Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Tematem mojej prezentacji maturalnej jest Swiat wartosci bohaterow Tolkiena, postanowilam oprzec sie na Wladcy Pierscieni (bohaterowie: Frodo, Aragorn, Gandlaf, Saruman pozostal mi do wyboru jeszcze jeden bohater, chociaz moze na 15-20 min tylu mi starczy?)
Bibliografii nie mam duzo ... ale to jest najmniejszy problem, zwracam sie bowiem do Was z prosba byscie pomogli mi w realizacji ... Bo zupelnie nie wiem na czym sie skupic
[ Dodano: Czw Mar 30, 2006 6:07 pm ]
zastanawialam sie czy warto powiedziec pare slow o filozofii wartosci ...
i jeszcze jedno pytanie ... swiat wartosci bohaterow ogolnie czy kazdego z osobna? czy chodzi o charakterystyke postaci?
Posted: Thu Mar 30, 2006 6:15 pm
Co do ostatniego pytania: wszystko jest sprawą twojego pomysłu. Mozesz omówić poszczególnych bohaterów, a potem podsumować pokazując co łączy ich światy wartości.
Realizacja tematu jest kwestią pomysłu. Tego jak chcesz omówić. Skup się na tym, co było najważniejsze dla kazdego bohatera na początku, jak wpłynęło na jego działania i jak zmienił się ich świat wartosci po wojnie. Potem podsumowanie.
I przygotuj to sobie tak na 13-15 minut, bo w stresie rozne rzeczy sie dzieją, moze wyjsc wiecej niz sie planowało, a to, zebys sie zmiesciła w czasie jest bardzo wazne. Inaczej ci polecą punkty za kompozycję
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
wiem... najciezej zaczac ... ale jak juz mam jakis pomysl .... to rezygnuje i od nowa... bo zaczynam nie na temat ... a to istotne zebym na temat mowila ...
ale myslalam zeby zaczac od definicji samej wartosci ..
watek gandalfa oddajacego piersien frodowi ...
porownanie froda do chrystusa ...
no nie wiem wiele jest koncepcji .... a ja wiecej ksiazek mam o filozofii a nie o tolkienie
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum