Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Witam, pisze prace na mature ustna o temacie: "Na wybranych przykładach omów związek pomiedzy baśniami, legendami i innymi podaniami ludowymi a literatura fantastyczna"
Obecnie moja bibliografia wyglada tak:
-podmiotu:
WP
Eragon i Najstarszy
Eryk Promiennooki
może saga i opowiadania o Wiedźminie
Posted: Tue Jan 02, 2007 6:54 pm
Ja mam pytanie: czy ta "Mitologia Celtów" jest ksiązką o mitologii czy są to podania celtyckie? Jesli to drugie to powinna się znaleźć raczej w literaturze podmiotu I dorzuciłabym tu jeszcze "Mitologie Skandynawską". Szczególnie, że Tolkien sporo z niej czerpał.
Mozesz rzucic okiem do "Od Valinoru do Mordoru" A. Szyjewskiego. Ja z niego korzystałam porównując Drzewa Valinoru [Silmarillion] z Kalevalą i Yggdrasilem. Nie pamiętam czy jakieś związki miedzy WP a innymi legendariami tez sie znajdą Ale na pewno warto sprawdzic.
Aha, nie wiem czy dawanie Wikipedii do bibliografii na maturze jest dobrym pomysłem...
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
Akurat ta mitologia jest napisana w takiej formie, że podchodzi pod literature przedmiotu. Z ksiażki "od Valinoru do mordoru" korzysta kolezanka z klasy (ma ten sam temat) co do wikpedii pytałem sie dla pewnosci mojej polonistki czy moze byc stwierdziła ze tak do trzech linków moze być ale wiarygodnych, a przeciwko temu nic nie miała.
Posted: Tue Jan 02, 2007 9:55 pm
OK, skoro polonistka nie ma zastrzezen, to w porzadku
U nas by sie raczej nikt Wiki nie odwazyl dac. Pomijajac, ze ten sam temat u paru osob w klasie tez by u nas nie przeszedł
A tak w ogole, to sprobuj popytac u konkurencji U Elendillich jest kacik porad dla maturzystów z tego, co wiem
Nie wyrzucam cie, broń Eru, wrecz przeciwnie, ale w kwestii matury z fantasy, tam znajdziesz wieksze wsparcie
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
Polecam "Rękopis znaleziony w smoczej jaskini" A. Sapkowskiego. ładnie opisana hisoria literatury fantasy, odwołania do legend i mitów na pewno też się tam znajdują. Korzystałam z niej już nie raz przy pisaniu najrozmaitszych prac o fantasy. Może i Tobie się przyda.
_________________ Przede mną przepaść, zrodzona przez winę,
przez grzech Twój, Boże!... Ginę! ginę! ginę!
Jan Kasprowicz
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum