy. Pod względem charakteru: sama nie wiem, ale pod względem zła które wyrządził gorszy jesr Sauron.
_________________ Piszcie na moje gg i właźcie na mojego bloga. Za komenty będę wdzięczna....
Last edited by Luthien* on Fri Jul 08, 2005 7:57 pm; edited 1 time in total
Posted: Fri Jul 08, 2005 7:51 pm
Luthien* wrote:
Ja uważam, że zdecydowanie gorsdzy jest Sauron.
Może byś podała jakieś powody? To jest forum dyskusyjne, mozesz się rozpisać, nikt cię za to nie skrzywdzi
Obaj są źli. Jednak patrząc przekrojowo na ich życie gorszy jest dla mnie Sauron. On cały czas stał po stronie złej, nawet wbrew sobie nie robił nic dla dobra. Saruman mimo wszystko stał jakis czas po stronie dobra. Nawet jezeli robił to wbrew swoim planom, nawet jesli cały czas chciał pierscienia dla siebie, nawet jesli zmuszał się do tego, zeby za wczesnie nie zdradzac swoich planów... jakies jego czyny były dobre, bo musiał zdobyc zaufanie.
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
Zawsze stał po stronie zła, a Saruman był jakiś czas po stronie dobra.
Quote:
On cały czas stał po stronie złej, nawet wbrew sobie nie robił nic dla dobra.
Rozpatrujecie tylko czas akcji "Władcy", czy co? Nie, Sauron kiedyś był Dobry, jak wszystko co stworzył Iluvatar. Tyle tylko, że dał przekabacić się Morgothowi i skłonił się ku Złu.
Quote:
Saruman mimo wszystko stał jakis czas po stronie dobra. Nawet jezeli robił to wbrew swoim planom, nawet jesli cały czas chciał pierscienia dla siebie, nawet jesli zmuszał się do tego, zeby za wczesnie nie zdradzac swoich planów... jakies jego czyny były dobre, bo musiał zdobyc zaufanie.
Nawet więcej, Saruman przybywając do Śródziemia był wysłannikiem Valarów i najprawdopodobniej chciał dobrze, wcale nie miał planów zawładnięcia Śródziemiem.
Ale trudno rozsądzać kto był gorszy. Więcej Złu, temu przez duże "Z", przysłużył się Sauron. Generalnie Saruman był po prostu strasznie chciwy, i to się na nim zemściło. Chciał władzy i nie bardzo obchodziło go, że zdobywając Pierścień stałby się naprawdę, naprawdę Zły. No i z palantirem też trochę przesadził. Chyba cenił się zbyt wysoko. Stąd ten "sojusz" z Mordorem, wcale dla Sarumana nie ciekawy
Quote:
Sauron zagarnął Pierścień (nienawidzę gdybania, ale co tam ) zniszczyłby Sarumana
A gdyby Saruman zagarnął Pierścień, zniszczyłby Saurona. Tak jak Gandalf, Aragorn, Galadriela, Elrond... Każdy, kto miałby dość sił, aby go użyć mógłby pokonać Saurona i... zająć jego miejsce. Tego właśnie najbardziej się obawiał. Nie przypuszczał, że jego przeciwnicy zechcą tak wielką moc zniszczyć. Przeliczył się więc bardzo. Zwłaszcza jeśli chodzi o Aragorna, bo zdawał sobie sprawę jak wiele może potomek Isildura.
Na początku, zanim odłączył się od Rady Mędrców (nie zdradzając swoich badań etc.) miał dobre zamierzenia, jestem tego całkowicie pewna Potem, niestety poddał się ciemniejszej stronie swojej natury, a co z tego wynikło to już sami wiecie.
_________________ Piszcie na moje gg i właźcie na mojego bloga. Za komenty będę wdzięczna....
Posted: Fri Jul 08, 2005 8:43 pm
Ara:) wrote:
Quote:
Zawsze stał po stronie zła, a Saruman był jakiś czas po stronie dobra.
Quote:
On cały czas stał po stronie złej, nawet wbrew sobie nie robił nic dla dobra.
Rozpatrujecie tylko czas akcji "Władcy", czy co? Nie, Sauron kiedyś był Dobry, jak wszystko co stworzył Iluvatar. Tyle tylko, że dał przekabacić się Morgothowi i skłonił się ku Złu.
Tak czy siak Sauron był dłużej zły, niz Saruman... I koniec końców zaczął być utożsamiany ze złem w Śródziemiu.
Masz całkowitą rację... Sarumana zgubiła chciwość, chęć bycia potężniejszym, uzyskania władzy. Korzystając z palantira ukazał jeszcze inne swoje cechy - pychę i pewnosc siebie. Zamiast wykorzystywac swoją wiedzę w konstruktywny sposób szukał dróg, aby dojsc samodzielnie do potęgi...
Sama nie potrafiłabym wybrać gorszego, ale rzeczywiście, muszę to przyznać ( z niechęcią) , że Sauron był gorszy. Oczywiście tylko jeśli chodzi o poglądy, charakter, zachowanie. Ale, gdyby chodziło o sympatię do tych panów - tylko Sauron
Saruman 'stał się zły' w czasie Wojny o Pierścień, chociaż kto wie, może już wcześniej miał jakieś plany , a Sauron zeźlił się jeszcze przed stworzeniem Ardy i przyłączył do Morgotha.
Uczynił też wiele więcej złych rzeczy w Wojnach Beleriandu, i Wojnie o Pierścień, a czarodziej uaktywnił się dopiero po przybyciu do Śródziemia, i to przez chęć zdobycia potęgi i władzy( w sumie to z tych samych powodów Sauron wykuł Jedynego). Gdyby był gorszy od Saurona, z pewnością wcześniej załapałby się na służbę do Melkora, albo odrazu po pojawieniu się na wschodzie zacząłby wyprawiać różne dziwne rzeczy, a przecież jego zachowanie stało się podejrzane o wieeele lat później, po stworzeniu Pierścienia, a więc Saruman stał się zły przez chciwość i zazdrość.
_________________ Bo czy las nam zahuczy jak morze,
czy w bruk miasta uderza nasz krok,
W nasłuch sercach trzepocze sie orzeł,
każdy pancerz przepali nasz wzrok.
Posted: Thu Aug 11, 2005 11:49 pm
Trudno powiedziec, który jest gorszy... Porównywanie zła z drugim złem mija się z celem I tak źle i tak niedobrze
_________________ I po tym wszystkim przybywają jacyś nędzni nowocześni Amerykanie (...) i rzucają mu puszkę na głowę! To nie do zniesienia, żaden upiór w dziejach nie został w ten sposób potraktowany!
Ja stawiałabym na Saurona, bo to on pociągnął za sobą Sarumana do zła, oczywiście nie bez winy tego ostatniego. W każdym razie jeśli chodzi o tą dwójkę, to moim zdecydowanym faworytem w tej kwestii jest Sauron.
Posted: Tue Sep 06, 2005 6:02 pm
pytanie za 100pkt...pewnie ze Sauron...bo tak jak juz moja poprzedniczka napisala to gdyby nie to ze on wykul Pierscien, to Saruman nawet nie myslalby o tym zeby byc zlym...tak wiec porownywac ich obu nie mozna
_________________ Mati - najbardziej nieprzyzwoity użytkownik tego forum by Kei
Posted: Thu Oct 20, 2005 3:46 pm
A dlaczogóż takie jest twoje zdanie? Jesli większosc twoje posta to "hhhhhhhhhmmmmmmmm", które jest onomatopeją swiadczącą o zadumaniu to znaczy, ze sprawę przemyslałes. A skoro tak, to jakoś powinienes potrafic ją uzasadnic.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum