Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Ostatnio przeczytane
Author Message
Keira 
Szara przystań

Posted: Mon Feb 19, 2007 6:06 pm   

Po przebrnięciu sesji, a co za tym idzie przedarciu się przez "Zarys kartografii" tudzież "Podstawy kartografii i topografii" oraz notatki i dotarciu do ferii, relaksują się z książką w łapie.

Miałam czytać powtórnie "Podróż Teo" Catherine Clement, ale nieopatrznie kupiłam 2 kryminaly, a że jeden był wybrakowany i ponownie wylądowałam z księgarni, w dodatku z mamą, więc suma sumarum, w ciągu tygodnia dorobiłam się 5 książek :P i "PT" porzuciłam gdzieś w okolicach Jerozolimy ;) [ale wrócę, na pewno :D ]

Mam za sobą "Gdzie przykazań brak dziesięciu" Joe Alexa, a teraz dobiegam powoli końca "Śmierć mówi w moim imieniu" tego samego autora.
Nie ma to jak lekki, pełen złośliwostek i uroczego poczucia humoru kryminał :D Można się totalnie i expresowo zrelaksować, a przy okazji pogłowić nad zagadkami kryminalnymi.

B. Leśmian

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Mon Feb 19, 2007 7:24 pm   

a ja ostatnio do końca lutego przeczytam Lalkę :tak(:

Platon

Amarylis 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Mon Feb 19, 2007 11:05 pm   

Oo! To zupełnie tak jak ja. :green:
Dopiero co skończyłam "Zbrodnię i karę" (genialna!!), a juz za "Lalkę" się muszę zabierać, bo mam ją przeczytać do.. końca lutego :D

Kei, jeśli chodzi o Joe Alexa to polecam "Jesteś tylko diabłem". A jeśli chodzi ogólnie o kryminały to książki rosyjskiego pisarza Borisa Akunina.

Keira 
Szara przystań

Posted: Mon Feb 19, 2007 11:16 pm   

"Jesteś tylko diabłem" nie było w ksiegarni. Ale liczę, że się kiedyś dorobię. Odpowiada mi styl Alexa. Klimat, język i w ogóle ;)
Nie jestem ambitnym czytaczem, stanowczo wolę rozrywkę ;)

"Zbordnię i karę" wspominam dobrze. Wyróżnia się spośród lektur ponadczasowością, uniwersalnością i nielekturowością ;) To po prostu dobra książka.
W swoim czasie duzo o niej wiedziałam i szczególowo znalam fabule, geneze etc, bo razem z przyjaciółką prowadziłyśmy z niej lekcje :P Świetnie było :) Ach. I ten kontekst filozoficzny anarchoindywidualizmu elitarnego... ;)

A "Lalka" jest jaka jest. Trudno mi było przez nią przebrnąć. Nie przeczytałam na czas, ale na szczęście u nas nie było klasówek z lektur :P Przeczytałam w wakacje po 2 klasie LO. Drugi tom znacznie lepszy od pierwszego. Najbardziej lubię Ochockiego ;)

B. Leśmian

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Mon Feb 19, 2007 11:25 pm   

"no a po lalce przeczytacie "Zbrodnie i Kara" - "a co ten Ikar zrobił" ?? LOL ... kilka takich pytań padło...ja mam dość tej klasy...tumoki nawet nie wiedzą kto napisał Potop (poza paroma wyjątkami)

ostatnio przeczytałem "Kompanie Braci"

Platon

Keira 
Szara przystań

Posted: Tue Feb 20, 2007 1:22 pm   

Skonczyłam "Śmierć mówi w moim imieniu". Jedna z najciekawszych intryg z jakimi miałam do czynienia :)
Teraz wezmę sobie Christie.
Trzeci Alex z rzędu mógłby być męczący, bo autor miał skłonność do zabijania morderców. Zwykle/zawsze popełniają samobójstwa, sami z siebie... albo skuszeni ;) W kazdym razie motyw ten robi sie troche smieszno-irytujacy przy ktoryms kryminale z rzedu :P

B. Leśmian

SztukaSpadania 
Jaskinia Sheloby

Posted: Tue Feb 20, 2007 4:15 pm   

a ja muszę się przyznać to straszliwej zbrodni, w tym roku przeczytałem jedną książkę "Zemstę" :( Nie mam czasu na te piękne zajęcie (niech wkońcu będą wakacje)...

// Zawsze Szybko Umierają Tacy Jak Ja - Tacy Sami Choć Ciągną Inny Nitki Kolor

Amarylis 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Tue Feb 20, 2007 9:10 pm   

Włóczykij wrote:
Nie mam czasu na te piękne zajęcie (niech wkońcu będą wakacje)...

A kto ten czas ma?? :(

Agathy Christie najbardziej lubię "Morderstwo w Orient Expresie", no i "Kurtynę".
"Lalka" póki co mi się podoba.

Elveryn 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Tue Apr 10, 2007 8:00 pm   

Hm, ja polecam dla fanów kryminałów :"Siostrzenica lunatyka", przez przypadek wpadło mi w ręce kiedyś. Twórczość Krystyny Siesickiej też jest godna uwagi, a niesamowite wiersze wyszły moim zdaniem spod pióra K.I.Gałczyńskiego ( choć nie tylko ).

Arina 
Mallorny Lothlórien

Posted: Wed Apr 11, 2007 12:15 pm   

Z kryminałów i innych thrillerów lubię Alex Kavę i Deavera(tego od Kolekcjonera Kości) a ostatnio czytam Wodnikowe Wzgórze Adamsa(super) ;)

|Henry Albraight|

elistir 
Jaskinia Sheloby

Posted: Wed Apr 11, 2007 5:33 pm   

Tja, wszyscy lubią kryminały, ecie nie! :lol:

Zdaje się, że powinnam czytać Jerozolimę wyzwoloną i Nabokova, ale zdradziłam panów na rzecz Jelinek [bez podtekstów proszę! :P ], zwłaszcza, że po Pianistce okazało się, że ze źle pojętym skandalem Elfriede ma mało wspólnego. Ach, ten czarny PR :lol:

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Wed Apr 11, 2007 6:11 pm   

paragon z apteki :P

Platon

elistir 
Jaskinia Sheloby

Posted: Wed Apr 11, 2007 11:20 pm   

To musiało być fascunując przeżycie. Ach, to napięcie, suspens, oczekiwanie ile tym razem naliczą podatku na plasterek :P

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Wed Apr 11, 2007 11:39 pm   

bleah...podatek...brzyyyydaalll xD

marzą mi się wakacje...wtedy napiszę tutaj Silma i WP po raz kolejny...ah wakacje wakacje, gdzie jesteście moje wakacje

Platon

Arina 
Mallorny Lothlórien

Posted: Thu Apr 12, 2007 11:00 am   

Dla ludzi, którzy lubią się torturować polecam przeczytanie za jednym zamachem całej serii 'Mroczna Wieża' S. Kinga. Mnie mózg zagotował się w okolicach czwartego tomu, ale wytrwałam do końca. Nie nęci mnie napis z tyłu okładki, że 'Saga się kończy czas zacząć od początku'.
I dalej o tych królikach czytam, jak wspomniałam wczoraj. Ale zapas rzeczy do czytania się kończy i w Polsce trzba będzie zrobic duże zapasy. Mam ochote kupić dużo ksiązek Ewy Białołęckiej, bo to się fajnie czyta i można właściwie w kółko. Na półce mam tylko 'Tkacza iluzji' i 'Różę Selerbergu'

|Henry Albraight|

Gollum12 
Czarna Otchłań Morii

Posted: Sun Jul 22, 2007 2:33 pm   

Hm... Ostatnio przeczytałem "M jak magia" - zbiór opowiadań Neila Gaimana. Całkiem fajna książka. Najlepsze chyba jest opowiadanie o Gralu, polecam wszem i wobec. Naprawdę warto przeczytać.

Arina 
Mallorny Lothlórien

Posted: Tue Jul 24, 2007 1:21 pm   

Morduję Ziemkiewicza i jego 'Michnikowszczyznę', ale krew mnie zalewa i modlę sie o jakiegoś Robin Hooda w tejże pozycji, a takiego nie będzie.
poza tym choruję na Gaimana i 'Amerykańskich Bogów' po raz kolejny pochłaniam. Moj Narzeczony wysnuwa całkowicie nieuzasadnione podejrzenia, ze podoba mi się sam autor :P
Co jeszcze... aha. Bo o najważniejszym nie powiedziałam.
Znaczy się nie o najważniejszym, ale istotnym.
Jestem posiadaczką nowego Pottera i podczytuję półlegalnie w pracy.

|Henry Albraight|

Milva 
Moriannon I Brama Mordoru

Posted: Wed Jul 25, 2007 8:36 pm   

Quote:
Moj Narzeczony wysnuwa całkowicie nieuzasadnione podejrzenia, ze podoba mi się sam autor :P

Tiaaa :P ... Skąd ja to znam... W moim wypadku to brat wysuwa nieuzasadnione podejrzenia :P .
A ja czytam "Diunę", po raz kolejny, którą nareszcie sobie kupiłam za całe 55 (!) zł. Ale wydanie piękne, więc warto było i nowe tłumaczenie też ponoć sensowne, nie to co Łoziński...
Poza tym, "Boże Igrzysko" Normana Daviesa. Szczerze mówiąc, nic zachwycającego i zaskakującego. Sensownie opowiedziana historia Polski, ale nie da się nie zauważyć, że rzeczywiście przeznaczona dla obcokrajowca, bo niektóre wydarzenia są opisane tak pobieżnie i powierzchownie, z ominięciem wielu ważnych, przynajmniej dla mnie, informacji, że aż się prosi o dopisanie kilku zdań więcej...
Ach, no i "Waligóra" Kraszewskiego, w którym się ostatnio rozczytuję ;) .

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: