Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Powstaje nowa plyta kazika. Jako wlasciwie fan tworczosci poczuwam sie do zamieszczenie recenzji
"Czterdziesty pierwszy"
SP Records
Kazik trochę jak John Frusciante. Dysponując aparatem do tworzenia przebojów, wybrał drogę eksperymentów. W dodatku w monstrualnej dawce. Sześć płyt co miesiąc na szczęście nam nie grozi. Ale podwójna siedemdziesięciominutowa dawka może dać w kość.
Ryzykowna metoda nagrywania - kolejni muzycy dokładali swoje partie bez ścisłych wytycznych - zaowocowała czymś na kształt mieszanki "Piosenek Toma Waitsa" (aranżacja) i "Rozmów s Catem" (kompozycje). Niewyrobiony słuchacz zaczepi się co najwyżej w kilku miejscach. "Dzisiaj przyjeżdża Krysia" z wyraźną melodią i ludycznym tekstem, najostrzejsza w tym gronie "Polska płonie", reggae'owa "Anarchia w WC" wyciągnięta jeszcze z repertuaru Polandu. Reszta to długie formy z rozwichrzonymi partiami instrumentów dętych, wielowarstwowym śpiewem i posępnymi liniami basu. Przykładem: "Stalingrad". Dwanaście minut, z czego większość przypada na improwizowaną końcówkę... Taka propozycja powinna trafić do kręgów okołojassowych. Pytanie, czy ich liczebność jest na tyle duża, by podtrzymać masowy status artysty.
Jedno zostało. Po Kazika niezmiennie warto sięgnąć dla tekstów. Pomijam rezultaty jego fascynacji drugą wojną światową ("Stalingrad", "Nasza kompania"). Najlepiej wypada, gdy komentuje sprawy aktualne: "George W. Bush kocha Polskę / tak jak kocha się ciepłą małą maskotkę...". Z przystępniejszym podkładem (i mniej brutalnym słownictwem) numer mógłby stać się przebojem na miarę "Mars napada". "W mieszkaniu na dole bezpośrednia akcja / policja nakryła nielegalną plantację / zrobiła to w porze wieczornej kolacji / mają cztery krzaki schowane w ubikacji..." To z "Bomby", ironicznej refleksji o funkcjonowaniu stróżów prawa. W "Na lewo most..." Staszewski rozprawia się z kolei z "układem warszawskim". Nie zabrakło rzecz jasna obserwacji społecznych. Wspomniana "Krysia" to rzecz o gastarbaiterach, "Skóra i kości witają gości / na wybiegu wypełnionym heroiną" ("Dzisiejszy styl") dotyczy świata mody. Jest wreszcie już słynny "Idol" z genialnym wykpieniem jurorów pierwszej edycji. Podsumowując: "Drogi Kaziku, wiesz, mi się podobało. Ale jakoś melodii trochę w tym było za mało"...
Bartek Koziczyński,
Teraz Rock, wrzesień 2004
I jeszcze okladeczke:
Tytul mial byc "40" z okazji ukonczenia lat czterdziestu przez Pana Kazimierza (stad tez cover piosenki "40 lat minelo" [sic!]), ale produkcja plyty troche sie wydluzyla i zrobilo sie "41". Czterdziesci jeden natomiast sie kojarzylo kazikowi z fimlem radzieckim o tytule "czterdziesty pierwszy" (chodzi o 1941 - atak III Rzeszy na ZSRR)
Hmm ... Kaziu znowu tworzy ... ale ja zdecydowanie bardziej preferuje "Wszyscy artysci", "Kurwy wedrowniczki", "Dziewczyna bez zeba na przedzie" ... ogulnie stare dobre ostre granie w stylu Kulta. To bylo cos.Duzo piwa sie przy tym polalo, dlatego moge miec pewne luki w wiedzy na ten temat i prosze o ewentualne poprawki.
A ja za [dokładnie] dwa tygodnie idę na Kulta, toteż zapoznam się z wersjami na żywo A mam pytanie, może wiesz, nagg (bo tak dobrze to ja się nie orientuję) - czy na Kulcie zdarzają się też piosenki KNż, Kazika solo i w ogóle wszelakich innych formacji z którymi związany był/jest monsieur Staszewski?
_________________ I uznałem siebie za wybrańca losu, wiedziałem, że gdyby zamiast mnie był tu ktoś inny, nie zobaczyłby niczego.
Hrabal
Nie, a jesli nawet, to ekstremalnie zadko. Co innego, na nieaktywnym teraz kaenżecie - tam byly grane kawalki solo kazika, i sporadycznie kult.
jednak jest to znany problem, ze ludzie nie rozrozniaja kapel. Poprostu zespol KULT nie umie zagrac 12 groszy. Inna sprawa, ze tez pewnie troche nie chce. To sa autonomiczne byty. Przynajmniej do tej pory.
Na tej trasie jednak moze bedzie wyjatek, jako ze KnZ nie ma, a zazwyczaj po wydaniu plyty jest trasa promocyjna. Pewnie ze dwie pioseni beda zagrane. Watpie by wiecej. Na 99% beda kawalki z nowej plyty kultu (ktora jest robiona juz od ponad roku - na poprzedniej trasie tez grali je, zostal wydany singiel, ale plyty nie ma - pewnie bedzie na wiosne 05)
nagg
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum