Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Potrzebna pomoc!!! praca na maturke ustna z polaka!!
Author Message
sauri18 
Sielanka Hobbitonu

Posted: Thu Feb 17, 2005 10:53 pm   Potrzebna pomoc!!! praca na maturke ustną z polaka!!

Pomocy!!!
Zgłaszam sie do Was z proźbą o pomoc. Sprawa jest taka, w tym roku mam mature(sic!) i na ustny polski wybrałem temat: dzieło literackie , a jego filmowa adaptacja, porównaj na wybranych przykładach. Tak sie składa, że jednym z tych przykładów jest własnie LotR... W proźbie tej chodzi mi o uzyskanie pomocy przy analizie filmu a książki, przyczym nie chodzi mi o to, że np. w filmie Gandalf walnął łbem o framuge drzwi a w książce nie... Chodzi mi raczej o jakies zmiany fabularne, inne portety, lub wage pstacii itd. Sam kilkukrotnie czytałem "Władce" oraz ogladałem film, jednakże nie ma to jak pomoc ludzi bardziej w tym siedzących:D mam nadzieje, że ktos sie zlituje i pomoże. Bede wdzięczny:P

Idril 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sun Feb 20, 2005 5:20 pm   

Przede wszystkim powinieneś opisać zmianę charakteru Faramira (to był moim zdaniem straszny zgrzyt). Poza tym elfy w Helmowym Jarze, śmierć Haldira, Arwena w miejsce Glorfindela, brak Toma Bombadila i porządków w Shire. To na razie tyle z grubsza. Jeżeli chcesz rozwinąć temat, proszę na maila. Chętnie odpowiem na pytania.

bartoszbr 
Sielanka Hobbitonu

Posted: Thu Feb 24, 2005 2:19 am   

Quote:
proźbie

Popracuj tez nad bledami ortograficznymi, po z takim bykiem, to nawet malego sprawdzianiku nie przejdziesz ;)

Mi sie wydaje, ze istotne jest pominiecie Sarumana w trzeciej czesci Wladcy Pierscieni. To przeciez wazna postac w calej trylogii.

Teraz i ty mozesz pomoc w rozwoju Czytelnii Fantasy. Szczegoly na forum.fantasy.er.pl

sauri18 
Sielanka Hobbitonu

Posted: Thu Feb 24, 2005 10:41 am   

dzięki za WSZYSKIE podpowiedzi:D

Nienna 
Sielanka Hobbitonu

Posted: Thu Mar 03, 2005 1:28 pm   

Hej a może macie jakis pomysł jak zrobić prace pt. "Odzwierciedlenie życia Tolkiena w jego tworczości"? Wiem ze tam praktycznie nie ma odzwieciedlenia, Tolkien ni znosił alegorii...ale nie mam kompletnie pomyslu jak zrobić tę pracę... Może coś mi doradzicie?

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Thu Mar 03, 2005 4:12 pm   

Jak się chce to się znajdzie wiele odzwierciedleń. To wszystko kwestia interpretacji i dobrej biografii. Kiedyś pisałam taką prace o Tolkienie na psychologię. Było tam dużo ciekawych informacji i jego dzieciństwie, przydatnych do tego tamatu.

Nienna 
Sielanka Hobbitonu

Posted: Thu Mar 03, 2005 9:09 pm   

Nienor, to pomożesz mi? Bardzo prosiłabym, gdybyś udzieliła mi kilku wskazówe, może co do lektury... gdzie mogę znaleść coś fajnego...

Mandaryna 
Sielanka Hobbitonu

Posted: Fri Mar 04, 2005 3:26 pm   

Mój temat jest podobny "Omój problemy filmowej adaptacji porównując film z jego pierwowzorem literackim i oceniając adaptację". Mogłem wybrać co chciałem ale wybrałem Władcę Pieścieni :D no i nie wiem co dalej... LOL Sauri może mała współpraca :green:

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Fri Mar 04, 2005 4:54 pm   

Quote:
Nienor, to pomożesz mi? Bardzo prosiłabym, gdybyś udzieliła mi kilku wskazówe, może co do lektury... gdzie mogę znaleść coś fajnego...

Szczerze mówiąc to wszystkie informacje znalazłam w internecie. Niestety nie pamiętam adresu strony, na której była bardzo dobra biografia oparta na jakieś książce. Ale ważna jest twoja interpretacja tego, co znajdziesz w biografii. Musisz sama wyczytać z niej to co uważasz, że mogło mieć wpływ na dzieło Tolkina. Trzeba zwracać uwagę na opisy miejsc w których przebywał, bo może jakieś później podświadomie gdzieć odzwierciedlił, albo na jakiś małoistotnych ludzi, którzy siępojawili w jego życiu.
Kiedyś pisałam też analizę postawy twórczej na podstawie biografi Salvadora Daliego i on w swoich pracach często umieszczał koniki polne - jako symbol jakiegoś koszmaru czy coś w tym stylu. Okazało się, że w dzieciństwie inne dzieciaki obrzucały go konikami polnymi a on się tego bardzo bał - stąd jego skojarzenie: konik polny = koszmar. Właśnie takich faktów trzeba szykać.

sauri18 
Sielanka Hobbitonu

Posted: Sat Mar 05, 2005 11:29 pm   

Mandaryna, raczej nie bo babka z polaka ma zamiar mnie uwalic w tym roku...:(

// przeklenstw nie bylo, ale po co tyle cenzury, jak mozna po Polsku napisac :) - nagg //

aragorn
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Sun Mar 06, 2005 11:39 am   

Dużą zmianą jest także charakter Aragorna w filmie- cały czas powątpiewa czy misja Froda się powiedzie, czy podoła wyzwaniom jakie na niego czekają

sauri18 
Sielanka Hobbitonu

Posted: Sun Mar 06, 2005 10:49 pm   

Oficjalnie dziekuje wszystkim ktorzy pomogli mi na forum. praca skonczona:D teraz tylko wykuc.
nagg dzieki za poprawienie ale troszke mnie wtedy nerwy poniosly:D

Bluzgacz 
Sielanka Hobbitonu

Posted: Sat Mar 04, 2006 5:20 pm   

ha!! A teraz inny gryps. Mam na maturze ustnej "Jezyk literatury i jezyk filmu. Porównaj dzielo literackie i jego filmowa adaptacje" i tu nie chodzi juz o fakty zmian w postaciach, w pominieciu cech, zdarzen. Tu chodzi o to jak to napisał J.R.R., ja chcial nam to pokazac w ksiazce a jak to nakrecil Jackson. Macie jakies recenzje podkreslajace takie rzeczy. Trudna sprawa troche z tym. Pliisssss, dajcie jak cos macie ;)

racuch23 
Na Drodze Do Bree

Posted: Sat Mar 04, 2006 9:54 pm   

witam!i prosze o pomoc!!!otóż: pisze w tym roku mature m.in z polskiego:]i na ustną wybrałem sobie temat: "To się czyta dzisiaj - modni pisarze, modne książki. Omów na przykładzie dwóch, trzech twórców przyczyny popularności niektórych książek i autorów. Sformułuj własną opinię na ten temat". Jak się domyslacie wybrałem Tolkiena oraz Sapkowskiego. Z pozoru temat wydawał mi się prosty i przyjemny jednak po dokłębnej analizie pozostał tylko przyjemny:] Pisze przecież o mojej pasji czyli o fantasy... Według mnie temat wymaga nie tyle znajomości literatury podmiotu ile gustów społeczeństwa i przyczyn dla których ludzie sięgają po w/w autorów. Dlatego potrzebna mi jest wasza opinia na ten temat. Bede wdzięczny na wszelką pomoc... BłAGAM POMÓżCIE!!!!!

Nazg 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Tue Mar 07, 2006 9:24 pm   

Tak mniej więcej, to to masz w temacie 'Tolkien czy Sapkowski?' na przykład...

racuch23 
Na Drodze Do Bree

Posted: Tue Mar 07, 2006 11:08 pm   

wybacz ale nie czaje...jak w temacie?w jakim temacie:/

Nazg 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Wed Mar 08, 2006 5:13 pm   

http://www.wladcapierscie...owski-vt346.htm

o tu. (:

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum