Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Joined: 21 Jul 2004 Posts: 228 Location: wioska w hobbitonie
Posted: Sun Jan 30, 2005 11:20 am
Przepraszam to moja wina...
Mi się ferie właśnie zaczęły i zaczęły się tak źle, że nie mam najmniejszej ochoty myśleć o sesjach. Cały mój świat obrócił się własnie o 180 stopni i musze sie nad nim zastanowić, a myślenie o jakim kolwiek innym świecie zeszło no drugi, trzeci - dalszy plan....
Przylro mi ale nic na to nie poradze....sesji nie będzie - żeby coś poprwadzić musiała bym najpierw załatwić pare spraw sama ze sobą a nie zapowiada się żeby to nastapiło szybko.....
_________________ Gracz: Myślę....
MG: To rzuć k20 i sprawdź czy Ci się udało
Elin dawna Nimue
Do takiego grania przez forum (swoją drogą to to się chyba nazywa PBF) to moim zdaniem nie ma co robić skomplikowanej mechaniki ani jakiś kart postaci, wtedy posty MG mogłyby wyglądać tak:
"Tordek atakuje trolla toporem (k20 + atak Tordeka = tyle, a tyle - trafienie) zadaje (k8 + ileś tam = tyle, a tyle obrażeń). Teraz kolej Liddy, co robisz?"
I tak runda po rundzie... przez kilkanaście postów.
Ja na PBFie, który próbuje stworzyć z kolegami obstaje przy prostszych rozwiązaniach (graczu, powiedź kim mniej więcej jesteś) i prowadzeniem bardziej narracyjnym. Oczywiście jakaś tam orientacyjna mechanika by się przydała (statystyki: atak, obrona, magia i tyle) żeby herlawemu magowi się nie wydawało, że może ubić smoka jedną ręką.
Jeszcze dobry pomysł to prowadzenie tzw. "jedynek" - po prostu MG i gracz.
To, że ktoś ma status na forum, to nic nie znaczy. A granie, to jest właśnie tworzenie historii. A że Nimue zmitrężyła, to jej pomagaliśmy. Teoretycznie mieliśmy już skończyć grę na początku stycznia...
Jeszcze nie wiele ludzi spotkałem, którzy lubią grać w RPG naprawdę i jak się umawiają to tak jest.
_________________ Memoriał:
Zabić go mógł tylko feniks...
Joined: 11 Mar 2004 Posts: 227 Location: nowa era: Imladris
Posted: Tue Feb 15, 2005 8:47 pm
to masz okazję..
a dlatego nie wyszło bo podejście do gry jest różne u róznych graczy..
a podejście 'muszę grać' i 'zacznijmy grę już dziś' jest dla mnie gorszące..
egocentryczne..
i nie przepadam za tego typui podejściem.. nauczyłam się, ze gra ma sens tylko wtedy gdy jest przemyslana..
bynajmniej nie sprawialiście wrażenia zainteresowanych czymś takim..
Widze, że pomysł zaczął się trochę sypać...
Mam małą radę, tal jak powiedziała Scoia'tael pośpiech do niczego nie prowadzi, wiem ze "swojego" PBFa ile trwa ustalanie mechaniki, świata i innych rzeczy, przechodzę przez to od jakiegoś czasu.
Posted: Thu Feb 17, 2005 6:38 pm
Ludzie teraz powyjeżdżali na ferie więc raczej troche siejeszcze zwolni, ale mam nadzieje zę jak wszyscy wrócą to zacznie sie coś tu dziac bo narazie to tu coś sie cicho zrobiło
_________________ G: Jak zgineli?
MG: Zostali zabici
Joined: 11 Mar 2004 Posts: 227 Location: nowa era: Imladris
Posted: Tue Aug 09, 2005 10:15 am
ja jestem chetna bo sa wakacje i zawsze moge cos popisac... nie chce tylko zeby bylo to cos w rodzaju czatu, albo wypisywania pojedynczych zdań tylko pisanie króciuchnych opowiadań.
Zeby nie bylo, ze tego nie zaznaczylam wczesniej
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum