Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Thu Feb 13, 2003 11:25 pm Średnia zagadka!
Na forum zagadki będą umieszczone trzy posty przyklejone. Będą one reprezentować poziom trudności zagadki. Teraz znajduesz się w zagadce ŚEDNIEJ. Będę sięstarał ze wszystkich sił, aby zagadka średnia, rzeczywiście sprawiała kłopoty czytelnikom, ale mimo to nie była nie do rozwiazania dla przecietnego miłośnika Tolkiena. Osoby znające proze Tolkiena z filmu mogą mieć kłopoty z niektórymi zagadkami...
W książce napisane jest, że trzy pierścienie Elfów są ukryte i nigdy ich ręka Saurona nie dotknęła. Kto ma Pierścienie "dla Elfów" Wymień imiona i przypisz im nazwy poszczególnych pierścieni.
nagg... ostatnio pytanie to jest "srednia" zagadka? nie przesadzaj... ja proponuje takie oznaczenia:
latwa: bez wiekszych problemow z pamieci mozna odpowiedziec bezblednie
srednia: w ciagu 15 minut mozna odpowiedziec z ksiazka w rece
trudna: tutaj szeroko mozna bujac... albo zawile sformulowana (dawne nazwy etc) albo odpowiedzi trzeba bedzie bardzo uwaznie szukac w przemyslanym zrodle.
_________________ v3rt (malpa) o2 (kropka) pl
---------------------------------------
v3rt on #perverts @ IRCnet
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
Always look on the bright side of life
Coś mi się wydaje, że to musi być podchwytliwe, bo to mi raczej wygląda na łatwą zagadkę
Ale ponieważ jestem pewna, że to był Drzewiec, taka też jest moja odpowiedź... Chyba dobrze, co?
_________________ "Kochać to znaczy nigdy nie mówić przepraszam..."
Arwen: :):) I tak, po raz kolejny okazalem sie nieprecyzyjny. Oczywiscie niby odpowiedz jest poprawna, ale nei o To imie mi chodzilo. Konkretyzujac chodzilo mi o Elficki odpowiednik... czekam dalej - to proste
v3rt: Hmm, nie bardzo wiem o ch ci chodzi? mozesz sprecyzowac, co ci nie odpowiada? Z gory dzieki
nagg
tak zeby mnie nikt nie posadzil o blad to poprawie ta zagadke (o ile mnie pamiec nie myli pisownia teraz bedzie wlasciwa):
Jak w common speech jest tłumaczony okrzyk "Baruk Khaz??d! Khaz??d ai-m?Źnu!" ?
notka: w podgladzie widze ze przy tym kodowaniu jakie narzuca to forum musialem zmienic pisownie "m?Źnu" bo inaczej wyswietlalo krzaczki. mianowicie tehtar nad "e" powinien byc oczywiscie zwrocony w gore a nie w dol. sporo to nie zmienia ale ja lubie jak jest wszystko dopiete na ostatni guzik btw > gdybym sie pomylil jednak gdzies w pisowni to niech ktos da znac...
V3rt: Watku wcale nie uznaje za off topic, wrecz przeciwnie, zachceam wszystkich, do krotkich komentarzy, a nie jednowersowych odpowiedzi. To fest Forum, a nie zapis chata! :wink: Dzieki temu, mozna przez przypadaek zapoczatkowac ciekawa dyskusje!
Co to tlumaczen, to z nimi jest jak z kobietami :P:P "Pieknie nie sa wierne, Wierne nie sa piekne" :mrgreen:
Zagadka, na szybko:
Na na moscie Khazad-dum, Gandalf w konfrontacji z Balrogiem wypowaida takie to słowa "The dark fire will not avail you, flame of Ud?n. Go back to the Shadow!" O co właściwie chodzi?
hehe, no faktycznie, tłumaczenie w sumie dobre, ale nie o to mio chodziła, raczej o wyjaśnienie części składowych tekstu jak: Ogień, cień etc. To wszystko razem ma swoje uzasadnienei w historii
nagg
The dark fire will not avail you, flame of Udun. Go back to the Shadow!
o symbolike ci pewnie chodzi... hmm...
dark fire - zla moc, zlo - etymologicznie trudne do przedstawienia... przynajmniej mnie jest trudno chodzi o zla moc kierujaca ciemnymi istotami flame - Balrog byl demonem ognia wiec to jest jasne
Udun - pierwsza, potezna forteca Morgotha, stamtad pochodzi Balrog
Shadow - znowu trudne to wytlumaczenia slowo to czesto przewija sie w trylogii ("... where the Shadows lie") i oznacza mniej wiecej tajemniczosc miejsc w ktorych dzialaja starozytne zle sily... tutaj cien mozna rozumiec jako nieokreslone miejsce pochodzenia wszelkiego zla...
wybaczcie srednia jasnosc odpowiedzi, ale taki juz urok mowy Gandalfa wszystko jest zawile... nie mniej jednak mam nadzieje ze kazdy rozumie o co chodzi
Hobbit z Shire, najstarszy syn i dziedzic Fastreda i Elanor, pierwszy z Fairbairnów z Wież. Był prawdopodobnie Opiekunem Marchii Zachodniej.
Kto to jest?
fajnie pokrecone pytanie bez drzew genealogicznych nie mam szans na odpowiedz chociaz teraz pewnie bede pamietal chodzi o wnuka Sama - Elfstan Fairbairn sie nazywal poszperalem wiecej i widze ze nie "prawdopodobnie" ale na pewno - odkad Fastred of Greenholm przekazal mu tytul the Warden of Westmarch stal sie on dziedziczny... anyways swietne pytanie... taka moja obserwacja wzieta z quizow irc - to najlepsza metoda zapamietywania konkretne pytanie - konkretna odpowiedz takie szczegoly dlugo zostaja w pamieci...
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum