Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
_________________ v3rt (malpa) o2 (kropka) pl
---------------------------------------
v3rt on #perverts @ IRCnet
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
Always look on the bright side of life
_________________ Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...
co Wy gadacie?!ślepi jesteście?!POWRÓT KRÓLA jest cały przesiąknięty odwołaniami do Pisma Świętego!!!na przykład to że czasy 4 ery zaczęto liczyc od 25 marca. A jak wiadomo 25 grudnia urodził sie PAn JEzus...albo nawet sam tytuł POWRÓT KRÓLA...wiele mowi
Posted: Thu Mar 09, 2006 7:18 pm
Tak. A 25.03 podobno ukrzyzowano Chrystusa.
Moze Tolkien zrobil to celowo, moze nie...
Poza tym ja nie czytam ksiązki zeby znaleźć w niej tysiac pięćset aluzji do chrzescijanstwa... łatwo popaść w obsesję, łatwo nadinterpretować.
Jak czytałam ksiazkę to dla mnie nie miało znaczenia. Nie myslałam o tym. Nie jestem ślepa. Po prostu nie doszukuję się na siłę aluzji...
A tytuł "Powrót Króla" oznacza tylko tyle, ze Gondor ma króla... Amen.
_________________ Spokój złoty i niesłychany
Pocałunki zielone jak paproć K. I. Gałczyński
Jako osobnik, którego wszelkie alzje do chrześcijaństwa i tym podobne pierdoły rażą w oczy, w WP nie doszukałem się niczego. Zresztą czytałem, że Tolkien nie chciał tam umieszczać niczego z wiarą związanego, więc jeżeli nawet jest, to nie celowo. Pozatym każdy odbiera to po swojemu - jeżeli odnajdziesz dzięki tej książce swoją drogę do boga, to OK, ale nie jest to warunek.
ja czytałem zupełnie co innego...że Tolkien chciał aby WP był odbierany jako książka niosąca w sobie teologiczne przesłanie... A nawet sam Pierścień...nic Wam nie mówi???ja odbieram cała wyprawę jako drogę krzyżowaą każdego z nas...a Pierścień jest według mnie metaforą grzechu...nie myslcie tylko że jestem jakimś ortodoksem czy coś w tym rodzaju bo tak nie jest, ale WP jest dla mnie książką mającą do przekazania więcej niż tylko fantastyczną historię walki reszty Śródziemia z Mordorem...takie jest moje zdanie
Nie chcę robić off-topa, ale owszem Galad. Po prostu kościół dla ratowania swojej sprawy musiał coś wymyśleć, bo 25 grudnia przypadało jakieś pogańskie święto i wielu wiernych równeż pomagało w nim.
Racuch: Ok, powiedzmy, że Pierścień miałby być metaforą grzechu. Ale całkowicie nei zgodzę się do podtekstu w "Powrocie Króla". Nie wiem co to miałoby symbolizować? Powrót Jezusa Nazareńskiego? Triumf Chrześcijaństwa (pomijając, że i tak triumfuje, bo jest religią rządzącą, tylko co poniektórzy zaczynają odwracać się od niej)? Idąc dalej takim tropem można by dojść, że może chodzić o apokalipsę może i przesadzam, skutki zmęczenia ale osobiście nie uważam, by w tytule tomu 3 miał być jakikolwiek podtekst... szczególnie, że tytuły tomów tak naprawdę narzucił wydawca, bo nie chciał ryzykować wydania wszystkiego w całości
co Wy gadacie?!ślepi jesteście?!POWRÓT KRÓLA jest cały przesiąknięty odwołaniami do Pisma Świętego!!!na przykład to że czasy 4 ery zaczęto liczyc od 25 marca. A jak wiadomo 25 grudnia urodził sie PAn JEzus...albo nawet sam tytuł POWRÓT KRÓLA...wiele mowi
w szkole podstawowej mialem numer 25!!! jestem mesjaszem?
nosze numer buta 46. gdyby to podzielic przez 2 i dodac 2 to otrzymamy... 25!!! niesamowite!
ostatnio odkryłem również, że gdy weźmiemy słowo "kościół", przestawimy litery, pare dodamy, pare wyrzucimy to wyjdzie nam... "szatan"!!!
dzisiaj jechalem na zajęcia autobusem 114 - jeżeli podzielimy ją przez 10 i zaokrąglimy w góre to wyjdzie nam... 12!!! a to liczba apostołów!!!
Galad wrote:
uż chciałem dopisywać do posta v3rt'a, że możę by rozwinął
a sproboj mi cos dopisac do posta...
a proszę Cię bardzo. - Gal-anonim
_________________ v3rt (malpa) o2 (kropka) pl
v3rt on #perverts @ IRCnet
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
Always look on the bright side of life
Posted: Fri Mar 10, 2006 8:53 am
racuch23 wrote:
ja czytałem zupełnie co innego...że Tolkien chciał aby WP był odbierany jako książka niosąca w sobie teologiczne przesłanie...
Moze i chciał. Ale ja czytam ksiązkę żeby ją przeczytać, rozkoszować się nią. A nie szukać w biografiach autora wyjasnien, co miał na mysli. Interpretuje na swój sposób
Quote:
A nawet sam Pierścień...nic Wam nie mówi???ja odbieram cała wyprawę jako drogę krzyżowaą każdego z nas...a Pierścień jest według mnie metaforą grzechu...
Moze ci się tak kojarzyć. Tylko nie wymagaj od innych, zeby im się kojarzyło tak samo Zaraz usłyszymy, ze Frodo jest Chrystusem, Orodruina Golgotą...
Nie popadajmy w paranoję...
Pierścień jest "metaforą" zła, zdrady. Tylko, czy te słowa są zastrzezone dla chrzescijanstwa?
Dla mnie LotR nie było Drogą Krzyżową, tylko przyjemną lekturą
Quote:
WP jest dla mnie książką mającą do przekazania więcej niż tylko fantastyczną historię walki reszty Śródziemia z Mordorem...takie jest moje zdanie
Dla mnie też ma do przekazania coś więcej. Tylko, ze to "coś więcej" nie ma nic wspólnego z jakąkolwiek religią. Jest uniwersalne.
_________________ Spokój złoty i niesłychany
Pocałunki zielone jak paproć K. I. Gałczyński
Czyli podsumowując, każdy odbiera to na swój sposób. Nie wszyscy muszą w WP widzieć Boga na pierwszym miejscu. (Ja nie widze)
_________________ Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...
Moze ci się tak kojarzyć. Tylko nie wymagaj od innych, zeby im się kojarzyło tak samo
ale czy ja narzucam komukolwiek jakis tok myslenia??jesli tak to sory ale chyba nie do konća zrozumiałas sens tego postu...na początku wyrażnie napisałem JAKIE SĄ WASZE TEOLOGICZNE DOZNANIA PO LEKTURZE WP??chciałem tylko zapytać...nie mam zamiaru nikogo NAWRACAĆ heh.
eee... nawracać? tzn wszędzie doszukiwać się powiązania z kościołem/biblią/ważnymi datami, nawet tam gdzie ich nie ma? (bo takei jest mije zdanie na ten temat) no ja bym tak nie powiedział...
_________________ "But long ago he rode away,
and where he dwelleth none can say;
for into darkness fell his star
in Mordor where the shadows are."
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum