Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Mon Mar 17, 2003 7:02 pm
Moim zdaniem tak ...
Sam nadstawiał karku za Froda i za to by nie groziło mu zadne niebezpieczenstwo..
Dzielił z nim smutki i starał sie by Frodo nigdy nie podupadł na duchu..nawet pod brzemieniem pierścienia pod którego był władaniem..
Sam wytrzymywał napady złego ducha Froda i nie zostawił go samego ,a przeciez mógł w kązdej chwili...Ale nie zrobił tego..Moze dlatego ze wiedział ze w kazdej chwili Frodo mógł paśc ofiarą orków czy tez innych stworów a moze dlatego ze uwazal Froda za swego przyjaciela.
Zajrzyjmy w dzisiejsze czasy...
Raczej trudno jest znalesc kogos takiego jak Samwise 'a Gamgee...
Dla mnie też Sam jest dobrym przyjacielem, ale ideałem nie jest, bo nikt na świecie nie jest idealny , tylko Iluvatar . Chyba dyskusja sie wyczerpala .
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewności"- Albert Einstein
Moim zdaniem tak. Zreztą uważam tak jak Nimrodel, mógł zawrócić, mogł zostawić Froda, żeby sam poszedł zniszczyć pierścień, ale on został, nie zostawił go samego. Jak Frodo odpływał już łódką, to Sam biegnął szybko do niego i namawiał go, żeby mógł iść z nim. I tak się stało. Szczerzę mówię, że chciałabym mieć takeigo przyjaciela jak Samwise, ale jak mówi Nimrodel... w tych czasach? Nic z tego... ale dla mnie wystarczy wziąć książkę, znaleźć się w tamtym świecie i tam odnaleźć przyjaciela...
_________________ "Chciałem zmienić świat... Ale doszedłem do wniosku, że mogę zmienić jedynie siebie"
Posted: Tue Mar 18, 2003 4:58 pm
Chciałabym jeszcze dodać że Sam pomógł nawet nieść pierścien Frodowi a nie tylko dotrzymywac u towarzystwa...
Tak powiem jeszcze ze ja bym raczej nie wytrzymała przypływu złęgo ducha Froda i jescze mając mieczyk na gardle....
No i jest wobec niego lojalny...
HeHehe... "Przyjaciela nie należy szukać, on przyjdzie jeśli na to zasługujemy", pamiętajmy że to tylko książka i nie znajdziecie w niej nic prócz dobrej rozrywki.
A wracając do Sama z tegoco pamiętam książka mówi o długiej przyjaźni między tymi dwoma, a z tego co było widać w Filmie obaj traktują siebie jak bracia, więc o czym dyskusja???
Posted: Tue Mar 18, 2003 6:27 pm
DARKNESS!!! Bluźnisz mowiac ,ze to tylko ksiazka- chyba ,ze dla ciebie. A ja mam nieco, troszeczke, ciupinke inne zdanko. Sam oczywiscie jako przyjaciel jest wymarzony- ale w filmie nie podobalo mi sie traktowanie go troche przez Froda. Oczywiscie laczyla ich przyjazn ,ale bez przesady- Sam nosil wszystko Frodowi, poswiecal sie ,a ten nic. Nie uwazam ,ze slowo- ,,Ciecze sie ,ze jestes tu sam" czy ,,Jestes moim prawdziwym przyjacielem" wystarczy. Frodo za malo ukazywal ,zedarzy Froda serdeczna przyjaznia. To bylo nie w porzadku- Powiernik mogl sie nieco bardziej przylozyc. Tak ,ze mam woncik do tego ,ze sam oczywiscie opiekowl sie Frodem, ale czasem nie za duzo? Chodzil za nim wszedzie nawet kiedy nie bylo trzeba- np. w filmie jak on za wszelka cene zmusilFroda do wziecia Go ze soba. To bylo z przyjazni ,ale jakos mi nie pasowalo.
No dobra koniec mojej glupiej gadki i lania wody. :spie:
_________________ An si Tintalle Varda Oiolosseo ve fanyar maryat
Elentari ortane ar ilye tier undulave lumbule...
1) Pamietaj, ze Sam jest sluga Forda. Daj mu czas na przyzwyczajenie sie, do bliskosci. Z tego co pamietam w ksiazce bylo podobnie... W sumie w tej dziedzinie nie wiele mozna dodac. Dopiero przygoda uzmyslawia im, ze sa prawdziwymi przyjaciolmi, ze sie potrzebuja...
Poza tym jednak Fordo nosil brzemie Pierscienia. TRZEBA TO PODKRESLIC! - to byl nieprawdopodobny ciezar! Pomysl, jak Gandalf bal sie zabrac Pierscien, to jaka silna wola, jakie zmagania musial staczac Friodo w "glowie" - w takiej sytuacji zatraca sie checi/zdolnosci do okazywania uczuc...
Mysle, ze mogl byc to zabieg celowy, zarowno Tolkiena jak i (nieco wytluszczony) PJta
2) Czy nie za duzo? No to chyba wraca temat relacji Pan - Sługa zmieszany z specyficzna miloscia, jak do ojca, jak do chlebodawcy... a do tego doszla ta zwykla przyjazn, ktora popychala do czynow heroicznych. To bardzo szlachetne... To nie byla przesada. To bylo poswiecenie, swiadectwo: "Jestem gotowy, Frodo, isc z Toba. Nawet na śmierc"
Posted: Tue Apr 08, 2003 2:59 pm
Sam jest oczywiście wymażonym przyjacielem ale czasami odnasze wrarzenie ze Sam ma inną orientacje......:) przyjaźń ale besz przesady w szczególności "kocham pana panie Frodo" each cóż ale mimo to ta przyjażń jest piękna w naszym świecie takie rzeczy sie nie zdarzają:(
Posted: Fri Jun 13, 2003 1:56 pm
Przyjaźń Sama i froda nie jest idealna, bo jak nadmienił Aragorn nie ma ideałów. Taki przyjaciel jak Sam jest skarbem. On nie tylko pomagał Frodowi i o niego dbał. Dopingował go równiez, bo chciał wrócić do Shire jak najprędzej. Priorytetem dla Sama był powrót do domu, ale z Frodem.
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
Fakt, nie ma ideałów, a le mogą być prawie-ideały. Sam był takim prawie-ideałem. Ile on przeżył z Frodem i bez żadnej skargi! Przecież mógł powiedzieć: "Frodo wkur* mnie twoje humory, spadam do Shire, do Różyczki!", czyż nie? Jak ja bym była Samem, to często bym tak myślała. Właśnie dlatego on jest dla mnie przykładem prawdziwego przyjaciela.
Wydaje mi sie, ze nie mozna mowic o idealach..to pojecie bardzo wzgledne, Przedewwzsystkim trzeba sobie postawic pytanie, co jest dla nas najwazniejsze w przyjazni, No ale ogolnie rzecz bioarc, uwazam ze Sama mozna nazwac idealem przyjaciela;]
I do tego slodka istitka;]
_________________ Ae u Esteliach nad
...Estelio han..
......Estelio ammen
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum