Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Nazgule
Author Message
Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sun Jul 17, 2005 12:03 am   Nazgule

Czarnoksieznik z Angmaru (Wedlug niektórych jego imie brzmialo Gothmog, Murezor lub Morgul), Wódz Nazguli - najpotezniejszy z Nazguli, na helmie nosil korone. Byl wladca Angmaru, przez wyzwanie jakie rzucil Earnurowi zanikla dynastia królów z linii Anariona w Gondorze, przebil bark Powiernika Pierscienia Nozem Morgulu (zapewne zrobionym przez jego samego). Zginal w Bitwie Na Polach Pellenoru z reki ksiezniczki Rohanu, Eowiny.
Khamul - Cien Wschodu, Czarny Easterling, Ulaire Attea (W karciance filmowej). Dowódca Dol Guldur, drugi najpotezniejszy nazgul po Czarnoksiezniku, byl najbardziej (po wodzu nazguli) wyczulony na obecnosc pierscienia. To on scigal hobbitów od Bag End do promu. Po smierci Czarnoksieznika to on zostal przywódca pozostalych nazguli.
Pozostalym Nazgulom Tolkien nie nadal imion, ale postarali sie o to twórcy gier, i brzmia one: Dwar Wawa, Ji Inddur, Akhorahil, Hoamurath Dir, Adunaphel (ponoc tak naprawde jest to imie zenskie...), Ren, Uvatha, lub (wedlug innych gier) Ulaire Cantea, Ulaire Enquea, Ulaire Lemenya; Ulaire Nelya, Ulaire Nertea, Ulaire Ostea, Ulaire Toldea, ale podobno te imiona nie sa niczym innym, tylko queneyskimi liczebnikami porzadkowymi...)

taaak...co oprocz tego jeszcze wiecie? pomozcie mi zebrac jak najwiecej informacji...za wszelkie info wielkie dzieki...dla dziewczyn :* a dla chlopakow piwo

chodzi mi o jakies takie wazniejsze szczegoly...zebyscie mi nie pisali ze byli ludzmi, krolami, ze bylo ich dziewieciu... :]

Platon

Milva 
Moriannon I Brama Mordoru

Posted: Sun Jul 17, 2005 12:44 pm   

Na TEJ stronie spisane są wszystkie historie Nazguli. :)
Apropos tej Adunaphel:
Quote:
Adunaphel, a fair Numenorean princess from Forostar was the only female to become a Nazgul. Dissapointed that her younger brother should become heir to the throne, she left in anger and was grasped by hatred.

Kobieta Nazgul? :lol: No pięknie, nie spodziewałam się tego. Myślałam, że Thuringwethil była jedyną kobietą-czarnym charakterem z książekTolkiena:D

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sun Jul 17, 2005 1:26 pm   

haha...ale zonka teraz zalapalem...kobieta nazgul...dzieki za pomoc droga Milvo :*

Platon

Triumfator F?Ťanor
Mallorny Lothlórien

Posted: Mon Jul 18, 2005 9:09 am   

ja mam zastrzeżenia tylko do imion Czarnoksiężnika domniemanych. Z każdym można polemizować, ale Gothmoga na pewno wyrzuć...pozostałem dwa są również wątpliwe.

pozdrawiam
obnażone miecze lśniły krwawą czerwienią
w blasku pochodni.

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Mon Jul 18, 2005 6:14 pm   

Mati_00 wrote:
haha...ale zonka teraz zalapalem...kobieta nazgul...dzieki za pomoc droga Milvo :*

A co? Uważasz, że baby nie potrafią stworzyć piekła na ziemi? :dark: ;)

Wotz 
Upiory Pierścienia

Posted: Mon Jul 18, 2005 6:55 pm   

Nienor wrote:
Mati_00 wrote:

A co? Uważasz, że baby nie potrafią stworzyć piekła na ziemi? :dark: ;)

Hehe, spewnością potrafią. Nawet wielkie piekło, zastanawiałem sie czy nie największe na świecie;]
A liczba jego: sześćset sześćdziesiąt sześć

Nimloth 
Jaskinia Sheloby

Posted: Sat Aug 20, 2005 2:22 pm   

Gothmog, to przecież imię wodza Balrogów, który zabił Feanora, a później został pokonany przez Earendila(?)
Z mioch źródeł wynika,że imię Czarnoksiężnika z Angmaru brzmiało Khamul, i nie miał innych ksywek...

Ja też dostanę buziaczka??? :P :) :D
Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...

Milva 
Moriannon I Brama Mordoru

Posted: Sat Aug 20, 2005 2:37 pm   

Hm, Khamul Czarnoksiężnikiem z Angmaru? :? A mi się zdaje, że był drugim Nazgulem :?
Quote:
Second-in-command of the Nazgul. Khamul is the only one of the Nazgul whose original name is known. He was once an Easterling - a Man from the far eastern lands of Middle-earth. Khamul was given one of the Nine Rings by Sauron and he was enslaved to Sauron's will and became one of the wraiths known as the Nazgul.

W Niedokończonych Opowieściach też dość dużo o nim pisze, ale nie mam ich pod ręką, więc nie znajde cytatów.

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sat Aug 20, 2005 5:33 pm   

Khamul to jego nastepca...po smierci Witch Kinga (sorry ale tak jakos mi wygodnie go nazywac ;) ) objat dowodztwo nad Nazgulami...nom... musze wyczaic te NO...Silma tez... ehh...

Nimloth >>> :* ... Milva >>> :* (jeszcze raz)

Platon

Nimloth 
Jaskinia Sheloby

Posted: Sun Aug 21, 2005 3:27 pm   

Nimloth wrote:
pokonany przez Earendila(?)

Pomyłka, Gothmog został zabity przez Ektheliona :green:
właśnie sprawdziełam :tak:

I dzięki za buziaczka Mati :D :D :D :D :D
Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sun Jun 25, 2006 12:07 pm   

a tak apropos...chcielibyscie miec takiego nazgula na rozkazy??

Platon

Jasna Pani 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Tue Jun 27, 2006 1:17 pm   

Quote:
a tak apropos...chcielibyscie miec takiego nazgula na rozkazy??

:lol: Niezle... Tylko czy zawsze chcialby sie sluchac... I jak by otoczenie zareagowalo.
Ale za to bylby z niego dobry ochroniarz - przy takim nawet wlos by z glowy nie spadl :green:

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Tue Jun 27, 2006 11:28 pm   

no chodzi mi o nazgula ktoryby Cie sluchal...no juz nie dramatyzujmy...ale swoja droga...fajna sprawa...ktos ma do Ciebie "halo" ... i juz go nie ma...bo albo zginal...albo spieprzyl... (ma sie ta fantazje)

Platon

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: