Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Polskie tlumaczenia LOTR
Author Message
Morgul 
Mroczny Lord

Posted: Sat Dec 06, 2003 10:01 pm   Polskie tłumaczenia LOTR

Tak jak w temacie. Fajna sprawa. Otóż zawsze myślałem, że są dwa tłumaczenia WP. A dziś spotkałem się z trzecim. Jest to tłumaczenie jakiegoś małżeństwa, ale nie pamiętam ich nazwisk. Tłumaczenie bardzo mi się podoba. Również mój kumpel (nawrócił się do czytania Lotra) ma WP z tłumaczeniem łozińskiego, ale jest ono mniej "heretyckie". Wszystkie imiona, nazwy itp. są jak w oryginale. Czyli łozinskowski Rady = tolkienowski Merry. Właściwie to tyle.

ps. to tłumaczenie będę miał na gwiazdkę, więc od razu je sprawdzę do końca. Jakby coś to jeszcze coś o tym napiszę.

Kirdan
Webmaster

Posted: Sun Dec 07, 2003 4:33 pm   

Tłumaczenie Ferenców (bo o ile pamiętam, tak się nazywali) jest już od dłuższego czasu na polskim rynku. Moim zdaniem jest ono o niebo lepsze od łożińskiego, ale i tak wolę Skibniewską...

Elentari
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Mon Dec 08, 2003 3:49 pm   

ja tez wole Skibniewską ,chociaż pierwsze jaki mialam to bylo lozińskiego. Przyzwyczaiłam się do tamtego ,a że była to ta nowsza wersja (nie z Frodem Bagoszem z Bagoszowa) nie narzekałam. To zależy od upodobań..

gg: 3453192

strażnik z Północy
Strażnik Północy

Posted: Tue Dec 09, 2003 7:33 pm   

Przekład o którym mówicie jest małzeństwa Frąców. Nie lubię obu tych przekładów. Moim zdaniem cała ta książka w ich przekładzie jest do luftu. Najlepszy przekład jest Skibniewskiej. Jest jak "jedno, które wszystkimi rządzi..." :D

Gripen
Sielanka Hobbitonu

Posted: Wed Dec 10, 2003 1:39 am   

Dla mnie również tłumaczenie Skibniewskiej jest najlepsze. Poraz kolejny czytam WP z poprawionym tłumaczeniem tej pani i jest wszystko cacy. łozińskiego nie polecam nikomu, ale może dlatego że zawsze czytałem przekład Skibniewskiej :? :

strażnik z Północy
Strażnik Północy

Posted: Wed Dec 10, 2003 8:01 pm   

Przekład Skibniewskiej jest napisany pięknym językiem. Nie mówiąc już o wierszach w przekładzie dwóch panów (których teraz nie pamiętam ;( ) .

Vinyanov 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Fri Dec 12, 2003 9:27 am   

strażnik z Północy wrote:
Przekład Skibniewskiej jest napisany pięknym językiem.

Nie czytałem Władcy w żadnym innym przekładzie poza Skibniewską (nigdy nie wiem jak to się właściwie pisze :-) ), ale tu się zgodzę. Bardzo pasuje do książki, jest właśnie taki kronikowy i podniosły... Chociaż z drugiej strony średniowieczne wstawki jak "mężnie stawał w boju" czy inne podobne dzałają odwrotnie. :?

Quote:
Nie mówiąc już o wierszach w przekładzie dwóch panów (których teraz nie pamiętam ;( ) .

Chyba Olszański i Lewik. :-)

BTW niedawno zacząłem czytać Niedokończone Opowieści w przekładzie Kota :D i jest zdecydowanie za współczesne (chociaż złe nie jest), czyta się je jak Władcę przełożonego jeszcze raz z polskiego "szlachetnego" (czyli Skibniewskiej) na polski zwyczajny...

strażnik z Północy
Strażnik Północy

Posted: Fri Dec 12, 2003 11:34 am   

Tak, Olszański i Lewik. :)

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Fri Dec 12, 2003 8:44 pm   

skibniewska moim zdaniem przetłumaczyła zwroty z jezyka raczej starodawnego...a trudno jezyk taki przetlumaczyc na doslowny polsaki odpowiednik.. :wink:

"Everybody lies"

