Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Pierwsze recenzje filmu :)
Author Message
nagg 
Administrator

Posted: Sun Dec 11, 2005 1:19 pm   Pierwsze recenzje filmu :)

"Opowieści z Narnii" spełniają oczekiwania
(Reuters/Hollywood Reporter/LA Times/FilmFocus, MP/11 grudnia 2005 06:04)

C.S. Lewis napisał swą opowieść w ciągu pięciu lat. Historia magicznej krainy – Narnii, musiała czekać aż pięćdziesiąt lat, aby trafić na duży ekran. Ale pierwsze recenzje pokazują, że było warto.

Kadr z filmu "Opowieści z Narnii: Lew, Czarownica i stara szafa"
"Jest kilka rzeczy, za które można być wdzięcznym disneyowskiej adaptacji" - napisała po seansie dziennikarka "Los Angeles Times", Carina Chocano. Jednak największym plusem obrazu, według autorki artykułu, jest zgodność z książką. "Poza prologiem, który wprowadza widza w historię (…) film pozostaje wierny powieści, pod obydwoma względami, wydźwięku i wyobrażeń". Wizualnie "Opowieści z Narnii" przypominają oryginalne rysunki, autorstwa Pauline Bayens, dzięki czemu świat przedstawiony na ekranie zyskuje realne rysy. Większość zwierząt (poza typowo disneyowskim lisem, który wciąż przebiegle się uśmiecha) robi wrażenie prawdziwych, póki nie zaczną się odzywać. Chocano zauważa, że film jest tak dobry dzięki "zachowaniu dziecięcej logiki".

Reżyser "Opowieści z Narnii", Andrew Adamson (autor sukcesu "Shreka") przyznaje, że jego wizja postaci pochodzi jeszcze z dzieciństwa, kiedy to po raz pierwszy zetknął się z książką. Znalezienie idealnych odtwórców dziecięcych bohaterów zajęło mu aż osiemnaście miesięcy.

- Bardzo nam zależało, żeby to nie był tylko wyimaginowany świat – powiedział Reutersowi producent Mark Johnson.

Takie podejście opłaciło się, gdyż pierwsze recenzje skupiają się właśnie na małych aktorach. Ich grę krytycy określają mianem "niebywałej".

Niemałą rolę odegrał sam scenariusz. Rodzeństwo zostało pomyślane tak, że każde z dzieci posiada indywidualne cechy. Peter (William Moseley) to urodzony przywódca, Lucy (Georgie Henley), jest niewinna, ale i ciekawa świata (to ona odkrywa Narnię), Susan (Anna Popplewell) wydobywa z książkowej postaci instynkt macierzyński, zaś filmowy Edmund (Skandar Keynes) jest bardziej wrażliwy, niż w oryginale.

Kirk Honeycutt, recenzent magazynu "Hollywood Reporter", zwraca uwagę na konflikt między braćmi. Jest zdania, iż został on lepiej zarysowany, niż w literackim oryginale. "Scenarzyści stworzyli wyraźne napięcie między starszym i młodszym bratem, zanim znaleźli się w Narnii, stąd Edmund po opuszczeniu rodziny jednak cierpi" – czytamy w jego tekście. Z kolei dziennikarka "The Los Angeles Times" podkreśla, że cała idea filmu padłaby, gdyby nie dzieci, które "w jakiś sposób uniknęły przejścia przez filtr hollywoodzkiej szkoły".

Pośród dorosłych aktorów największe kontrowersje wzbudziła Tilda Swinton i jaj nietypowa interpretacja postaci.

- Chciałam przeciwstawić się stereotypowemu wyobrażeniu wiedźmy – przyznała aktorka w jednym z ostatnich wywiadów.

Postać czarownicy ma budzić jeszcze jedno skojarzenie. Wiedźma jest biała nie tylko ze względu na wieczny chłód, jaki panuje w rządzonej przez nią krainie, ale również ze względu na czasy, w jakich rozgrywa się akcja. To także bezpośrednie odniesienie do idei "czystej rasy".

- Chcieliśmy stworzyć postać najbardziej "aryjską". To historia z czasów II Wojny Światowej i te dzieci najbardziej przerażała wizja nazistów – mówi Swinton.

Krytycy są zgodni co do jednego: aktorzy, którzy użyczyli swoich głosów animowanym postaciom spisali się świetnie. Nawet Joe Utichi z brytyjskiego "Film Focus", który napisał bardzo niepochlebną recenzję, pochwalił Liama Nelsona (lew Aslan) oraz Dawn French i Raya Wilsona (Pan i Pani Beaver), za to, że ich głosy budują postacie "takimi, jakimi można je sobie wyobrazić z kart powieści Lewisa".

W polskiej wersji językowej swoich głosów udzielili m.in. Danuta Stenka, Piotr Machalica, Krzysztof Kowalewski i Anna Seniuk. W USA i Wielkiej Brytanii film jest obecny od piątku, 9 grudnia. Do Polski dotrze 6 stycznia.
za onet.pl

// w tym temacie prosze pisac Wasze wrazenia - szkoda, ze musimy jeszcze miesiac czekac :|

Galad 
Moderator

Posted: Wed Dec 28, 2005 12:55 pm   

a innych recenzji jakei widziałem wynika po prostu: bardzo dobre, ale coś bardzo nadzwyczajnego to też nei jest... się zobaczy w styczniu... :?
in Mordor where the shadows are."

Keira 
Szara przystań

Posted: Sat Jan 07, 2006 4:41 pm   

Obejrzałam i jestem zadowolona.
Primo - nie czytałam ksiazki, wiec nie mam porównania.
Secundo - widziłam wersje oryginalną, czyli dubbingu nie zjadę :lol:
Tyle wstępu.

Film jest dobry. Dobry, ale nie rewelacyjny.
Co mnie zdziwiło, nie jest majstersztykiem od strony technicznej. Jest na poziomie, ale nie ma ani efektownych efektów [masło maślane :P ] specjalnych [bombardowanie Londynu przypominało mi grę komputerową ;) ], ani jakichś cudoooownych zdjęć. Scenografia to głownie natura, wiec tez nie ma się za bardzo o czym wypowiadac. To co jest, jest dobre. Kostiumy i charakteryzacja godne uznania, ale po LotR mało co wywoła AAAAACH! ;) Muzyka bardzo mi się podobała. Gregson-Williams ma u mnie świetne noty ;) Aktorzy bardzo, bardzo dobrze wypadli :) I Tilda Swinton [choc mam wrazenie, ze pierwsza idea była, aby obsadzic Kidman w roli Czarownicy i jakos wydaje mi sie, ze byłaby jeszcze lepsza :D ], i dzieciaki [oklaski dla łucji!]. Tumnus mnie zauroczył. Aktorzy, którzy podkładali głos pod zwierzaki wypadli bardzo naturalnie :D Aslanem jest sam Liam Neeson :)
Co do warstwy fabularnej, nie znam ksiązki, ale byłam w kinie z kims, kto jest wielkim fanem Narnii. Mówił, że odstępstwa nie są duze, a film, mimo ze spodziewał się czegos wiecej, nie rozczarował go.
Po prostu: dobra robota, bez specjalnych fajerwerków :)

btw, niektóre sceny są łudząco podobne do LotR, np. przed bitwą, moment kiedy minotaur z armii Czarownicy staje na skale... na pewno wam się skojarzy :lol:

B. Leśmian

Ayleen 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Sat Jan 07, 2006 10:33 pm   

Keira_Metz wrote:

btw, niektóre sceny są łudząco podobne do LotR, np. przed bitwą, moment kiedy minotaur z armii Czarownicy staje na skale... na pewno wam się skojarzy :lol:

ja też wczoraj byłam :) co do tego motywu - podobny jest w filmiku Warcrafta.
podobo mi się realistyczne przedstawienie postaci. Ale jednak najlepsze były Bobry, te ich sprzeczki :D Ogólnie film miły, dobry do oglądania, niektóre elementy to jakby połączenie Władcy i Królowej śnieg. Faktycznie nie było właściwie jakiś większych odstępstw.
No to ja teraz czekam na ekranizacje tomu "Koń i jego chłopiec" (mój ulubiony ;] )

Galad 
Moderator

Posted: Sun Jan 08, 2006 7:51 pm   

właśnie wróciłem z kina, niestety baaaardzo zawiedzony. film był strasznie nudny, efekty sprzed kilku lat, scenografia żadna (bo głównie las, choć całkiem ładny ;) ). Aktorzy też nie błyszczeli, a sceny walki z ich udziałem, były.. hm.. no, takie jakieś... :hmm: (a Zuzanna z łuku strzela, lol, aż 2 razy, w tym raz gdy ćwiczyła.. Piotr zresztą nei lepszy :P ).
niektóre rzeczy bardzo podobne do Władcy... a niekóte sceny bardoz rozbawiały (np. "to będzie jego chrzest bojowy"... :P ), a scena jak są już dorośli to zwala z nóg :lol:
ciekawa mogła być bitwa, trochę ratowała, ale to tylko kkilka minut z całego, nudnego filmu :/
nudny, kiepski, nawet nie "dobry, ale rewelacyjny", narawdę nei wiem czym się wszyscy zachwycają :P :? :P

Keira 
Szara przystań

Posted: Sun Jan 08, 2006 9:51 pm   

Wiesz Galad, ludzie mają rózne oczekiwania i różne gusta ;)

Co do scen z LotR, jak nadlatywały rozne gryfy itp. to ja od razu do Luuna na ucho: Orły, orly nadlatują :lol:

Chrzest bojowy, był...yyy.. dziwny :P Wilk mu się sam na miecz nadział :green:

B. Leśmian

Varken 

Posted: Wed Jan 11, 2006 6:20 pm   

Galad wrote:
scenografia żadna (bo głównie las, choć całkiem ładny Wink)

Galad to była nasza Polska Puszcza Białowieska:)

A co do filmu całkiem fajny. Od niedawna mam nowe hobby, szukanie bobrów w lesie.:)

Galad 
Moderator

Posted: Wed Jan 11, 2006 7:20 pm   

nie wiem, może. u nas chyba była ta scena na jeziorze co tak biegli ;)

Arina 
Mallorny Lothlórien

Posted: Fri Jan 13, 2006 9:03 am   

A ja idę na Opowieści jutro;) Pamiętacie może(to raczej nieco starsi) serial telewizyjny o Narnii? Ja ostatnio miałam jakieś przebłyski w pamięci i gdzieś tam to było...

|Henry Albraight|

Varken 

Posted: Sun Jan 15, 2006 7:03 pm   

Galad wrote:
nie wiem, może. u nas chyba była ta scena na jeziorze co tak biegli Wink

Tak masz rację. :tak: Tę scene kręcono w studiu a później wklejno w tło zalewu Siemianówka na Podlasiu.

super_girl 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Mon Jan 16, 2006 12:38 pm   

Arina wrote:
Pamiętacie może(to raczej nieco starsi) serial telewizyjny o Narnii?

Ja pamiętam. :green: Mam nagrane na kasecie. 8) Bobry i wilki były boskie. :lol: Aż strach się bać, jakby taki wilk skoczył. :lol: :lol: :lol: Ale Czarownica wyglądała całkiem, całkiem. Dzieciaki też. Ale na razie nie będę porównywać, bo nie widziałam tego nowego filmu, muszę poczekać. :tak(:

Legolas14 
Na Drodze Do Bree

Posted: Mon May 07, 2007 5:16 pm   

:sun:

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum