Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Ja dalej obstaje przy tym, aby politycy zaczęli myśleć o tym co robią. Jeśli uparcie (ale to polskie!) będą nie patrząc na nikogo pchać się tam z tą drogą to niczyja sytuacja się nie poprawi, a nawet pogorszy.
Unia nałoży kary, każe zaprzestać i rozebrać drogę, dolina będzie zniszczona, a ludzie będą umierać. No i oczywiście politycy będą się kłócić.
Lepiej nich najpierw wszystko przemyślą i przekalkulują. Wtedy mamy szanse na jakiś rozsądny kompromis.
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
Komisja Europejska jest gotowa zwrócić się do Trybunału Sprawiedliwości UE o wydanie Polsce nakazu wstrzymania prac przy budowie obwodnicy Augustowa w cennej przyrodniczo Dolinie Rospudy - powiedział komisarz ds. środowiska Stawros Dimas.
Podczas spotkania w Brukseli z ministrem środowiska Janem Szyszką Dimas zapowiedział, że wyśle do polskiego rządu list z takim ostrzeżeniem. - Jeśli reakcja polskiej strony będzie niesatysfakcjonująca, rozpoczniemy przyspieszoną procedurę jak najszybciej, by zapobiec wyrządzeniu niepowetowanych szkód w środowisku naturalnym. Mam nadzieję, że uda się zapobiec poważnej katastrofie - oświadczył komisarz.
Podkreślił swoje rozczarowanie tym, że mimo upomnień ze strony Komisji Europejskiej Polska postanowiła kontynuować procedury, które otwierają drogę do budowy obwodnicy Augustowa na terenach chronionych w ramach unijnego programu Natura 2000.
Ha. Ciekawe, co teraz.
Premier zasugerował dzisiaj na konferencji prasowej, że istnieje możliwość, że cofnie zgodę wojewody na budowę.
Oby, oby. Może czas obrócić w niwecz przysłowie "Mądry Polak po szkodzie".
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
Posted: Thu Feb 22, 2007 4:17 pm
A może jednak nie. Widać nasz rząd się tym nie przejął i nadal ma zamiar zniszczyć Dolinę. W końcu dojdzie do tego, że Polska zapłaci milionowe kary za własną głupotę. A myślałby kto, że Kaczory będą dbać o środowisko naturalne.
_________________ "Tak naprawdę ważna jest tylko chwila"
"Człowiek jest lepszy gdy się śmieje"
Posted: Fri Feb 23, 2007 1:28 pm
Premier chce referendum w kwestii Rospudy. Głosowaliby tylko mieszkańcy Podlasia. Potrzeba do tego 45 tys. podpisów pod tą inicjatywą. Zbieraniem zajmie się regionalny PiS.
Niby pomysł dobry, ale... Rospuda nie nalezy tylko do mieszkańców woj. podlaskiego. Czy do urn pójdzie ponad 50%? Też nie byłabym tego taka pewna.
Decyzja premiera to trochę umywanie rąk od podjecia decyzji. Jeśli mieszkańcy województwa podejmą decyzję o budowie przez Rospudę, a potem UE każe nam płacić kary, to to nie będzie wina premiera tylko głosujących, co? Ale płacić będa wszyscy. Poza tym dla [i w] UE liczy się prawo i to ono jest nadzieją dla działań ekologów. Więc co, referendum w sprawie interpretacji prawa?
Inna sprawa to sformułowanie pytania, które w przypadkyu referendum ma duże znaczenie. Odpowiada się TAK/NIE, więc to jakie pytanie padnie może być decydujące.
Poza tym, przy okazji ogłoszenia swojego pomysłu, premier już rzucił parę "neutralnych" uwag... że gdyby w referendum większość opowiedziała się na NIE to dalej będą ginąć ludzie.
Jeszcze raz usłyszę o tym, ile ludzi ginie w Augustowie i mnie szlag trafi. Rozmowy o obwodnicy trwają 15 lat. W tym czasie nic się nie dało zrobić? Przejsć dla pieszych, świateł? Podobno spowalniałyby ruch TIRów... i to jest argument obrońców życia mieszkańców... To moze kładki albo przejscia podziemne...
Nie. Bo po co. Niech ludzie giną to będzie bardzo piękny argument przeciwko ekologom.
Posted: Sat Feb 24, 2007 10:07 am
Wiesz Kei budowanie drogi przez równinę z pewenością zmniejszyłoby ilośc wydatków niż wycinanie 40 hektarów lasu i wysuszanie podmokłej gleby oraz torfowisk
_________________ // Bowiem Tak Łatwo Ogłosić Się Bogiem - Jednym Słowem
Potem Opaść Wzdłuż
Bloku Okien
// Zawsze Szybko Umierają Tacy Jak Ja - Tacy Sami Choć Ciągną Inny Nitki Kolor
Posted: Sat Feb 24, 2007 3:04 pm
Włóczykij wrote:
Wiesz Kei budowanie drogi przez równinę z pewenością zmniejszyłoby ilośc wydatków niż wycinanie 40 hektarów lasu i wysuszanie podmokłej gleby oraz torfowisk
Owszem wiem.
A skoro nie zalezy nam na mniejszych kosztach [tudziez dotacji unijnej] to...? Ma ktos racjonalne rozwiazanie?
Na miejscu premiera zamiast sie bawic w Pilata i robic referendum, poczekalabym na stanowisko UE.
Na szpitale nie ma, na podwyzki dla nauczycieli nie ma, na renty i emerytury tez nie, wiec sadze, ze glupich kar powinnysmy unikac tym bardziej.
Posted: Tue Feb 27, 2007 9:00 pm
Masz rację Kei, masz rację, ale niestety władza jest jaka jest. Sorry, że to piszę, ale jak na mój gust to ta dyskusyja jest obecnie bezprzedmiotowa. Wszyscy się z zgadzają, że niszczenie Rospudy jest złe, ale ten temat na razie kończy się na wspólnym narzekaniu. Jeśli nie napisze tu nikt kto jest za budową przez Rospudę to możemy tak zawalać bazę danych naszym narzekaniem i zawalać. Po prostu nie widzę celu w ciągłym narzekaniu. Lepiej się zająć jakimś czynnym protestem.
Rzekłem co chciałem
Pozdrawiam gorąco
_________________ "Tak naprawdę ważna jest tylko chwila"
"Człowiek jest lepszy gdy się śmieje"
Posted: Tue Feb 27, 2007 9:44 pm
A propos czynnego protestu. Miałam iść z Ecikiem na pikietę na Rynku w niedzielę, ale jak dojechałyśmy z dworca do mieszkania to opadłyśmy z sił i w końcu nie poszłyśmy... Szkoda.
Posted: Tue Feb 27, 2007 9:53 pm
my dzisiaj na biologi poruszyliśmy ten temat...ale jakoś tak wymksnęło mi się "dolina rospusty" i zmieniliśmy temat na wakacje a potem na choroby weneryczne xD
co do tej doliny to niech lepiej nie robią nic, a puszczą jakieś kładki nad drogą czy coś...po co niszczyć coś co żyję tyle lat po to tylko, żeby za 10 lat tamtędy nikt nie jeździł i zrobił się śmietnik w około drogi?
_________________ "Tylko martwi ujrzeli koniec wojny."
Posted: Wed Feb 28, 2007 12:46 pm
Mati_00 wrote:
po co niszczyć coś co żyję tyle lat po to tylko, żeby za 10 lat tamtędy nikt nie jeździł i zrobił się śmietnik w około drogi?
Obwodnica musi powstac, bo Augustow to uzdrowisko, a spaliny raczej nie wplywaja pozytywnie na zdrowie. Poza tym tiry to halas, drgania.
Kladki - TAK. Ale obwodnica tez.
A jezdzic na pewno nia beda, bo to droga tranzytowa dla tirów.
Najlepiej, jakby w ogóle tej drogi nie budowali, a jak muszą to obwodnica. Przecieżprzedzielenie lasu na "pół" to jest chore... Po drugie zwiększa sięprawdopodobieństwo wypadków... Bo jeśli nie byłoby obwodnicy, to byłoby więcej zwierząt potrąconych...
_________________ Wielki Optymista
Moje posty nigdy nie wyrażają w całości mojego zdania, gdyż w danej chwili nie wszystko potrafie ubrać w słowa...
Posted: Wed Feb 28, 2007 5:58 pm
BAT wrote:
Po drugie zwiększa sięprawdopodobieństwo wypadków... Bo jeśli nie byłoby obwodnicy, to byłoby więcej zwierząt potrąconych...
Nie do konca rozumiem o co ci chodzi?
Chyba sie gdzies machnales, bo, jak sadze, chciales zasugerowac, ze budowa obwodnicy w dolinie spowoduje potracanie zwierzat, tak?
Jesli tak, to nie masz racji - obwodnica ma na terenie doliny leciec estakada, czyli nadziemnie. Tak, zeby zwierzeta mogly migrowac...
Komisja Europejska wyslala ostatnie ostrzezenie do polskich władz: jesli nie zostanie cofnieta zgoda na budowe, to sprawa wyladuje w Trybunale Sprawiedliwosci.
nad czym jeszcze wladza sie zastanawia? przeciez wiadomo, ze obwodnica musi byc, takie wyjscie ma same plusy, bo przede wszystkim przezyja zwierzeta zamieszkujace Doline Rospudy ( a to jest najwazniejsze), nie wspominajac o roslinnosci. Zreszta tak bedzie taniej, bo jezeli te debile zrobia inaczej to UE nalozy na nas na pewno wysoka kare. No tak, zapomnialam, ze ci idioci wogole nie mysla i pewnie zniszcza doline, przez co zabija wiele zwierzat, a Polska bedzie potepiona na wieki przez wszystkie stworzenia swiata, co bedzie kolejnym przykladem samodestrukcji ludzkiej. Jutro ide na manifestacje, moze to cos da... <nadzieja> no ale w koncu ta manifestacja jest organizowana przez Greenpeace, a jak wiadomo to jest najwieksza organizacja ekologiczna, chociaz i tak nie mam zbyt wielkich nadzieji...
Przynajmniej na pewno Dolina Rospudy bedzie bezpieczna do sierpnia...
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum