Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Dziś w szkole na lekcji języka Polskiego nauczycielka omawiała nasze recenzje filmu "Stara baśń". Mówiła, że dużo osób źle pisało tytuł: "Stara Baśń" , a według jej należałoby napisać "Stara baśń". I dla przykładu podala też "Władca Pierścieni", że też należałoby psać 'Pierścieni' z małej. Ja oczywiście bronilem oryginalnego tytułu powieści Tolkiena (dobrze że niedostałem uwagi za kłótnię z nauczycielem). A co Wy ot ym sądzicie? Czy ortogragfia ma coś do gadania do oryginalnego tytulu powieści Tolkiena?
Posted: Thu Apr 22, 2004 12:59 pm
Mi to szczerze zwisa i powiewa, czy pisze się Władca Pierścieni, Władca pierścieni, czy też władca pierścieni. To dla mnie nie ma najmniejszego znaczenia. Powieść pozostanie tą samą powieścią nawet jak jej tytuł zmienią, tak jak nie zmieniła się treść dwóch pierwszych ksiąg, kiedy ją przechrzcili z "Wyprawy" na "Drużynę pierścienia".
Posted: Thu Apr 22, 2004 2:46 pm
Prawde rzekłszy to to nic nie zmienia. Choć nie da się ukryć że pomysł nauczycielki na takie porównannie jest nie najlepszy. Pierścien to coś więcej niż błyskotka i pisany jest, był i bedzie z wielkiej litery
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
Tak, zasiegnalem wiedzy u znajomego jezykoznawacy i tak:
poprawnie tytul brzmi "Wladca piercieni" - tak piszemy po polsku. Jednak jest dopuczalna wersja Wladca Piescieni, gdy tak jak teraz tytul nie jest zanzaczony ani kursywa ani wziety w nawias.
Stwierdzil tez, ze domaganie sie tytulow z duzych liter jest podyktowane wplywmi j. angielskiego, gdzie tytul poprawnie brzmi Lord of the Rings.
No tak, ale moja nauczycielka języka polskiego (jest także moją wychowawczynią) twierdzi, że ona wie lepiej i trzeba robić tak jak on każe. Nie lubię jej. Ciągle gada nie na temat języka polskiego, tylko na tematy naszej klasy i jakieś tam nam opowieści mówi. I na dodatek mowi, że to my ją zagadujemy. Jeszce klamie perfidnie: mówi ,że ona calymi dniam siedzi w szkole i nie ma żadnego wolnego czasu. A raz, przed poludniem mieliśmy do niej sprawę, to się dowiedzieliśmy, że ona dawno już w domu. Kij z tamimi nie slownymi i zarozumialymi nauczycielami.
A ja i tak przez szacunek będę pisal "Wladca Pierścieni."
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum