Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Mon Feb 28, 2005 9:08 am Nagrody filmowe
W tym temacie prowadzimy wszelkie dyskusje o festiwalach i nagrodach filmowych.
Dziś gorąca noc w USA - Kolejny Oscar dla Polaka
A tak poza tym...
Oto pełna lista nagrodzonych:
Najlepszy film: "Za wszelką cenę"
Najlepszy aktor: Jamie Foxx - "Ray"
Najlepszy aktor drugoplanowy: Morgan Freeman - "Za wszelką cenę"
Najlepsza aktorka: Hilary Swank - "Za wszelką cenę"
Najlepsza aktorka drugoplanowa: Cate Blanchett - "Aviator"
Najlepszy film animowany: "Iniemamocni"
Najlepsza reżyseria: Clint Eastwood - "Za wszelką cenę"
Najlepsze zdjęcia: "Aviator"- Robert Richardson
Najlepszy scenariusz adaptowany: "Bezdroża" - Alexander Payne i Jim Taylor
Najlepszy scenariusz oryginalny: "Zakochany bez pamięci" - Charlie Kaufman, Michel Gondry i Pierre Bismuth
Najlepszy film zagraniczny: "W stronę morza"
Najlepszy film dokumentalny: "Born Into Brothels"
Najlepszy montaż: "Aviator" - Thelma Schoonmaker
Najlepsza muzyka: "Marzyciel" - Jan A.P. Kaczmarek
Najlepsza piosenka: "Al Otro Lado Del R?o" - "Dzienniki motocyklowe"
Najlepsza charakteryzacja: "Lemony Snicket i seria niefortunnych zdarzeń" - Valli O'Reilly i Mitchell Stone
Najlepsza scenografia i dekoracja wnętrz: "Aviator" - Dante Ferretti (scenografia) Francesca Lo Schiavo (dekoracja wnętrz)
Najlepsze kostiumy: "Aviator" - Sandy Powell
Najlepsze efekty specjalne: "Spider-Man 2" - John Dykstra, Scott Stokdyk, Anthony LaMolinara i John Frazier
Najlepszy montaż dźwięku: "Iniemamocni" - Michael Silvers i Randy Thom
Najlepszy dźwięk: "Ray" - Scott Millan, Greg Orloff, Bob Beemer i Steve Cantamessa
Najlepszy krótkometrażowy film dokumentalny: "Mighty Times: The Children's March"
Najlepszy animowany film krótkometrażowy: "Ryan"
Najlepszy aktorski film krótkometrażowy: "Wasp"
Posted: Mon Feb 28, 2005 3:42 pm
Sporo moich oscarowych typów się sprawdziło. Cieszę się, że nie wygrał Aviator, nie widziałam, ale mam dziwne uprzedzenia do tego filmu Pewnie przez Leosia Trzymałajam kciuki za Johnny'ego, aczkolwiek obstawiałam Foxxa. Szkoda mi, ze nie dostał ani Depp, ani Winslet za "Zakochanego...". Zaskoczeniem jest dla mnie porażka Shreka 2 Oscar za adaptację też był dla mnie niespodzianką Stawiałam na coś z trójki: "Za wszelką cenę", "Finding Neverland" , "Dzienniki motocyklowe" Co do oryginalnego scenariusza życzyłam "Zakochanemu...", ale myślałam ze dostanie "Aviator", dobrze ze nie dostał
W pełni zasłużona jest nagroda Kaczmarka Kiedy muzyki nie słychać w kinie to najlepszy znak, ze jest fenomenalna Tak samo nagroda za charakteryzację - "Lemony Snicket" bez tego elementu leżałby na łopatkach, tymczasem pion charakteryzacjny wykonał świetną robotę
Teraz wypadałoby się wybrać na "Za wszelką cenę" Może się uda
Przejrzałam wałsnie galerie z Oscarów na onecie... Johnny z Vanessą bardzo sympatycznie się prezentowali. Bardzo dobrze wygląda Winslet - skromna i pełna wdzięku. Fajną sukienkę miała tez Dunst i Swank. Za to Renee Zelweger powinna sobie zakupić lustro Podobnieź Gwyneth Paltrow, której kiecka uwydatniała wszystkie niedostatki figury
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum