Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Odnalezc Boga we Wladcy Pierscieni
Author Message
racuch23 
Na Drodze Do Bree

Posted: Wed Mar 08, 2006 7:24 pm   Odnalezc Boga we Władcy Pierścieni

chciałbym wiedziec jakie są Wasze teologiczne doznania po lekturze WP...

v3rt
Czarna Otchłań Morii

Posted: Wed Mar 08, 2006 8:30 pm   

żadnych.
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
---------------------------------------
Always look on the bright side of life

Tar - Meneldur 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Thu Mar 09, 2006 3:09 pm   

v3rt wrote:
żadnych.
i o to właśnie chodzi :P , żadnych :}

Nimloth 
Jaskinia Sheloby

Posted: Thu Mar 09, 2006 4:37 pm   

Bezbożnicy! heh, w sumie macie racje :twisted:
Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...

Varken 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Thu Mar 09, 2006 4:46 pm   

racuch23 wrote:
chciałbym wiedziec jakie są Wasze teologiczne doznania po lekturze WP...

To znaczy...???

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Thu Mar 09, 2006 6:03 pm   

szukac Boga w WP??...hmmm...ja nigdy nie szukalem...sam tez sie nie znalazl...w mojej wersji (wydaniu) WP nie ma Boga :] :p

Platon

Keira 
Szara przystań

Posted: Thu Mar 09, 2006 6:09 pm   

Podpisuję się pod v3rtem - żadnych.

LotR nie jest dla mnie teologiczne. Jest ksiązką o ogólnie pojętym systemie aksjologicznym, bez ukierunkowania w stronę jakiejś religii, wiary etc.

K. I. Gałczyński

racuch23 
Na Drodze Do Bree

Posted: Thu Mar 09, 2006 6:58 pm   

co Wy gadacie?!ślepi jesteście?!POWRÓT KRÓLA jest cały przesiąknięty odwołaniami do Pisma Świętego!!!na przykład to że czasy 4 ery zaczęto liczyc od 25 marca. A jak wiadomo 25 grudnia urodził sie PAn JEzus...albo nawet sam tytuł POWRÓT KRÓLA...wiele mowi

Keira 
Szara przystań

Posted: Thu Mar 09, 2006 7:18 pm   

Tak. A 25.03 podobno ukrzyzowano Chrystusa.
Moze Tolkien zrobil to celowo, moze nie...
Poza tym ja nie czytam ksiązki zeby znaleźć w niej tysiac pięćset aluzji do chrzescijanstwa... łatwo popaść w obsesję, łatwo nadinterpretować.

Jak czytałam ksiazkę to dla mnie nie miało znaczenia. Nie myslałam o tym. Nie jestem ślepa. Po prostu nie doszukuję się na siłę aluzji...
A tytuł "Powrót Króla" oznacza tylko tyle, ze Gondor ma króla... Amen.

K. I. Gałczyński

Morgul 
Mroczny Lord

Posted: Thu Mar 09, 2006 7:36 pm   

Jako osobnik, którego wszelkie alzje do chrześcijaństwa i tym podobne pierdoły rażą w oczy, w WP nie doszukałem się niczego. Zresztą czytałem, że Tolkien nie chciał tam umieszczać niczego z wiarą związanego, więc jeżeli nawet jest, to nie celowo. Pozatym każdy odbiera to po swojemu - jeżeli odnajdziesz dzięki tej książce swoją drogę do boga, to OK, ale nie jest to warunek.

racuch23 
Na Drodze Do Bree

Posted: Thu Mar 09, 2006 8:35 pm   

ja czytałem zupełnie co innego...że Tolkien chciał aby WP był odbierany jako książka niosąca w sobie teologiczne przesłanie... A nawet sam Pierścień...nic Wam nie mówi???ja odbieram cała wyprawę jako drogę krzyżowaą każdego z nas...a Pierścień jest według mnie metaforą grzechu...nie myslcie tylko że jestem jakimś ortodoksem czy coś w tym rodzaju bo tak nie jest, ale WP jest dla mnie książką mającą do przekazania więcej niż tylko fantastyczną historię walki reszty Śródziemia z Mordorem...takie jest moje zdanie

Galad 
Moderator

Posted: Thu Mar 09, 2006 8:52 pm   

też się podpisuje - jak dla mnie nie ma. już chciałem dopisywać do posta v3rt'a, że możę by rozwinął, ale jakoś sam nie wiem co by dodać do tego..

aha, i p. Jezus chyba jednak nei urodził się 25.12, to tylko symboliczna data, przynajmniej tak mi gadali na religii kiedyś :roll: :roll: :roll:
in Mordor where the shadows are."

Morgul 
Mroczny Lord

Posted: Thu Mar 09, 2006 9:33 pm   

Nie chcę robić off-topa, ale owszem Galad. Po prostu kościół dla ratowania swojej sprawy musiał coś wymyśleć, bo 25 grudnia przypadało jakieś pogańskie święto i wielu wiernych równeż pomagało w nim.

Racuch: Ok, powiedzmy, że Pierścień miałby być metaforą grzechu. Ale całkowicie nei zgodzę się do podtekstu w "Powrocie Króla". Nie wiem co to miałoby symbolizować? Powrót Jezusa Nazareńskiego? Triumf Chrześcijaństwa (pomijając, że i tak triumfuje, bo jest religią rządzącą, tylko co poniektórzy zaczynają odwracać się od niej)? Idąc dalej takim tropem można by dojść, że może chodzić o apokalipsę :lol: może i przesadzam, skutki zmęczenia :] ale osobiście nie uważam, by w tytule tomu 3 miał być jakikolwiek podtekst... szczególnie, że tytuły tomów tak naprawdę narzucił wydawca, bo nie chciał ryzykować wydania wszystkiego w całości

v3rt
Czarna Otchłań Morii

Posted: Thu Mar 09, 2006 11:04 pm   

racuch23 wrote:
co Wy gadacie?!ślepi jesteście?!POWRÓT KRÓLA jest cały przesiąknięty odwołaniami do Pisma Świętego!!!na przykład to że czasy 4 ery zaczęto liczyc od 25 marca. A jak wiadomo 25 grudnia urodził sie PAn JEzus...albo nawet sam tytuł POWRÓT KRÓLA...wiele mowi

w szkole podstawowej mialem numer 25!!! jestem mesjaszem?

nosze numer buta 46. gdyby to podzielic przez 2 i dodac 2 to otrzymamy... 25!!! niesamowite!

ostatnio odkryłem również, że gdy weźmiemy słowo "kościół", przestawimy litery, pare dodamy, pare wyrzucimy to wyjdzie nam... "szatan"!!!

dzisiaj jechalem na zajęcia autobusem 114 - jeżeli podzielimy ją przez 10 i zaokrąglimy w góre to wyjdzie nam... 12!!! a to liczba apostołów!!!

Galad wrote:
uż chciałem dopisywać do posta v3rt'a, że możę by rozwinął

a sproboj mi cos dopisac do posta... ;)

a proszę Cię bardzo. - Gal-anonim
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
---------------------------------------
Always look on the bright side of life

Keira 
Szara przystań

Posted: Fri Mar 10, 2006 8:53 am   

racuch23 wrote:
ja czytałem zupełnie co innego...że Tolkien chciał aby WP był odbierany jako książka niosąca w sobie teologiczne przesłanie...

Moze i chciał. Ale ja czytam ksiązkę żeby ją przeczytać, rozkoszować się nią. A nie szukać w biografiach autora wyjasnien, co miał na mysli. Interpretuje na swój sposób :)

Quote:
A nawet sam Pierścień...nic Wam nie mówi???ja odbieram cała wyprawę jako drogę krzyżowaą każdego z nas...a Pierścień jest według mnie metaforą grzechu...

Moze ci się tak kojarzyć. Tylko nie wymagaj od innych, zeby im się kojarzyło tak samo :P Zaraz usłyszymy, ze Frodo jest Chrystusem, Orodruina Golgotą...
Nie popadajmy w paranoję...
Pierścień jest "metaforą" zła, zdrady. Tylko, czy te słowa są zastrzezone dla chrzescijanstwa?
Dla mnie LotR nie było Drogą Krzyżową, tylko przyjemną lekturą ;)

Quote:
WP jest dla mnie książką mającą do przekazania więcej niż tylko fantastyczną historię walki reszty Śródziemia z Mordorem...takie jest moje zdanie

Dla mnie też ma do przekazania coś więcej. Tylko, ze to "coś więcej" nie ma nic wspólnego z jakąkolwiek religią. Jest uniwersalne.

K. I. Gałczyński

Nimloth 
Jaskinia Sheloby

Posted: Fri Mar 10, 2006 3:18 pm   

Czyli podsumowując, każdy odbiera to na swój sposób. Nie wszyscy muszą w WP widzieć Boga na pierwszym miejscu. (Ja nie widze)
Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...

racuch23 
Na Drodze Do Bree

Posted: Fri Mar 10, 2006 7:21 pm   

Keira_Metz wrote:
Moze ci się tak kojarzyć. Tylko nie wymagaj od innych, zeby im się kojarzyło tak samo
ale czy ja narzucam komukolwiek jakis tok myslenia??jesli tak to sory ale chyba nie do konća zrozumiałas sens tego postu...na początku wyrażnie napisałem JAKIE SĄ WASZE TEOLOGICZNE DOZNANIA PO LEKTURZE WP??chciałem tylko zapytać...nie mam zamiaru nikogo NAWRACAĆ heh.

Galad 
Moderator

Posted: Fri Mar 10, 2006 7:38 pm   

eee... nawracać? tzn wszędzie doszukiwać się powiązania z kościołem/biblią/ważnymi datami, nawet tam gdzie ich nie ma? (bo takei jest mije zdanie na ten temat) no ja bym tak nie powiedział... :roll:
in Mordor where the shadows are."

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: