Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Najpierw ksiazka potem film?!
Author Message
Mojso 
Lord Sith

Posted: Thu Jan 15, 2004 4:27 pm   

No jeśli chodzi o lektury to chyba jednak wolę czytać streszczenia

Aldenor
Strażnik Północy

Posted: Thu Jan 15, 2004 4:38 pm   

To zależy jakie lektury, niektórych się nie zrozumie przez przeczytanie streszczenia, szczególnie wtedy gdy chce sie isc DALEJ- tzn. matura studia. Ja pamietam, że lektura jaka bardzo mnie znudziła to "w pustyni i w puszczy" i po 20 stronach przestałem czytać, oczywiscie te fantastyczne ksiazki, i te polecone przez innych czytam chetnie.

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Thu Jan 15, 2004 10:12 pm   

Jak byłam młodsza czytałam mało...właściwie więcej zaczęłam czytać w LO. Chociaż z lekturami było różnie :D ale czasem zdarzyła się jakaś, która mi naprawde w pamięci utkwiła.
Ja myślę, że do czytania docenia się z wiekiem.

Triumfator F?Ťanor
Mallorny Lothlórien

Posted: Mon Jan 19, 2004 10:14 am   

obnażone miecze lśniły krwawą czerwienią
w blasku pochodni.

=Glorfield= 
Na Drodze Do Bree

Posted: Wed Nov 15, 2006 9:16 pm   

Zastanawiam się dlaczego młodzież przestaje czytać książki
i stwierdzam ,że od małego jest zniechęcana przez tytuły
takie jak Mały Lord ,Ania z Zielonego Wzgórza itd
Jest tyle fajnych książek ale nie, ktoś mądrzejszy umieścił już tytuły na liście lektur!!!
Gdybym był minisrem to zają bym się właśnie tym a nie wprowadzał jakieś chore
mundurki! A najpierw radze przeczytać książki potem film.

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Wed Nov 15, 2006 9:29 pm   

"Jest tyle fajnych książek ale nie, ktoś mądrzejszy umieścił już tytuły na liście lektur!!! "

a teraz powiedz Nam o co Ci chodzi? Na liście w takim razie co ma być, jeżeli nie tytuły książek?

Platon

Keira 
Szara przystań

Posted: Wed Nov 15, 2006 10:37 pm   

"Ania z Zielonego Wzgórza" to jest cudna ksiązka, choć fakt faktem na lekturę nadaje się średnio, bo faceci umierają przy babskich powieściach :P W rewanżu ja umierałam przy "Opowieściach o pilocie Pirxie" :lol:

Lektury są jakie są. I do większości z nich uczeń zraża się nie dlatego, ze są złe, ale dlatego, ze są opieczętowane "lektura". A jak lektura to na pewno nudna, zła i w ogóle nie do przejscia :P A to nie zawsze się zgadza ;)
W końcu są też lektury w porządku - "Chłopcy z Placu Broni", "Kamienie na szaniec", "Niemcy" czy choćby "Opowieść wigilijna" ;) Poza tym większość lektur jest na tyle niegruba [wyjątek: Krzyżacy :P ], że ktoś kto czytać lubi przebrnie ;)
A jak nie lubi to i tak nie przeczyta...

Inna sprawa, że lektury są dobrane pod jakimś tam kątem - wychowawczym, zapoznawczym z kanonem literatury, nie zawsze dlatego, że ma się je czytać lekko :P

BTW - co to ma do tematu? :lol:

no właśnie? koniec OT!

Galad

K. I. Gałczyński

Amarylis 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Fri Dec 01, 2006 9:42 pm   

Współczuję okropnie tym, którzy najpierw obejrzeli film. Wszystko już zakodowane tak jak sobie wymyślił Jackson, Legolas to zawsze Bloom itd.
A właśnie najwspanialsze w czytaniu Tolkiena jest to tworzenie całego Śródziemia, bohaterów, wydarzeń we własnej wyobraźni. W filmie niektóre rzeczy były podkreślone, zmienione, ułatwione. No i wszystko podane na tacy. Potem nie ma tej radości z czytania. Znaczy Aż takiej, bo radość ta oczywiście zawsze jest.
Ja, dzięki Bogu, w porę zostałam oświecona przez moją mamę, wielką fankę Tolkiena i przeczytałam LOTR i Hobitta, zanim "Drużyna" pojawiła się w kinach.

A co do lektur to najbardziej wkurzające jest to, że więszość uznaje: "To lektura więc na pewno beznadziejne" i nawet nie spróbuje zacząć czytać. A tak jak napisała Keira jest wiele świetnych lektur. No ale to już inna bajka :D

Włóczykij 
Martwe Bagna

Posted: Sun Dec 03, 2006 11:49 am   

Pomimo że ksiażkę pierwszy raz (a przeczytałem 5 razy) przeczytałem rok przed premierą... to legolas zawsze kojarzy mi się z bloomem... inne postaci są wytworem mojej wyobraźni... tylko ten przeklęty bloom :D

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: