Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Domyślam się, zwłaszcza, że odkrycia geograficzne nie są zbyt interesujące . No, a poza tym pod geografię historyczną można podpiąć najwyżej położenie miast, ostatnio czytałam o Krakowie lokacyjnym i sporo tam było informacji geograficzno-terenowych . A poza tym? Nuuuda
_________________ "Cóż jest większym darem nad miłość kota?"
Karol Dickens
Posted: Fri Nov 16, 2007 8:46 pm
Coś ty! Odkrycia są super Chodzę na ten kurs dodatkowo i jest fajnie Ostatnio byli konkwistadorzy i korsarze, a teraz będą eksploracje Afryki
A o historii miast tez ostatnio się nasłuchałam - na kształtowaniu przestrzeni obszarów zurbanizowanych
Moja praca semestralna, jak dobrze pójdzie, też będzie haczyć o historię... chcę pisać o powstawaniu i rozwoju miast w kontekście pielgrzymowania/funkcji religijnej
A te negatywy nie dotyczyły odkryć, tylko geografii samej w sobie...
_________________ Spokój złoty i niesłychany
Pocałunki zielone jak paproć K. I. Gałczyński
Konkwistadorzy w porządku, ale reszta mnie nudzi . A zwłaszcza te późniejsze odkrycia i kolonizacja . Tragedia. XVI, do XVII wieku - fajnie, ale potem? Nie, dziękuję.
Temat na pracę super . O rozwoju miast w średniowieczu, zwłaszcza właśnie tych pielgrzymkowych, będziesz miała duuużo do napisania . Ach, średniowieczna Francja, Kastylia, mrau!
Karol Dickens
Posted: Sat Nov 17, 2007 12:33 pm
Milvuś, ale to tylko praca semestralna. I to tak na 10 stron Więc nie będę się za bardzo skupiać na średniowieczu (aczkolwiek spojrzenie historyczne też będzie), ale jednak rozwój współczesny mnie bardziej dotyczy
Po skończeniu wspomnianego Medicusa N.Gordona zaczęłam drugi tom tego autora,tj."Szaman"
I o ile pierwsza książka jest na prawdę świetna,to druga po pewnym czasie zaczęła mnie nudzić(chociaż do połowy wciągnęła mnie bardzo).Teraz jestem w trakcie poszukiwań czegoś interesującego...
_________________ "Lecz tak właśnie najczęściej bywa z czynami, które obracają koła świata:
dokonują ich małe ręce, na małych spada ten obowiązek,
gdy oczy wielkich zwrócone są w inną stronę."
J.R.R.Tolkien
aż nie mogę uwierzyć, że nikt tu nie dyskutuje nt Pottera. źle szukam, czy nikt nie czytał?
ja czytalam, ale nie rwe sie do dyskusji
_________________ Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...
Nimloth napisał/a:
ja czytalam, ale nie rwe sie do dyskusji
aż tak źle?
nie, ale nie znosze dyskusji o Potterze
_________________ Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...
Ja nie czytałam i na razie sie wstrzymuje.Poczekam az pojawi sie w bibliotekach-nie pali mnie taka ciekawość jak w przypadku poprzednich części.
Obecnie mając w pamięci opinie Milvy i Ariny wróciłam do pierwszej części Trylogii Husyckiej,i powiem wam że zmiana o 180 stopni.Dobrze,a nawet bardzo dobrze mi sie czyta,chociaż jestem dopiero po 1/3 ksiązki.Ale zupełnie innaczej niz za pierwszym razem.:)
Co nie znaczy że uważam ja za lepsza od Wiedźmina.Co to to nie
_________________ "Lecz tak właśnie najczęściej bywa z czynami, które obracają koła świata:
dokonują ich małe ręce, na małych spada ten obowiązek,
gdy oczy wielkich zwrócone są w inną stronę."
J.R.R.Tolkien
Posted: Sun Feb 03, 2008 10:20 pm
Nimloth wrote:
nie, ale nie znosze dyskusji o Potterze
yhym...
ja ostatnio (jakieś 2 lata) wczytuję się w serie dodatków do Rzeczypospolitej - bitwy Rzeczypospolitej, zwycięstwa RZ, bitwy świata i teraz batalie i wodzowie ostatnio to czytam
_________________ "Tylko martwi ujrzeli koniec wojny."
A ja już przeczytałam nowego Pottera. I jestem mile zaskoczona . Naprawdę fajne. To znaczy, najbardziej podobała mi się 3 część, ale 7 jest zdecydowanie lepsza od 6 czy 5. Bardzo zdecydowanie. I wciąąąga, a to najważniejsze, bo traktuję tę książkę jako miłe czytadło. I spełniła swoje zadanie, bo nie dość, że nie mogłam się od niej oderwać to jeszcze sensownie napisana. Bardzo mi się podoba .
Quote:
Obecnie mając w pamięci opinie Milvy i Ariny wróciłam do pierwszej części Trylogii Husyckiej
I bdb! Znam bardzo wiele osób, które za nic w świecie nie mogły przez Trylogię przebrnąć, powołując się głównie na głupotę głównego bohatera , ale za drugim podejściem z reguły się udawało i teraz są fanami . Uczepili się biednego Reynevana . Co z tego, że durny, jeśli przyjemnie się o nim czyta ?
Karol Dickens
Posted: Thu Feb 07, 2008 12:47 pm
Ja jestem w trakcie czytania. I to racja - wciąga. I od początku dużo się dzieje... a ja bym wciąż chciała być 3 rozdziały dalej niż jestem To chyba dobrze o książce świadczy
Mati, z tego co czytałam o książce, zanim zaczęłam ją czytać lista zgonów jest dłuuuuga ;P
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum