Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
chyba tak, ale nikt nei zabrania mieć Ci własnego zdania. tylko nam nie mów, że jesteśmy ślepi, czy coś, gdy wszyscy mówimy, że żadnych powiązań tam nie widzimy.
Gal
_________________ "But long ago he rode away,
and where he dwelleth none can say;
for into darkness fell his star
in Mordor where the shadows are."
Ja osobiście też nie widzę ...Ale wiem, ze Tolkien był bardzo(ale to bardzo!)religijny.Myślę, że pewnie jakaś tam "aura" boga jest.Musiałbym nad tym pomyśleć dłużej.Może co ś znajde...
Posted: Mon Mar 20, 2006 3:45 pm Teologiczne przesłanie z Władcy? Nie będę oryginalna: żadne.
Gdyby ktoś mnie zapytał, która książka zawiera wiele religijnych przesłań, to Władca z pewnością nie przyszedł by mi na myśl. Silmarillion, może... W końcu jest tam Iluvatar, jest o stworzeniu świata, życiu pośmiertnym, Wielkim Końcu etc. - to może przywodzić na myśl naszą religię i Boga (a przynajmniej mi przywodzi). Ale to Silmarillion, natomiast po lekturze Władcy nie miałam raczej żadnych teologicznych doznań.
Oczywiście we Władcy wyraźnie jest zaznaczone dobro i zło, np.
Keira_Metz wrote:
Pierścień jest "metaforą" zła, zdrady.
Tylko, czy te słowa są zastrzezone dla chrzescijanstwa?
No właśnie. Dobro i zło w książce nie oznacza powiązań religijnych.
racuch23 wrote:
na przykład to że czasy 4 ery zaczęto liczyc od 25 marca.
Keira_Metz wrote:
Moze Tolkien zrobil to celowo, moze nie...
Nie wiem nic akurat o dacie rozpoczynającej IV Erę, ale przeczytałam kiedyś coś takiego:
Magiczny świat Władcy Pierścieni wrote:
Tolkien starannie wybrał dzień, w którym Drużyna rozpoczyna misję mającą na celu pokonanie Saurona: jest to 25 grudnia, dzień, w którym Dziewica Maryja urodziła Jezusa.
Więc możliwe, że i 25 marca coś znaczy. Ale nawet jeśli, to czy niesie to za sobą jakieś teologiczne przesłanie?? Pokazuje tylko, że Tolkien był bardzo religijnym człowiekiem, nic poza tym.
_________________ "Świat dzieli się na tych, którzy czytali Hobbita i Władcę Pierścieni, i tych, którzy dopiero ją przeczytają." SUNDAY TIMES
Doznań to ja tam żadnych nie mniałam czytając tą książkę, ale rzeczywiście do Bibli to można ją porównywać. I tu podam przykłady.
racuch23 wrote:
ja odbieram cała wyprawę jako drogę krzyżowaą każdego z nas.
1. Tu jak wcześniej zauważył racuch jest to droga krzyżowa Froda>>
FRODO UPADA PORAZ PIERWSZY
FRODO UPADA PORAZ DRUGI
i jeszcze tam dalej >>> Sam pomaga nieść brzemie dla Frodo tak jak i dla Jezusa Szymon czy jak on tam się zwał pomagał nieść krzyż.
2. Gandalf poświęca się w kopalni Morii dla całej drużyny podobnie jak Jezus dla nas.
Potem śmierć i zmartwychstanie Gandalfa.
3. Aragorn wjeżdzając do Argonat wypowiada do Frodo i Sama słowa >>> "Nie lękajcie się" zupełnie tak jak w biblii. I nawet Aragorn swoim wyglądem przypominał Chrystusa nieprawdaż ?
Tak więc jest to bardzo widzoczne i trzeba chyba być ślepym, żeby tego nie zauważyć, tym bardziej, że to nie są przecież jeszcze wszystkie. Nie jestem specjalnie religijną osobą, ale jeszcze to, że Tolkien pisał "Władce Pierścieni" na podstawie bibli potrafie zauważyć, w przeciwieństwie do innych.
Posted: Fri Oct 20, 2006 10:29 pm
eloelo1553 wrote:
nawet Aragorn swoim wyglądem przypominał Chrystusa nieprawdaż ?
Bo co? Bo miał brodę? Na jakiej podstawie Aragorn był fizycznie podobny do Chrystusa? Zresztą... wychodzi na to, że Frodo=Chrystus, Aragorn=Chrystus, Gandalf=Chrystus... co jeszcze?
Quote:
Tolkien pisał "Władce Pierścieni" na podstawie bibli potrafie zauważyć, w przeciwieństwie do innych.
Jeśli już to elementy dziedzictwa biblijnego miały wpływ na jego twórczosc. Na pewno nie pisał LotR na podstawie Biblii.
_________________ Spokój złoty i niesłychany
Pocałunki zielone jak paproć K. I. Gałczyński
Cały "Władca Pierścieni" jest pełen matafor i symboli. Można to wszystko interpretować na różna sposoby i z całą pewnością można się doszukać Boga w twórczości Tolkiena.
Jedna rzecz bardzo mnie intryguje. Bóg jest często przedstawiany jako oko wpisane w trójkąt, a kto był Okiem we "Władcy..."?
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
Posted: Sat Oct 21, 2006 11:17 am
Tolkien- czlowiek niezwykle religijny, na pewno ta książka jest jakimś odniesieniem...
Np. na końcu łódź, którą odpływał Frodo i Bilbo, wydaje mi się że nie odpływali oni do jakiegoś tam innego mista tylko właśnie do rainy elfów- aniołów; do nieba;)
Cała książka, jakby spojrzeć na to z innej strony jest pełna przenośni. Ale nie wydaje mi się żeby Tolkien chciał Aragorna przedstawić jako , Chrystusa, tym bardziej Aragorn znajduje swoją ukachaną;)
Posted: Sat Oct 21, 2006 11:39 am
Lia wrote:
Np. na końcu łódź, którą odpływał Frodo i Bilbo, wydaje mi się że nie odpływali oni do jakiegoś tam innego mista tylko właśnie do rainy elfów- aniołów; do nieba;)
Odkrywcze, nie powiem
W koncu nie płynęli do jakiegoś tam miasta tylko do Valinoru. Pytanie czy tam dotarli, ale to juz inna sprawa...
I to przejście do innego świata, do Krainy Światła, na pewno mozna odczytywac jako metafore raju.
Ale w koncu w roznych religiach, niekoniecznie katolickiej, sa raje, krainy wiecznych łowów i te pe
Wiekszosc tekstów religijnych obstaje przy archetypach, toposach, wiele motywow sie powtarza tak czesto, ze trudno je jednoznacznie przypisac jednej religi.
Inna sprawa mnie zastanowila. Czy Tolkien, gorliwy katolik, swiadomie i z premedytacja 'przerobilby' motywy biblijne? Czy to nie byloby dla niego obrazoburcze? Dla zagorzałego katolika Biblia powinna byc tekstem na tyle świętym, zeby jej nie zmieniac i nie przekladac na swiaty fantasy...
Posted: Sat Oct 21, 2006 12:40 pm
No to prawda.......Ale... słyszałam że wilu ludzi ta Właśnie książka nawróciła... na pewno w niej coś jest;) A co do tego przekładania biblii na świat fantasy...to bardzo ciekawy temat godny dłuższego rozwarzenia...
Prosze! Tylko nie popadajmy w paranoje!
"Władca Pierścieni" nie jest Biblią! Może ma jakieś odniesienia czy motywy, które zresztą trudno pomijać (np. motyw walki dobra ze złem pierwszy raz pojawia się w Księdze Rodzaju). "Władca" nie jest Biblią przełożoną na troche inny sposób.
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
Wprawdzie daloby sie znalezc jakies podobienstwa do Biblii we "Wladcy Pierscieni", ale ja jakos kiedy czytalam powiesc nigdy o nich nie myslalam. I uwazam, ze takie porownania sa dokonywane troche "na sile" i nie sa dokladne.
No wlasnie - to jest dziwne. Jakby Tolkien rzeczywiscie chcial w swojej powiesci zawrzec porownanie do Pisma Swietego to Chrystusem bylaby jedna osoba.
Ale coz - niektorzy moga znajdowac podobienstwa, ale ja nie zwrocilam na nie specjalnej uwagi. Zreszta sa one troche naciagane i mysle, ze dalyby sie dopasowac nie tylko do tej ksiazki. A jesli chodzi o symbolike - to przeciez niejedna powiesc moze miec np. takiego "Chrystusa" poswiecajacega sie dla innych.
A, i jeszcze cos... Skad ktokolwiek moze wiedziec, ze Aragorn byl podobny do Chrystusa? Przeciez chyba nikt z forumowiczow go nie widzial
A poza tym Syn Bozy moze chyba przybierac rozna postacie...
Posted: Tue Oct 24, 2006 6:53 pm
W ogóle to doszukiwanie sie nawiazan jest w duzej mierze gdybaniem, bo nie mozemy profesora zapytac o zdanie. No chyba, ze ktos zna jakis tekst Tolkiena, ktory rozwialby nasze watpliwosci.
BTW, Tolkien inspirowal sie roznymi mitami, eposami, ktorych w duzej mierze nie znamy albo znamy powierzchownie. Biblia jakos bardziej jest zakorzeniona w naszych umyslach, stad wyszukiwanie jakichs nawiazan idzie nam łatwiej w tym kierunku.
A przeciez wiele elementow jest wspolnych dla wielu religii czy tez mitologii. Trudno rozgraniczyc co skad zostalo zapozyczone.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum