Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Mon Jan 16, 2006 8:55 am
Ecik, aleś ty się zgryźliwa zrobiła Złośliwość cię kiedyś wykonczy Szkoda, ze Feanor się wyprowadził Mogłoby być ciekawie, jakbyscie się dorwali
A od Dąbrowy Górniczej generalnie się odczep Chyba, ze chcesz się narazić mnie...
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
Posted: Mon Jan 16, 2006 8:48 pm
Ja zgryźliwa? Ciekawe w którym miejscu... Chodząca słodycz!
Kei, a co ty masz za tajemną miłość do Dabrowy, hę?
Poza tym... nie było by takiego zjechania jakby to stworzenie naiwne nie napisało: a co przeszkadza ci to.Jeśli tak to masz pecha przykro mi. I gdyby interpunkcję szanowało. I gdyby eć nie był w kiepskim nastroju Jakby to określić... to była kumulacja
Ja i Feanor? że ke?
_________________ I po tym wszystkim przybywają jacyś nędzni nowocześni Amerykanie (...) i rzucają mu puszkę na głowę! To nie do zniesienia, żaden upiór w dziejach nie został w ten sposób potraktowany!
Posted: Tue Jan 17, 2006 4:56 pm
Dzięki za szczerość.A Błędów jak to ujełaś jest super miejscem.I do mojej interpunkcji proszę się nie czepiać.Ok?????A po za Błędowem jest jeszcze sporo fajnych miejsc.
Posted: Tue Jan 17, 2006 7:47 pm
Stokrotka wrote:
I do mojej interpunkcji proszę się nie czepiać.Ok?????
A dlaczegóż to...? Całe życie mi się wydawało, że interpunkcja jest nieodłączną częścią poprawnej polszczyzny A poprawna polsczyzna jest nierozłączna z poezją...
A poza tym... nie napisałaś mi po co to :hug : było
_________________ I po tym wszystkim przybywają jacyś nędzni nowocześni Amerykanie (...) i rzucają mu puszkę na głowę! To nie do zniesienia, żaden upiór w dziejach nie został w ten sposób potraktowany!
Posted: Tue Jan 17, 2006 8:54 pm
elistir wrote:
A poprawna polsczyzna jest nierozłączna z poezją...
Z tym mozna by polemizować. Tacy panowie futuryści olewali poprawnosc a i tak byli wielcy Rzecz w tym, zeby wiedziec co się robi, ze się to robi i po co sie to robi...
Posted: Tue Jan 17, 2006 9:32 pm
Keira_Metz wrote:
elistir wrote:
A poprawna polsczyzna jest nierozłączna z poezją...
Z tym mozna by polemizować. Tacy panowie futuryści olewali poprawnosc a i tak byli wielcy Rzecz w tym, zeby wiedziec co się robi, ze się to robi i po co sie to robi...
To kwestia świadomości tego co się robi, nie przypominam sobie, żeby Stokrotka ogłosiła "Nuż w bżuhu", albo inną "Ggę".... no chyba, że to potomkini futurystów incognito
moim zdaniem koncentrowanie sie na interpunkcji w wierszach jest nieco bezzasadne - futuryzm, czy nie - forma wiersza jest osobistą sprawą autora. Oczywiście, można zwrócić uwagę, zwłaszcza, że w tym wypadku nie jest to zapewne zabieg zamierzony. Czy warto jednak drzeć o to koty?
Posted: Wed Jan 18, 2006 3:25 pm
nagg wrote:
moim zdaniem koncentrowanie sie na interpunkcji w wierszach jest nieco bezzasadne -
Nagg, nam chodzi generalnie o interpunkcję w postach, niekoniecznie o interpunkcję w wierszu Ta dygresja o poezji dotyczyła już poprawnej polszyczny, a nie interpunkcji samej w sobie Poezja pod wzgledem przecinków rządzi się własnymi prawami, ale normalny post powinien byc komunikatywny, a interpunkcja bywa tu niezbędna, bo czasem jeden niewinny przecinek potafi zmienic kontekst czy znaczenie...
Posted: Sun Jan 22, 2006 3:57 pm
Stokrotka w innym temacie wrote:
Keira, to ja nie piszę aż tak źle, tylko ty niepotrafisz spostrzec oco w tym wierszu chodzi.
Co prawda nie jestem Keirą, ale też bym się chciała dowiedzieć, o co w tym wierszu chodzi, Wytłumacz mi. Tak po prostu, łopatologicznie.
Posted: Sun Jan 22, 2006 4:15 pm
Eciu, nie wiesz? To ja ci opowiem.
Wiersz należy do liryki bezpośredniej [tzn. chciałby tam nalezec, gdyby na to zasługiwał ]
Jest to monolog liryczny
Podmiot liryczny prawi nam frazesy o tym, ze są chwile dobre i złe. Zapewne przeplatają się i tworzą koło bytu, ale nie wiem, czy to nie za wzniosłe... Następnie nasz podmiot mówi, że wierzy w marzenia i że zawsze jest dobrze. Mamy więc język prosty, brak środków artystycznych. Poza paradoksem: zawsze dobrze jest. Następnie dowiadujemy się o innych marzeniach podmiotu. Marzenia są bardzo proste, prozaiczne, typowe dla wieku nastoletniego. Marzenia o miłosci kogos konkretnego. Mamy nawet zwrot do tej osoby: abyś kiedyś mnie pokocha. I jeszcze podmiot obiecuje, ze zawsze będzie tego kogoś kochać.
Rymy nieregularne. Wiersz lapidarny, stychiczny. Nowoczesny - : hug :
Wpisuje się w nurt poezji internetowej z serii: niespełniona miłosc, mrok i czarne anioły
Posted: Sun Jan 22, 2006 4:23 pm
Ach... no racja... że tez na to nie wpadłam...
Wiesz, jak się teraz nad tym wszystkim zastanawiam, to widzę w tym wierszu niesamowitą głębię przekazu i multum zaskakujących przesłań. Ołjeeea!
A to :hug : to zapoczątkuje nową erę w poezji współczesnej. Jesteśmy świadkami przełomu! Chyba pójdę się upić.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum