Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
"Tristan i Izolda" jakieś takie to gówniacze dla mnie lektura moja, pozatym wiem ytlko że to o miłości między Tristanem i Izoldą i tam jakieś pooboczne wątki
na pewno panie czytały to, dlatego panie kochane o pomoc proszę
Posted: Thu Nov 17, 2005 8:35 am
nie przeczytałam ani strony no poza fragmentami w LO Nie luuuubię taaakich tekstów Nawet się zastanawiałam, czy nie wrzucić tego do mojej koncepcji pracy maturalnej, ale jednak nie... Nie przemogę się...
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
Posted: Sun Jan 15, 2006 1:05 pm
Harry Potter & Komnata Tajemnic. Czytam to już Bóg wie który raz, ale HP bardzo lubię, poza tym warto odświeżyć informacje przed premierą nowej części.
_________________ "Świat dzieli się na tych, którzy czytali Hobbita i Władcę Pierścieni, i tych, którzy dopiero ją przeczytają." SUNDAY TIMES
Joźo Niźn??nsky, Pani na Czachticach . Czyli historia Elżbiety Batorówny i jej krwawego życia "Elżbieta Batorówna (1560-1614) pochodziła z arystokratycznej rodziny obciążonej genetycznym obłędem - wśród jej przodków i krewnych byli schizofrenicy, zboczeńcy i sadyści. Będąc małą dziewczynką uwielbiała przyglądać się egzekucjom. Gdy dorosła jej sadyzm budził grozę - torturowanie służby, łapanych w okolicy Cyganów, przestępców czy przypadkowych osób sprawiało jej ogromną przyjemość, a zamek w Czachticach każdy rozsądny człowiek omijał z daleka.
Ale prawdziwy horror zaczął się, gdy Batorówna uwierzyła, że wieczną młodość zapewnia codzienna kąpiel w krwi wytoczonej z dziewic. Przez ponad dwadzieścia polowała na młode dziewczęta, które ginęły w jej zamku podczas straszych tortur. "
Fajne. Hm, to niesamowite jak wymyślne tortury można zadawać niewinnym panienkom . Książka przerażająca, krwawa i warta przeczytania. Sposoba się zwłaszcza tym, których interesują wampiry, horrory i historia XVII wieku . Polecam
_________________ "Cóż jest większym darem nad miłość kota?"
Karol Dickens
Posted: Thu Jan 19, 2006 8:10 pm
Mati, bo ja wiem, czy słowo super jest dobrym słowem.
"Zdążyć przed Panem Bogiem..." jest bardzo poruszające, fragmenty o głodzie doprowadzały mnie prawie do mroczek przed oczami. Bardzo dobdyr reportaż. Rzetelny wywiad. Świetna postawa Edelmana, który mówił to, co uważał, a nie to co się spodoba ludziom.
Posted: Tue Feb 07, 2006 5:33 pm
Niezwykle ciepła książka Doroty Terakowskiej - "Tam gdzie spadają anioły". Jest tam dużo rozważania na temat wiary, Boga i Aniołów. Podoba mi się, jak przedstawione jest Zło - że to Bóg specjalnie zesłał Zło na Ziemię, żeby człowiek był ciągle wystawiany na próby i żeby Dobro miało swoją wartość. Bo bez Zła Dobro traci wartość - musi być wyborem, a nie przymusem. Polecam, a także przy okazji polecam inne książki tej Pani, m.in. "Córka Czarownic" i "W Krainie Kota".
No a teraz mogę zabrać się za "Księgę Zaginionych Opowieści".
_________________ "Świat dzieli się na tych, którzy czytali Hobbita i Władcę Pierścieni, i tych, którzy dopiero ją przeczytają." SUNDAY TIMES
Ja ostatnio chłonę książki w tempie zabójczym. W ostatnim miesiącu:
"Klątwa nad Chailonem" L. McMaster Bujold - fantasy bez jakiegoś specjalnego wymyślania, historia żołnierza który po wielu trudach powrócił do hmm domu, interesująca religia, zwłaszcza jak można zostać "świętym"
"Arsenał" M. Oramus - sf, przeczytałam, bo autorem jest wujek mojego qumpla, aczkolwiek czasami miłe rozczarowanie bo główny bohater ma przemyślenia podobne do moich.
"Lalka" - nie będę komentować...
I wiele innych pomniejszych lub czytanych urywkami.
Posted: Sun Feb 12, 2006 5:26 pm
ja ostatnio czytam ksiazke "Ostatnie 100 dni" ... czyli ostatnie 100 dni Hitlera...dosc ciekawa...zawieta nie publikowane wczesniej wypowiedzi,raporty...polecam
_________________ "Tylko martwi ujrzeli koniec wojny."
O rany. Nie przypomnę sobie wszystkich ostatnio przeczytanych książek. Za dużo tego. Ale takie są efekty zapisania się do Biblioteki Jagiellońskiej . Na razie tylko kilka tytułów.
Dawna Polska. Historia Polski w jednym tomie. Od czasów prehistorycznych do XIX w. Ciekawe Baudolino Umberto Eco nie bez powodu nazywany jest jednym z największych dwudziestowiecznych pisarzy . Książka dla inteligentnych, podobnie jak Imię Róży. Wciągająca, ciekawa fabuła i jeszcze średniowiecze . Baaardzo fajne .
Czasy katedr. Czytała ją ponad dwa miesiące, mimo, że ma jakieś 200 stron . Już dawno nie widziałam czegoś równie nudnego i równie interesującego. A wszystko przez język jakim jest napisana. Naukowy slang wszystkowiedzącego profesora mediewistyki . No, cóż, warto było przecztać, ale każde zdanie wymagało maksymalnego skupienia . To nie jest książka na zimowe wieczory. W żadnym wypadku.
Wyprawy Krzyżowe. Husyci Wzięłam się coś za średniowiecze . Ogromna, ciężka, wielka księga, pełna informacji. Wszystko. Od samej charakterystyki husytyzmu, po wojskowość, krucjaty, husytów na węgrzech i w Turcji (!), wojnę trzynastoletnią, uzbrojenie i plany zamków, bitew... Tylko dla fanatyków, takich jak ja Boska Komedia Ach No, własnie. Zabierałam się za nią od dłuższego czasu, zabierałam, aż w końcu przeczytałam. Owszem zajęło to trochę czasu, bo książka bynajmniej nie jest łatwa. Ale musiałam zaliczyć ulubione dzieło Samsona Miodka . I jak? Prawie jak podróż w zaświaty, a później trudności z powrotem do rzeczywistości. Na początku byłam prawie przerażona . "Jak ja to przeżyję?!" myślałam sobie. No, ale przeżyłam. I nie było źle. Było nawet bardzo ciekawie. Ale to nie jest rzecz dla każdego. Nie wszystkim się spodoba.
Podróż w świat cudów średniowiecza. Wieki średnie- wieki nieludzkiego, nielitościwego wyzysku i ucisku mas ludowych, ograbianych przez świeckich i duchownych panów. Wieki średnie - wieki straszenia chłopów piekłem i diabłem. Wieki wiary w przedziwne potwory, wieki wiary w zaczarowane jeziora złych duchów, wieki wiecznego lęku przed ogniem i wodą, głodem i morem... Idealna charakterystyka średniowiecza
Książka krótka, łatwa do przeczytania, a interesująca. Dowiedziałam się kilku ciekawych rzeczy o wierze ówczesnych ludzi w diabły, upiory i inne straszydła . O "cudach" i świętych Dowiedziałam się jak to naprawdę wyglądało. I nie spodziewałam się, że na każdego człowieka przypadało po 11 tysięcy diabłów, a na całym świecie było ich jakieś 10 tryliardów .
Matka Królów Zbeletryzowana historia życia królowej Sonki Czyli Polska XV wieku. Moja wiedza o tamtych czasach znów się poszerzyła .
No, a teraz zabieram się za herbarz szlachty polskiej .
Karol Dickens
Posted: Wed Apr 05, 2006 12:14 pm
Ostatnimi czasy czytałam sobie dzieła naszego Mistrza Tolkiena. Ukończyłam już "Księgę Zaginionych Opowieści", bardzo mi się podobała, a także dowiedziałam się więcej o Valarach. Zauważyłam też, że niektóre wątki są przedstawione inaczej niż w "Silmarillionie", a niektóre zdecydowanie bardziej rozwinięte, jak choćby "Opowieść o Słońcu i Księżycu". Tu światło pada też na Vaire, która w "Księdze..." występowała nawet częściej od Vardy, a o której w Silu była tylko krótka wzmianka. Polecam dla wszystkim miłośnikom Tolkiena.
Przeczytałam też "Rudy Dżil i jego pies", niezłe opowiadanko , takie lekkie do poczytania, ale natomiast "Kowal z Podlesia Większego" już mi się nie podobał. Nie wiem co wynikało w ogóle z tego opowiadania, takie to jakieś nudne i w ogóle.
No i na koniec "łazikanty". Super opowiadanie!! Aż się chce wrócić do lat dziecięcych.
Psychologia - podejścia i koncepcje, jakiś podręcznik akademicki. Chociaż momentami pisany jak dla ćwierćinteligentów/dzieci w wieku lat ~10, nawet całkiem znośny, tylko ma pewną wadę... człowiek doszukuje się u siebie różnych chorób itd.... Za to jest ciekawy wykład na temat nieszkodliwości, a nawet korzystnym działaniu marihuany. Nędznicy. Jeszcze ich nie skończyłam, ale bardzo mi się podobają (chociaż pewnie sporo osób by ich nie zniosło. Nie podobało mi się tylko brnięcie przez historię Francji. :p
Dom dzienny, dom nocny Olgi Tokarczuk. Mi pasuje.
Mistrz i Małgorzata. Taa, nadrabiam zaległości. Nikomu tej książki chyba nie trzeba przedstawiać, więc się nie będę rozpisywać. (:
Więcej teraz nie pamiętam.
_________________ "Joculatores!" - huka po ulicach niezbożne "hosanna" dla wagantów sprośnych. "Igrce w gród walą!" - rozbiega się nowina po mieście całym.
Mistrz i Małgorzata. Taa, nadrabiam zaległości. Nikomu tej książki chyba nie trzeba przedstawiać, więc się nie będę rozpisywać. (:
Taak, świetna książka...ach, Behemot
Ja ostatnio przeczytałam:
"Demon i panna Prym", "alchemik", "Weronika postanawia umrzeć" Coehla. Pewnie też wszyscy znają, wiec nie bede streszczac...
"Mini wykłady o maxi sprawach" Leszka Kołakowskiego - interesująca książka, pokazuje filozoficzna aspekty takich zagadnien jak np. tolerancja, podróże, nuda, przemoc, sława i wiele innych. Polecam
"To rzekł Zaratustra" Friedricha Nietzschego - też ciekawe dzieło, ale radzę przed lekturą trochę się zapoznać z zoroastrianizmem (zaratustrianizmem)
A teraz się zabieram za mitologię nordycką
_________________ Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...
Posted: Tue Oct 24, 2006 7:56 pm
Mitologia skandynawska.... fajna sprawa. Czytałam tylko jeden mit, ale od razu zauwazylam, ze Tolkien czerpal z nich garsciami. Wystarczyl jeden tekst [niezbedny mi do matury] o Yggdrasilu, a juz pojawil sie Durin
"Cień wiatru" - Carlos Ruiz Zafón - Naprawdę ładna książka. Dobra. Bardzo dobra. Ciężko stwierdzić, czego książce brakuje, ale pewne jest to, że ma w sobie coś co zadowoli każdego. I wielbiciela szybkiej akcji, kryminału i romansu. Napisana w stylu dziewiętnastowiecznych powieści. Bardzo przyjemna, napisana lekkim językiem, na dodatek czyta się ją odnosząc wrażenie, że doskonale zna się wszystkie te miejsca, zaułki, uliczki Barcelony. Lektura dla każdego, ale każdego kto potrafi dostrzec w niej coś więcej niż tylko fabułę.
"Miasta Śląska w średniowieczu" - J. Drabina - nazwa mówi sama za siebie
"Henryk Brodaty i jego czasy" - Benedykt Zientara - jw . Po przeczytaniu doszłam do wniosku, że chciałabym żyć w XII-XIII wiecznej Polsce.
"Histora Polski od 1505 roku"- trza się uczyć do konkursu historycznego ,
"Piąty elefant" - Terry Pratchett - komentować nie trzeba .
"Marchia Ceinia" - Tad Williams - przeczytane z ciekawości. I... prawdę mówiąc, lekko się rozczarowałam. Oczekiwałam po Williamsie, a wiem, że jest naprawdę fajnym pisarzem, czegoś więcej. Fabuła znajoma, powtarzające się wątki, wszystko przewinęło się juz przez inne książki. Oklepane. Ale, muszę przyznać, pojawiło się kilka ciekawych pomysłów.
"Wieża jaskółki" - a, tak mnie coś wzięło na Wiedźmina
"Królowie przeklęci - Zamordowana królowa", "Król z żelaza" i "Trucizna królewska"-Maurice Druon - Faaajne. Bardzo fajne czytadła, seria powieści historycznych. Akcja toczy się w XIV wiecznej Francji, w czasach Filipa Pięknego i jego następców. Kulisy życia dworskiego, intrygi, romanse i morderstwa. Kapitalne .
"Wawelskie wzgórze" - Karol Bunsch - powieść historyczno-przygodowa, rozgrywająca się w Polsce, w czasach łokietka . Zresztą Bunscha zna chyba każdy.
"Nigdziebądź" - Neil Gaiman - Cudo. Genialna książka. Gaiman na stałe trafia na listę moich ulubionych pisarzy.
Karol Dickens
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum