Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Pomozcie!!!!
Author Message
Marysia Paszko 
Sielanka Hobbitonu

Posted: Thu Aug 18, 2005 9:01 pm   Pomóżcie!!!!

Mam nadzieję że ktoś jest w stanie mi pomóć. Chodzi o książki. Mam już dosyć siedzenia w domu na wakacjach więc chciałabym żebyście polecili mi jakieś naprawdę dobre książki fantasy. Ja nie jestem znawcą bo prawie nie czytam fantasy, ale nie chciałabym żeby było zboczone i "chore", ponieważ co sięgnę po fantasy to okazuje się właśnie takie. Chciałabym przeczytać takie prawdziwe fantasy, w pewnym sęsie podobne do takich jakie znam z gier RPG. Naprawdę gruba, ciekawa, wciągająca książka. Bez żadnych zbędnych, często nadużywanych zboczeń. Pomóżcie. Najlepiej też napiszcie kilka słów o książkach jakie mi polecicie. Z góry dziękuję.

Milva 
Moriannon I Brama Mordoru

Posted: Thu Aug 18, 2005 10:36 pm   

Spróbuj (jeśli jeszcze nie przeczytałaś) właśnie Tolkiena, najlepiej Władcę. Nie ma w nim niczego zboczonego, to naprawdę prawdziwe fantasy, chyba najprawdziwsze ze wszystkich. No i jest długi ;) Pomyślmy... może jeszcze Świat Dysku, Pratchetta, po pierwsze bardzo, ale to bardzo rozwesela, po drugie : także nie ma w nim niczego zboczonego. Książek jest około dwudziestu, nie są długie, ale warto przeczytać. Nastepne: może być jeszcze "Pamięć, Smutek i Cierń" Tada Williamsa. Składa się z 6 cześci, więc jest dość długi, no i najważniejsze : ciekawy. Kolejna świetna książka fantasy: "Czarnoksięznik z Archipelagu" Ursuli Le Giun. Po prostu klasyka :P Trzeba przeczytać :)
Wystarczy, że popytasz w księgarniach, bibliotekach, a napewno ktoś Ci coś doradzi ;)

Masło 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Fri Aug 19, 2005 11:22 am   

jeśli dopiero zaczynasz z fantasy to z Tolkiena polecam zacząć od Hobbita :) mnie dopiero przeczytanie tego jako lekturki w szkole zachęciło do sięgnięcia po Władcę :) świat dysku jest bardzo zabawny :) polecam gorąco ;]

Marysia Paszko 
Sielanka Hobbitonu

Posted: Fri Aug 19, 2005 8:19 pm   

Słuchajcie Prachetta znalazłam kiedyś i kupiłam pierwszą część Kolor Magii. Niestety nie podobało mi się ponieważ ta książka była dla mnię zbyt dziecinna, dlatego też nie kupowałam kolejnych części :( . Władcę Pierścieni przeczytałam wieki temu, więc też dziękuję. Hobbit też już przekartkowany. ( tylko nie polecajcie Achaji i Mrocznych Wież).[/fade]

Milva 

Posted: Fri Aug 19, 2005 8:38 pm   

Kolor Magii dziecinny? :/ Hm, jesteś pierwszą osobą, która tak sądzi, ale w końcu kazdy ma inny gust ;) Spróbuj inne części, np. "Kosiarz", " Wiedźmikołaj" albo jeśli lubisz koty i szczury "Zadziwiający Maurycy i jego szczury". Moze jest to książka dla dzieci, ale paru dorosłych, których znam ją czytało i wcale tak nie sądzą :/ Z innych książek: Tolkiena... moze Silm, owszem, dla niektórych może być ciężki, ale jest bardzo, bardzo ciekawy. Jeśli chcesz coś w stylu RPG, to może jeszcze "Trylogię Mrocznego Elfa" R.A. Salvatore'a, albo inne książki z akcją toczacą się w Faerunie.

nagg 
Administrator

Posted: Fri Aug 19, 2005 8:43 pm   

Ja polecam Ursule Le Guin - Czarnoksiężnik z Archipelagu. Wspaniala ksiaża, wlasciwie cala saga. Mi sie tylko I czesc podobala. Niestety jest krótka, ale napewno ma magiczny klimat.
Polecam goraco, mimo, ze nie spelnia tez kryteriow "RPG" - nie jest to ksiazka typowa, ale jej magia na tym polega.

Marysia Paszko 
Sielanka Hobbitonu

Posted: Sat Aug 20, 2005 10:56 am   

Słuchajcie a znacie księgarnię internetową gdzie znajdę te książki? :|

Milva 

Posted: Sat Aug 20, 2005 1:04 pm   

Większość znajdziesz w MERLINIE , albo w KSIĘGARNI WYSYłKOWEJ, może jeszcze w GANDALFIE, lub PASAżU ONET. :)

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Sat Aug 20, 2005 4:41 pm   

Ja polecam trylogię "Fionowarski gobelin" Guya Gavriela Kaya. Te książki pochłonęłam mimo, że przez inne przedzierałam się wieki ( Porzeglować do sarancjum) lub wcale nie dałam rady się przedrzeć ( Tigana).
Pod Pratchettem podpisałabym się obiama rękami, bo to inteligentny humor ale skoro uważasz, że jest dziecinny... :/
Co jeszcze ..."Mgły Avalonu"

Natomiast ja nie polecam Czarnoksiężnika z Archipelagu - mnie kompletnie nie zachwycił.

Marysia Paszko 
Sielanka Hobbitonu

Posted: Tue Aug 23, 2005 8:31 pm   

Wiecie co napiszcie coś o tych książkach bo opisy w księgarniach są jakby to powiedzieć "niepełne". Wolę wiedzieć co czytam bo to że podobały wam się te ksiązki to rozumiem, ale dlaczego? :? (p.s. Kolor Magii to taka bezwyrazowa ksiązka, bez charakteru, troche taka bajeczka dla dzieci, można powiedzieć "taka sobie książka na wakacje" :| )

Riatha 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Sat Aug 27, 2005 7:19 pm   

Pratchet ma osobliwe poczucie humoru... osobiście polecam "Rapsodię" Elizabeth Haydon ... trochę o tej książcę... jest to historia kobiety, Pieśniarki (muzyka jest czymś w rodzaju magii), która chcąc, nie chcąc musi udać się daleko od rodzinnej wyspy... jak daleko, nie zdradzę. Książę czyta się przyjemnie, momentami zaskakuje ;] Oprócz tego poleam również książki Andre Norton :] Saga "Swiat Czarownic" lub "Zguba Elfów" nie wiem co mogę o nich napisać... Może tylko tyle, że naprawde przyjemnie mi sie je czytało...

Jan Kasprowicz

Sauron 
Na Drodze Do Bree

Posted: Sat Sep 03, 2005 2:59 pm   

wakacje się skończyły :lol: :lol: :lol: :dark: :dark: :dark:

no oczywiście polecam ci wszystkie częsci harrego pottera

Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

karate kid
Na Drodze Do Bree

Posted: Sat Oct 22, 2005 10:41 pm   

Ja polecam cala serie Sapkowskiego o wiedzminie. jest zarabista. Po Tolkienie jest najlepsza z serii fantasy :twisted: :sun:

Lord
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Sun Oct 23, 2005 12:00 pm   

Quote:

jeśli dopiero zaczynasz z fantasy to z Tolkiena polecam zacząć od Hobbita mnie dopiero przeczytanie tego jako lekturki w szkole zachęciło do sięgnięcia po Władcę świat dysku jest bardzo zabawny polecam gorąco

polecam równiez hobbita to niezle wprowadzenie pózniej isc od wladcy i ksiazek warchamera tez ok wiec wybiez 8)

Drizzt 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Fri Nov 11, 2005 6:24 pm   

Poza tymi co już ci wymienili polecam "Szakal z Nar". Na grubość na pewno nie będziesz narzekać bo to jest jakieś 800 stron ;p Nie spodziewałem się, że to mi się spodoba, ale przeczytałem całe i drugą część niedługo zacznę.

A z takiej bardziej baśniowej fantasy poczytaj Forgotten Realms. Ja zaczynałem od książki "Kryształowy relikt" i spodobało mi się, nawet bardzo. Of koz kupiłem więcej częśći tej serii. Do tego jest ich naprawdę dużo.

Nikana
Na Drodze Do Bree

Posted: Sat Dec 03, 2005 10:05 pm   

Ja osobiście polecam książkę pt. "Siewca Wiatru" Maji Lidii Kossakowskiej.
Tu masz Prolog -> http://ksiazki.wp.pl/kata...1,fragment.html
Moim zdaniem książka jest świetna, kupiłam sobie nawet egzemplarz na własność.
Opowiada o aniołach, pokazuje całą chierarchię w niebie, nie ma jakichś zboczeństw o jakich wspominałaś. Anioły w sumie przypominają ludzi, czasem nadużywają przekleństw, ale to wszystko pewnie dlatego, że Bóg opuścił niebo.
Serdecznie polecam ^^ Puenta cudna ^^ (jak i całość)

Galad 
Moderator

Posted: Sat Dec 10, 2005 8:58 pm   

^
o tak, moja jedna z ulubionych z polskiej fantasy. świetnie napisana, świetna akcja, no cud wręcz :D ciekawe jak ta jej nowa, pierwsza część...

ja bym Ci polecał Zapach Szkła, ale nie wiem czy będziesz chciała, bo to zbiór opowiadań ;) autor Ziemiański ;)
in Mordor where the shadows are."

Varken 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Mon Dec 26, 2005 1:17 pm   

Opowieści z Narnii. Wszystkich części jest naprawde dużo. Więc szybko tego raczej nie przeczytasz. Bajkowy klimat i... i wogóle fajna książka. :)

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: