Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
O czym dla ciebie jest LotR?
Author Message
krawczan 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Tue Jun 13, 2006 4:33 pm   O czym dla ciebie jest LotR?

Temat możliwe juz był...Ale mi chodzi o to, ze jestem bardzo ciekaw jak zrozumieliście Władcę.Chodzi mi o to, jak ją zintepretowaliście, o czym ona według was tak naprawdę jest, jakie są w niej przesłanki itd.Jestem poprostu ciekaw, czy wiekszość zrozumiała ksiażkę poprostu jako zwykłą nic nie znaczącą fabułę, czy może tez znalazła coś jeszcze w tej opowieści.

Mam też propozycję taką - gdy wszyscy(no większośc przynajmniej) napiszą o tym co napisałem powyżej, możnaby przejść do duskusji, która będzie dotyczyć intepretacji różnych wątków.Zapraszam do pisania :D .

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sun Jun 18, 2006 7:24 pm   

jak dla mnie to w tej ksiazce oprocz motywu walki dobra ze zlem ktore wystepuje wszedzie to jest jeszcez motyw przyjazni,nadzieji i tego ze jesli sie do czegos dazy to zawsze mozna to osiagnac...czasem z lekka pomoca przyjaciol o ktorych byla juz mowa...

Platon

Esea seid 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Wed Dec 20, 2006 9:51 am   

Dlamnie LOTR jest o prawdziwej przyjażni o tym że nawet mała istota może zmienić przyszłość

Arwen1988 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Wed Dec 20, 2006 5:05 pm   

Dla mnie LOTR jest o tym, że nawet najmniejsza i z pozoru najsłabsza istotka może zmienić losy, może pokonać zło i przechylić znacznie szalę zwycięstwa na stronę dobra. Powieść ukazuję też szczególne więzi przyjaźni, że należy ją cenić, bo jest ona wielką siłą. A dzięki przyjaciołom stać nas na niebotyczne czyny ..

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Wed Dec 20, 2006 7:13 pm   

co to są "niebotyczne" czyny?

Platon

Włóczykij 
Martwe Bagna

Posted: Thu Dec 21, 2006 4:20 pm   

nie wiem co to sa "niebotyczne" czyny ale wiem czym dla mnie jest ksiązka "Władca Pierścieni" :
książka "promująca" szlachetne ideały, plus: ładne opisy, perfekcyjne dopracowany świat w którym dzieje się książka, heroiczni bohaterowie, książka która jest w 60% przypadków prologiem do reszty fantasy... te wszystkie cechy tworzą ARCYDZIEłO ;)

rob3rt 
Na Drodze Do Bree

Posted: Thu Jan 11, 2007 10:21 am   

W Tolkienowskiej historii wynajduję głównie:
- nieocenioną przyjaźń pomagającą sobie w każdej chwili (głównie Aragorn, Gimli, Legolas z resztą drużyny) i zaufanie (Frodo do Golluma, który nie był wcale taki dobry :P )
- pokazanie, że wszystko da się osiągnąć... nawet tym najmniejszym te największe cele. Wystarczy tego mocno chcieć i dążyć.

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Thu Jan 11, 2007 2:38 pm   

rob3rt wrote:
nieocenioną przyjaźń pomagającą sobie w każdej chwili (głównie Aragorn, Gimli, Legolas z resztą drużyny)

mi się jednak wydaję, że największy wątek przyjaźni to będzie Sam i Frodo...

Platon

rob3rt 
Na Drodze Do Bree

Posted: Thu Jan 11, 2007 2:46 pm   

rob3rt wrote:
nieocenioną przyjaźń pomagającą sobie w każdej chwili (głównie Aragorn, Gimli, Legolas z resztą drużyny)

Mati_00 wrote:
mi się jednak wydaję, że największy wątek przyjaźni to będzie Sam i Frodo...

Tak, masz rację, ale podany przezemnie przykład jest odzwierciedleniem zdania: "pogę, w imię dobra, chodź nawet nie wiem komu..."

aniusia-nan 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Fri Jan 19, 2007 7:35 pm   

Dla mnie Lotr to historia o życiu. Mimo, że w innym świecie, czasie. Nieważne, że Śródziemie nie istnieje – pokazuje sytuacje z naszego życia. Pokazuje nasze problemy, radości. Dylematy z Lotr są w pewien sposób naszymi dylematami. A to co odczuwają bohaterowie odczuwamy i my. Niesamowite więc dla mnie w tej książce jest to jak udało się to opisać i w jakim świecie umieścił Tolkien tak dobrze nam znane sytuacje.

Np.: Zastanawiamy się czy kary śmierci są słuszne, nad tym samym zastanawiał się Frodo i na to odpowiedział nam Gandalf.
z "Psalm" Wisławy Szymborskiej

Poonczek 
Sielanka Hobbitonu

Posted: Mon Jan 22, 2007 10:05 pm   

Z Lotr uswiadomilem sobie ze nadzieja jest zawsze nawet w tych najgorszych chwilach i ze nie mozna jej tracic.

Beren 
Jaskinia Sheloby

Posted: Sun Jan 28, 2007 8:44 pm   

Walka dobra ze złem, oczywiście podstawa. Możliwość zmieniena losu nawet przez najmniejszą istatę, wystarczy tylko się sprzeciwić i wytrwale dążyć do celu nie oglądając się na przeciwności. Historia, która jest odbiciem naszego własnego życia, które możemy zakończyć po złej lub dobrej stronie - wystarczy dokonać wyboru i uparcie dążyć do celu.

Antoine de Saint-Exupery

Ciern 

Posted: Fri Feb 02, 2007 2:42 pm   

,,Władca Pierścieni" to nie jest zwykła książka. Tolkien wszystkimi swoimi dziełami tworzył świat, zupełnie inny. I stworzył, Śródziemie ma historię, ma losy, ma bochaterów ma życiorysy, zupełnie jak bym czytał fantastyczną wersję dziejów jakiegoś kraju. Bardzo podoba mi się we wszystkich księgach że autor nawiązuje do pooprzednich. Mógłbym wyliczać cały dzień, to książka która ma niezliczoną liczbę tajemnic.
http://img111.imageshack....729/trolpb6.png

Ascahil 
Sielanka Hobbitonu

Posted: Tue May 29, 2007 10:34 pm   

Dla mnie? Proste:
Swoista biblia...
Zamiast siegnac po testamenty siegam po Silmarilion lub WP...dlaczego?bo rozmachem i liczba 'niedociagniec' prawie dorownuje Pismu Swietemu...

Orchidea 

Posted: Wed May 30, 2007 12:41 pm   

Moze Biblia to za dużo powiedziane, ale dla mnie jest to ważna książka.
Zawsze kiedy nie mam siły żyć, sięgam po nią. Wiem, że to głupie ale mi pomaga. Nie wiem dlaczego, po prostu jest w niej ta magia. A poza tym jest w niej pełno szlachetnych myśli, a także ukazana siła zaufania i niesamowita nadzieja, że "nawet ciemność musi przeminąć, a kiedy słońce zaświeci, zaświeci najjaśniej", a także, że wiara czyni cuda.
Odnalazłam w niej ucieczkę od mojej choroby. Widzę teraz w cierpieniu sens.
Wiem, że to głupie - ale tak jest :oops:

BAT 
Martwe Bagna

Posted: Wed May 30, 2007 7:17 pm   

Orchidea wrote:
Wiem, że to głupie
Orchidea wrote:
Wiem, że to głupie

Dlaczego, twierdzisz, że to jest głupie?
Przecież to jest pewnego rodzaju wiedza, a to, że ty odkryłaś znaczenie tej wiedzy to nie jest głupota.
Zapewne twierdzisz tak, bo mało osób tak uważa... Mam rację?

Ja osobiście nie korzystam z Biblii/Pisma świętego... Uważam, że nie jest mi w życiu codziennym potrzebna, ale to nie znaczy, że to co Ty robisz jest uważam za głupie...

A skoro napisałem w tym temacie, to:

Lotr jest dla mnie zwyczajną książką - tak jak każda inna. Lecz ma w sobie coś co do niej przyciąga. Może to jest styl, w jakim pisze autor, może to jest jego fantazja? Nie potrafię odpowiedzieć...

"Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego"

Orchidea 

Posted: Thu May 31, 2007 12:07 pm   

może źle się wyraziłam. "Głupie" to chyba za duże słowo :)
Ale to naprawdę dzięki Władcy Pierścieni nie załamałam się po usłyszeniu rozpoznania choroby... Jest w niej pełno nadzieji, oraz powiedziane jest, że nie należy sie poddawać. A mi tego czasami brakuje

aniusia-nan 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Fri Jun 01, 2007 2:26 pm   

Orchidea wrote:
Zawsze kiedy nie mam siły żyć, sięgam po nią

Nie jesteś sama ;) Kiedy mi smutno, jestem znaczona, zdołowana... sięgam po nią tak świetnie odrywa od codziennych problemów, że zaczyna się w niej potem szukać coraz częściej sił i sensu do czegokolwiek, w czymkolwiek.
z "Psalm" Wisławy Szymborskiej

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: