Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Mon Jan 15, 2007 1:39 pm Proszę o Pomoc...
Witam,
moja prośba odnosi się do obranego przeze mnie tematu maturalnego z języka polskiego. Otóż uczę się zaocznie i pracuję, więc czasu wolnego niestety mam dość niewiele, a bardzo zależy mi na jak najlepszym przedstawieniu tematu ("Język literatury, a język filmu. Porównaj wybrane dzieło literackie z jego filmową adaptacją") związanego z twórczością Tolkiena. Niestety zaledwie kilka dni temu dowiedziałam się o konieczności oddania bibliografii podanej prezentacji do dnia 20-ego stycznia i tu zwracam się z prośbą podsunięcia mi konkretnych tytułów dzieł literackich, opracowań naukowych na których podstawie mogłabym napisać tą pracę. Naprawdę wstyd przynać, ale zupełnie nie wiem jak się zabrać do wyboru materiałów do bibliografii, a czas ucieka. Bardzo proszę o pomoc, za którą z góry serdecznie dziękuję...
Posted: Mon Jan 15, 2007 2:05 pm
Jeśli o Tolkienie to nie masz za dużego pola do wyboru...
the Lord of the Rings - jako filmowa i książkowa trylogia, do tego możesz dodać jeszcze film animowany z 1978 roku (Ralph Bakshi)... bibliografia nie musi być obSZerna, ale prawdziwa... możesz dodać rónież to, że koRZystałaś ze strony www.wladcapierscieni.com
Musisz wybrać literature podmiotu i przedmiotu tak?
PS. Jak to możliwe, że jesteś z roku 1987 (jak ja ) chodzisz zaocznie i piszesz teraz mature... he?
[ Komentarz dodany przez: Keira: Pon Sty 15, 2007 4:21 pm ] Z łaski swojej zadbaj o ortografię, bo będzie niedobrze
Jak to możliwe? Nie rozumiem pytania Chodziłam normalnie do LO potem w klasie trzeciej (maturalnej) przerwałam naukę ze względu na problemy rodzinne i od nowego roku zapisałam się do CKU, gdyż nie zdołałabym skończyć szkoły w normlanym toku nauczania... Dziękuję za odpowiedź, wolałabym nie dodawać animowanej wersji, choć dobrze ją pamiętam... natomiast zastanawiałam się co tak naprawdę mogę napisać w literaturze przedmiotu, wywiady, recenzje? Literaturę typu "J.R.R. Tolkien-Powiernik Pieśni" autorstwa michała Błaejewskiego....?
No tak , to napewno się przyda, zważywszy na fakt, i temat mojej pracy tyczy się filmu. Zaley mi jednak na literaturze, która ma na celu wyjaśnienie działań podjetych przez reżysera/scenarzystę, gdyż jednak głównie skupić się muszę na porównaniu książki z jej adaptacją...
Z kolei mój temat brzmi:
,,Odwołując się do wybranych przykładów literatury polskiej i obcej, porównaj historię świata realnego z historią przedstawianą w dziełach fantasy."
A teraz pytanie:
Potrzebuję opracowań itd. itp. Jeżeli znacie różne dobre będę baaardzo wdzięczny.
Wszystkie wasze propozycje będą mi bardzo pomocne ^^
Z góry dzięki
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum