Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Rpg in middle-earth....
Author Message
Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Thu Jan 06, 2005 6:26 pm   

no masz przeciez temat gdzie bedziemy robic te glupie postacie...jest juz od tygodnia prawie...mi to wszystko jedno w jakiej sytuacji bedziemy...byleby cos sie dzialo...nie mowie ze co rog bede zabijal miliony orkow no ale zeby od czasu do czasu byla jakas zadyma...i nadal trzymam sie tego zeby wszystko na forum pisac...nie na gg...niech Nagg nam kasuje posty jesli ktos nas bedzie posadzal o "nabijanie postow"...poprostu nie zawsze kazdy z nas moze byc o tej samej porze na gg...moze straci to troszke na uroku i dreszczyku emocji jak zauwazyl juz ktos no ale tak trzeba...no i najwazniejsze...chetnie bym widzial na swej drodze jakies znane postacie...jakis Gil Galad albo Elendil...albo ktos inny...no i miejsca tez chetnie...:]

Platon

Elin 
Mallorny Lothlórien

Posted: Thu Jan 06, 2005 8:50 pm   

Mati przykro mi ale własnie w tym urok tej gry że wszyscy muszą w niej uczestniczyć w jednym czasie - nie wiem od jak dawna grasz ale prawdziwe RPG to właśnie ludzie (którzy nigdy nie moga sę zebrac a jak juz się zbiorą to siedza parenaście godzin) i nie da sięzrobić tak że będa jakieś przerwy - nie wyobrażam sobie gry na forum...
I nie wyobrażam sobie też sesji gdzie graczej wędruja sobie przez Lothorien i wita ich wesoł galandriel...może mam zamałą wyobraźniej na MG ;) ale mistrzuje juz troszke i nigdy mi pomysłów jeszcze nie zabrakło (poza jedną kapłanka która musiała za każdym razem wymyślac przynajmniej 3 minutową modlitwe do swej bogini i nagle urwał jej se wątek i było "I bogini spraw by jego dusza i ciało doznały uzdrowienia i porócił z krainy umarłych i....urwał mi się wątek":green: )
Może w trakcie wymyśle jakiegoć NP ale....to mógł by byc drobny epizot więc nie spodziewaj się "wielkich tamtego świata" którzy witają Cię jak przyjaciela - troche realizmu.

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Thu Jan 06, 2005 9:11 pm   

no ja nie mialem nadziei ze beda gadac ze mna jak z przyjacielem...ale ze chociaz bedzie mozna ich zobaczyc czy cos w tym stylu...a w to ze masz pomyslow mase to ja wierze swiecie...bardziej niz w Boga...:]...

Platon

Corialote 
Mallorny Lothlórien

Posted: Fri Jan 07, 2005 1:37 pm   

nic mi się tu już nie podoba...

wygląda na to, że macie jednego gracza mniej...

myślałam, ze:
I będzie opowiadaniem, historią
II będzie po prostu zabawą
III w żadnym wypadku nie będzie tam przymusu (masz być na forum bo będziemy grać)
IV nie będziemy prowadzić normalnych walk

i hisoria będzie EPICKA
co znaczy, ze trafiać będziemy zawsze, nie będziemy mieli problemów z wykorzystywaniem naszych umiejętnośći
ale oczywiście wszystko bez przesady..
władasz bez problemu tylko jedną bronią- z innymi będziesz miał problem, mniejszy lub większy
nie masz stu niesamowitych umiejętności..
np. jeżeli kiedyś postać zajmowała się okradaniem domów to nie powinna mieć problemów z otwieraniem zamka wytrychem.. ale to, ze byłą złodziejem tego typu wcale nie oznacza, że okradała też ludzi na ulicach i będzie miała też umiejętność kradzież kieszonkowa ale tego nie wyklucza (bo można być wielo-wyspecjalizowanym złodziejem ;) )

może po prostu ograniczymy ilość zdolnośći..
na zasadzie: możesz mieć mniej ale maksymalnie XX

nie wiem co mam zrobić w takiej sytuacji :(

Elin 
Mallorny Lothlórien

Posted: Fri Jan 07, 2005 2:00 pm   

Spokojnie - właśnie dlatego to pisze żeby zapytać was o zdanie - jeśli uważacie coś za lepsze to przecież zawsze można to wprowadzić - gracze to nie powładni i o zabawe tu głównie chodzi....Co do jesdnego jednak chyba nie moge nic zmienic - gra będzie się toczyć w tym samym czasie np. na gg więc dobrze by było zeby wszyscy byli i było to w miare naturalne...oczywiście jesli nie bedziesz mogła być w danym dniu czy momencie to nic się nie stanie będzie: "Sco z tajemniczym uśmiechem oświadczyła z : Musze coś załatwić - nie szukajcie mnie, sama was odnajde, i odeszła w kierunku zachodzącego słońca" ;)

Dany_b 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Fri Jan 07, 2005 7:14 pm   

Gra, w której wszyscy nie są naraz, traci na uroku i dynamice, a niektóre nastroje można tworzyć tylko tak. Postaci słynnych nie chcę spotykać, bo mogę być zawiedziony, znam je, a spotkanie z nimi może być tylko przejściowe, (np. idziemy po równinie i na choryzoncie przejeżdza oddział z Gil-Galadem na czele). Wystarczy moim zdaniem. A przygód epickich nie lubię, co to za zabawa, kiedy chcesz rozpalić ognisko w deszczu i ci zawsze wychodzi, albo wspinasz się na ścianę, nie dostając kilku siniaków.
Można ograniczyć liczbę umiejętności do np. 20.
Każdy może pójść w swoją stronę.
Każdy może robić co che (ze wszystkimi skutkami, temu towarzyszącymi:)).
Osobiście lubię chodzić po labiryntach i trafiać na pułapki( to jest zajebiste :twisted: ) oraz potwory.

Sznabomir 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Fri Jan 07, 2005 7:54 pm   

Mnie styl przygody tab bardzo nie przeszkadza, tylko wole jak jest w miare realistycznie a nie że ktoś zostanie dwa razy przebity mieczem, z toporem w czaszce i strzałą w oku a dalej może chodzić i szukać cyrulika.

Guest

Posted: Sat Jan 08, 2005 7:51 pm   

Wiecie co - trudno będzie wam cos poprowadzić....hstoria epicka to z pewnością w pełni byc nie moze - poprostu nie i tyle - nie było by zabawy gdyby wojownik powiedział "a teraz klnąc się na mą dume ognisty smoku pokonam Cię siłą mego ducha" i smok lezał by martwy....to że jest wojownikiem nie oznacza ze może zabić smoka. Z drugiej zaś strony nie będe wam zycia bardzo utrudniać (chyba że chcecie :twisted: ) postaram sie coś w granicach realizmu robic...ale i tak bedzie trudno...jesteście bardzo róznymi graczami, a ja mistrzem który do tego nie przywkł więc...musze zaprowadzic tu pożądek :evil: . Nie można z wami dobrze ! :green: Zaczynam wprowadzac zasade - mistrz gry ma zawsze razy kiedy jej nie ma patrz punkt pierwszy :D . A więc karta postaci winna wyglądać tak (i prosze mi ją przsłac)
1. Imie postaci
2. klasa (wojownik, mag/druid/kapłan, bard, łotrzyk/złodziej, zaklinacz)
3. rasa (niziołek, elf, półelf, człowiek, połork, krasnolud)
4. historia postaci (a w niej obowiązkowo jak sie poznaliście z resztą dróżyny)
5. umiejętności ( do podziału 12 punktów - jedne na każdy punkt umiejętnosci - 3 poziomy - tak wiec mozna mieć np. 12 miejętności w podstawach albo 4 na mistrzoski lub cos pośredniego)
6. atrybuty ( siła, zręcznośc, inteligencja, wytrzymałośc, magja, charyzma - 20 punktów do podziału miedzy atrybuty - oczywiście postacie nie czarujące magje pomijają)
7. ekwipunek..hm...nad tym się jeszcze pomyśli ale pewnie na początek dostaniecie okresloną ilość pieniędzy i sobie pokupujecie to czego wam potrzeba i na co was stać)
8. wygląd zewnętrzny
9.cechy charakterystyczne
i to chyba na początek wszystko - magowie jeśli takowi będą dostaną dokłądneijsze wytyczne.
Jeśli bedzie coś nie zrozumiałego to prosze pytać. A i jeśli mi się coś przypomni to napisze :)
THE END

Dany_b 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Sat Jan 08, 2005 8:40 pm   

Jak ci przeslać tą kartę postaci?
Z tą historią poznania drużyny będzie problem. Musimy się umówić, bo jeżeli ja napisze, że poznałem ich np. w gospodzie, a oni, że poznali mnie w górach, to niezbyt pasuje:)

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sat Jan 08, 2005 10:20 pm   

no wpisujcie je do tematu...specjalnie go zrobilem na wlasnie te postacie...jest w tym dziale...chyba go znajdziecie...ja juz swoja postac walnalem...:]

Platon

Elin 
Mallorny Lothlórien

Posted: Sat Jan 08, 2005 11:52 pm   

Karty lepiej żeby jednak na początek mi przesłać - musze je najpierw przeczytać, a potem może jest się opublkuje do szerszego poznania, pozatym istenie możliwość postaci takiej której szersze grono nie zna - naprzykład nie znacie jej przeszłości lub umiejętności więc nie powinniście czytac jej karty, bo co to była by za zabawa gdybyście wszytko wiedzieli o każdym....całośc moze znać np. dwóch najlepszych przyjaciół ale wszyscy ? troche to nie realne. A przesłać hm....chyba moze być na meila (tylko bez wirusów prosze, a lubia sie przyczepiać) elanor_@op.pl, albo...na forum przez prywatne wiadomości

Dany_b 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Sun Jan 09, 2005 10:13 am   

Już ci Nimue przesłałem. Powiedz czy dobrze.

Elin 
Mallorny Lothlórien

Posted: Sun Jan 09, 2005 11:47 am   

Sco - będziesz grac jeśli historia będzie nieco mniej...epicka ? Mam nadzieje, że będziesz - zasady wydają mi się najprostrze z mozliwych...Bedzie jedna niewiasta w teamie ;)
A i dany mi o czyms przypomniał - charaker - myśle ze wszyscy grali w d&d ale jesli nie to przypomne:
- praworządny dobry
- chaotyczny dobry
- neutralny dobry
-neutralny nautralny
-chaotyczny zły
-neutralny zły
- praworządny zły
(chyba wszytskie....pożyczyłm podręcznik do d&d a chyba tylko tam występuje taki podział)

Widze że cała dróżyna będzie elfia...może być - chyba nie będe rasistką :D Elfy maja +2 do chryzmy (wyglądu i ogólnej prezentacji), +1 do zręczności i -1 do siły i -1 do wytrzymałości - troszke nie logiczne ale to nie warhamer - elfy nie sa herosami, +2 do zauwazania, nasłuchiwania i cichego poruszania, oraz postępowania ze zwierzętami)
Co do Sznabomira to jednak krótka historia postaci by sie przydala - przynajmnej mnie bez wglądu innych, albo coś w stylu celów którymi sie kierujesz w życiu (bogactwo, wiedza czy moc)(imie hm...ok będe musiała sobie skróty na klawiaturze porobic zeby sobie palcy nie połamac na wpisywaniu tego ;D).
Teraz pare słów o magji. Spis czarów mamy z D&D - jeśli ktoś nie ma podręcznika to zgosić. Ilość magji w atrybutach niech będzie równa ilości czarów jakie mag moze sobie wybrać na pierwszym poziomie. Teraz będzie element w którym zmuszona jestem wam zaufać - każdy mag będący w posiadaniu k4 rzuca nią - wynik na kostce da nam poziom czarów z jakich mag może wybierac na pierwszym poziomie tz. liczba 3 oznacza że moze on kożystać z czarów poziomu 0,1,2,3, (jest oczywiście ograniczony ilością z atrybutu magji - przyjęłam to za rodzaj many).

Sznabomir 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Sun Jan 09, 2005 12:51 pm   

od razu pragne zaznaczyć że moja postać będzie działać zza pleców wojowników poniewarzmogłaby zginąć od ciosu wykałaczką.

Dany_b 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Sun Jan 09, 2005 2:15 pm   

czy można jakoś zobaczyć postacie innych, dowiedzieć się czegos o nich?

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sun Jan 09, 2005 2:21 pm   

jak Nimue sprawdzisz wszystkie postacie czy sa dobrze zrobione to wez walnij je do tego tematu co tam zrobilem...i wtedy kazdy bedzie mogl je sobie obejrzec...:]...

Platon

Elin 
Mallorny Lothlórien

Posted: Sun Jan 09, 2005 3:22 pm   

A więc po przeczytaniu kart postaci wnioskuje ze poznaliście się na trakcie przy palącej się wiosce (taka hybryda waszych histori) :) , a ponieważ ja jeszcze nie wymyśliłam scenariusza to ta wersja mi jak najbardzie odpowiada (trakty i wioski do spalenia są wszędzie a to nawet ciekawy motyw) - mam nadzieje ze nikomu to bardzo przeszkadzać nie bedzie :) . Z kartami to nie umieszcze całości, a tylko jakiś opis - napewno wygląd zewnętrzny (bo spotykając postać widziecie to) napewno imie i rase (jak sie spodkaliście to pewnie się sobie przedstawiliście) oraz część cech i umiejętności które możecie zobaczyć - np. że ten i tan wydaje się wam wyjątkowo silny i zręczny choc nie wyróznia go szczególna inteligencja - nie zbyt realnie było by gdybyście wiedzieli ze wasz kompan ma siłe na 6 a charyzme na 2 (osobiście raczej nie przedstawiam się: Jestem Elanor i moja siła wynosi 3) :D
Jeśli ktoś uważa że zdązył całą historie swoego życia nowym przyjacioła juz opowiedzieć to tez moge zamieścić historie postaci, ale to na wyraźne życzenie.
Jeszcze chce tylko się dowiedzieć czy gra Sco bądz ktos inny i zajme się scenariuszem :)

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sun Jan 09, 2005 5:49 pm   

no Nimue ja spotkalem ich troszke pozniej...no i Sco mowila ze gra...no ona musi grac..:]

Platon

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: