Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Joined: 09 Jan 2004 Posts: 159 Location: wysłanniczka Gwiazd
Posted: Fri Jan 16, 2004 9:08 am
Quote:
Chociaż czytałam, że niktórzy przyrównywali misję Froda do drogi krzyrzowej A to duża przesada ...
O tym pisałam już kilka postów wcześniej.
[/quote] katolicyzm zakłada istnienie Opatrzności – happy end jest wpisany jest w jego eschatologię[/quote]
Nie tylko katolicyzm, ale także wiele innych światopoglądów zakłada istnienie opatrzności.
Nienor, ponieważ nie chciałabym powtarzac się, odsyłam do moich poprzednich, zamieszczonych w tym temacie postów, w których niewątpliwie znajdziesz moją odpowiedz na to, co piszesz.
Posted: Fri Jan 16, 2004 11:07 pm
Tak wiem Lorelay czytałam wcześniej
A mi się nasunęło takie skojarzenie, tylko nie jestem pewna czy dobrze pamiętam bo Silmarilion czytałam dawno temu, a pamięć mam bardzo dobrą ale krótką
Czy nie było tak, że Orkowie wywodzą się od Elfów, którye stały się złe? Jeśli nie mam racji to mnie poprawcie ale coś mi takiego chodzi po głowie.... W każdym razie kojarzy mi się to trochę z królestwem szatana i upadłymi aniołami.
Posted: Fri Jan 16, 2004 11:35 pm
Oj, ja nie mówię, że dla mnie Elfy są Upadłymi aniołami, jak również nie mówię, że królestwo Morgotha to dla mnie królestwo szatana. Ja tak absolutnie nie uważam i tak nie napisałam! Tylko nasunęło mi się takie skojarzenie. Zupełnie przypadkiem i zupełnie luźno - dobre elfy stały się złe, tak samo jak w Bibli pisze o tym, że anioły upadły i stały się złe. Nie mówię, że to ma jakikolwiek związek z Tolkienem i raczej jestem daleka od tego, żeby tak sądzić. Ale poprostu chciałam się podzielić tym moim luźnym, podkreślam luźnym skojarzeniem.
A na czytanie Silmarilionu czy czegokolwiek innego nie mam aktualnie czasu.
Moim skromnym zdaniem WP ma absolutnie przeslanie biblijne, nie jeden teolog tak sądzi, a to specjalisci w tej dziedzinie, jak wiadomo. Sam rozmawialem z jednym teologiem, ktory ta teze potwierzdził.
_________________ Walczyłem do kresu nadziei,
w żałobie serca,
Noc zajdzie w krwawej łunie nad ostatnią klęską,
Posted: Sun Jan 18, 2004 1:34 pm
Owszem, LOTR ma przesłanie religijne, ale to nie znaczy, że sam Tolkien miał to główny cel. Można powiedzieć, że przez to, że Tolkien był bardzo pobożny, sprawy wzięły taki obrót---i bardzo dobrze.
Mistrz chciał stworzyć bardzo piękny świat----i to zrobił ---owszem, ale czy wątek Boga, wiary w waleczność i honor nie dodaje smaku tej PRZEPIĘKNEJ OPOWIEŚCI. Wiara wnosi wiele BLASKU do Śródziemia.
popatrzcie na to z tej strony.
_________________ "All we have to decide is what to do with the time that is given to us.
And I come back to you now at the turn of the tide.
Posted: Fri Feb 13, 2004 11:31 am
Niektórzy wszędzie doszukują się jakiegoś wielkiego przesłania biblijnego, jest tylko jedno pytanie: po co?
Czyż Kościół nie miesza się i tak już w za wiele spraw?
_________________ "Tolkien - był Gandalfem, Czarodziejem bez wieku kształtującym przeznaczenie wielkich królestw."
Posted: Fri Feb 13, 2004 1:45 pm
Moze się miesza w zbyt wiele spraw ale nie ma to bezpośredniego związku z tym tematem.
Nawet najprostsza bajka może mieć przesłanie, nie powiedziałem że koniecznie biblijne.
_________________ "All we have to decide is what to do with the time that is given to us.
And I come back to you now at the turn of the tide.
We Władcy PIerścieni są oczywiście pewne przeslania religijne. Ale w filmie ne bradzo to widać. Jackson pod tym względme nie bardzo sie przylożył. Sam aktor grający Gandalfa mówił: "miasta we śródziemiu są fajne, gdyż z żadnym z nich nie spotkalem świątyni".
Posted: Mon Apr 19, 2004 1:48 pm
w rozszerzonej edycji widac troche tej swietosci..
elfy spiewające piesn do Ardy.
.to wprawdzie jest niewiele aczkolwiek jest..
wprawdzie film ogladając film jakos swiatyn radnych widac nie było..
:\ Tu Peter Jackson winien połozyc na to wiekszy troche nacisk..
chociaz mi to nie przeszkadza.. :\
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum