Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Ja po tym jak zgodzę się z większością waszych pomysłów odbiegnę trochę od nich.
Dla mnie w tej książce jest pokazana ogromna tolerancja dla wszelkiej odmienności, ale też niektórych zachowań. Głównie przez postać Gandalfa Tolkien pokazuje nam (albo przynajmniej pokazał mi ), że za mało wiemy o innych, by ich oceniać, że nie można osądzać negatywnie - trzeba szukać w ludziach dobra.
_________________ "Czy można mówić o jakim takim porządku,
jeżeli nawet gwiazd nie da się porozsuwać,
żeby było wiadomo, która komu świeci?"
z "Psalm" Wisławy Szymborskiej
Posted: Sat Aug 25, 2007 10:35 pm
i że trzeba zawsze uważać na przyjaciół...postać Sarumana... niby przyjaciel, ale tak na prawdę ufać do końca można tylko tym z którymi ma się na prawdę dobry kontakt (Sam - Frodo) i uważać by w odpowiednim momencie uciec
_________________ "Tylko martwi ujrzeli koniec wojny."
Elf z krasnoludem od niechęci dochodzą do w zasadzie braterstwa.
I to pokazuje, że nie wolno oceniać po wyglądzie, stereotypach - trzeba osobiście kogoś poznać by wyrobić sobie o nim zdanie inaczej można stracić np. wielką przyjaźń.
Mati_00 wrote:
że trzeba zawsze uważać na przyjaciół...postać Sarumana... niby przyjaciel, ale tak na prawdę ufać do końca można tylko tym z którymi ma się na prawdę dobry kontakt (Sam - Frodo) i uważać by w odpowiednim momencie uciec
A może raczej nie darzyć ograniczonym zaufaniem, a interesować się nimi, zwracać uwagę na to co robią, co się z nimi dzieje.
I ostrożnie obchodzić się z władzą, by nie utracić odpowiedniej hierarchii wartości.
Akurat jak to pisałam miałam na myśli Sarumana, ale Denethor też pasuje.
Joined: 09 Jan 2004 Posts: 159 Location: wysłanniczka Gwiazd
Posted: Fri Sep 07, 2007 9:41 am
Ja w szkole nigdy nie lubiłam pytań pań i panów polonistów z gatunku "Co autor miał na myśli?". Uważam, że każdy utwór literacki może być odbierany na wiele sposobów przez różnych czytelników. Tacy poloniści często zapominają o tym, że istnieje jeszcze coś takiego jak wolna interpretacja, dużo bardziej ważna i ucząca kreatywności niż zabawa w zgadywanki " co autor chciał nam przekazać". Tak naprawdę tego nie dowiemy się, dopuki ów autor sam nam tego nie powie, a w przypadku J.R.R. Tolkiena byłoby to w tym momencie dosyć trudne (chyba że jakiś seans spirytystyczny ). Ilu czytelników tyle interpretacji, tyle przesłań, które do nich trafiają, dotykają ich, łapią za serce. W gruncie rzeczy rozumienie jakiejkolwiek literatury zależy od indywidualnej hierarchii wartości, sposobu postrzegania świata, zamiłowań czytelnika. Zazwyczaj dostrzegamy w książkach to co jest ważne bezpośrednio dla nas. Ja mogę powiedzieć tylko co dla mnie osobiście jest w utworach Tolkiena ważne, co ja w nich dostrzegam, czego mnie uczą i czym zachwycają. Takie moje przesłania to ( nie będę zbyt oryginalna, bo już się pojawiały takie pomysły, ale trudno):
1. Jak niebezpieczna, zdradliwa i uzależniająca jest rządza władzy i bogactw. Jak trudno ją przełamać i przeciwstawić się jej, jak silnym trzeba być, by jej nie ulec i jak potrafi ona zmieniać także nas. Tu przychodzi mi na myśl pewien utwór Closterkellera, który bardzo lubię, a którego tekst dobrze odzwierciedla to o czym chcę napisać.
"Władza tak jak narkotyk, władza to wielka siła, budzi miłość i lęk, czasami też zabija"
No właśnie... tak jak narkotyk. Rządza władzy uzależnia, odurza, czyni z człowieka ( czy innej istoty ) potwora, przez nią często zachowujemy się w sposób, w jaki nigdy byśmy się świadomie nie zachowali, dopuszczamy się czynów, do których nie byli byśmy zdolni "przy zdrowych zmysłach". Często widzimy także w naszym świecie, jak władza i bogactwa, dąrzenia do nich zmieniają nas nie do poznania, a w rezultacie wyniszczają od wewnątrz, prowadzą do czegoś w rodzaju choroby psychicznej, czasem do samodestrukcji ( podobnie jak tolkienowskiego Smeagola). Dla mnie to "przesłanie Tolkiena" jest czymś w rodzaju ostrzeżenia.
2. Książki Tolkiena są także dla mnie opowieścią o uniwersalnych, często zapomnianych wartościach, z pozoru oklepanych, jednak tak bardzo ważnych. Przyjaźń, zaufanie, poświęcenie, honor, siła woli, determinacja... Wielu ludzi mówi "wszyscy pisarze poruszają te tematy, to już nudne" ale tak naprawdę to podstawowe wartości z których składa się nasze życie i każdy realistyczny świat. Są ponadczasowe i ponadwymiarowe i nigdzie nie może ich zabraknąć. Mnie Tolkien uczy tego, że nie warto o nich zapominać, że w dzisiejszym świecie, który nieuchronnie zatraca wszelkie wartości, dąży do zepsucia i samozniszczenia one nadal są ważne i mogą ten świat uratować, tak jak uratowały Śródziemie, że bez nich człowiek jest pusty w środku i słaby. Przypomina o nich w czasach emocjonalnej pustki, pogoni za dobrami materialnymi.
3. Nadzieja. Tolkien uświadamia mi jak ważne jest nie tracić nadziei nawet wtedy gdy sprawa wydaje się przegrana, że warto do końca walczyć o to co dla mnie ważne. Pokazuje mi, że nadzieja właśnie jest tym, co czyni niemożliwe realnym.
4. Nie trzeba być nikim wielkim ( w każdym tego słowa znaczeniu) ani ważnym, by mieć siłę do walki, by móc zmieniać świat. Nawet najmniejsza, najbardziej niepozorna istota potrafi zmienić bieg zdarzeń. Liczy się wewnętrzna siła, silna wola i determinacja, nie to kim się jest. To kolejna ważna sprawa której uczę się z twórczości Tolkiena.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum