Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Pomozcie!!!!
Author Message
Nimloth 
Jaskinia Sheloby

Posted: Mon Dec 26, 2005 7:56 pm   

No właśnie..jeśli chodzi o "Opowieści z Narnii" to wydaje mi sie ze to jest taka książka fantasy dla dzieci...taka bajeczka...to prawda?jeśli nie,to wyprowadźcie mnie z błędu,wtedy chętnie przeczytam :green:
Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...

nagg 
Administrator

Posted: Tue Dec 27, 2005 12:55 am   

Tak, własnie sobie przeczyatłem "Lew, Czarownica i Stara Szafa". Status - zawiedziony. Fajnie, warto przeczytać, ale to nie ta klasa co LotR. Bliżej Narnii do Hobbita moim zdaniem.

Nimloth 
Jaskinia Sheloby

Posted: Tue Dec 27, 2005 5:12 pm   

Czyli raczej bajeczka?Nie przepadam za takimi książkami... :/ jak zobaczyłam w TV zajawke filmu, w której były gadające lwy i tym podobne,straciłam ostateczne entuzjazm...
Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...

Sharkey 
Na Drodze Do Bree

Posted: Tue Dec 27, 2005 9:30 pm   

Ja dopiero teraz czytam "Opowieści" i faktem jest, że to raczej książki dla młodszych. Jednak napisał je bliski przyjaciel Tolkiena i dlatego warto znać tą sagę. Z pewnością ukryte tam zostało ważne przesłanie i nie jest to taka bardzo prosta i dziecinna bajeczka. Mam nadzieję, że film nie będzie zbyt przekoloryzowany i w późniejszych częściach reżyserzy postarają się zmienić wyobrażenie ludzi o powieści. Myślę, że powinniśmy bardziej poważnie podejść do tej powieści, a jeżeli to nam się nie udaje, to starajmy się zwracać uwagę na humorystyczne aspekty tej książki (mówiące bobry, myszy i wiewiórki :D ) Dlatego polecam tą sagę!

Nimloth 
Jaskinia Sheloby

Posted: Tue Dec 27, 2005 9:53 pm   

Sharkey wrote:
mówiące bobry, myszy i wiewiórki

Wiewiórki??? Może jednak to przeczytam... :green: a nuż widelec odnajdę w niej jakiś głębszy sens,który pokieruje moim dalszym życiem...? :green:

sikut17 
Sielanka Hobbitonu

Posted: Thu Dec 29, 2005 3:13 pm   

Ja juz chyba 3 razy przeczytałem "Władcę..." i "Hobbita" a teraz czytam "Silmarillion"!!! ;] Za każdym razem jak to czytam to odbieram to w inny sposób!Może też tak spróbuj?!

Fomorian 
Sielanka Hobbitonu

Posted: Fri Jan 06, 2006 7:14 pm   

Varken wrote:
Opowieści z Narnii. Wszystkich części jest naprawde dużo. Więc szybko tego raczej nie przeczytasz.

Ehm... Nie chcę się chwalić i w ogóle, ale ja przeczytałem wszystkie w dwa dni. Wolne od szkoły, ale jednak.

Poza tym polecam cykl Dicksona "Smok i jerzy". To opowieść o Jimie Eckercie, przeniesionym do magicznej Anglii na ratunek jego ukochanej Angeli, którą naukowiec-idiota przypadkiem wysłał w podróż między światami. Jim znajduje Angelę, problem jednak w tym, że on sam jest uwięziony w ciele smoka Gorbasha, a Angelę porwał już inny smok... Bardzo humorystyczne.

Poza tym cykl "Pieśń Lodu i Ognia" George'a R.R. Martina, którego nie streszczę - za dużo wątków! W Polsce wydanych trzy tomy (z czego trzeci w dwóch częściach), czwarty za pasem.

Generalnie podpisuję się jednak pod wszystkimi poleconymi książkami oprócz "Szakala z Nar" (którego nie czytałem).

Arina 
Mallorny Lothlórien

Posted: Mon Jan 09, 2006 3:55 pm   

Nimloth wrote:
Czyli raczej bajeczka?Nie przepadam za takimi książkami... :/ jak zobaczyłam w TV zajawke filmu, w której były gadające lwy i tym podobne,straciłam ostateczne entuzjazm...
Czy ja wiem, czy taka bajeczka? Kiedy czytałam ją po raz pierwszy to raczej zachwycałam się tym światem jak z baśni, ale teraz, gdy ją znów pochłaniam;) to widzę alegorie o przeróżnych dzieł poważnych, od Biblii począwszy. Książka jest wspaniała po prostu.

Nimloth 
Jaskinia Sheloby

Posted: Mon Jan 09, 2006 10:29 pm   

Arina wrote:
to widzę alegorie o przeróżnych dzieł poważnych, od Biblii począwszy

Nie lubie biblijnych alegorii...jak dla mnie to wszystko jest baardzo wydumane... :/

Varken 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Sun Jan 15, 2006 7:09 pm   

Ej a czytałaś "Ostatniego Jednorożca" Peter S. Beagle. Jak nie to polecam a jak tak to jaka jest twoja opinia na ten temat tej książki?

super_girl 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Mon Jan 16, 2006 12:31 pm   

Riatha wrote:
...Oprócz tego poleam również książki Andre Norton ;] Saga "Swiat Czarownic" ...

Uch, przeczytałam pierwszą część, mnie się nie podobało za bardzo. :/ Takie to nudne dla mnie było... a ta seria to z 30 części ma czy ileś... więc jak komuś się podoba to ma co czytać, o ile uda mu się wszystkie części zdobyć.

Sharkey wrote:
Ja dopiero teraz czytam "Opowieści" i faktem jest, że to raczej książki dla młodszych. Jednak napisał je bliski przyjaciel Tolkiena i dlatego warto znać tą sagę.

Ponoć Tolkien krytykował Opowieści z Narnii, bo za bardzo religijne były. :x Ale byli bliskimi przyjaciółmi. :green:

Sharkey wrote:
Z pewnością ukryte tam zostało ważne przesłanie i nie jest to taka bardzo prosta i dziecinna bajeczka.

Właśnie Narnia dlatego jest za religijna, bo pełno tam takich odniesień do Biblii... Np. Aslan to niby Chrystus etc. Aczkolwiek serię dawno czytałam i to bez ostatniej części, przyznam, że trochę nudna była, ale nie taka zła. :)

A od siebie polecam książki Doroty Terakowskiej. Nie jest to typowe fantasy, chociaż właściwie to jest tam wiele fantastycznych zdarzeń i postaci. Tytuły, które szczególnie mi się podobały to "Córka Czarownic" (S-U-P-E-R), "W Krainie Kota" (coś nieco o Tarocie i czarach, chociaż minusem jest to, że w połowie książki domyśliłam się jaki będzie koniec i zgadłam) i "Tam, gdzie spadają Anioły"- takie o Aniołach, znalazło się tam trochę przemyśleń na temat Dobra i Zła, które do mnie doskonale przemawiają.

Herod 
Na Drodze Do Bree

Posted: Thu Feb 02, 2006 7:37 pm   

Takie pytanie na marginesie, czy Małego Księcia możemy zaliczyć do fantasy ??

Galad 
Moderator

Posted: Thu Feb 02, 2006 8:19 pm   

hmm, mi się wydaje, że jakoś można... :hmm: :hmm: :hmm: ale tego w życiu bym nie polecił :P :roll:
in Mordor where the shadows are."

nagg 
Administrator

Posted: Fri Feb 03, 2006 2:11 am   

No a ja byłbym daleki od nazwania Małego Księcia fantasy...

IMO najtrafniejszym gatunkiem dla tej pozycji jest poprostu bajka.

pare cytatow z wiki
Quote:
Utwory tego gatunku są najczęściej umiejscowione w fikcyjnym świecie, w którym poza zwykłymi prawami fizyki i biologii działa też magia oraz inne nadnaturalne moce i specyficzne prawa. Kostium tych utworów jest zazwyczaj, choć nie zawsze, średniowieczny lub starożytny, ewentualnie renesansowy lub zbliżony do epoki wczesnoprzemysłowej – wszystkie te czasy są znane z ziemskiej historii, a jedyną różnicą jest działanie magii i występowanie istot mitycznych lub baśniowych obok gatunku ludzkiego.

Quote:
W fantasy unika się sformułowań takich jak „dawno temu” lub „w odległym kraju”. Są one typowe dla bajek i baśni tradycyjnych, a fantasy jest przeciwieństwem nieokreśloności i braku precyzji, bo one nie wystarczają odbiorcy „współczesnych baśni”. Dobrze jest też, aby autor wśród „magicznego” i „heroicznego” świata potrafił ukryć aluzje do współczesności i jej realnych problemów.

Quote:
Fantasy to opowieści, które czerpią z mitologii różnych ludów. Imiona starożytnych bóstw i bohaterów przewijają się w co trzecim dziele lub marnym dziełku.

A na koniec polecam też:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mały_Książę

Quote:

Mały Książę jest pozycją szczególną również w twórczości Exupery’ego. To jedyna książka, której nadał formę bajki i którą sam zilustrował.

Wyjątkowość tego utworu należy rozpatrywać w szerszym kontekście: tylko pozornie jest to lektura przeznaczona dla dzieci. Pod warstwą bajkowej fabuły znajduje się druga, symboliczna, dotykająca prawd uniwersalnych.

Alveaner 
Na Drodze Do Bree

Posted: Sun Mar 05, 2006 8:52 am   

Ja bym ci poleciła Trylogię Skrytobójca i trylogię Złotoskóry Robin Hobb. Mnie się to naprawdę podobało i uważam, że jest warte przeczytania, co prawda to nie Tolkien, ale i tak fajne.
Może jeszcze Mgły Avalonu, co prawda to opowieść arturiańska, ale naprawdę świetna i naprawdę najlepsza z opowieści o Arturze.
No i oczywiście Eragon i jego drugą część, Najstarszy są naprawdę fajne lekko się czyta (przynajmniej mi) i przede wszystkim Eragona napisał piętnastoletni chłopak i to się zdecydowanie wyczuwa (nie wiem ile masz lat, więc piszę).

Arkad 
Członek Białej Rady

Posted: Mon Mar 27, 2006 9:19 pm   

Moim zdaniem jeśli chcesz naprawde dobre fantasy ale chcesz sie ze wszystkim zapoznać to możesz przeczytać "Hobbi, czyli tam i z powrotem" a później już gładko Ci pójdzie cała saga...
Potem polecał bym Sapkowskiego ale to już z innej bajki ;) ;););)
Czarodziejskie wydrzeć złoto!

Eledhelwen
Na Drodze Do Bree

Posted: Mon Apr 10, 2006 3:53 pm   

Hej, hej, hej !!! Narnia owszem dla dzieci, ale chyba nie do końca.... Jest świetna po prostu i dokładnie ta klasa , co LOTR Przecież C.S Lewis i Tolkien, byli przyjaciółmi i to C.S Lewis namówił Tolkiena do publikacji "Hobitta"

Adanbareth 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Fri Apr 14, 2006 11:25 am   

Jeśli fantasty to na początek MUSI być "Hobbit".Później już według uznania,Np Lewis,
Sapowski...A taka inna fajna może nie fantastyka totalna ale zabawna to "Cezary Aniołł".Trzy ksiażeczki o przygodach dzielnego Domoczyńcy.Polecam Gorąco!

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: