Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
(Przeniesiony) Elfy... To niezwykle istoty...
Author Message
Nimloth Telchamiel
Sielanka Hobbitonu

Posted: Mon Feb 17, 2003 7:42 pm   

Witam, jestem tu nowa, więc wypadałoby się przedstawić :) . Nimloth Telchamiel z tej strony, elfka z Neldoreth :D . Jako że niezwykle ukochałam te wspaniałe istoty jakimi są bez wątpienia elfy, postanowiłam wybrać tenże topic, by się z Wami zapoznać. Howght! :)

Elentari
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Fri Feb 28, 2003 3:09 pm   

Od pewnego czasu czytam wasze posty i musze stwierdzic ,ze o tym co mowicie do tej pory nie mialam zielonego pojecia. Moze troche sie dzieki wam poedukuje. To jest straszliwie interesujące.

gg: 3453192

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Sat Mar 01, 2003 10:34 pm   

przechodząc do sprawy długowiecznosci elfki sa bardziej odwazne od elfów.
Luthien , Arwena i jeszcze inna elfka której imienia nie pamietam zanadto ,zrzekły sie niesmiertelnosci danej elfom dla miłosci.
Luthien dla Berena , Arwena dla Aragorna ...
A o ile mi wiadomo zaden elf sie tego nie podjał .... :wink:

nagg 
Administrator

Posted: Sun Mar 02, 2003 1:07 am   

Az pcha sie na usta pytanie "Odwazne, czy moze gł..." ekhm! :P To oczywiscie taki niewinny zarcik, wybaczcie mi, jest pierwsza nad ranem - zawsze mi odbija o tej porze... jeszcze musze przemeblowac pare rzeczy na forum, a jutro (dzis) na 7 wstac trzeba. Wiem, ze niedziela - nie pytajcie :(
nagg

aegnor
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sun Mar 02, 2003 1:51 am   

Nimrodel, troszkę upraszczasz i zapominasz o półelfach, które mając do wyboru śmiertelność i wieczne życie wybrały los przypisany ludziom (np. Elros, brat Elronda a daleki przodek Aragorna). A co do motywacji... hmmm, cóż minęło już 22 zim odkąd zostałem strącony w przepaść życia i mógłbym parę gorzkich rzeczy o miłości powiedzieć ale po co ? Czytając własnego posta widzę, że już zmęczenie daje znać o sobie :) Cóż, godzina 2 w nocy...

aegnor
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sun Mar 02, 2003 1:56 am   

Trochę spamuję ale dopiero teraz przeczytałem do końca posta Teluumena i jestem przerażony :shock:
Jak mam rozumieć
Quote:
Jedyna reakcja w takim momencie jest ukrocic jest blask...
w kontekście tej pięknej dziewczyny na imprezie ?
Bo do głowy przychodza mi tylko makabryczne pomysły... :)

nagg 
Administrator

Posted: Sun Mar 02, 2003 2:11 am   

To a'propos spamowania, jest taki guziczek, "zmien" wtedy sie zmienia (wow :P ) posta, i mozna cos dopisac...
A co do ukrocania czyjegokolwiek blasku przez Teluumena to recze, ze to nie Chares Manson, tylko mlody chlopaczyna - nie grozny :P (Tacy sa nagorsi, powiecie :D )
Ale Telii nikogo, albo nikomu nie skrocilby czegokolwiek... Boze, trzymaja mnie sie glupie zarty...
Dobranoc :)
nagg

Teluumen 
Czarna Otchłań Morii

Posted: Sun Mar 02, 2003 9:05 am   

Nagg nie badz taki pewny co do ukrucania bo jeszcze lika takich postow i zaczne polerowac swoj miecz. Z tym calym ukrucaniem chodzi iz to inne kobiety, zazdrosne zazwyczaj probuja ukrocic blask... Nie wliczalem tu meszczyzn bo bylo by to troche nielogiczne.
----------------------------------------

A co do postu Nimrodel to zgadzam sie z Nagg'iem. Za ostre traktowanie swoich obowiazkow. Wymienilas dwa przyklady, lecz tak czy owak pozostaje jeden, bo Arwen idze w hen dal i zostawia Aragorna. A co do samego oddawania niesmietelnosci to troche mi tu cos zle pachnie. Zeby elf mogl tak ni z tego ni z owego pozbyc sie swojej niesmiertelnosci i wiesc zycie smiertelnika. To nawet przeczy z tym co zawart w filmie PJ. A czy odwaga ma tu cos do gadania? Milosc to nie jest tak jakby swiadoma decyzja, to nieszczesny poped ktory doprowadza nas do pewnego miejsca z ktorego sami musimy sie wydostac. Oczywiscie dla niektorych to miejsce blizej nieokreslone jest przyjemne, albo tak jak w przypadku Elf-Smiertelnik nieprzyjemne... Tak wiec nie mowta mi tutaj ze Elfki sa takie wyjatkowe i bardziej romantyczne/szlachetne w swoich dzialaniach. Jesli nadal sie nie zgadzamy to moze zrobimy Topic o rownouprawnieniach Elfow i Efic...?

PROGRAMMERS TEAM
|Teluumen|PRV.PL
BLOG

Elentari
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Sun Mar 02, 2003 10:59 am   

Wiesz Teluumen , czytając twojego posta stwierdzilam ,ze ty nie masz w ogóle pojęcia o milosci. To wcale nie jest takie strasznie glupie- zrzec się nieśmiertelności na rzecz pozostania z bliską Ci osobą, ciekawe jak ty byś się w takiej sytuacji zachowal? Nie mow mi ,ze nie zrobilbys tak jak Arwen- chociaż wielu rzeczy mozna się po elfach spodziewac :P . Ja raczej się zgadzam z wypowiedzią Nimrodel.[/quote]

aegnor
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sun Mar 02, 2003 1:35 pm   

Ja uważam, że nie ma w tym nic z odwagi, zrzeczenie się nieśmiertelności jest po prostu konieczne. Zrozumie mnie każdy kto stracił naprawdę bliską osobę albo musiał się rozstać z kimś kogo do szaleństwa kochał i kochać będzie. Jeśli wiesz o czym ja mówię to pomnóż to co się wtedy czuje przez nieskończoność czasu - tego nie można wytrzymać.
A co do wypowiedzi Teluumena to elfy mogły umrzeć albo zabite w bitwie albo z żalu. I może o to chodziło Tolkienowi z Arweną, ża nie ma jakiegoś symbolicznego "zrzeczenia" się nieśmiertelności - Elrond po prostu, znając siłę uczucia córki do Aragorna, zdawał sobie sprawę, że po jego śmierci świat i życie nie będą już miały dla niej żadnych barw i uschnie z rozpaczy.
Bo czym innym jest tęsknota za kimś kto jest na drugim końcu świata a czym innym rozpacz po jego stracie. My liczymy na to, że spotkamy się gdzieś tam (może przed obliczem Boga) ale pamiętajmy, że losy elfów i ludzi plotły się inaczej i nasi kochankowie mogli się już nigdy nie spotkać.
Ale oczywiście to tylko hipoteza.

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Sun Mar 02, 2003 5:33 pm   

troche w tym racji jest :wink: ...
-----------------------------------------------------------------------
Chociaz Aragorn i Arwena wyznali sobie miłość, to nie niewiedzieli jak potoczą dalej sie ich losy, i czy kiedykolwiek dane będzie im sie jeszcze spotkać..

nagg 
Administrator

Posted: Sun Mar 02, 2003 9:37 pm   

Mysle, ze nie mozna powiedziec, ze Elfki sa bardziej odwazne od Elfow... jest to przejaw dyskryminacji (hmm, ostatnio to modne slowo :? ) Poprostu Tolkien przerysowal pewien szablon z zycia wziety i spotegowal go. Mezczyzni zazwyczaj uchodza za mniej romantycznych od pan, a na kartach powiesci ten romantyzm objawia sie wlasnie zdolnoscia do poswiecenia zycia.
A odwaga nie musi koniecznie plynac z faktu poswiecania swojego zycia w imie milosci. Mysle, ze Elf mogl dowiesc odwagi w wiele innch sposobow, ktore z kolei nie byly "dostepne" dla Elfek.
nagg

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Mon Mar 03, 2003 1:08 pm   

Chodziło mi tylko o kwestie poswiecenia sie z miłości...
----------------------------
Ozywiscie i z tym sie zgadzam naqq
Quote:
Mysle, ze Elf mogl dowiesc odwagi w wiele innch sposobow, ktore z kolei nie byly "dostepne" dla Elfek.

Przeciez to były czasy w których to męzczyźni walczyli i to tak właśnie mogli sie wykazac tym pięknym bez kretesu damom :)
W końcu elfce nie przystoi bieganie po polu bitwy zz mieczem w dloni i zabijanie orków.
To byłoby nietaktowne.
Elfki sa wrażliwe , i stałe uczuciowo....Wiec i nie trudno nas zranic...
Ale to w końcu od elfów zalezy jak mogą sie wykazać przed elfkami na ktorym im zalezy...

Elentari
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Mon Mar 03, 2003 1:55 pm   

Wiesz Nimrodel Ja nie wiem jak to u rasy elfów bywa ,ale kobiety są bardziej wytrzyamłe duchowo,a mężczyźni cieleśnie (nie znalazłam innrgo słowa, wybaczcie :oops: ). Uważam ,że jeśli chodzi o romantyzm to raczej zalęzy od osobowości. Przecież każdy (tak samo elfka jak i elf) może być romantykiem. Nie jest prawdą ,że elfki są bardziej romantyczne od elfów. po prostu arwen ukazywała siebie ze strony romantyczki. jeśli chodzi o Aragorna to on napewno też jest romantyczny :wink: tyle ,że na swój sposób.

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Mon Mar 03, 2003 2:43 pm   

No cóz mała pomyłka z mojej strony :wink:
Ale niekoniecznie wszyscy elfowie muszą byc zapalonymi romantykiami.
Moze mniej lub wiecej :) ale są ..

Elfka 
Czarna Otchłań Morii

Posted: Mon Mar 03, 2003 2:58 pm   

Hehe, tak sobie czytam co tu piszecie... ale nie wiem co tu mogę odpisać. Może umię napisać ale teraz akurat nie wiem co ;)

To hell.. And back and hell again.. I've gone

Fuin aure, dim aure, bragol du...

nagg 
Administrator

Posted: Mon Mar 03, 2003 2:58 pm   

Elentari wrote:
(...) kobiety są bardziej wytrzyamłe duchowo,a mężczyźni cieleśnie (nie znalazłam innrgo słowa, wybaczcie :oops: ). Uważam ,że jeśli chodzi o romantyzm to raczej zalęzy od osobowości. (...)

W sumie to tak naprawde wszystko zalezy od osobowaosci :) I tak samo, prosze nie odbierac Elfom ich mocy duchowej :D

nagg

Elentari
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Mon Mar 03, 2003 3:16 pm   

Nagg. Ja nic nie odbieram Elfom z ich mocy duchowej. Ja tylko podaje tu czyste fakty, a mozan to różnie interpretowac. Popatrz która z nas by chciała mieć jakiegoś elfa (pomijając ,że to jest idealna rasa), który nie byłby silny duchowo? raczej żadna.
Masz racje nagg :oops: - wszystko zalezy od osobowosci.

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: