Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Mon Feb 19, 2007 6:06 pm
Po przebrnięciu sesji, a co za tym idzie przedarciu się przez "Zarys kartografii" tudzież "Podstawy kartografii i topografii" oraz notatki i dotarciu do ferii, relaksują się z książką w łapie.
Miałam czytać powtórnie "Podróż Teo" Catherine Clement, ale nieopatrznie kupiłam 2 kryminaly, a że jeden był wybrakowany i ponownie wylądowałam z księgarni, w dodatku z mamą, więc suma sumarum, w ciągu tygodnia dorobiłam się 5 książek i "PT" porzuciłam gdzieś w okolicach Jerozolimy [ale wrócę, na pewno ]
Mam za sobą "Gdzie przykazań brak dziesięciu" Joe Alexa, a teraz dobiegam powoli końca "Śmierć mówi w moim imieniu" tego samego autora.
Nie ma to jak lekki, pełen złośliwostek i uroczego poczucia humoru kryminał Można się totalnie i expresowo zrelaksować, a przy okazji pogłowić nad zagadkami kryminalnymi.
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
Posted: Mon Feb 19, 2007 11:05 pm
Oo! To zupełnie tak jak ja.
Dopiero co skończyłam "Zbrodnię i karę" (genialna!!), a juz za "Lalkę" się muszę zabierać, bo mam ją przeczytać do.. końca lutego
Kei, jeśli chodzi o Joe Alexa to polecam "Jesteś tylko diabłem". A jeśli chodzi ogólnie o kryminały to książki rosyjskiego pisarza Borisa Akunina.
_________________ "Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem Twojego życia."
Posted: Mon Feb 19, 2007 11:16 pm
"Jesteś tylko diabłem" nie było w ksiegarni. Ale liczę, że się kiedyś dorobię. Odpowiada mi styl Alexa. Klimat, język i w ogóle
Nie jestem ambitnym czytaczem, stanowczo wolę rozrywkę
"Zbordnię i karę" wspominam dobrze. Wyróżnia się spośród lektur ponadczasowością, uniwersalnością i nielekturowością To po prostu dobra książka.
W swoim czasie duzo o niej wiedziałam i szczególowo znalam fabule, geneze etc, bo razem z przyjaciółką prowadziłyśmy z niej lekcje Świetnie było Ach. I ten kontekst filozoficzny anarchoindywidualizmu elitarnego...
A "Lalka" jest jaka jest. Trudno mi było przez nią przebrnąć. Nie przeczytałam na czas, ale na szczęście u nas nie było klasówek z lektur Przeczytałam w wakacje po 2 klasie LO. Drugi tom znacznie lepszy od pierwszego. Najbardziej lubię Ochockiego
Posted: Mon Feb 19, 2007 11:25 pm
"no a po lalce przeczytacie "Zbrodnie i Kara" - "a co ten Ikar zrobił" ?? LOL ... kilka takich pytań padło...ja mam dość tej klasy...tumoki nawet nie wiedzą kto napisał Potop (poza paroma wyjątkami)
ostatnio przeczytałem "Kompanie Braci"
_________________ "Tylko martwi ujrzeli koniec wojny."
Posted: Tue Feb 20, 2007 1:22 pm
Skonczyłam "Śmierć mówi w moim imieniu". Jedna z najciekawszych intryg z jakimi miałam do czynienia
Teraz wezmę sobie Christie.
Trzeci Alex z rzędu mógłby być męczący, bo autor miał skłonność do zabijania morderców. Zwykle/zawsze popełniają samobójstwa, sami z siebie... albo skuszeni W kazdym razie motyw ten robi sie troche smieszno-irytujacy przy ktoryms kryminale z rzedu
Posted: Tue Feb 20, 2007 4:15 pm
a ja muszę się przyznać to straszliwej zbrodni, w tym roku przeczytałem jedną książkę "Zemstę" Nie mam czasu na te piękne zajęcie (niech wkońcu będą wakacje)...
_________________ // Bowiem Tak Łatwo Ogłosić Się Bogiem - Jednym Słowem
Potem Opaść Wzdłuż
Bloku Okien
// Zawsze Szybko Umierają Tacy Jak Ja - Tacy Sami Choć Ciągną Inny Nitki Kolor
Hm, ja polecam dla fanów kryminałów :"Siostrzenica lunatyka", przez przypadek wpadło mi w ręce kiedyś. Twórczość Krystyny Siesickiej też jest godna uwagi, a niesamowite wiersze wyszły moim zdaniem spod pióra K.I.Gałczyńskiego ( choć nie tylko ).
Posted: Wed Apr 11, 2007 5:33 pm
Tja, wszyscy lubią kryminały, ecie nie!
Zdaje się, że powinnam czytać Jerozolimę wyzwoloną i Nabokova, ale zdradziłam panów na rzecz Jelinek [bez podtekstów proszę! ], zwłaszcza, że po Pianistce okazało się, że ze źle pojętym skandalem Elfriede ma mało wspólnego. Ach, ten czarny PR
_________________ I po tym wszystkim przybywają jacyś nędzni nowocześni Amerykanie (...) i rzucają mu puszkę na głowę! To nie do zniesienia, żaden upiór w dziejach nie został w ten sposób potraktowany!
Posted: Wed Apr 11, 2007 11:20 pm
To musiało być fascunując przeżycie. Ach, to napięcie, suspens, oczekiwanie ile tym razem naliczą podatku na plasterek
_________________ I po tym wszystkim przybywają jacyś nędzni nowocześni Amerykanie (...) i rzucają mu puszkę na głowę! To nie do zniesienia, żaden upiór w dziejach nie został w ten sposób potraktowany!
Dla ludzi, którzy lubią się torturować polecam przeczytanie za jednym zamachem całej serii 'Mroczna Wieża' S. Kinga. Mnie mózg zagotował się w okolicach czwartego tomu, ale wytrwałam do końca. Nie nęci mnie napis z tyłu okładki, że 'Saga się kończy czas zacząć od początku'.
I dalej o tych królikach czytam, jak wspomniałam wczoraj. Ale zapas rzeczy do czytania się kończy i w Polsce trzba będzie zrobic duże zapasy. Mam ochote kupić dużo ksiązek Ewy Białołęckiej, bo to się fajnie czyta i można właściwie w kółko. Na półce mam tylko 'Tkacza iluzji' i 'Różę Selerbergu'
_________________ Pozytywne nastawienie nie rozwiąże naszych problemów, ale może da się
w ten sposób przekonać ludzi, że warto próbować.
Morduję Ziemkiewicza i jego 'Michnikowszczyznę', ale krew mnie zalewa i modlę sie o jakiegoś Robin Hooda w tejże pozycji, a takiego nie będzie.
poza tym choruję na Gaimana i 'Amerykańskich Bogów' po raz kolejny pochłaniam. Moj Narzeczony wysnuwa całkowicie nieuzasadnione podejrzenia, ze podoba mi się sam autor
Co jeszcze... aha. Bo o najważniejszym nie powiedziałam.
Znaczy się nie o najważniejszym, ale istotnym.
Jestem posiadaczką nowego Pottera i podczytuję półlegalnie w pracy.
_________________ Pozytywne nastawienie nie rozwiąże naszych problemów, ale może da się
w ten sposób przekonać ludzi, że warto próbować.
Moj Narzeczony wysnuwa całkowicie nieuzasadnione podejrzenia, ze podoba mi się sam autor
Tiaaa ... Skąd ja to znam... W moim wypadku to brat wysuwa nieuzasadnione podejrzenia .
A ja czytam "Diunę", po raz kolejny, którą nareszcie sobie kupiłam za całe 55 (!) zł. Ale wydanie piękne, więc warto było i nowe tłumaczenie też ponoć sensowne, nie to co Łoziński...
Poza tym, "Boże Igrzysko" Normana Daviesa. Szczerze mówiąc, nic zachwycającego i zaskakującego. Sensownie opowiedziana historia Polski, ale nie da się nie zauważyć, że rzeczywiście przeznaczona dla obcokrajowca, bo niektóre wydarzenia są opisane tak pobieżnie i powierzchownie, z ominięciem wielu ważnych, przynajmniej dla mnie, informacji, że aż się prosi o dopisanie kilku zdań więcej...
Ach, no i "Waligóra" Kraszewskiego, w którym się ostatnio rozczytuję .
_________________ "Cóż jest większym darem nad miłość kota?"
Karol Dickens
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum