Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Sun Sep 25, 2005 12:30 am Ostatnio przeczytane
Hm, wpadłam na pomysł, aby założyć topic w stylu "Co u Was wybrzmiewa z głośników". Jak sama nazwa wskazuje, można to chwalić się ( albo i nie) jaka to książka została przez Was ostatnio pożarta
Trochę sie nad tym zastanawiałam, aż w końcu umieściłam temat w tym dziale, bo wydaje mi się, że chyba do niego pasuje, i wkrótce pojawi się dość dużo postów... ( jakby co, to go przenieście )
A więc:
LotR (:lol:) TTT ( w oryginale ! ) - chyba nie musze oceniać ani opisywać o co chodzi, prawda? Powiem tylko, że oryginał jest po prostu cudny, zero błędów, a magia książki nie jest przytłumiona przez żadne tłumaczenie.
_________________ "Głowa moja pełna jest najdzikszych sprzeczności!"
J.Piłsudski
Mercedez-Benz (Paweł Huelle) - ciekawe, stylizowane podobn (bo sam go jeszcze nei czytałem) na Hrabala
Śmierć magów z Yara (Eugeniusz Dębski) - no taka, polska fantastyka... całkiem całkiem, ale nie do końca
Wiszący Ogród (Ian Rankin) - nudne... bardzo nudne, całowicie nieciekawe, nieskładne, ale tacie się podobała. ja nie polecam...
te jeszcze nei przeczytane z braku czasu i chęci...
Paragraf 22 - zacząłem w ostatni dzień wakacji i oczywiście nei skończyłem a teraz jakś nie mogę się zabrać za to jeszcze mam 150 stron do końca, fajne, ale jak Nienor pisała absurdalne, ale bardzo polecam
Kosiarz - kupiłem sobie i oczywiście odrazu przeczytałem kawałek...
I teraz będe musiał zacząć Pamiętnik z POwstania Warszawskiego - Mirona Białoszewskiego
_________________ "But long ago he rode away,
and where he dwelleth none can say;
for into darkness fell his star
in Mordor where the shadows are."
W trakcie czytania :
Tailchaser's Song - Tada Williamsa. Książka kupiona za... dwa pensy (!) w Londynie. Czytam z ciekawości, własciwie przez nazwisko autora, ale jak narazie fajne Na dodatek o kotach
Potop - nie wiem co mnie tchnęło, już raz go czytałam, ale jakoś tak wyszło i robię to znowu
J.Piłsudski
Posted: Mon Sep 26, 2005 9:12 pm
Lol... Cóż za ironia Co to jest "Antygona"... Ja wiem, ze nudne, ale cieniuuuutkie... Co ty zrobisz jak do LO pójdziesz... "Lalka", "Dziady", "Potop"... chyba w ogóle nie bedziesz lektur czytał
_________________ Spokój złoty i niesłychany
Pocałunki zielone jak paproć K. I. Gałczyński
Posted: Mon Sep 26, 2005 9:22 pm
Mojso wrote:
Ale myślałem że jako dobrzy ludździe i miłosierni pomożecie ale tak patrze że samoluby z was i zgredy, macie wiedze i nie chcecie się podzielić
No ba I to jest właśnie nasz urok
Ja czytam aktualnie 6 ksiązek równocześnie, nie 7, bo jeszcze o jeżu Fufu-tup-tup
A Esk, co Cortazara u ciebie? Bo u mnie Gra w klasy po raz 2
_________________ I po tym wszystkim przybywają jacyś nędzni nowocześni Amerykanie (...) i rzucają mu puszkę na głowę! To nie do zniesienia, żaden upiór w dziejach nie został w ten sposób potraktowany!
Lol... Cóż za ironia Co to jest "Antygona"... Ja wiem, ze nudne, ale cieniuuuutkie... Co ty zrobisz jak do LO pójdziesz... "Lalka", "Dziady", "Potop"... chyba w ogóle nie bedziesz lektur czytał
a kto powiedział, że idzie?
ten Pamiętnik do końca września... a ja nawet pierwszej nie zmęczyłem jeszcze
_________________ "But long ago he rode away,
and where he dwelleth none can say;
for into darkness fell his star
in Mordor where the shadows are."
Tia, Keira ma rację. Antygona to jest godzinka czytania. Pamiętam, ze brat chwalił mi się, że to jedyna lektura jaką przeczytał przygotowując się do matury LOL
Z przeczytanych niedawno saga o Wiedźminie i 'Ostatnie życzenie'. W trakcie 'Miecza przeznaczenia'. Ostnie chwile literalnej wolności Za to najbardziej nie lubię olipiady polonistycznej...
Posted: Fri Sep 30, 2005 7:34 pm
Galad wrote:
Keira_Metz wrote:
a kto powiedział, że idzie?
Lektury są wszędzie Obojętnie co to za szkoła
Przedwiośnie. Wciaz i wciąz... Muszę się za nie zabrac na powaznie Póki co głownie gazety zgłebiam
_________________ Spokój złoty i niesłychany
Pocałunki zielone jak paproć K. I. Gałczyński
Yeah Zdobyłam Kalevalę, czyli ( jeśi ktoś się nie orientuje) fińską mitologię, na której opierał się Tolkien, pisząc swoje książki Jak na razie jestem zachwycona Nigdy nie spodziewałam się, że będę czytać coś napisane takim stylem, ale jakoś tak wyszło i jednak czytam
[ Dodano: Czw Paź 06, 2005 7:40 pm ] Boży Bojownicy - po raz drugi Cholera, ta ksiązka naprawdę wciąga. I z każdym czytaniem zauważa się coraz więcej śmiesznych szczegółów Rzecz idealna na depresję, któa mnie dopadła.
[ Dodano: Wto Lis 01, 2005 5:18 pm ]
Oj, nie wiem czy nic nie czytacie, czy czytacie tak wolno, a może zapomnieliście o tym temacie...
Achaja tom 1,2 - Cudo! Wciąga, szybko się czyta, faaajni bohaterowie, wątki... Nie obchodzi mnie nawet to, że jest napisane językiem takim, a nie innym. Każdy miłośnik fantastyki MUSI ją przeczytać! GENIALNE! Muszę wykombinować skądś trzecią część.
Pieśń o Rolandzie - Uch, ostatnio wzięło mnie na książki o średniowieczu i ogólnie historyczne Fajne żywe Srebro- N. Stephenson- dziwna książka. Trudno zaliczyć ją do jakiegokolwiek gatunku, ale powiedzmy, że to pomieszanie książki naukowej z sensacyjną, thrillerem i sci-fi. Bardzo fajne połączenie akcji z naukowymi wywodami Bizancjum- S. Lawhead- już mówiłam, że wzięła mnie ochota na czytanie o średniowieczu. O irlandzkim mnichu wyruszającym do Konstantynopola. Zostaje niewolnikiem, wikingiem, Saracenem i poganinem
Szczęśliwy kot - cały czas musze poszerzać swoją wiedzę o koteczkach
Chyba tyle. Teraz zabieram się za składanie pieniędzy na nową Achaję i czytam "Kroniki Jakuba Wędrowycza", Pilipiuka
J.Piłsudski
Ja ostatnio przeczytałam "Podróże Guliwera" i "Zemstę"- lekturki ... Teraz czytam "Silimarillion" i baardzo mi się podoba ! Ale jestem dopiero na "Majarach" hehe !!!
Posted: Wed Nov 09, 2005 5:56 pm
Pytanie: A ile to będzie ostatnio?
Nieważne...
1. Cesarz, Ryszard Kapuściński - wywiad (narracja dokumentarna?), K. opisał hitorię Etiopii za czasów ostatniego cesarza, widzaną oczami ludzi dworu (ale tych mniej ważnych, bo reszta nie szczególnie żywa była)
2. Siewca Wiatru i Obrońcy Królestwa, pani Kossakowska - anielskie fantasy, w skrócie: co by było, gdyby anioły były luzkie, a demony wcale nie takie złe...
3. (wiem, że to nie książka, ale czytane było) Hellsing - manga, Organizjacja Kościoła Anglikańskiego, walczy ze złymi istotami, nazistami (a to chyba jedna kategoria jest), pomaga im pan Alucard (czytać wspak), wampir... Tyle.
Obecnie, na nieszczęście, nie ma co czytać, bom chora i nie ma jak wybrać się do biblioteki, tudzież księgarnii... (jakieś niezbyt zgrabne to zdanie )
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum