Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Motyw dobra i zla w tworczosci Tolkiena.
Author Message
querke 
Sielanka Hobbitonu

Posted: Sun Mar 26, 2006 7:28 pm   Motyw dobra i zła w twórczości Tolkiena.

Witam.
Jestem nowym użytkownikiem na forum. I trochę głupio tak od razu prosić o pomoc szczególnie jeśli chodzi o temat maturalny. Który brzmi : „Różne motywy dobra i zła w twórczości Tolkiena.”
Proszę was o pomoc w ogólnym zrozumieniu tego tematu i podyskutowaniu na temat wątków które można by tu poruszyć. Jest to dość duże forum na którym ludzie wypowiadają się ciekawie i na pewno maja większą wiedzę niż ja. Z góry dziękuję za wszystkie pomysły i za wszelka pomoc.
Gdy się zabrałem za pisanie pracy zaczęły się rodzić nowe pytania czy tak czy inaczej ją napisać i dzięki temu tematowi i waszej pomocy chciał bym lepiej ją dopracować by „zagiąć” egzaminatorów. Pozdrawiam querke.

v3rt
Czarna Otchłań Morii

Posted: Mon Mar 27, 2006 8:18 am   

na ogol mnie szlag trafia jak widze taki wątek, ale tak pięknie smarujesz masłem, że ten wyjątkowo nie jest irytujący ;)

ale żeby nie było za łatwo - przejrzyj sobie najpierw dział o tworczosci Tolkiena, kilka wątków powinno dać Ci do myślenia. a później zapostuj tutaj swoje przemyślenia, żeby można się było do czegoś odnieść, bo na sam temat nie pójdziemy...
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
---------------------------------------
Always look on the bright side of life

querke 
Sielanka Hobbitonu

Posted: Mon Mar 27, 2006 2:29 pm   

Hi.

Przeglądałem ten dział i używałem tej przydatnej opcji „szukaj”. Trochę znalazłem na tematy mnie interesujące i na pewno to mi trochę poszerzyło wiedzę. Moim głównym problemem jest to ze nie mogę ustalić głównej koncepcji pracy, jakiegoś ogólnego planu.
Na początku miałem pomysł by pisać od samego początku o źle tzn. zacząć od muzyki Iluvatara i wyjaśnić jak to się zaczęło.(ten wątek na pewno znajdzie się w mojej pracy bo bez niego się raczej nie da ) ale po opisaniu tego i dodaniu kilku innych rzeczy Np.: Zbuntowanie się Feanora (ogólnie chodzi o to ze Melkor zrodził nienawiść i niepewność w Elfie <- i to było złe ;) ).

Po przeczytaniu tego miałem już około 2,5 strony A4 (Times New Roman, 12 :P ) i wyglądało to jak streszczenie a nie jak rozważania na temat dobra i zła w powieściach J.R.R.T. i zawierało mało przemyśleń. Postanowiłem ją skasować i zacząć pisać od nowa. Na początek napisałem do was może ten wątek mnie natchnie i będzie łatwiej. Ost. Wymyśliłem ze oprę opisywanie zła i dobra u Tolkiena na podstawie Melkora (Silmarillion) i Pierścienia (WP).
By nie streszczać ksiązki będę starał się udowodnić ze w tych książkach właśnie to było przyczyną zła (Melkor pragnął władzy i bycia jedynym rządzącym, pierścień sprowadzał prawie wszystkich na zła drogę , a resztę złych i niedobrych :P (Saurona tez połączył bym z Melkorem, gdyż Saruman to raczej tez chciał posiąść pierścień).

Dziś zacznę o tym pisać mam nadzieję ze jakoś się uda. Wszelkie komentarze i pomysły mile widziane. Każdy post daje do myślenia i składnia do wyciągania wniosków, a im więcej przemyśleń w pracy tym lepiej.

Pozdrawiam querke.

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: