Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Sun Jan 02, 2005 9:26 pm
no tak...nie zauwazylem...ale ale..pamietajcie ze to jest gra w swiecie Wladcy Pierscieni...no a tam elfy byly dosc wysokie...zreszta kazdy wie o co mi chodzi...na postacie bedzie drugi temat...:]
_________________ Mati - najbardziej nieprzyzwoity użytkownik tego forum by Kei
Joined: 11 Mar 2004 Posts: 227 Location: nowa era: Imladris
Posted: Mon Jan 03, 2005 11:25 am
Quote:
mnie to ze ich nie spotkamy nie przeszkadza. Nia dało by sie ich zabić, a co to za gra w której nie możńa robić sieki. A co do czasów to bym wolał żeby były przed (więcej elfów)
to mi się nie podoba.. co to jest za gra gdzie jest tylko sieka??
a tak apropos elfów zgadzam się całkowicie.. no strona jest robiona pod świat systemu D&D no i nie ma tam większości rzeczy.. nie ma psiona.. będę musiała nad nim popracować. a aktualizacji nie było od początku istnienia stronki
leniuch
aa.. no i nie pamiętam gnomów we władcy pierścieni
a co do postaci to jak dla mnie przesyłanie kart postaci jest do bani..
musisz tworzyc postać, wylosować i dostoswać atrybuty (i mi wydaje się, ze to wystarczy), wybrać umiejętności, klasę, w zależności od klasy dostosować posiadane przedmoty.. magicy (czarodzieje, zaklinacze) i psioni muszą wybrać czary (albo moce)..
za dużo roboty..
moja propozycja jest taka:
losujemy jedynie atrybuty a postacie najnormalniej w świecie opisujemy..
dzięki historii postaci możecie pokazać jakie języki znacie, w czym się specjalizujecie, co możecie posiadać i kogo znać.. i ja myślę, że tutaj najwięcej do powiedzenia o postaci będzie miała Nimue jako MG.. to co będzie w historii postaci powinna wziąć pod uwagę.
no ale nie przesadzajcie
myślę, że Nimue będzie miała władzę przyjęcia albo odrzucenia historii postaci..
jakby co to te starsze (odrzucone) będę kasowała, zeby się nikomu nie myliło przypadkiem
no i ps..
nie nabijajcie postów. bo jak narazie patrzę na ten temat z przerażeniem..
kieruję to szczególnie do Matiego, Daniego i Sznabomira
Dobra:) żartowałem ,ale uważam, że Nimue powinna się wypowiedzieć, bo ona jest MG, a od dłuższego czasu jej nie ma. Co do postaci to może być, ale ja postuluje, by elfy byly trochę wyższe.
_________________ Memoriał:
Zabić go mógł tylko feniks...
Posted: Tue Jan 04, 2005 10:38 am
Jeżeli wylosujesz atrybuty i zrobisz to nieuczciwie to będzie to widać.. uwierz mi..
a postaćtworzy się w taki sposób, że to ty rzucasz kostkami za swoją postać..
nie wiem jak chcecie odbywać walkę..
myslę, że używanie kostek i pisanie przebiegu post po poście będzie głupotą..
i myslę, że w tej sesji wazniejsza powinna być historia a niekoniecznie to jak radzą sobie z potworami nasze postacie..
zresztą byłaby to niezła nabijanka postów..
myślałam o tym zeby tego uniknąć i doszłam do wniosku, ze musiałabym kopiować nasze poczynania do jednego postu..
gra by się rozwlekła bo ja odpisywałabym co kilka dni i jedna runda walki trwałaby pewnie tyle ile moja nieobecność na forum..
jeżeli Nimue się nie odzywa to ja ewentualnie mogę się zająć mistrzowaniem..
musiałabym wymyslić tylko plot..
odezwę się w SB to Nimue.. musi nas tu odwiedzić bo z tego co widziałam to jest na forum a tutaj nic nie pisze..
Uważam, że gra powinna odbyć się na czacie lub gg, bo pisanie postów bez przerwy jest bez sensu.
A co do walki, to zastosowanie gg bardziej ją urealni. Będzie można opisywać co się robi. Zawsze także mistrz gry może powiedzieć, że jest walka i ją opisać krótko. Kilka razy tak robiłem.
A co do robienia postaci, to jeśli ludzie chcą się dobrze bawić, to nie będą oszukiwać
Posted: Tue Jan 04, 2005 4:29 pm
ej no dobra ale nie zawsze kazdy moze byc nie? poza tym na forum bedzie latwej...caly czas bedzie mozna spojrzec wyzej i zobaczyc jak on mial na imie...a na gg lub czacie to bedziemy czekac "100 lat" zanim ktos odpisze...i gra stanie sie nie przyjemna...poza tym bedziemy pisac szybko i nie zawsze bedzie mozna dokladnie przemyslec...ja jestem za forum...
_________________ Mati - najbardziej nieprzyzwoity użytkownik tego forum by Kei
Ale jakie będą z tego emocje, skoro prosisz np. kolegę by ci podał linę, a kolega odpisze ci następnego dnia, bo go nie było. Jak się gra, to wszyscy powinni być.
Przygoda może się ciągnąć w nieskończoność i klimat się traci. I tak granie nie będąc koło siebie jest trudne, ale chociaż obecność w jednym czasie mogła by być.
Guest
Posted: Wed Jan 05, 2005 3:35 pm
Ej nie było mnie pare dni a tu takie zamieszanie ! No wiec po kolei. Gra na dobre może się zacząć 17 stycznia i wtedy mam zamiar zacząć (wystawia mi oceny). Nie było mnie tak długo bo musiałam sobie posylwestrowac a to absorbująca czynność. Jeśli nie każdy zna się na dd to mozemy użyć najprostrzego systemu jaki znam czyli TolCalen opisze go potem nieco dokładniej, ale wystraczy każy ma do dyspozycji okresloną (stałą dla wszystkich) ilość punktów i je rozdziela na okreslone atrubuty (siła, zręczność, charyzma, mądrość, wytrzmałość) postaci czrujące będą mieć tych punktów troche mniej za to będą miały kość czaró (na pierwszym poziomie może 4k, na 3 może być k6 ) która określi poziom czaru jaki może rzucić (lista niech będzie z d&d) i kość many k6 która okresli ilośc czrów na dzień. Za inteligencje bedzie robił gracz więc mysle że będe mieć samych inteligentnych graczy . No to co do postaci to jest wstępnie jak ktoś będzie miał pytania albo lepszy sposób to prosze zgłaszać. A niezbędna jest historia postaci więc nie zapomnijcie. Z umiejętnościamiz robimy podobnie jak z atrybutami (4stopnie umiejętności 1- ledwo coś umiesz 4mistrz) też będzie jakas ilośc punktów (na pierwszy stopień jakiejś umiejętności wydaje się 1 punkt. Jesli o czymś zapomniałam to też prosze mi przypomień
Nimue
Czy historię postaci wysłać ci na forum? Bo rasy są z D&D. A zasady twojego systemu będziesz musiała później wytłumaczyć. I ile osób gra, bo trzeba by wybór klasy dostosować do grupy, żeby się uzupełniała. arazie to chyba tyle
Posted: Wed Jan 05, 2005 10:01 pm
Niimue nie znam tego systemu i wcale mi się taki nie podoba..
może lepiej zostańmy przy d&d.. zastanów się nad moimi propozycjami...
wydaje mi się, że naprawdę nie ma co bawić się w umiejętności.. lepiej wypisać w czym się specjalizujesz w historii postaci.. w zależności jakie ktoś wykonywał prace można będzie ocenić na czym się zna (ja myślę, że nie będziemy przesadzać )
Joined: 21 Jul 2004 Posts: 228 Location: wioska w hobbitonie
Posted: Thu Jan 06, 2005 4:13 pm
Ależ ja to przemyślałam i uważam że to jedyny sposób bym mogła decydować i kontrolować postacie - waże jest dla mnie czy ktoś np. jako wojownik potrafi walczyć mieczemczyl halabardą lub młotem i jak dobrze mu to idzie (kostka nie dokońca moge ufać - to jest wszystko robione na kompie i...ja nie moge wykluczać drobnych oszustw) i bardziej sprawiedliwie będzie mi oceniać rzutu jeśli będe wiedzieć jakie ktoś ma możliwości (oczywiście jeśli ktoś kompletnie nie umie sie posługiwać mieczem i wyzuci na k20 20 to trafi i byś moze zabije danego potwora ale jeśli ktoś ma stopień mistrza wystrczy że wyżuci powiedzmy na tego samego stwora 10 czy 12). Umiejętności są wazne....Takie przydzielanie umiejętności atrybutów jakie zaproponowałam może nie jest najlepsze, ale daje mi pewnośc że nie bedzie dziwnych zmian - kiedy każdy bedzie miał tyle samo punktów do podziału będzie w miare sprawiedliwe - system wydaje mi się najprostrzym w swiecie (take to pomiedzanie świata mroku i troche innych systemów zeby nauczyć dzieci grać - jak określił mój MG)....
Teraz troszke ważniejsza sprawa - chciała bym wiedzieć czewgo wy oczekujecie od tej kampani i jakimi graczami jesteście - znaczy jak długo gracie, w co najbardziej lubicie i jaki sposób prowadzenia. Nie zrobie sesji na wybijanie potworków w lesie ludzią którzy lubia intrygi i rozwiązywanie zagadek kryminalnych a walka to absolutna skomplikowana koniecznośc (oba dość skrajne przypadki). Cóz sa ludzie którzy lubią sposób typowy dla D&d znaczy - znaleśc wieże, zabić potwora, wyjść z wieży, a są tacy którzy wola wykonywać zadania, albo jeszcze inni którzy lubią normalnie żyć w mieście i robic tam dośc prozaiczne rzeczy (np. kraść), albo grupy podróżników które chodzą po świecie "szukając przygód i chcąc ocalić świat". ja się dostosuje i moge poprowadzić wszystko i chce b każdemu się spodobało, a o to trudno szczególnie jeśli nie zna się graczy....
Kolejną bardzo ważną rzeczą jest opis tego skąd się znacie jako dróżyna - jeśli się znacie (np. jeśli jesteście grupą ludzi poszukujących przygód to w histori prosze umieścić kiedy i w jakich okolicznościach się poznaliście), chyba ze wolicie się dopiero poznać ale to jeśli o gre na kompie chodzi sprawia duże problemy natury...cóż poprostu nie chce zacząc gry od "siedziecie sobie w karczmie, puka posłaniec i obwieszcza ze miłościwy król taki taki poszukuje rycerzy by zgładzili potwora który porywa dziewki w jego królestwie" więc musiała bym was zapoznawac jakoś osobno i....to było by bardzo skompikowane - najpier jedne osoby musiały by wychodzić z czau by nie widzieć rzeczy przy których ich nie ma, potem wchodziły by inne....stanowczo wole zebyście się już znali i jake są wasze stosunki.
_________________ Gracz: Myślę....
MG: To rzuć k20 i sprawdź czy Ci się udało
Elin dawna Nimue
Co do twojej końcowej wypowiedzi jest łatwy sposób. Często MG musi powiedziec coś tylko jednemu graczowi. Można by zrobić tak, że MG ma gg każdego otwarte i wpisuje tylko jednej osobie, a reszta jest na forum lub konferencji. OK
Co do mojego stylu gry, to mogę robić wszystko poza zwykłym życiem w mieście. Gram w RPG od 8 roku życia (czyli już 9 lat:)), grałem w D&D, Warhammera, Wiedźmina. Widziałem Wampira i Middleearth. To by było wszystko.
Jeszcze raz ponawiam pytanie, czy historię postaci wysłać na forum. Bo robić postacie to będziemy chyba jednocześnie.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum