Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Joined: 12 Aug 2003 Posts: 820 Location: z miasta artystow...
Posted: Sat May 08, 2004 10:31 am Newsy z Polski i ze Świata
Ze względu na to, ze co jakis czas pojawiają sie takie "temaciki', które za chwile idą w niepamięć, to założe taki ogólnie o rzeczach z olskich i świata, w których bedzie mzna pisac o wszystkim i komentowac wszystko co sie dzieje.
_________________ Chcąc mnie sądzić nie ze mną trzeba być, lecz we mnie.
Posted: Sat May 08, 2004 12:38 pm
Wielki halo. Z robieniem afery wielkiej z tego, że och i ach, zginął żołnierz. Jest to podaane jako wielka tragedia, szok. Amerykanów zginęło już ponad 1000. Na Polskich drogach umiera 20x więcej pijanych kierowców, o wiele więcej nastolatków umiera z przedawkowania, czy w jakikolwiek inny sposób. Ilu ludzi w zimie zamarzło, a nikt o tym nie mówi? Jezeli ktos ecyduje sie na bycie zolnierzem musi sie pogodzic z mysla, ze moze zginac. Wojsko to nie tylko poligon, manewry i wódzia. Ale oczywiście trzeba robić aferę i podjudzać ludzi do niechęci wobec obecności naszych wojsk w Iraku. A to jest szczyt głupoty, gdybysmy teraz mieli sie wycofac. Ale ludzie tego nie rozumieja - niestety.
Posted: Sat May 08, 2004 1:19 pm
"Śmierć jednego człowieka to tragedia, milionów - to już tylko statystyka" - wiecie chociaż kto to powiedział? Ci co piją i sie rozwalają to tez z ich wlasnej winy i glupoty. Dla rodziny to przeaqznie nie mniejsza tragedia niz smierc żołnierza. Tyle że rozwalanie się po pijaku to normalka, nikogo już to nie rusza, a to przecież o to chodzi!
Last edited by Ozz on Sat May 08, 2004 7:24 pm; edited 1 time in total
TVP klamie Moze powoli konczy, ale TV Partyjna klamala, imysle, ze jeszcze to troche potrwa. Choc oczywiscie, ze powiedza o smierci - nie wiem czemu uwazasz ze mieliby to przemilczec... Ze dla rzadu? Watpie. Rok temu, moze, ale teraz watpie...
A co do cytatu Ozza, to czy tam nie bylo miast " tysięcy" - miliona? W takiej formie znalem go...
nagg
// pozwole sobie wkleic newsa, bo takie linki po tygodniu wygasaja, i taca na waznosci - nagg //
Quote:
Dwaj polscy żołnierze zginęli w Iraku
PAP 18:20 (aktualizacja 19:18 )
Polskie siły w Iraku poniosły w sobotę dotkliwą stratę. Zginęło dwóch naszych żołnierzy - jeden w wypadku, drugi w wybuchu miny-pułapki. Dzień wcześniej w Iraku zabitych zostało dwóch dziennikarzy TVP.
Śmiertelny wypadek
St. chorąży Marek Krajewski zginął w wypadku drogowym w sobotę rano w Karbali - poinformowało Ministerstwo Obrony Narodowej. Dwóch polskich żołnierzy zostało rannych; przetransportowano ich śmigłowcem medycznym do Karbali, a później do szpitala w Bagdadzie. Stan ich zdrowia lekarze oceniają jako stabilny.
W wypadku ranni zostali także dwaj Irakijczycy.
Wybuch miny
Lekarzom nie udało się uratować życia polskiemu żołnierzowi, który został ciężko ranny w wyniku wybuchu miny. Był to kpt. Sławomir Stróżak z 18 Batalionu Desantowo-Szturmowego z Bielska- Białej - poinformowało MON. żołnierz został ranny w głowę, ręce i w nogę. Natychmiast uruchomiono ewakuację medyczną. Rannego natychmiast przewieziono do szpitala polowego w Babilonie, a następnie - do Bagdadu.
Wybuch nastąpił ok. godz. 13.00 (15.00 czasu miejscowego), kiedy patrol sił koalicyjnych wykonywał zadania na drodze koło miejscowości Al-Imam - informuje MON.
W komunikacie wielonarodowej dywizji poinformowano, że patrol sił koalicyjnych sprawdzał pobocze drogi. W czasie marszu patrolu eksplodowała mina-pułapka ustawiona wzdłuż drogi.
W piątek dwaj dziennikarze TVP - Waldemar Milewicz i Algierczyk Mounir Bouamrane zostali zastrzeleni przez nieznanych sprawców w pobliżu miejscowości Latifija, 30 km na południe od Bagdadu.
W sumie w Iraku zginęło już czterech polskich żołnierzy.
6 listopada ubiegłego roku wskutek rany odniesionej pod ostrzałem zmarł w Iraku major Hieronim Kupczyk (pośmiertne awansowany do stopnia podpułkownika).
22 grudnia 2003 roku podczas rutynowego czyszczenia broni śmiertelnie postrzelony został przez kolegę starszy szeregowy 20- letni Gerard Wasielewski. Tego dnia w Obozie Babilon przebywał prezydent Aleksander Kwaśniewski. Według rzecznika Sztabu Generalnego WP płk Zdzisława Gnatowskiego, tragiczny wypadek w Karbali miał miejsce po wyjeździe prezydenta z Iraku.
Śmierć dwóch polskich żołnierzy wstrząsnęła wszystkimi Polakami, pełniącymi służbę w Iraku.
Smutek i żałoba
Rzecznik wielonarodowej dywizji pod polskim dowództwem ppłk Robert Strzelecki powiedział, że żołnierze są pogrążeni w smutku i żałobie. Flagi w polskich bazach opuszczono do połowy masztu.
Dowódca dywizji generał Mieczysław Bieniek wydał komunikat wewnętrzny w sprawie żałoby, która obowiązuje do niedzieli w południe - poinformował ppłk Strzelecki. W niedzielę polscy kapelani odprawią w Iraku msze święte w intencji zmarłych żołnierzy i dziennikarzy TVP, zastrzelonych w piątek. (reb)
Posted: Sun May 09, 2004 8:12 am
Doiero teraz zauważyłem, ze ten drugi żołnierz był Bielszczaninem. Jak gina, jakby na to nie patrzeć "swoi", to inaczej sie patrzy na to troche. Cholernie wtedy szkoda... [^][^][^]
Ja mam newsa, który pasuje zarówno tu, jak i do tematu Hoolsi...
Studenci zostali wczoraj zaatakowani podczas juwenaliów przez pseudokibiców Widzewa, dziewięcioro jest rannych, dwóch zmarło w szpitalu od zadanych ran ... A mieli całe życie przed sobą ...
_________________ I uznałem siebie za wybrańca losu, wiedziałem, że gdyby zamiast mnie był tu ktoś inny, nie zobaczyłby niczego.
Hrabal
Posted: Thu May 20, 2004 1:15 pm
Szef Ministerstwa Obrony Narodowej Jerzy Szmajdziński nie wyklucza, że najbardziej zagrożeni polscy żołnierze w Iraku będą tam służyć cztery miesiące, a nie jak dotąd - pół roku. Mam kumpla, którego kuzyn jest w Iraku, dla niego chyba to dobra wieść. Mam nadzieje, ze to nie jest jakis nius, przed nagłym ogłoszeniem wycofania wojsk, to by byla klęska dla nas. Ale żołnierze sie ucieszą...
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum