Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Muzyka w tle do Tolkiena..
Author Message
Eilhart 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sun Mar 13, 2005 10:26 pm   Muzyka w tle do Tolkiena..

Klimatyczna muzyka pozwalająca przybliżyć sobie zdarzenia o kórych czytam, muzyka która wnosi Nas w świat o którym czytam.. pobudzenie kolejnego zmysłu po wzroku - sluchu. Bardzo duże znaczenie ma to, co jest wokól Na spodczas edrówek po śródziemiu...

Jakie sa Wasze typy? Czy słuchacie czegoś w "tle" , jesli tak to czego ?

Moja propozycja to Blind Guardian, któzy swoimi balladami przenoszą mnie gdzięs, gdzie nie ma czasu i trwania...ONi w "sojuszu" z Tolkieniem atakującym mą głowę zewsząd są wstanie zawładnąc na de mną przez długi czas... Tak więc Blind Guardian,. ewentualnie Opeth i jego ballady...

Silencius 
Na Drodze Do Bree

Posted: Sun Mar 13, 2005 11:02 pm   

ja polecam znakomitą, austryjacką kapelę epic black metalową Summoning. ich muzyka ma wspaniały, orkowy i mroczny klimat. dla wielbicieli nieco prymitywniejszej muzyki metalowej polecam Burzum.
Last edited by Silencius on Tue Mar 29, 2005 8:52 pm; edited 1 time in total  

v3rt
Czarna Otchłań Morii

Posted: Mon Mar 14, 2005 9:33 am   

jak dla mnie top muzyka do ksiazek fantasy i grania w rpg to (kolejnosc nieprzypadkowa):
- Enya
- Clannad
- Loreena McKennitt
- Howard Shore (soundtrack z LOTR)
- Celtic Circle (kilkuplytowa skladanka z muzyka celtycka)
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
---------------------------------------
Always look on the bright side of life

Riatha 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Mon Mar 14, 2005 9:47 am   

ja się zgadzam z Eilhartem... :] Blind Guardian... :] zwłaszcza płyta "Nightfall in Middle-Earth" :] Ewentualnie Rhapsody lub Nightwish... :] jak czytam, nie muszę słuchać spokojnej muzyki... :] byle była nastrojowa.. :] a BG wspaniale działa na wyobraźnię

Jan Kasprowicz

Lady Of Orthank 
Lady Sith

Posted: Mon Mar 14, 2005 1:11 pm   

Jeśli o mnie chodzi, to czytając, lubię słuchać muzyki filmowej. I jeśli czytam akurat coś tolkienowego, to ścieżka nie musi być koniecznie z LOTR. Ostatnio naokrągło słucham Kotów. Choć tak na dbrą sprawę, gdy się zaczytam, to i tak nie słyszę, tego, co gra... ;]

TO WSZYSTKO WINA MUNDURÓW! *___*

Tamaya
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Mon Mar 14, 2005 1:23 pm   

Ostatnio zrobiłam się nieco zbyt leniwa by coś włączyć, ale zgadzam się z przedmówcami co do Blind Guardiana jeśli idzie o twórczość tolkienowską, chociaż Enya coś irlandzkiego czy muzyka filmowa LOTR jest jeszcze ciekawsza w niektórych momentach, aby wejść w stan lepszego rozumienia. Czasem jeszcze eksperymentuję z muzyką relaksacyjną, ale na razie mało.

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Mon Mar 14, 2005 3:49 pm   

musze Wam powiedziec ze przy Erze tez sie fajnie czyta...mozliwe ze sadze tak dlatego ze caly czas jej slucham...ale naprawde tak sie spokojnie czyta...

Platon

Keira 
Szara przystań

Posted: Mon Mar 14, 2005 6:53 pm   

Podobnie jak v3rt:
Enya, Howard Shore, muzyka celtycka :) Poza tym inna muzyka filmowa. Ostatnio zasłuchuję się w soundtracku do "finding neverland" i sądzę, ze nadawałby się całkiem nieźle do elfickich fragmentow :) Może być ścieżka do "Wiedźmina" albo do "Quo vadis?" :) Byle duuzo instrumentalnej :) Ooo i przy klasyce... Ravel rlz :D

K. I. Gałczyński

Silencius 
Na Drodze Do Bree

Posted: Tue Mar 15, 2005 12:44 pm   

ja bym nie mógł czytać przy muzyce z Polskim tekstem..
Last edited by Silencius on Tue Mar 29, 2005 8:52 pm; edited 1 time in total  

Tar - Meneldur 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Tue Mar 15, 2005 3:12 pm   

"Howard Shore (soundtrack z LOTR) " - tak to jest klasa :)

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Tue Mar 15, 2005 3:29 pm   

heh...ja nie moge czytac jak leci polski hh...bo znam slowa do tych piosenek ktorych slucham i jakas tak wychodzi ze zamiast czytac rapuje... :tak(: ...

Platon

Galad 
Moderator

Posted: Tue Mar 15, 2005 8:10 pm   

mam podobnie jak MatI;
czego bym nie czytal to w tle nei moze leciec polska muzyka (no chyba ze instrumentalna albo w jakims innym jezyku)! zawsze znam tekst (a jak nei to i tak sie wsluchuje). najlpeij zeby to byla jakas angieslka instrumentalna (slowa tez czesto znam ale juz nie zawsze sie skupiam i po porostu slucham i cztam.
no soundtrack moze byc ;) :D
in Mordor where the shadows are."

Milva 
Moriannon I Brama Mordoru

Posted: Sat Mar 26, 2005 4:00 pm   

Silencius wrote:
ja polecam znakomitą, austryjacką kapelę epic black metalową Summoning. ich muzyka ma wspaniały, orkowy i mroczny klimat. dla wielbicieli nieco prymitywniejszej muzyki metalowej polecam Burzum.

Taaa...Summoning(szkoda, że ich nowa płyta wyjdzie dopiero w kwietniu :( ) i Blind Guardian. To moi faworyci :green: . Jeśli chodzi Burzum, też jest całkiem niezłe, mimo to wolę dwie piersze kapele :) Enya, chyba nawet nie musze mówić ;) , i Loreena McKennit, słuchałam narazie tylko jednej płyty( zamierzam więcej :D ) , i musze przyznać,że jest świetna :tak: . I oczywiście soundtrack do LOTRA, to chyba najlepsza muzyka oddająca klimat Śródzioemia, ale w końcu do tego została napisana ;)
Aha, byłabym zapomniała. Jest jeszcze pewna metalowa kapela hmmm, która jest całkiem w porządku.Jej nazwa mówi sama za siebie : Isengard ;)

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Tue Mar 29, 2005 7:22 pm   

Ja przy lekturze WP często słuchałam duetu Adiemus i utożsamiam tą muzyke bardziej ze Śródziemiem, niż muzykę Howarda Shora. Moje wrażenia z filmu i książki podążają zupełnie innymi torami więc ścieżka do LOTR nie koniecznie musi być dla mnie tą najbardziej pasując muzyką do śródziemia książkowego. I nie jest.
Blind Guardian nie ma dla mnie ikompletnie nic wspólnego z klimatem Śródziemia...nie wiem, może za mało tego słuchałam.

Quote:
Ooo i przy klasyce... Ravel rlz

hehe :lol: o nie, chyba nie...właśnie wyobraziłam sobie siebie czytającą WP przy akompaniamęcie Bolera :lol: Bolero to dla mnie jeden z najbardziej erotycznych utworów wszech czasów :lol: nie nie...jakoś mi to nie pasuje ;] hmm...może Carmina Burana Karla Orfa? Hoć jakby tak przeanalizować teks to też mi to nie pasuje. Bardziej do Wiedźmina albo Narrenturmu.

Ale generalnie rzecz biorąc, książki dobrze się czyta przy utworach instrumentalnych bądź z nie wybyjającym się zbytnio wokalem, najlepiej chórowym. Ale jak ksiązka wciąga to można ją czytać zawsze. Przynajmniej ja potrafię.

Keira 
Szara przystań

Posted: Tue Mar 29, 2005 8:24 pm   

Nienor wrote:

Quote:
Ooo i przy klasyce... Ravel rlz

hehe :lol: o nie, chyba nie...właśnie wyobraziłam sobie siebie czytającą WP przy akompaniamęcie Bolera :lol: Bolero to dla mnie jeden z najbardziej erotycznych utworów wszech czasów :lol: nie nie...jakoś mi to nie pasuje ;]

Nie no... "Bolero" akurat odpada. Zresztą ten utwór mnie w dziwny sposó irytuje. Ale sa takie ładne utwory, takie spokojne, z duża dozą magii. Takiej odpowiedniej. Odpowiednio zagrane. Mniam po prostu. Choć fakt faktem tutaj trzeba by tego Ravela skubac i wybierac odpowiednie kąski ;)

K. I. Gałczyński

Imoen 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Thu Mar 31, 2005 2:08 pm   

Nie będę oryginalna, oczywiście soundtrack z LOTRa (Howard Shore). Najlepiej się czyta np. sceny walki i akurat leci taka muzykaXD. A tak poza tym, to staram się wyłączyć wszelkie radia, aby nic zbędnego mi nie przeszkadzało, tym bardziej jak właśnie lecą jakieś "yoły" i "stajle".

Nazg 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Thu Mar 31, 2005 4:31 pm   

A doooobra... dawno nie pisałam, to nie będzie, że zaśmiecam forum bez przerwy ;) .
Taa, hehe, Howard Shore, muzyka z "Wiedźmina" i celtycka... ale ta w stylu, dajmy na to, "Allein Duinn" czy jakkolwiek to się pisze, bo wszędzie jest inaczej, czyli piosenka z "Robroy'a" albo "Caide sin don te sin" (pisownia tego tytułu też jest dla mnie tajemnicą ;) )... bo taka "Whiskey in the jar" np. (w wersji folkowej, rzecz jasna, o Metallice nie mówię :P ) jest za skoczna, nie da się usiedzieć na miejscu ;P.
Albo... chorały gregoriańskie :] .
Pozdrawiam :)

O, ktoś ma przypadkiem mp3 z polską muzyką do Władcy??? Może ktoś o tym pisał, ale jakoś nie kojarzę :P .

Valanthe 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Tue Jul 26, 2005 5:22 pm   

W filmie była piękna muzyka :) Jakto stwierdził jeden z dźwiękowców pracujących nad LotR, dobra muzyka to taka, której widz nie dostrzega podczas oglądania filmu. Zdziwiłam się, gdy ktoś powiedział, że w pewnym momencie była jakaś muzyka, bo ja jej sobie nie przypominałam, a zwracam uwagę na takie szczegóły. Do ksiązek polecam jakąkolwiek muzykę klasyczną, tylko nie Bacha i Vivaldiego! Wszystko byleby nie miało tekstu, bo to rozprasza, nawet Enye odradzam, chociaż ta piosenka do WP jest taka łagodna, heh, piękna... Możnaby śłuchać godzinami (:
-Co mi pan tu napisał?
-Kopytko.

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version