Gregory House

http://wirtualni.wp.pl/uid,51845,wizytowka.html
http://madammewendy.bloog.pl

Agatin-K 
Lady Sith

Posted: Sat Dec 13, 2003 7:31 pm   

Ja nie lubię raczej Skibniewskiej. Ona po pierwsze: spolszcza imiona i nazwy, np. Arwena zamiast Arwen, Galadriale zamast Galadriel, Dal zamiast Dale (z Hobbita) ja nienawidzę czegoś takiego, w orginale jest Arwen to ma być Arwen, koniec, kropka. Po drugie: pisze ona językiem zbyt archaicznym, a jednocześne stylem bajeczki dla dzieci.
Natomiast stare tłumaczene łozińskiego to jest jeszcze gorsze... No chyba sami wiecie... Nowe jest niejednolte. Mam całą trylogię jego nowego tłumaczenia, spolszcza on w zasadzie tylko nazwiska i niektóre nazwy (nazwiska wybaczę, ale Hobbitów zamiat Hobbiton to już nie) ale w "Bractwo Pierścienia" (wolę nazwę Drużyna) pisze: Arwen, Galadriel, ale Celebriana. A wm "Powrocie"-Arwena, Galadriwla, ale Celebrian. No i co o tym myślicie?? a sma niewiem jakie tłumsaczenie jest najlepsze... Radosław Kot ma język najtrudniejszy i najbvardziej archaiczny, do tego spolszcza... Mam Niedokończone opowieści jego tłumaczenia.
Pozdrawiam i sorry że tak dużo piszę ;)

Nie zapomnijcie o mnie... ;p

Agatin-K 
Lady Sith

Posted: Sat Dec 13, 2003 7:39 pm   

Aha! I, u licha, Skibniewska pisze (nienawidzę jej za to) elfy, krasnoludy, a to są istoty rozumne ma być elfi (elfowie) i krasnoludowie i koniec, kropka.

strażnik z Północy
Strażnik Północy

Posted: Sun Dec 14, 2003 8:27 pm   

Chyba żartujesz!? Skibniewska spolszcza??? Cóż to za bzdurny argument. :)

A jakie Twoim zdaniem jest lepsze tłumaczenie?? Tam gdzie Baggins to jest Bagosz??

Agatin-K 
Lady Sith

Posted: Sun Dec 14, 2003 10:24 pm   

Spolszcza! Pisze Arwena i Galadriela zamiast Arwen i Galadriel, Dal zamiast Dale (Hobbit) i elfy, krasnoludy zamiast elfi/elfowie i krasnoludowie. Ale stare tłumaczena łozińskiego jest gorsze (wspomniany Bagosz, Gullum) ale nowe jest nawet dobre. Chyba ne ma najlepszego polskiego tłumaczenia bo każdemu się inne podoba, najlepszy jest orginał i najl;epiej niech każdy sobie przekłada jak chce.
Pozdrawiam.

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Mon Dec 15, 2003 2:10 pm   

ef..wiesz co rownie dobrze mze pisac.." Nie ma Aragorn".. :D :D tak tak..
w angielskim jest tylko jedna forma czegos takiego jak nie ma aragorna itd... wiec to moim zdaniem nie jest wystarczjacy argument...
heeh..co do reszty to kazdy czeka na gotowe.. nikomu by sie chyba raczej nie chciało tłumaczyc setnie stronicowych ksiag..

"Everybody lies"

Gregory House

Elentari
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Mon Dec 15, 2003 2:15 pm   

Nowe przetłumaczenie łozińakiego było nawrt-nawet. Ale nie podobały mi się pewne zwroty których używał, po prostu nie dostosował się do epoki. Kiedy Frodo i Sam widzieli olifanty i iarmie z Poludnia to w książce było napisane ,że oni są ,,uzbrojeni aż po zęby". To jakoś mi tak nie pasowało. Jednak i tak lubie Lozińskiego, nie wspominając o Skibniewskiej.
P.S Chyba to nie jest po polsku pisząc ,,elfi"(jedynie elfowie)

gg: 3453192

Kirdan
Webmaster

Posted: Thu Dec 18, 2003 3:09 pm   

Frost Lady wrote:
elfy, krasnoludy zamiast elfi/elfowie i krasnoludowie.

To tylko w pierwszych wydaniach. W tych nowszych jest już poprawione na elfowie i krasnoludowie.

Agatin-K 
Lady Sith

Posted: Thu Dec 18, 2003 3:53 pm   

Acha, czyli już całkiem dobrsze... Jeszcze tylko Arwen, Galadriel i inne nazwy tak jak w oryginale i to już wtedy będzie najlepsze wydanie. Za najtragiczniejsze tłumaczene (oprócz starego lozińskiego) uważam tłumaczenie Radosawa Kota-spolszcza, pisze elfy i krasnoludy i do tego ten język...(pisze strasznie trudne wyrazy, np. spowinowacony, ja wiem że to znaczy spokrewniony ale to sttrsaszne ciężko wymówić...) ale co tam, każdy lubi inne tłumaczene ja tak uważam że najlepuiej to samemu przetłumaczyć :lol:

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Fri Dec 19, 2003 10:46 am   

hehe.. uwiesz mi ze nie tak trudno jak ATP ( adenozynotrifosforan)
:) )))
Dla kazdgo dobry est innyc porzekład..zal;ezy jakim jezykiem sie posługuje i jaki mu odpowiada.. :wink:

"Everybody lies"

Gregory House

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum