Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Od ilu lat?
Author Message
Keira 
Szara przystań

Posted: Mon Feb 14, 2005 9:02 am   

Hobbita i LotR czytałam 4 lata temu :) Ach jaka jeszcze młoda byłam :P Ale i tak późno patrząc na wasz czasd czytania ;) Miałam już 14 lat ;) Przez Silma przebrnęłam półtora roku temu, czyli miałam 16 lat :)

Dla dobrej ksiązki nie ma granic wieku :) A jak zafascynuje to sie do niej wraca i w róznych okresach zycia odkrywa nowe fakty, szczególy, przesłania :)

B. Leśmian

Tamaya
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Mon Feb 14, 2005 1:20 pm   

Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem w jakim wieku większość osób siegnęła po tę twórczość, bo mnie dane było to zrobić dopiero jak miałam może 16-17 lat i nadal potrzebowałam czasu by w pełni to docenić. Tak popiero jak jeszcze siegnęłam po inne pozycje Hobbit, Silmarillion się rozkręciłam, więc odpowiedzi na tytuł tematu chyba nie ma jednej. Każdy ma swój indywidualny wiek do czytania jak już ktoś tu wspomniał.

Tar - Meneldur 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Mon Feb 14, 2005 5:16 pm   

hmmm tak naprawde Tolkiena na poważnie wziołem w 2004 roku, wcześniej zdarzało mi się przeczytać całe WP i Hobbita ale nie wziąłem ich na poważnie tak jak rok temu.

Milva 
Moriannon I Brama Mordoru

Posted: Mon Mar 28, 2005 1:47 pm   

Pierwszy raz przeczytałam WP mając (wiem, to trochę dziwne :P ) 7-8 lat :D Może lekko za wcześnie się za niego zabrałam, ale :roll: dziwnym trafem, książka do mnie dotarła...Całkiem nieźle ją zrozumiałam. Zresztą jeszcze przed jej przeczytaniem, w przedszkolu, słuchałam wykładów mojego brata na temat LOTRA, także mniej więcej wiedziałam o co chodzi ;) "Hobbita" przeczytałam chyba niewiele wcześniej, parę miesięcy przed WP. "Silma" "pochłonęłam"( ja nie czytam, ja chłonę książki :P ) trochę później...Chyba w wieku 11 :) Za pierwszym razem nie zrozumiałam go do końca( nie twierdze, że to jakaś arcytrudna książka,ale nie znam osoby, która zrozumiała wszystko idealnie za pierwszym razem ;) ),ale za drugim,trzecim,czwartym itd., razem było lepiej :) Chociaz uważam, że WP może przeczytać każdy i w każdym wieku. Od 5-100 lat ;)

Impuls 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Sat Apr 16, 2005 8:03 pm   

nie ma chyba jakiegos takiego wieku, ja przeczytalam 1 czesc w wieku 13 lat i mi sie spodobala :green: 8)

Mortai 

Posted: Fri Nov 11, 2005 9:41 pm   

Ja przeczytałem mając 13 lat i czytało się bardzo fajnie... Czyli 13 lat.

Lilia
Sielanka Hobbitonu

Posted: Tue Nov 15, 2005 9:10 pm   

Myślę, że WP mogą czytać wszyscy czyli mówię odrazu, że niekazdy musi tej książki rozumieć ;) Słyszałam kiedyś, że jakieś ośmioletne dziecko czytało Władcę Pierscieni nie pokazując tej książki rodzicom (on doskonale ją rozumiał). Ja naprzykład ją czytam drugi raz, bo mi się ona podoba.

Morwen_Eledhwen 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Tue Nov 22, 2005 6:22 pm   

Ja przeczytałam Władcę jak miałam 11 lat, i co najlepsze, wszystko zrozumiałam, a jak skończyłam 12 lat- Silmalirion. Niestety, wtedy nie bardzo umiałam się połapać we wszystkich wątkach. Ale w każdym razie według mnie każdy może przeczytać Władcę w każdym wieku- problem zaczyna się gdzy podsuwamy tą książkę 7- latkowi... ;)

Varken 

Posted: Tue Nov 22, 2005 9:04 pm   

Ja Władcę przeczytałem po raz pierwszy w 4 klasie czyli w wieku 10 lat, zrozumiałem wszystko. Władce może czytać każdy nie zależnie od wieku. Władca powinien trafić do listy lektur szkolnych w gimnazjum. :)

Keira 
Szara przystań

Posted: Wed Nov 23, 2005 3:40 pm   

Czy LotR powinien być lekturą? - temat w kwestii lekturowej ;)

Dobre książki nie ograniczają i nie powinny ograniczać. Dobre książki, jeśli nie poruszają zbyt powaznych tematów lub nie są nadmiernie brutalne i przesycone erotyką, może czytać każdy. Bez względu na wiek.
Wiosną urodzi mi się bratanek/bratanica... licze, że moja bratowa [która w przeciwienstwie do mojego tfu, kochanego, brata ;) czytała Tolkiena], jak maleństwo podrośnie, zapozna je z światem Tolkiena :) A jak nie to wezmę sprawy w swoje ręce ;) Hobbita mozna czytac nawet względnie małemu dziecku :) ) LotR to kwestia wrażliwosci i podejscia do swiata. Bo jak kogos zachwyci tylko bombardowanie Gondoru głowami ofiar to zastanowiłabym się nad psychiką tego ktosia... ;)

B. Leśmian

Elerrina 
Na Drodze Do Bree

Posted: Wed Nov 30, 2005 10:02 pm   

Ja również uważam,że Władcę może czytać każdy bez względu na wiek. Zgadzam się również, że aby zrozumieć tą powieść trzeba być osoba w miare dojrzałą psychicznie. Dojrzały psychicznie człowiek do czytania LotR to wg mnie osoba,której książka się najzwyczajniej w świecie podobała :D Mi oczywiście się podobała i to bardzo, właśnie przymierzam się do przeczytania jej kolejny raz :green:

Jeśli chodzi o kwestię, kiedy ja pierwszy raz sięgnęłam po tą książke - to nie pamiętam, ale było to jakiś czas przed nakręceniem filmu. Nie pamiętam dokładnie chyba rok wcześniej.

Keira 
Szara przystań

Posted: Thu Dec 01, 2005 6:52 pm   

Elerrina wrote:
Dojrzały psychicznie człowiek do czytania LotR to wg mnie osoba,której książka się najzwyczajniej w świecie podobała

Yyy... czyli jak komus LotR sie nie podobał, to nie jest dojrzały psychicznie? :green:
Wszystko jest kwestią gustu. Ktos nie lubi konwencji fantasy i LotR mu się nie spodoba. I co wtedy? ;)

"Władcę..." się odkrywa. W róznym wieku odkrywa się rózne wartosci, rózne warstwy interpretacyjne ;) Zrozumiec LotR chyba nie jest trudno, bo w zasadzie, co w nim takiego skomplikowanego ;) Odczytywać mozna go róznie, zaleznie od "n" czynników, począwszy od wieku na doswiadczeniu zyciowym skonczywszy ;)

B. Leśmian

Elerrina 
Na Drodze Do Bree

Posted: Sun Dec 04, 2005 5:43 pm   

Oczywiście masz rację Keiro. Może troszkę źle się wyraziłam ;)

Alveaner 
Na Drodze Do Bree

Posted: Sun Mar 05, 2006 9:34 am   

WP jest książką praktycznie dla każdego ale nie czytała bym jej dzieciom poniżej piątego roku życia bo mogą nie dość że nie zrozumieć to jeszcze się przestraszyć. Mnie osobiście pierwszą część WP rodzice przeczytali jak miałam osiem lat, a potem drugą i trzecią przeczytałam w wakacje pomiędzy pierwszą a drugą klasą podstawówki. A najstarsza osoba, która ją czytała z mojego otoczenia hmm... To chyba moja babcia, która ma 76 lat i to czytała już ją po raz któryś.
Jednak to zależy głównie od dojrzałości psychicznej.

Adanbareth 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Fri Apr 14, 2006 11:13 am   

Ja hobbita przeczytałam mając 9 lat. :D WP chyba pomiędzy 10 a 11 rokiem życia.
A Silmarilliona i Niedokończone Opowieści jak miałam 12.
Cóż moja rodzinka podejrzewa mnie o małą obsesję i jeśli chcę sobie oglądnąć film WP :D po raz "etny" to wpadają w szał i zaczyna się niemiła rozmowa o zainteresowaniach. :roll:

jankow 

Posted: Tue Dec 26, 2006 7:32 pm   

Mi się wydaje, że ta granica się zmienia w zależności od rozwoju i innych książek czytanych przez czytelnika. Za taką normalną granicę uznaję 12/13 lat. Ale jak napisał Galad w swoim poście przeczytał WP mając 11 lat i wszystko rozumiał więc można się sprzeczać. To jest tak samo jak ze śmiercią jedni umrą śmiercią naturalną w wieku 75 lat a inni mając 90 parę lat. Ale myślę, że to także zależy od innych książek czytanych przez danego człowieka. Jeżeli człowiek nie raz czytał już Eragona lub Opowieści z Narni (o ile rozumiał sens i fabułę) to nie powinien mieć problemów z WP. Ale oprócz zrozumienia treści czytelnik powinien zrozumieć głębszy sens lektury np. oprócz odróżniania zła od dobra powinien wiedzieć, co jest jego przyczyną. :elf:

[ Dodano: Wto Gru 26, 2006 7:38 pm ]
Myślę też, że w różnym wieku człowiek ma inne zdanie i punkt widzenia na daną książkę. Z wiekiem zaczyna się zauważa coraz więcej szczegółów, które w młodszym wieku człowiek całkowicie przeoczał. Poza tym niektóre sprawy wydają się człowiekowi ważne, ktore wcześniej uważał za ledwie "podkolorowanie" fabuły :hmm:

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: