Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
rany... niziolki... przez chwile mnie zamurowalo bo nie wiedzialem co to za rasa pewnie chodzi Ci o hobbitow? a wiec nic dziwnego, ze nie mozesz nic znalezc o ich pochodzeniu - takie zrodla po prostu nie istnieja... pierwsze wzmianki o nich pochodza z XI wieku III ery i prawdopodobnie sa blisko spokrewnieni z ludzmi... i tyle - ich geneza ginie w mrokach historii nic wiecej nie potrafie powiedziec
_________________ v3rt (malpa) o2 (kropka) pl
---------------------------------------
v3rt on #perverts @ IRCnet
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
---------------------------------------
Always look on the bright side of life
Hmm, ja też od dłuższego czasu się zastanawiałam, skąd się wzięli Hobbici w Śródziemiu.... Istnieje pogląd, że to rasa ludzi. Ale z drudiej strony - z ludźmi nigdy się nie krzyżują ( a na przykład elfy z ludźmi - tak :P ). Na końcu "Silmarillion" w rozdziale o Trzeciej Erze jest ciekawa rozmowa pomiędzy Gandalfem i Elrondem - wynika z niej poniekąd, że tak naprawdę.. hobbitów zrodził przypadek ;) A jak było naprawdę - sam Eru raczy wiedzieć :)))
Ciężko jest się domyśleć skąd pochodzą hobbici, zwłaszcza iż nie ma
żadnych oficjalnych źródeł. Chyba jednak nadzieja na to, aby się dowiedzieć jak z tym było naprawdę umarła wraz z Tolkienem
Joined: 09 Jan 2004 Posts: 159 Location: wysłanniczka Gwiazd
Posted: Tue Jan 13, 2004 2:58 pm
Wiadomo tylko, że hobbici zrodzili się w tym samym miejscu i czasie co ludzie, potem żadne kroniki o nich nie wspominały.
Ponieważ nie ma żadnych pewnych infomacji na temat ich powstania, pozwolę sobie póścić wodze wyobrażni i snuć pewne domniemania.
Jest wyraźnie napisane, że dziećmi Eru są elfowie i ludzie. Np. krasnoludów stworzył Aule, a entów Yavanna, Eru tylko na ich prośbę powołał te stworzenia do życia i nikt nigdy nie nazywał ich dziećmi Eru.
Sądząc po tym, może hobbici byli również kolejnym kaprysem któregoś z Valarów?
Zastanawiałam się również, czy nie dałoby się wysnuć naciąganej teorii, iż byli oni ludzmi skarłowaciałymi na skutek zmian ewolucyjnych. Jestem w stanie wytłumaczyć naukowo ich twarde, owłosione stopy oraz niski wzrost, jednak nie aż tak niski...
Posted: Tue Jan 13, 2004 4:39 pm
ja znalazłam cos takiego..
Czy Hobbici byli podgrupą ludzi?
Tak, poza wszelkimi wątpliwościami. Potwierdzają to trzy ustępy; pierwszy, z prologu, mniej jest prawdopodobnie wyraźny, bowiem w założeniu wypowiada go redaktor:
Jest rzeczą zaiste oczywistą że, mimo późniejszego odizolowania, hobbici są nam pokrewni; o wiele bliżej niż Elfy, albo nawet krasnoludy. Dawno temu mówili językami ludzi, na ich modłę, i lubili i nie lubili prawie tych samych rzeczy co ludzie. Lecz czym dokładniej jest owo pokrewieństwo nie można już odkryć. Początki hobbitów leżą daleko wstecz w Dawnych Dniach, teraz zagubionych i zapomnianych.
Hobbici są, rzecz jasna, pomyślani jako gałąż konkretnej _ludzkiej_ rasy (nie elfiej czy krasnoludzkiej) -- stąd te dwa rody mogą mieszkać razem (jak w Bree), i zwą się po prostu Dużym Ludem i Małym Ludem. Nie są całkowicie bez ludzkich właściwości, ale przedstawia się ich bardziej w kontakcie z naturą (glebą i żywymi istotami, roślinami i zwierzętami), i nietypowo, jak na ludzi, wolnych od ambicji czy żądzy bogactwa. The Firstborn. Tytuł Elfów. Tłumaczyć "Pierworodni", bowiem Elfy pojawiły się na świecie przed wszystkimi innymi mówiącymi stworzeniami (nie tylko ludźmi, ale i krasnoludami, odmiennego pochodzenia. Hobbici są oczywiście pomyślani jako specjalna odmiana ludzkiej rasy).
Posted: Tue Jan 13, 2004 7:37 pm
Znalazła to w przedmowie do "Drużyny Pierścienia".
Tacy niscy są być może jak napisałam już wcześniej w wyniku zmian ewolucyjnych, przystosowania do życia w specyficznym środowisku i warunkach.
Ja sam nie wiem skąd sie wzieli Hobbici, ale niewątpliwie mają coś- duże cos wspolnego z ludzmi. Śmiertelność, zachowanie-tylko bardziej beztrosko, moze sa krzyzowką elfa-człowieka z krasnoludem.hehehheeh
_________________ Walczyłem do kresu nadziei,
w żałobie serca,
Noc zajdzie w krwawej łunie nad ostatnią klęską,
Posted: Thu Jan 15, 2004 10:48 am
Jest udowodnione, że człowiek, który przez kilka miesięcy chodzi na boso, jego stopy twardnieją od spodu i pojawia się na nich owłosienie. U hobbitów, którzy całe swoje życie nie używają obuwia wykształciło się to zapewne bardzo silnie, nie ma w tym wielkiej filozofii, po prostu bardzo łatwo wytłumaczalne zmiany ewolucyjne, potem jest możliwe, że przeszło to w cechę genetyczną, tym samym dziedziczną.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum