Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
polsks vs. swiatowa fantastyka

Bardziej wolisz:
polską fantastyke
19%
 19%  [ 4 ]
światową fantastyke
80%
 80%  [ 17 ]
Voted : 21
Total Votes: 21

Author Message
Arina 
Mallorny Lothlórien

Posted: Tue Sep 12, 2006 10:12 am   

A od wczoraj jeszcze bardziej jestem za polską fantastyką. Mój mnie zaraził Jackiem Dukajem, a konkretnie książką 'Inne Pieśni'. To jest cudowne i wspaniałe. Czemu ja tego nie znalazłam wcześniej :D ?

|Henry Albraight|

Beren 
Jaskinia Sheloby

Posted: Sat Sep 30, 2006 9:31 pm   

Polska fantastyka jest świetna: Sapkowski, Lem i wielu innych, ale z powodu różnorodności i jakości zagranicznej wybieram tą drugą.

Antoine de Saint-Exupery

Elveryn 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Tue May 01, 2007 5:15 pm   

Ja myślę, że i polska i zagraniczna fantastyka ma w sobie to [b]coś[b/], co skłania nas do czytania jej. Czy da się to porównać? Chyba nie do końca, bo i tu i tu, piszą znakomici twórcy - każdy lubiany za swój własny, niepowtarzalny styl, sposób w jaki wprowadza czytelnika w świat.

Milva 
Moriannon I Brama Mordoru

Posted: Thu May 03, 2007 9:38 pm   

Mamy bardzo wielu wspaniałych pisarzy z Sapkowskim, Lemem na czele, Kossakowską, Białołęcką, Zajdlem, Brzezińską, Pilipiukiem, Grzędowiczem, Piekarą, Ziemiańskim, Kresem i całą resztą. Mamy, nie powiem. Ale wielkich, prawdziwie wielkich autorów zagranicznych jest jednak, na razie, więcej. Polska fantastyka staje się coraz bardziej popularna, na coraz wyższym poziomie, ale, IMHO, wyłączając ASa, nie dorównuje w pełni tej światowej. A obcojęzyczni pisarze, nie wspominając już nawet Tolkiena, czyli Martin, King, Pratchett, Williams, Gaiman, Card, Cook, Hobb, Jordan, Kay, Lovecraft... Z morza, ba!, oceanu autorów zagranicznych wyłania się te kilkanaście nazwisk, naprawdę słynnych, znanych i utalentowanych twórców, do których większa część Polaków nie ma się co porównywać. Mimo to, mamy przecież bardzo wielu równie, lub prawie tak zdolnych pisarzy, jak wymienieni na początku. Z każdym rokiem tych postaci przybywa, będzie ich jeszcze więcej, bo fantastyka w Polsce prężnie się rozwija, pojawiają się nowe tytuły, nowi autorzy.
Nie wiem, naprawdę nie wiem, co wybrać. Zarówno polską, jak i światowa fantastykę cenię wysoko, ale... Powiedzmy, że wygrywa zagraniczna. Bo jednak, trzeba przyznać, wśród moich ulubionych książek fantasy, więcej jest tytułów amerykańskich czy angielskich, niż polskich.

Czarodziej
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sat May 05, 2007 11:50 am   

Beren wrote:
Polska fantastyka jest świetna: Sapkowski, Lem i wielu innych, ale z powodu różnorodności i jakości zagranicznej wybieram tą drugą.

To samo chciałem napisać :) Więc przyłącze się do opini Berena :)

savio
Sielanka Hobbitonu

Posted: Sun May 06, 2007 7:12 pm   

Największym plusem polskiej fantastyki (jeśli chodzi o samo fantasy) jest Sapkowski, którego nie czytałem :green: Dlatego zagłosowałem na światową (Tolkien i Martin - oni wystarczyli). Jeżeli zaś chodzi o fantastykę ogólnie, to polska chyba jest lepsza ze względu na Lema...

BAT 
Martwe Bagna

Posted: Mon May 07, 2007 10:00 am   

Przecież polska fantastyka, to też fantastyka światowa :-P

Moje posty nigdy nie wyrażają w całości mojego zdania, gdyż w danej chwili nie wszystko potrafie ubrać w słowa...

Beren 
Jaskinia Sheloby

Posted: Tue May 08, 2007 1:07 pm   

Czy my w ogóle możemy tak to porównywać?
To chyba oczywiste, że zawsze wygra fantastyka światowa. Po prostu jest, jak już pisałem, róznorodna.
Większy sens miałoby porównywanie np. polskiej fantastyki z fantastyką angielską, osobno francuską, osobno amerykańską itd.
Tylko Polacy mogą wpaść na pomysł, żeby mierzyć się z całym światem na raz :P

Antoine de Saint-Exupery

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version