Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Najbardziej lubiana postac z druzyny pierscienia

Kogo najbardziej lubicie z Druzyny Pierścienia??
Gandalf
0%
 0%  [ 0 ]
Frodo
0%
 0%  [ 0 ]
Aragorn
40%
 40%  [ 4 ]
Gimli
10%
 10%  [ 1 ]
Merry
0%
 0%  [ 0 ]
Pipin
10%
 10%  [ 1 ]
Boromir
20%
 20%  [ 2 ]
Legolas
20%
 20%  [ 2 ]
Sam
0%
 0%  [ 0 ]
Voted : 3
Total Votes: 10

Author Message
Keira 
Szara przystań

Posted: Tue Nov 28, 2006 8:01 pm   

Ale czym jest to coś? I w jakim względzie był wyjątkowy... chyba tylko w tym, ze zaprzyjaznil sie z krasnoludem :P
Dla mnie to jest jakiś nieuzasadniony fenomen. Nie tylko sympatia do Legolasa, ale tez niemoznosc jej uzasadnienia.
Elrond zasadniczo było półelfem, ale nie będę się czepiać.

B. Leśmian

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Tue Nov 28, 2006 8:32 pm   

Wszędzie tylko Legolas i Legolas...ehhh :|

A nikt nie lubi Gimliego? NIE!!! Bo był mały, brzydki i zarośnięty...nie to co wysoki, przystojny i zadbany Legolas (bloom??)
No it's not!
It's the Dark side

Lia 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Tue Nov 28, 2006 8:39 pm   

Gimli był baaaaaardzo słodki i milutki (zapewne też mięciutki) kto powiedział, że nie lubie Gimliego? No ok pisze tylko o legolsie;/ Gimli jest suuuuuuuuuuuper :sun:

Keira 
Szara przystań

Posted: Tue Nov 28, 2006 9:15 pm   

Lia wrote:
Gimli był baaaaaardzo słodki i milutki (zapewne też mięciutki)

Czuję się zabita.

Bo przecież... tu nie chodzi o podlizywanie się Matiemu :P :P Tylko o swiadomośc wlasnych wyborów. Co nami kieruje.

B. Leśmian

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Wed Nov 29, 2006 1:10 am   

czyżbym miał dostać moda, że mnie tak wszyscy lubią raptem?? :hmm: :x

wiadomo, Lia ja nie neguje Twoich wyborów :* Lubisz Legolasa- OK!! Twój Wybór i ja go szanuję, tak samo jak Ciebie :* :* tylko mnie zastanawia DLACZEGO wszyscy tak lubią tego elfa...
No it's not!
It's the Dark side

Lia 

Posted: Wed Nov 29, 2006 5:04 pm   

Nikomu się nie podlizuje!!! Wszyscy lubią elfy.....jak do tej pory na tym forum mało jest osób, które elfy lubią;)

Keira 
Szara przystań

Posted: Wed Nov 29, 2006 5:14 pm   

Nie tłumacz się, tylko poszukaj odpowiedzi na pytanie: za co lubić Legolasa? :P

B. Leśmian

Jasna Pani 

Posted: Wed Nov 29, 2006 5:44 pm   

Lia wrote:
jak do tej pory na tym forum mało jest osób, które elfy lubią;)

Protestuję :evil: Ja tam lubię elfy, ale na Legolasa akurat nie zwróciłam większej uwagi ;) W książce nie pojawia się tak często, to w filmie jego rola jest przesadzona. Tak samo jak Arweny, taki dodatek, żeby film dodatkowo wypromować. Moim zdaniem było wiele ciekawszych elfów, np. Feanor, Finrod, Luthien i sporo innych, a w czasie trwania akcji "Władcy Pierścieni" chociażby Galadriela, Elrond - mieli bogatszą historię wiele uczynili dal dobra Śródziemia. A Legolas? Jest może wyjątkowy z dwóch powodów: jako jedyny elf przyjaźnił się z Gimlim (oczywiście podczas "Władcy Pierścieni", bo wcześniej były elfy lubiące krasnoludy, np. Finrod) i należał do Drużyny Pierścienia (co prawda miał w niej pewne znaczenie, ale inni jej członkowie mieli większy wpływ na losy wyprawy). Ale do ksiązkowego Legolasa mam zastrzeżeń, tylko do filmowego i jego przesadzonej roli, bez której pewnie nikt nie zwróciłby na niego większej nie uwagi. A osobiście najbardziej lubię w Drużynie Gandalfa, a potem Sama, trochę także Boromira ;] . Stary Czarodziej nie jest wprawdzie piękny i przystojny, ale wiele wnosi do powieści, nie tylko mądrości, dobroci i poświęcenia, ale też, nie ukrywajmy humoru :green:

SztukaSpadania 
Jaskinia Sheloby

Posted: Wed Nov 29, 2006 6:16 pm   

Szczęrze mówiąc w książcę zwróciłem na niego uwagę podczas rozgrywek Pucharu Mordobicia Sił Ciemności w których zawsze kibicowałem dla... Legolasa. :D ( a i tak dziada nie lubię ;P )

// Zawsze Szybko Umierają Tacy Jak Ja - Tacy Sami Choć Ciągną Inny Nitki Kolor

Amarylis 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Fri Dec 01, 2006 9:00 pm   

Samwise Gamgee - oto na kogo bym zagłosowała. Moja, absolutnie ulubiona postać z drużyny pierścienia. W sumie jest głównym bohaterem książki, on jest ostatnim powiernikiem pierścienia, kończy Czerwoną Księgę itd. Uwielbiam go za jego prostoduszność, normalność. Nie jest wspaniałym elfem o niesamowitym wzroku, czy super czarodziejem, który chce ratować świat. (Bez urazy, zarówno Legolasa, jak i Gandalfa oczywiście bardzo cenię). On chce wrócić do domu, do Shire, do Rose. Jest normalnym "człowiekiem" (no trochę bez sensu sformułowanie) zagmatwanym w coś przez przypadek. Jednak stawił temu czoła najlepiej jak się tylko dało, bo jak wszyscy wiemy, bez niego wyprawa nie powiodłaby się na pewno.

Przy okazji witam wszystkich serdecznie, bo to mój pierwszy post :)

Jasna Pani 

Posted: Sat Dec 02, 2006 12:38 pm   

Witam :)
Ja też lubię Sama, jest jedną z bardziej cenionych przeze mnie postaci. Moim zdaniem ubarwia powieść, gdyby nie jego optymizm i żartobliwe wypowiedzi, części mówiące o wędrówce Froda, Sama, a także przez pewien czas Golluma zamieniłyby się w ponury, mroczny horror :dark: Poza tym, gdyby nie Sam Frodo nie doniósłby prawdopodobnie Pierścienia na Górę Przeznaczenia. Ale Gandalfa też bardzo lubię, był ciekawą postacią, mało który czarodziej potrafi połączyć moc, mądrość i powagę z równoczesnym humorem i optymizmem (czyż np. Saruman jest taki sympatyczny?). Poza tym nie był właśnie taki dumny i nie zachowywał się jak superczarodziej ;] Zresztą nieważne, każdy ma swoje gusta ;) Ale z czymś się tu nie zgadzam. Sam był bardzo ważny, to jeden z najważniejszych bohaterów, ale nie jestem pewna, czy można go uznać za głównego. W końcu to Frodo niósł przez długi okres Pierścień i nie wiadomo, co byłoby z Samem, gdyby jemu powierzono taką misję. Są oni raczej równorzędni i nierozłączalni, ale Frodo był Powiernikiem i miał jednak trudniejsze zadanie, gdyż ciężar Pierścienia oddzaływał przede wszystkim na niego. To on poświęcił się dla Pierścienia, Sam bowiem stał się z powrotem stał się normalnym hobbitem, inaczej niż jego przyjaciel. I jeszcze jedno. Sam był ostatnim Powiernikiem Pierścienia? Jak to? Przecież oddał go Frodowi. A jak ktoś jest szczegółowy, to ostatni miał Pierścień Gollum ;) A Sam? Miał Pierścień przez pewien czas, ale bardzo krótko i nie jako ostatni.

Amarylis 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sat Dec 02, 2006 10:38 pm   

W stwierdzeniu "super czarodziej" chodziło mi tylko i wyłącznie o ukazanie jego siły, możliwości, a nie tego, że zachowywał się jak niewiadomo kto. Równie dobrze zamiast "super" mogłam napisać np. "potężny".
Również z Samem nie chodziło mi o to, że ostatni dźwigał pierścień. Źle to ujęłam. Chodziło mi oczywiście o to, że oprócz poprzednich powierników, przez chwilę nawet Sam nim był. Owszem, przez chwilę, ale według mnie jest to ważne, więc według mnie można go nazwać powiernikiem, choć nie ostatnim. No chyba, że ostatnim w sensie ostatni który opuścił Śródziemie. No ale nie o to chodzilo :)

Nimloth 
Jaskinia Sheloby

Posted: Sun Dec 03, 2006 3:46 pm   

Amarylis wrote:
Równie dobrze zamiast "super" mogłam napisać np. "potężny".

Byłoby to na pewno lepsze określenie ;)
Jasna Pani wrote:
Sam był ostatnim Powiernikiem Pierścienia? Jak to? Przecież oddał go Frodowi. A jak ktoś jest szczegółowy, to ostatni miał Pierścień Gollum

Golluma nie nazwałabym powiernikiem. On chciał Pierścienia dla siebie, a powiernik mial go przechować i doprowadzić do jego zniszczenia.
Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...

Jasna Pani 

Posted: Tue Dec 05, 2006 6:18 pm   

Nimloth wrote:
Golluma nie nazwałabym powiernikiem. On chciał Pierścienia dla siebie, a powiernik mial go przechować i doprowadzić do jego zniszczenia.

Ech, to był taki żart... Przecież ja wcale nie mówię, że Gollum był powiernikiem Pierścienia w pełnym sensie tego słowa 8) Tak sobie powiedziałam, a zresztą któż się sprzeciwi, czyż to nie Gollum miał jako ostatni Pierścień? ;]
A co do Gandalfa to owszem, był potężny, nawet bardzo ;) Nie tylko przez swoją moc, ale też przez to, że potrafił znależć wspólny język i zrozumieć każdego, nawet takiego skromnego hobbita Sama. :)

Arwen1988 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Wed Dec 13, 2006 7:25 pm   

Osobiście najbardziej lubię postać Aragorna, może dlatego, iż przez większość powieści był osobą skrywającą tajemnicę. A może dlatego, iż przez większość życia strawił na wędrówce.. A poza tym jego osoba niesie pewne wartości, które sobie cenie ..

Nimloth 
Jaskinia Sheloby

Posted: Thu Dec 14, 2006 11:36 am   

Arwen1988 wrote:
A poza tym jego osoba niesie pewne wartości, które sobie cenie ..

na przykład?
Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...

Arwen1988 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Mon Dec 18, 2006 6:17 pm   

Jakie cechy, otóż mądrość, to czym dla niego była przyjaźń, oddanie, pomoc innym , zawziętość, charyzma.. tajemniczość.. Narazie tylko tyle, może później coś dopowiem

Esea seid 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Fri Dec 22, 2006 6:48 pm   

Ja osobiście najbardziej lubię Legolasa i Gimliego.
Lrgolasa lubię dlatego bo jest elfem i świetnym łucznikiem a Gimliego z powodu że jest zawziętym wojownikiem i jest zabawny to tyle.

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: