Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Oczekiwania/wyobrazenia wzgledem "Hobbita"
Author Message
Galad 
Moderator

Posted: Mon Dec 11, 2006 11:08 pm   Oczekiwania/wyobrażenia względem "Hobbita"

film już może nieługo (klka lat...), ale już możemy zacząć dywagować.. :)

dla większości pierwsze oczekiwanie to na pewno PJ, ale już tak idąc dalej, przechodząc do samego filmu? Aktorzy, jak co ma być przedstawione? wszystko co tam chcielibyście widzieć, jakieś pomysły dla naszego reżysera? ;)

a i czego oczekujecie po nowej ekranizacji dzieła Tolkiena? Taka moja pierwsza mysł, że wcale nie będzie to taki film dla młodszych jak książka, raczej potraktowany jak WP...
in Mordor where the shadows are."

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Mon Dec 11, 2006 11:39 pm   

oczekiwania?? hmm... mam nadzieje, że jeżeli już PJ się za to weźmie, to nie odbiegnie od fabuły zbytnio (jak w WP ) i nie poprzerabia scen (jak w WP ) i wyjdzie to w miarę zgodnie z książką...a co do reszty...hmm... PJ trafia w mój gust i nie mam zbytnich zastrzeżeń...

byleby postacie, które występują w WP i Hobbicie, były grane przez tych samych aktorów :green:

Platon

Keira 
Szara przystań

Posted: Tue Dec 12, 2006 9:59 am   

Mam nadzieje, ze jesli film powstanie, calej fabuly nie przycmi bitwa... To by zabilo klimat "Hobbita", gdyby [zalozmy] powstal 3-godzinny film, a w nim godzine zajela Bitwa Pieciu Armii.
Nie pamietam juz szczegolowo "Hobbita", ale nie chcialabym, zeby zrobiono z niego film akcji, gdzie licza sie pająki, orly, beczki, bitwa, a nie klimat... Fajnie by było, gdyby to był w jakims stopniu film kameralny, a nie gigantyczny fajerwerk. "Hobbit" ma wiele cieplych, sympatycznych momentów, fajny humor...
I w sumie to dałabym go nakrecic Timowi Burtonowi :lol:

K. I. Gałczyński

SztukaSpadania 
Martwe Bagna

Posted: Tue Dec 12, 2006 4:18 pm   

Chciałbym żeby PJ odszedł troszeczkę od swojej straszliwej koncepcji Śródziemia jak we Władcy.... żeby było bardziej bajkowo ( Mroczna Puszcza ma być jak z bajek Kinga ;) ), najlepiej żeby zrobili z Hobbita anime, coś na podobieństwo LOTRAnime... tylko żeby Sam nie miał znowu mordy jak po zderzeniu z TIRem kierowanym przez Matiego :D Do Hobbita najbardziej pasuje bajka... bo to chyba jest bajka, co?? ;)

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Tue Dec 12, 2006 10:51 pm   

jeśli myślisz o tej bajce to odpuść sobie :) to było bardzo smutne, co oni zrobili x|

Kei, a do lochu nie chcesz? :ona:

Platon

Keira 
Szara przystań

Posted: Wed Dec 13, 2006 8:01 am   

Mati_00 wrote:
Kei, a do lochu nie chcesz? :ona:

Za co? :wariat:
Nie rozumiem zarzutu, najwyzej sie domyslam :P
Poprosze o rozwiniecie :hmm:

K. I. Gałczyński

UnMortal 
Sielanka Hobbitonu

Posted: Wed Dec 13, 2006 5:03 pm   

Ja osobiście mam ogromną nadzieję, że humor w filmie zostanie odzwierciedlony z tym w książce. Przy czytaniu tej książki niektóre fragmenty doprowadzały mnie do łez (oczywiście ze śmiechu ;) ). Zarazem nie chciałbym, żeby klimat był za bardzo bajkowy, ale żeby ta nutka bajkowości pozostała. Co do obsady to sam za bardzo nie wiem kogo bym chciał. Zdaje się na pomysł samego reżysera.

Galad 
Moderator

Posted: Wed Dec 13, 2006 7:29 pm   

Aktorzy do wyboru reżysera, część z WP, ale bardzo ciekawe jak PJ i jego pomocnicy by ich dobrali, i jak bardzo będą odzwierciedlać postacie książkowe, które były bardzo charakterrystyczne.. tu już może być problem, nei lada sztuka chyba 'zrobic' dwunastu krasnoludów, przy czym wyrózniać mają się bardziej cechami charatkeru niż tylko samym wyglądem..

aha, i dla mnie też, tak jak Kei napisała - żeby to się nei zrobił film... i bitwa.. dla mnie to bitwa czytają Hobbita była już tylko takim zakończeniem, właściwie nawet nie czymś najważniejszym. wg mnie w filmei ma przeważać akcja. i tu jest wielkie pytanie co PJ zrobi... ;)

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Wed Dec 13, 2006 9:33 pm   

Quote:
I w sumie to dałabym go nakrecic Timowi Burtonowi

za to :)

koniec ot

jak dla mnie to niech bitwa trwa tak z 20-35 minutek :) ... oj dawno nie czytałem hobbita

koniec ot

Platon

Keira 
Szara przystań

Posted: Thu Dec 14, 2006 12:13 pm   

Mati, uznajesz tylko PJ? :P

Ja mam mieszane uczucia co do tego, zeby PJ krecil "Hobbita". Z jednej strony ma wizję, teraz juz tez powazanie w Hollywood, ma swietnych wspolpracownikow, dobry kontakt z aktorami, jest fanem Tolkiena, a poza tym zapewnilby ciaglosc miedzy LotR i Hobbitem.
Ale z drugiej strony ma sklonnosc do niefajnych zmian, rozmieszczania w filmach akcentow inaczej niz w ksiazce [co czasem jest niefortunne...], poza to jego uwielbienie makabreski ;) i czasem zbytnia hollywoodyzacja Tolkiena [wątek miłosny... :P ].
Obawiam sie, ze Hobbit moglby sie stac mrocznym filmem.
Tim Burton... hmm... owszem, jest zdrowo rabniety :P Ale ma cudowna wyobraznie, jest bardziej subtelny, ale tez stac go na wieksza niezaleznosc i odciecie sie od schematow hollywoodzkich ;)

Chcialabym, zeby Hobbit mial klimat. I zeby mogly go ogladac dzieciaki :)

K. I. Gałczyński

SztukaSpadania 
Martwe Bagna

Posted: Thu Dec 14, 2006 12:18 pm   

Dla mnie bitwa była najważniejsza gdy czytałem Hobbita pierwszy raz... miałem wtedy 7lat i rozpłakałem gdy umarł Thorin :) teraz to jest zabawne... ale wtedy wpadłem w załamkę i niechciało mi się nawet jeździć na moim rowerku przez jakiś czas :P

Keira 
Szara przystań

Posted: Thu Dec 14, 2006 12:43 pm   

Nikt nie mówi, że bitwa jest nieważna ;)
Tylko niech w filmie będą dobre proporcje. W Hobbicie jest mnóśtwo fajnych przygód, pomyslów [ja najbardziej lubię wizyte u Beorna] i szkoda by bylo wyciac wiele wydarzen kosztem wielkiej bitwy.

K. I. Gałczyński

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Thu Dec 14, 2006 10:08 pm   

wkurzyło mnie to, że PJ pozmieniał trochę LotR'a ... ale gdyby kręcił Hobbita, to mamy pewność, co dostaniemy na taśmę ... poza tym chodzi mi głównie o ciąglość między H i WP ... a nie wiemy co inny reż nam da...

Platon

Keira 
Szara przystań

Posted: Thu Dec 14, 2006 10:17 pm   

No nie wiem, czy mamy pewność, co dostaniemy, jeśli PJ będzie reżyserował. Może jak chodzi o formę to owszem, ale czy o treść...

K. I. Gałczyński

Galad 
Moderator

Posted: Thu Dec 14, 2006 10:20 pm   

Mati_00 wrote:
wkurzyło mnie to, że PJ pozmieniał trochę LotR'a

a kogo nie? :hmm:

ciągłość to będzie na pewno, raczej chyba trzeba by się bać o coś innego (czyt w/w przykłady przez wszystkich).

co do Burtona - gościu jest świetnym reżyserem, na pewno jednym z najlepszych naszych czasów, ale prawdę mówiąc nie dałbym mu Hobbita ;) obawa - w kinach ograniczenie wiekowe...

Keira 
Szara przystań

Posted: Fri Dec 15, 2006 7:05 am   

Galad wrote:
co do Burtona - gościu jest świetnym reżyserem, na pewno jednym z najlepszych naszych czasów, ale prawdę mówiąc nie dałbym mu Hobbita ;) obawa - w kinach ograniczenie wiekowe...

Nie wiem czy dobrze zrozumialam... obawiasz sie, ze Burton zrobilby film, który nie miescilby sie w kategorii powiedzmy od lat 10? :P [czy tam 7 etc :P ] że zrobiłby zbyt dorosły film? ;)

Ja się bardziej tego obawiam w przypadku Petera... ;)

K. I. Gałczyński

Galad 
Moderator

Posted: Sat Dec 16, 2006 2:59 pm   

yhy, dobrze. uważam, że B. nakręcił by bardzo bajkowy film, z świetnym klimatem, ale jednak też pomieszany z scenami dla bardziej dorosłych.. tak ciągle przychodzi ma na myśl sleepy hollow, to była po prostu bajka, taki klimat to tylko on zrobić umie, ale film jednak nei dla dzieci.. ;)

Keira_Metz wrote:
Ja się bardziej tego obawiam w przypadku Petera...

ale tu właśnie jest problem, że wszyscy chcemy, żeby Hobbit był taki bajkowy, troche dla dzieci, ale czy jednak jeśłi ma być zachowana ta ciągłość i właśnie, żeby to był taki prolog do WP, to czy da się zrobić film dla dzieci? chyba nie będzie to takie podobne klimatem... trochę elementów 'dla dorosłych' musi być, czyt np. pająki zrobione tak jak Szeloba już się dla dzieci nei nadają, a jakie ona robiła ogromne wrażenie w WP?..

Keira 
Szara przystań

Posted: Sat Dec 16, 2006 9:28 pm   

Mi się Szeloba średnio podobała. Może dlatego, ze nie lubię pająków? :P A pająki z Hobbita jednak moglyby byc nieco inne. Chociazby mniejsze... :P

Poza tym... Burton to nie tylko Sleepy Hollow [któego bym bajką nie nazwała ;) i pająk był! :lol: ]. Taka "Duża Ryba" na przykład... to jest bajka! Baśń w zasadzie. I poza tym, ze ma dosyc powazna tematyke, bo jest w jakims stopniu o smierci, to ma fantastyczny klimat. Cudowny. Poza tym - Charlie i Fabryka Czekolady! Moze wiewiórki były troche drastyczne :P ale to jednak film dla dzieci! A Burtonowskie kreskówki? 10-latek spokojnie moze obejrzec. Co w przypadku makabrycznych sklonnosci PJ-a nie zawsze jest takie oczywiste ;)
PJ nie zrezygnowałby z zadnej brutalnosci, którą mu Tolkien podsunie [dowodem niech będą obcięte głowy obronców Osgiliath - na cholere to komu? :P a dał! ;) ]. Jego wyobraznia mknie po innych orbitach niz Burtona.
Peter to taki facet z duszą chłopaka-rozbójnika ;) a Tim z duszą dziecka :P To ich rózni. Obaj są świrami, mają wspaniałą fantazję, ale jednak to co z nią robią jest różne. Owszem, Tim tez lubi rozne okropnosci, ale one są bardziej absurdalne, ironiczne, mniej doslowne :P

W sumie to chcialabym obejrzec dwa Hobbity. Jednego Jacksonowego, a drugiego Burtonowskiego.
Tyle ze to marzenie ściętej głowy ;) [obroncy Osgiliath :P ]*

*rzekło Ecio :P

K. I. Gałczyński

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks