Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Sun Feb 25, 2007 7:15 pm Śródziemie a średniowiecze...
Witam... Mam taką zagwozdkę, taką jak ma każdy (z regóły) w 18 roku życia. Matura, a jakże... Ale do rzeczy.
Czytałem wiele postów i na wstępie muszę odeprzeć zarzut, jaki często stawia się maturzystom, mianowicie "iście" na łatwizne. Ja pragne jedynie uzupełnić wiedzę. Przeczytałem bowiem wiele książek o twórczości Tolkiena (np Shippey-a, czy jakoś tak). Czytałem sporo artykółów (np praca doktorska z UG)... Ale nie o tym miałem pisać.
No więc mój temat brzmi "Motywy średniowiecza w literaturze fantasy". Temat opracowywuję opierając się na Tolkienie i Sapkowskim.
Mam kilka pomysłów. Oczywiste: poziom technologii, bitew, mentalność, system feudalny, tak jak w dziełach średniowiecznych, każda, co potężniejsza broń nosi własne imię (z Władcy mówić chyba nie muszę, a ze średniowiecza, przykładem może być miecz Rolanda), i kilka innych nad którymi dopiero pracuję...
No i tu pojawia się problem. Otóż potrzebuję jeszcze kilku pomysłów, było nie było to egzamin dojrzałości... Czuł bym się wielce zobowiązany za okazaną mi pomoc.
[/scroll]
Posted: Sun Feb 25, 2007 7:41 pm
Jako szczęśliwa pomaturzystka powiem ci, że moim zdaniem twoje pomysły są wystarczające. W koncu mozesz je rozwinąć szerzej, zamiast rozdrabniania się.
Co mozna dorzucic... damę serca dla rycerza? Zakladam, ze kwestie honoru zawarles pod haslem mentalnosc
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
Posted: Sun Feb 25, 2007 7:53 pm
Imiona mieczy, damy, można zaliczyć walke z wrogiem taktyki walki (co ostatnio się dowiedziałem) oraz chierarchię: król, zastępca i tak dalej, to jest jedna z ważniejszych żeczy.
[ Komentarz dodany przez: Keira: Nie Lut 25, 2007 7:58 pm ] Ja ci dam "chierarchię" "żeczy"....
Posted: Mon Feb 26, 2007 4:31 pm
W koncu nie masz wymienic tych cech wspolnych, tylko to ladnie, literacko ubrac w slowa. I zmiescic sie w czasie mowiac powoli. A przeciez musi byc jakis wstep, wnioski.
Jak to elegancko rozwiniesz, opowiesz szeroko i "z bajerem" , a do tego z bogactwem jezykowym to bedzie super
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum