Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Sun Feb 12, 2006 11:14 am
Ja nie wiem, z czego mógł korzystać jeszcze, jak nie z Beowulfa i fińskiej Kalevali. Właśnie przedwczoraj zakupiłam książkę o "mitach, legendach i faktach leżących u źródeł arcydzieła (czyli Władcy )" i tam było napisane, że głównie z tego czerpał. Także z mitologii skandynawskiej, Króla Artura, nieco z "Makbeta" Williama Szekspira (motyw chodzących drzew), trochę z mitologii greckiej, opowieści o zaginionej Atlantydzie... Dużo tego jest, ja już nie wiem, co może być jeszcze
Dobra, daję odpowiedź: "Makbet" Williama Szekspira, bo to jedyna książka jakiegoś określonego autora, reszta to mitologie i legendy. A jak źle (raczej nie łudzę się, że to dobra odpowiedź) to ja nie wiem, co to może być za książka, o której jeszcze nie czytałam, że inspirowała Tolkiena. Skoro jakaś książka tak go zainspirowała, to powinno to być gdzieś napisane.
_________________ "Świat dzieli się na tych, którzy czytali Hobbita i Władcę Pierścieni, i tych, którzy dopiero ją przeczytają." SUNDAY TIMES
Posted: Sun Feb 12, 2006 12:33 pm
Poczytałam co nieco o wpływach na twórczosc Tolkiena u Szyjewskiego. Nie mam pomysłu, o co ci moze chodzić Tak wertuję tę ksiązkę i jedyne co mi się jeszcze nasuwa to "Edda" w opracowaniu Andrew Langa. Poza tym były teksty Morrisa, "Chrystus" Cynewulfa. Co do samego "Hobbita" i LotR nie pojawiają się żadne konkretne dzieła literackie. Moze ich po prostu nie było, a ty nas znowu testujesz
_________________ Spokój złoty i niesłychany
Pocałunki zielone jak paproć K. I. Gałczyński
odpowiedz jest banalnie prosta i kazdy z Was ma ja pod reka
_________________ v3rt (malpa) o2 (kropka) pl
---------------------------------------
v3rt on #perverts @ IRCnet
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
Always look on the bright side of life
nie. daleki jestem od przekonania, ze kazdy ma biblie pod reka
podpowiem, ze pytanie jest na swoj sposob podchwytliwe...
Lotra napisał na podstawie Hobbita i tu nie byłoby problemu, gdyby nie pytanie na jakiej podstawie napisał samego Hobbita... Ale po przemyśleniach nachodzi mnie jedna myśl - Silmarillion, jego własnego autorstwa. Dalczegóż? Sil został co prawda wydany po owych dziełach, ale powstawał jako pierwszy i wiele z jego elementów w nich się pojawia. Trafiłem?
Lotra napisał na podstawie Hobbita i tu nie byłoby problemu, gdyby nie pytanie na jakiej podstawie napisał samego Hobbita... Ale po przemyśleniach nachodzi mnie jedna myśl - Silmarillion, jego własnego autorstwa. Dalczegóż? Sil został co prawda wydany po owych dziełach, ale powstawał jako pierwszy i wiele z jego elementów w nich się pojawia. Trafiłem?
raz, Galad slusznie zauwazyl, ze taka odpowiedz juz byla.
dwa, sam slusznie zauwazyles, ze S. zostal wydany po LOTR i Hobbicie, ale dalej sie mylisz. Sil powstal jako pierwszy w ogolnym zarysie samej idei Srodziemia, historie opowiedziane w Hobbicie i LOTR powstawaly kolejno po sobie i dopiero pozniej zostaly uwzglednione w historii Ardy.
a trzy, ze na swoj sposob ta odpowiedz jest dosc bliska poprawnej... ale nic wiecej nie powiem
aha, no i cztery... wyraznie pytam o autora, takze przed podaniem wlasnej propozycji prosze sie zastanowic (to tak vide "ksiazki do historii" Galada... )
Posted: Tue Feb 14, 2006 4:40 pm
v3rt, dawaj jakąś podpowiedź większą. Podaj pierwszą literkę tytułu. Bo co może mieć każdy pod ręką?? Jedyne, co mi się nasuwa to jakiś Słownik, czy coś w ten deseń, w końcu Tolkien prowadził badania lingwistyczne, sam trochę pracował nad słownikami i inspirowały go z pewnością stare języki. No ale jaki autor tak to ma być?? A może to chodzi o jakąś baśń typu "Czerwony Kapturek"?? Niby każdy to zna... Podpowiedz coś jeszcze. Bo to jest takie pytanie, że każdy może sobie przecie co innego wymyśleć, w końcu Tolkien czerpał inspiracje z wielu źródeł. To, że nie wiemy, nie oznacza, że nie znamy Mistrza. Po prostu to jest pytanie takie "inne".
PS>>Taki post nazywa się "moje głośne myślenie".
_________________ "Świat dzieli się na tych, którzy czytali Hobbita i Władcę Pierścieni, i tych, którzy dopiero ją przeczytają." SUNDAY TIMES
[ Dodano: Pon Lut 27, 2006 9:25 am ]
to juz ponad 2 miesiace jak ta zagadka wisi w nicosci...
[ Dodano: Nie Mar 26, 2006 12:45 am ]
3 miesiąc bez odpowiedzi
amen! amen! kurka po 3 miesiącach przyszła młoda krew i z marszu odpowiedź! gratulacje Arkad!
chodziło mi wlasnie o The Red Book of Westmarch To jest właśnie to legendarne źródło inspiracji Tolkiena.
ehhhhh, zgnuśnieliście moi drodzy... Tym bardziej jeszcze raz gratuluję Arkadowi bystrości umysłu. Zagadam do nagg'a, może się uda wykombinować dla Ciebie jakąś rangę bo zasłużyłeś
Inna sprawa, zmień sobie w profilu pole "Skąd" bo masz literówkę... To nie przystoi się mylić przy takiej nazwie...
Posted: Tue Mar 28, 2006 4:50 pm
Och naprawde dziękuje...
Zagadka naprawde genialna v3rt ale przed Arkadem nic nie ukryjesz...
Jak chcesz to zadawaj pytanie bo ja nie mam pomysłu a ty masz wielkie...:P:P:P
_________________ Ponad gór omglony szczyt
Lećmy, zanim wstanie świt,
By jaskiniom, lochom, grotom
Czarodziejskie wydrzeć złoto!
i niniejszym Arkad zdobywa wyjątkową rangę, jako druga (po Nienor) osoba na forum. gratulacje.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum