Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
w tym roku zdaje mature i jako temat na mature ustna wybrałem "przedstaw funkcje magii w literaturze fantasy na podstawie wybranych przykładów" czy ktoś mógłby mi pomóc ? chodzi mi o funkcje magii...wiem ze kształtuje wyobraźnie, zwieksza atrakcyjnosc ksiazki, sprawia ze akcja jest ciekawsza...ale czy ktos ma jakies pomysły co mógłbym jeszcez dopisać ? błagam was pomóżcie...piszcie do mnie na maila maciejo@poczta.onet.pl dziekuje z góry wszystkim dobrym ludziom !
O magii z tego co wiem pisał Frazer w "Złotej gałęzi", mozesz tez poszperać u Eliadego, moze cos znajdziesz.
Zresztą myślę, że chodzi o funkcję magii w kontekscie fabuły, a nie tylko to jak wpływa na atrakcyjnosc książki.
Magia jest bronią, przepustką do zdobywania władzy, ułatwieniem zycia, sposobem na odmłodzenie Ma funkcje budujące i burzące - leczy, ale też zabija.
Magia jest siłą naturalną lub wyuczalnymi umiejętnosciami.
_________________ Spokój złoty i niesłychany
Pocałunki zielone jak paproć K. I. Gałczyński
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum