Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Mon Jan 12, 2004 5:54 pm Najpierw książka potem film?!
Jak myślicie czy lepiej jest najpierw przeczytać książka a ptem obejrzeć film?? Ja osobiście uważam że tak,chociaż niektórzy moi koledzy twierdzą że gdy obejrzeli film to nie muszą czytać książki
I tu popełniają najgorszy z czynów. Ja owszem, zacząłem od filmu, ale później przeczytałem książkę. Tymczasem mieszkamy w kraju, gdzie młodzież uważa czytanie książek za obciach. A książki są jednym z najwspanialszych wynalazków człowieka! No ale zbyt odbiegam od tematu, więc czas wrócić na gościniec. Tak, uważam, że przeczytać najpierw książkę, a potem film (oczywiście obejrzeć). Ale ma to też drugą stronę medalu: otóż po przeczytaniu książki, a potem obejrzeniu filmu seans może upłynąć na wytykaniu różnic. A to też nie jest dobre. Jeżeli najpierw obejrzy się film, będzie co podziwiać, ale potem podczas czytania książki można mieć taki problem, że wyobraźnia postaci będzie sugerowana filmem. A więc coś za coś. Wybór należy do tych co filmu jeszcze nie oglądali i książki też jeszcze nie przeczytali (są tu tacy?!).
Ja niestety musze powiedziec ze ludzi czytajacych ksiazki w Polsce jest coraz mniej. Eee powiedzialem to jakbylbym jakis ekspertwm Ale moze dam przyklad mojej klasy (i wczesniejszej szkoly)... :
Siedze sobie w szatni i sie przebieram i jakos wychodzi ze lubie Wladce a jeden kolego krzyczy do innych: "SLuchajcie on czyta Wladca".... Czyli wg nich jest co obciach....
Stara szkola: Motto kolegow z rownoleglych klas to: "PO co cztac jak moge obejrzec"
Czyli jest tragicznie
_________________ "But long ago he rode away,
and where he dwelleth none can say;
for into darkness fell his star
in Mordor where the shadows are."
Posted: Mon Jan 12, 2004 8:45 pm
ja jestem jak najbardziej zwolennikiem czytania książek przed obejrzeniem filmu. Chociaż z drugiej strony wydaje mi się, że film może troszkę rozczarować w stosunku do ksiązki ( nie mówię tylko o LOTR ale ogólnie ) bo każdy ma jakieś swoje wyobrazenie i nie zawsze wizja reżysera to rekompensuje. Więc tu zależy kto co bardziej ceni. Jeśli ktoś lubi miec od razu wszystko podane na tacy to Ok. niech ogąda najpierw film. Ja lubię polegać na swojej wyobraźni i sama sobie wszystko wyobrażać.
Ja też choć mimo to czytając książke dokładnie tak wyobrażałem sobie wszystkie pstacie. A propo klasy u mnie czytanie Władcy nie jest uważane za obciach bo s 5 osób go czytało.
Ja tez uwazam, ze najpierw trzeba przeczytac ksiazke- bardziej ozwija sie wyobraznie. Ale pomyslcie co sie stanie gdy chociaz jeden procent widzow po ogladnieciu filmu bedzie chcial przeczytac ksiazke...-wydarzenie kulturalne
_________________ Walczyłem do kresu nadziei,
w żałobie serca,
Noc zajdzie w krwawej łunie nad ostatnią klęską,
Posted: Tue Jan 13, 2004 12:52 pm
hm..przyznam sie ze najpeirw byłfiulm..potem skazka..
Ale uwzam ze najpierw powinno czyac sie ksiazke...dla własnej wygody..
Jesli film ma bardzo złoząną fabułę i przerózne watki nie da sie tego zrozumiec..
ksiazka pozwala wejsc w filmowy swiat i przyzwyczaic sie do niego
Nom, ja niestety przeczytalam ksiazke dopiero po ogladnieciu filmu Jak czytam, to ciagle mam te postacie z filmu i wszystko co tam bylo - a nie swoje wyobrazenia. Troche fajnie, troche glupio. Jak nie czytalam przed filmem, to nie wiedzialam co sie wogole bedzie dziac w filmie, i to jest fajne, bo lepiej nie wiedziec co bedzie. A po przeczytaniu juz siem wie. Ale glupio, bo teraz nie portafie sobie wyobrazic mojego srodziemia Ale coz, wazne ze jest to i to wogole i bede do tego wszystkiego dlugi czas powracac
A co do ksiazek.. to niestety to prawda Bardzo malo ludzi, a zwlaszcza mlodziez nie czyta ksiazek.. Mowia ze po co tracic czas na czytanie jak mozna porobic cos innego. Nie wiem jaki bylby swiat bez ksiazek. Napewno nie taki jak teraz. Mozna sobie tyle przy czytaniu wyobrazac.. Tworzyc swoje krajobrazy itp. Ale coz, niedlugo moze calkiem ksiazki znikna z rąk ludzi. Ale z moich na pewno nie.
_________________ "Chciałem zmienić świat... Ale doszedłem do wniosku, że mogę zmienić jedynie siebie"
Posted: Tue Jan 13, 2004 7:36 pm
Najpierw książka powinna być of korse.
A co do poziomu ludzi(raczej trolli), którzy uważają czytanie za powód do wstydu to nie wiadomo czy śmiać się czy płakać....
Ja np. nie wiem co mam zrobić gdy słysze 14 latka, który nie umie przeczytać zdania bez zająknienia i bez wpadki.
_________________ "Tolkien - był Gandalfem, Czarodziejem bez wieku kształtującym przeznaczenie wielkich królestw."
Posted: Tue Jan 13, 2004 9:57 pm
Quote:
hehe..ja na ilosc preczytanych ksiazek nie narzekam..rteraz zabioeramn się za Achaję.. musieliscie o niej słyszec..
ja słyszałam. Moje koleżanki czytały w wakacje i generalnie twierdzą, że nic specjalnego ale wciąga.
A co do czytania bądź nie czytania książek. Ja raczej obracam się w towarzystwie, w którym wszyscy czytają książki. A z powioedzieniem, że czytanie książek to obciach się jeszcze na szczęście nie spotkałam.
Zresztą jeżeli ktoś by mi z czymś takim wyskoczył to raczej nie trudno by było mu wyargumentować, zę nie ma racji bo z braku wykształcenia nie umiałby bronić swojej tezy.
Posted: Thu Jan 15, 2004 2:32 pm
hm..smiałąbymn dodac ze ludzie sa łytcy i powierzchowni..
hehe..poza tym..czytaja jszcze..owszem czytaja.. parustronnicowe streszczenia ksiazek z których nic niw wynika..wole czytac 600- stronnicową ksiazkę niz dwustronnicowe streszczenie..tak to wiecej zyskuje..dla siebie własnej..czasu mam zawsze duzo..:)
no moze nie zawsze//
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum